כלכלנים ליברלים טוענים שוב ושוב בתמיכת הקבלנים, שהבעיה בשוק הדיור הישראלי היא העדר היצע דירות. ככל שנגדיל את היצע הדירות ככה ירדו מחירי הדיור – אומרים לנו. הטענה הזו נשמעת הגיונית, אלא שהיא מבוססת על ההנחה שכוחות השוק החופשי יכרתו את הענף עליו הם יושבים, יציפו את השוק בדירות ובכך יורידו את המחירים מרצונם. חשוב להבין שהקבלנים הם לא עמותה למען תועלת הציבור. כל תכליתם הוא להשיא רווח מקסימלי על ידי מכירת הדירה במחיר הגבוה ביותר. קבלן חפץ חיים, שמזהה מצב שבו ההיצע עולה על הביקוש ובכך מסכן את יכולתו למכור את הדירה ברמת מחירים מספיק גבוהה כך שהוא ירוויח על העסקה, פשוט לא יבנה.
לא מדובר בתיאוריה כלכלית אלא במציאות אותה חווה שוק הדיור הישראלי בכל פעם שבו יש חשש לירידת מחירי הנדל"ן. כך למשל יו"ר ארגון הקבלנים בדרום, אלי אביסרור, טען רק לפני מספר חודשים שבאר שבע מוצפת בקרקעות לבנייה. לכאורה, לפי התיאוריה של אותם כלכלנים, היינו צריכים לראות קבלנים שעטים על הקרקעות, בונים כמו משוגעים, מגדילים את ההיצע – ובשורה התחתונה מורידים את מחירי הדיור. במציאות אביסרור התריע שאף קבלן לא יסכים לבנות בתנאים שבהם ההיצע עולה על הביקוש – וזה אכן מה שקרה שם בפועל.
באר שבע היא רק מקרה מקומי שמעיד על תופעה כלל ארצית. כך למשל במקביל לשיא שנרשם בביקוש לדירות ב-2015, נרשם גם שיא במספר התחלות הבנייה בישראל. סך הכל 54,788 דירות חדשות החלו להיבנות בין אוקטובר 2015 לספטמבר 2016. החל מהחציון השני של 2015 התהפכה מגמת הביקוש לדירות בעקבות הציפייה לתכנית "מחיר למשתכן". במקביל הפחיתו הקבלנים גם את קצב הבנייה. סך הכל ברבעון האחרון באותה שנה חלה ירידה בביקושים לדירה בשיעור של 3.5% לעומת עלייה של למעלה מ-13% בביקושים ברבעון הראשון.
הירידה בביקוש המשיכה גם בשנים לאחר מכן – ובעקבותיה חלה גם ירידה עקבית בהתחלות הבנייה של הקבלנים, שנמשכה לאורך כל אותן שנים עמוק לתוך 2018. בין 2017 ל-2018 מספר התחלות הבנייה כבר ירד לשפל חדש מאז השיא ב-2015, ועמדו על 44,512 דירות בלבד. המשוואה הזו פשוטה וחוזרת על עצמה פעם אחרי פעם: ברגע שיש חשש לעליית ההיצע על הביקוש ובכך הפרה של יציבות מחירי הדיור כלפי מטה – הקבלנים נרתעים מלבנות.
כשהתיאוריה פוגשת את המציאות
אז כמו ששמנו לב, קבלנים נמנעים מהצפת השוק בדירות ובכך מונעים הורדת מחירים. ובכל זאת הם עדיין ממשיכים לפמפם את בעיית המחסור בדירות על ידי התאחדות בוני הארץ המייצגת אותם. הם עושים זאת בעיקר על מנת ללחוץ על הממשלה לשחרר עבורם קרקעות בזול תחת התירוץ שזו הסיבה למחירים הגבוהים. על פי תאוריית "המחסור החמור בהיצע" שלהם, היינו אמורים לראות כבר המוני הומלסים שמציפים את הרחובות, יחד עם מאות אלפי זוגות צעירים ש"מצטופפים" מחוסר ברירה יחד עם הוריהם תחת אותה דירה. בישראל אמנם יש חסרי בית, אבל ביחס למתרחש בעולם מדובר במספרים זניחים. אז מה לגבי אותם "מצטופפים"?
על פי הלמ"ס, בשנת 2004 משקי בית שכללו פרט נשוי, שאינו ראש משק הבית או בן/בת הזוג, היוו רק 2.5% מכלל משקי הבית; בשנת 2008 מספרם ירד ל-1.9%. עם העלייה במחירי הדירות והשכירות חלה עלייה של המצטופפים ל-2.6% בשנת 2011 – אך החל מ-2012 התהפכה שוב המגמה וכמות המשפחות שהצטופפו תחת קורת גג אחת ירד לרמה של 2.1% וזאת בזמן שהמחירים בשיא בשנת 2014. סביר להניח שבאוכלוסייה היהודית הלא-חרדית, המספרים נמוכים בהרבה. כלומר, אפילו בשלהי הבועה נדיר היה למצוא מישהו שגר ברחוב או עם ההורים בגלל מחסור בהיצע דירות, בטח לא יותר ממה שהיה כאן בתחילת העשור הקודם.
בנוסף על פי נתוני הלמ"ס ב2017 עמדו בישראל 163 אלף דירות ריקות מתוכן כאלה שטרם נמכרו. חלק מהדירות שייכות למקומיים וזרים הקונים דירות מסיבות שאינן כלכליות ומשאירים אותן ריקות כדירות רפאים. מדובר בלא פחות מ 73 אלף "דירות רפאים", רובם באיזורי הביקוש. מדובר בעיר שלמה זמינה למגורים החל ממחר בבוקר מבלי שיהיה צורך לבנות דירה אחת נוספת. שר האוצר, משה כחלון, הבטיח למסות את הדירות האלו אך חזר מהבטחתו מיד כשנכנס למשרד האוצר.
מחירי הדיור עלו בישראל בלמעלה מ-100% מאז משבר הסאב לפני כעשור אבל מנגד אוכלוסיית ישראל גדלה באותה תקופה ב-20% בלבד. הריבית הנמוכה באותה תקופה ששלחה משקיעים רבים לשוק, או כמו שאמר לפני מספר שנים ד"ר מיכאל שראל, הכלכלן הראשי באוצר לשעבר ולא אחד שחשוד בכפירה בעקרונות השוק החופשי: "לא חסרות דירות יחסית לגודל האוכלוסיה. הבעיה המרכזית היא הביקוש החזק לדירות, שהוא זה שגרם לעלייה במחירים".
השוק החופשי, קרי הקבלן, לא יתנדב מיוזמתו לסכן את העסק שלו ולנטרל את קופת המזומנים שנקראת "ביקוש חזק" באמצעות הצפת השוק בדירות. הוא גם לא יסתכן בבנייה במקומות שלא יהיו לו קונים לסחורה. סיכם זאת היטב אביסרור בכנס שנערך בבאר שבע ביוני השנה: קבלנים רבים חוששים לגשת למכרזים כיום בבאר שבע, כי לא בטוח שיהיו לדירות רוכשים, והמשמעות היא שלעשרות מכרזים שפורסמו לאחרונה לא ניגש אף קבלן. לכן בנקודה זו אין ברירה אלא לממשלה להתערב ולנקוט בפעולות כמו מיסוי משכירים, דירות רפאים, משקיעים, ו/או להקציב בזמן את היכולת של קבלנים "לדגור" על קרקעות.
אבל לכל המשכירים והמשקיעים המודאגים – אתם יכולים להסיר דאגה מליבכם. הכלכלה מבוססת החוב שלנו בנויה על כך שהיא תלויה בכמות האשראי שהבנקים מייצרים. ללא אשראי חדש יווצר מחסור בכסף ובמדינה כמו ישראל מכונת ייצור ההלוואות הגדולה ביותר היא הנדל"ן, כשרכישת רכבים היא שנייה לה והרחק מאחור. כנראה שלאף אחד בממשלה ובבנק ישראל אין באמת אינטרס לעצור את קטר המזומנים של הנדלן, שאם יקרוס עלול להפיל אחריו קבלנים, בנקים, עסקים ובעצם את מי לא. כולם מנסים למשוך את המסיבה, בתקווה שהיא לא תיגמר במשמרת שלהם.
מספר הדירות הקיימות בשוק, כנראה יקבע כמה אנשים יוכלו לגור בדירה (בקניה או בשכירות)
אם אנשים ימכרו דירות, שמושכרות היום, למגורים, אנשים שהיום שוכרים יצטרכו לשלם יותר על שכירות או לחזור לגור אצל ההורים (או ברחוב, בהוסטל, בכלא, בבית אבות ממשלתי) כך שמכירת דירות קיימות, לא תשפר את מצבם של אלו שאין להם מקום מגורים, היא רק תאפשר לאנשים לקנות במקום לשכור.
הדרך היחידה לעזור לאנשים לגור בדירה נפרדת (שלהם או בשכירות) זה לבנות יותר דירות, או "לשכנע" בעלי דירות רפאים להשכיר/למכור אותן
"ההנחה שכוחות השוק החופשי יכרתו את הענף עליו הם יושבים"
"הריבית הנמוכה באותה תקופה ששלחה משקיעים רבים לשוק"
זה כאילו שלמילים אין שום משמעות עבורך… אתה יודע שריבית נקבעת ע"י גוף ממשלתי שמחזיק מונופול על המטבע?
מה למונופול ממשלתי ולכוחות השוק החופשי?
"הכלכלן הראשי באוצר לשעבר ולא אחד שחשוד בכפירה בעקרונות השוק החופשי"
אקוולנטי ל:הקצב הראשי באיטליז ולא אחד שחשוד בכפירה בעקרונות הצמחונות.
יואל,
אין כסף בבנק ועדיין אנשים מתנהגים כאילו יש.
אין באמת שוק חופשי ועדיין רוב הציבור – והקבלנים בתוכו – מתנהגים כאילו יש.
הריבית הנמוכה אכן שולחת משקיעים לשוק, ולא אכפת להם אם היא נקבעת ע"י ממשלה מרכזית, תאגידים, טייקונים, או שוק מבוזר חופשי.
משמעות המלים היא שהתנהלות הפרטים והחברה חשובה בהרבה מהפרטים "הטכניים".
האם יש במאמר פרטים שדורשים ביקורת? אני בטוח שכן, אבל המסר שלו לא שגוי.
איזה שטויות. אין 163 אלף דירות רפאים. רובם בשיפוץ או נטושות ולא ראויות למגורים
לגבי הדירות שבשפוץ – השפוץ יסתיים מתשהו ואפשר יהיה לגור בהן.
לגבי דירות שאינן ראויות למגורים – כנ"ל ניתן לשפצן ולהכשירן למגורים.
דירות נטושות – כנ"ל.
כך שבכל מקרה יש 163 דירות רפאים.
רק לשם השוואה קלה:
A recent analysis of Census Bureau
data showed that the population of the San Francisco Bay Area had risen more than 8%, or 600,000 people, since 2010. That growth has slowed in recent years, to 38,000 in 2018 from more than 100,000 in 2013, according to California’s Department of Finance. The growth, coupled with housing laws that have limited new developments, have caused housing prices to soar. The Bay Area also had the third-highest population of people experiencing homelessness, behind New York and Los Angeles.
שימו לב. ב 9 שנים האוכלוסיה באזור בן פרנסיסקו עלה ב 600,000 שח. גוגל החליטה להשקיע לבניית 20,000 יח׳ד בעשר השנים הבאות.
הבנתם? בלי הסטוריה ובלי עליהום עליהם שזה לא מספיק.
אבל למה שנלמד מגוגל/ עיריות באזור שמשתפות פעולה?
יש מקום להשוואה? ועוד איזה.
"coupled with housing laws " הוא לא משהו שאפשר להתעלם ממנו – כי זה הסיבה לבעייה (כרגיל – כל מה שהממשלה נוגעת בו הופך לחרא) הנה כמה דוגמאות
* מס רכוש: קליפורניה היא אחת המדינות היחידות (אולי היחידה) – שבסיס המחיר של הבית לא מתעדכן אף פעם. כלומר, אם קנית את הבית בתרי זוזי לפני 70 שנה, והיום הבית שווה 2.5 מליון דולר – בסיס המס הוא תרי זוזי. זה יוצר מצב שלא משתלם למכור בתים.
* בסאן פרנסיסקו עצמה זה כמעט בלתי אפשרי לבנות (אם אתה גם מעוניין להרוויח): אירגונים "סביבתיים" (קרא אנשים שלא עבדו או יצרו משהו מעולם). בולמים כל בנייה חדשה בשתי דרישות: הקצאת מספר יחידות ל"דיור בר-השגה" ו"פיתוח שכונתי". הבעיה היא שדרישת הפתיחה היא להקצות 100% מהיחידות ל"דיור בר-השגה" (זה אמיתי) וכל מיני דרישות הזויות ל"פיתוח שכונתי" (כלומר, העברת כספים לעירייה)
* באיזור הסיליקון ואליי יש בעיה דומה. לא ניתן לבנות בתים רב משפחתיים בשכונות מגורים קיימות. כל הבנייה החדשה היא בשטחים רקים הגובלים באיזורי תעשייה ומשרדים. הרבה פעמיים בשיתוף חברות ההיטק הגדולות, שמספקות גנים והסעות. אבל מה קורה שאתה רוצה לעבוד עבור חברה אחרת?
כל זה יוצר מחסור מלאכותי בדיור ומקפיץ את מחירי הדיור והשכירות
אגב, אין לזה קשר לבעיית ההומלסים. יש ערימות של הומלסים בסאן פרנסיסקו, כי הם הם מגיעים ממדינות שכנות. כי סאן פרנסיסקו פשוט נותנת להם מזון, כרטיסי תחבורה ציבורית ומזרקי סמים בחינם
במקום שהקבלנים יבנו אז שהממשלה תבנה בעצמה. שתקים חברת בניה כמו סולל בונה ותבנה בעצמה. לפני 40-50 שנה כשהממשלה בנתה המחירים היו הרבה יותר זולים יחסית לגובה המשכורת.
כמו כן אפשר לחוקק חוק שלפיו כל מי שלא גר בישראל אסור לו להחזיק נדל"ן בארץ (אפילו אם הוא אזרח ישראלי). מי שיש לו נדל"ן בארץ ולא גר ארץ, יצטרך למכור אותו תוך זמן קצוב.
כי 70 שנה לימדו אותנו שמה שהמדינה בונה ומתפעלת זה תמיד הכי טוב וזול ויעיל… אוי
"מי שיש לו נדל"ן בארץ ולא גר ארץ, יצטרך למכור אותו תוך זמן קצוב."
ואם הוא לא מוכר? פשוט ניקח בכוח! הלאמה עבדה מצוין בכל מקום שהיא נוסתה – ראה ערך הדוגמה המוצלחת האחרונה: ונצואלה
טענה לא הגיונית
קבלן שלא בונה עוצר לעצמו את ההכנסות ונכנס לקשיים.
עדיף להרוויח פחות מלא להרוויח בכלל.
בנוסף, אין הומלסים אבל:
הרבה גרים בשכירות, נמנעים משיפור דיור, גרים אצל ההורים
תודה, ערן, על חשיפת קצהו של עוד בלוף.
הבעיה היא שכלכלה אינה אלא מסכת של בלופים, מעין הסכם-מסגרת בין נוכלים. עבור מיליוני תמימים ששוכנעו אחרת כתבו אקרלוף ושילר (חתני פרס "נובל" בכלכלה) את ספרם "אומנות ההונאה".
ומדוע "נובל" במרכאות? כי אלפרד נובל (או יורשיו) מעולם לא העניקו פרס בכלכלה: "הפרס על שם אלפרד נובל" מוענק על ידי הבנק הלאומי השוודי, במועד סמוך לחלוקת פרסי נובל אמיתיים.
מתוך הלינק:"ביחס למתרחש בעולם מדובר במספרים זניחים" – שמפנה לכתבה בדבר ראשון.
"בכלל חסרוּת בית יכולה להתחיל בהרבה מאוד שעות ביממה של שוטטות מחוץ לבית,
או בהוצאה כפויה מהבית בצו הגנה בשל פגיעה פיזית, נפשית או מינית בבית בגיל קטינות. כמו כן, אנשים שמסתובבים בין מוסדות ציבוריים כמו בתי חולים, בתי כלא וכו',
אנשים שמפונים בצו מבתיהם, תהא הסיבה אשר תהיה, הלכה למעשה הם חסרי בית,
אבל גם הם אינם נספרים בדו"חות של ישראל."
מספר חסרי הבית שאין בידם לשכור דירה או להתגורר עם בני וקרובי משפחה גבוה בהרבה מהמדווח ע"י הלמ"ס (המכון הישראלי לתעמולה ממוסדת ונתונים שקריים ).
לזכור שבני פחות מ 55 אינם זכאים, לא לדיור מוגן, לא לדיור ציבורי, ולא לסיוע כספי,
נכון במיוחד לגבי גברים רווקים.
במציאות מדובר על מאות אלפים. רובם חסרי בית באופן חלקי שמחליפים מגורים בין דירות שונות(של "חברים") כולל של ההורים. חלקם מאכלסים בתי חולים, בתי כלא, בתי קברות.
אין להם פה. הם לא צועקים. אין להם שלט על הגב. הם בלתי נראים ומשתדלים להשאר כאלה ולא להיות יעד למשוטטי רחוב אלימים.
הכתבה מחטיאה את האמת. משתתפת בעוול הגדול שנעשה כלפי האוכלוסיה הזאת.
מעצימה אותו.
"היינו אמורים לראות מאות אלפי הומלסים ברחובות אבל למעשה היצע דירות לא חסר" –
זאת מניפולציה מבישה.
ההומלסים אינם הומלסים בגלל מחסור בהיצע בדירות אלא בגלל חוסר יכולתם להשיג דירה.
אם כותב הכתבה היה "מספר זניח", הוא היה קולט את שיעורו, גודלו ומשמעותו האמיתית של "מספר זניח".
טענה מטופשת, יש עשרות אלפי זוגות צעירים שבלית ברירה חיים ביחידות דיור עלובות שכל אחד שיש לו צמוד קרקע בונה יחידה פיצית מתחת לבית ומשכיר אותה בהון תועפות, אז נכון, כל הזוגות האלה לא הומלסים, אבל לא מגיע להם לגור בדירה נורמלית? לא צריך לבנות עבורם דירות נורמליות?! מה זה כורח המציאות שכל זוג צעיר יגור בדירה עלובה מתחת האדמה בלי אוויר ובלי קליטה בעשור הראשון לחיי הנישואין שלו?!?!?
חזרנו לארץ ישראל אחרי אלפיים שנה. הקמנו כאן מדינה ועיר, בשביל מה ? כמה פשוט, שיהיה לצאצאינו איפה לגור, ובשביל זה משלמים למדינה מסים ומע"מ מכל מה שאנו מכניסים לפה. ומשלמים ארנונה לעיר.
לא עבר דור או שנים, המדינה והעיר פשוט מתכחשים לדבר הפשוט הזה. מילא היו מוותרים על המע"מ ומסים (למדינה) ועל הארנונה (לעיר), אבל לא ולא, הם ממשיכים לקחת מסים כאילו הם לא חייבים לנו כלום.
חברה שמתכחשת לדור העתיד שלו, היא חברה שעתידה להיחרב יותר מהר ממה שאנו חושבים.
שני מערכו בחירות תוך כמה חודשים ואף מפלגה לא דורש מדיניות חירום בנושא הדיור.
מה שהכי מטריף זה הימין שכביכול טוען שהוא לאומן ומחוקק חוקים לאומניים, אפיה הייתם שהאלוהים חילק שכל ??!!!
ממש כך
פעם גם היה מספיק מפרנס אחד היום בקושי שתיים מספיקים
סטנלי פישר קבר את מעמד הביניים ומי יודע לכמה זמן, אולי הגיע הזמן לסגור את בנק ישראל המסואב ושעולה מיליארדים.
בנוגע לליברמן, העולים מרוסיה הם האחרונים שצריכים להצביע לאידיוט הזה, היה באפשרותו לתת להם את הכל והשמיים היו הגבול, הזדמנות כזו לא הייתה ולא תיהיה לעולים מרוסיה
דני
"אולי הגיע הזמן לסגור את בנק ישראל המסואב ושעולה מיליארדים"
אבל בלי בנק ישראל לא יהיה 'כסף של אימפריה' ובלי זה איך יממנו הב"ל ושיכון בר-השגה?
נאלץ כולנו לחזור לטבע ולאגור מי-גשמים…
כתבת יפה. כשהשימוש בנדל"ן כנכס פיננסי גובר על השימוש שלו למגורים והבנק מממן בנדיבות את צד הביקוש בהלוואות שמיוצרות מאויר – אין גבול למחיר. להבדיל מההיצע שמתקיים בעולם החומר (צריך לבנות בניינים) הביקוש הממונף חי בעולם המספרים והסמלים, שם אין כמעט גבולות למה שאפשר לעשות.
אם להמשיך מאיפה שסיימת, נשאלת השאלה, אם עולם המספרים של צד הביקוש יכול לסבול כל תעלול, וניתן יהיה לקבל הלוואות הולכות וגדלות (מול בטחונות הולכים וגדלים כי הנכס הממושכן הרי עלה בערכו) למה שהמסיבה לא תימשך, מה יעצור את המוזיקה?
כיוון שהביקוש ממונף ומגיע בחלקו הגדול מהלוואות שצריך להחזיר, למשקיעים אמנם קל יותר לקנות, אבל המשימה של למצוא שוכרים שיכסו את ההחזר החודשי התופח, נהיית קשה יותר. כאן אנחנו שוב בעולם החומר – אנשים שגרים בדירות אמיתיות ומשלמים שכר דירה או משכנתא – וכאן כבר אין מינוף, הבנק לא מלווה לאנשים כסף לשכר דירה, את זה צריך לממן מהמשכורת ולכן הגבולות מאוד ברורים.
יש כמות מוגבלת של אנשים שמשלמים שכ"ד ושל הסכום הכולל אותו הם יכולים לשלם. הסכום הזה עולה לאט בהרבה מהקצב בו נלקחות משכנתאות במחירי בועה ולכן לא כל הדירות יושכרו, בוודאי לא בשכ"ד שיכול לכסות את החזר ההלוואות. מספר חודשים בהם הדירה לא מושכרת יכולים לפגוע קשה במשקיע ממונף והפתרון הוא אחד, למכור.
כמו בכל שוק מנופח, טפטוף של מוכרים יכול להפוך במהרה למבול. הראשונים להבין את היפוך המגמה יהיו המשקיעים המתוחכמים יותר שמחזיקים בנכסים רבים. כבר היום ניתן לקבל על אג"ח ארה"ב למשל תשואה דומה בפחות סיכון ומאמץ.
ירידה אפילו קלה במחירים תנטרל מנגנון נוסף שעוזר בשנים האחרונות להחזיק את רמת המחירים הגבוהה – מחזור משכנתאות. כיוון שמחירי הדירות רק עלו והריבית רק ירדה, משקיעים ומשקי בית רבים שלא עמדו בהחזרים החודשיים, יכלו לקחת הלוואות חדשות מול הנכס שהתייקר בנתיים. התרגיל הזה לא יעבוד בשוק יורד וריבית שכבר אין לה הרבה לאן לרדת. גם אלו יצטרפו למוכרים.
#קנוביטקוין
א-ב בכלכלה. גידול בהיצע אינו מוריד מחירי דירות. כל ילד בשנה א בכלכלה לומד מהם הגורמים המשפיעים על ההיצע ומה המשפיעים על הביקוש. קבלנים בונים ככל שהמחיר עולה או כתוצאה משיפורים טכנולוגים. את בעיית הדיור צריך לפתור דרךהשפעה על הביקושיםקרי יצירת מוצרים תחליפיים. כל עוד דירה היא נכס להשקעה אין כל סיכוי להקטין הביקוש וכך גם המחיר לא ירד. ברגע שתיווצר אלטרנטיבה למשקיעים הביקוש יקטן כמו גם ההיצע והמחיר ירד עד לרמת שווי משקל חדשה. הגורם העיקרי שמעוניין במחירי דירות גבוהים ועידוד רכישה על ידי משקיעים היא המדינה ששואבת מיסים מהנדלן על שמאל ועל ימין כשבמקביל היא מייבשת אפיקי השקעה תחליפיים. במצב שכזה אין סיכוי לרוכשים דירה למגורים להתחרות במשקיעים
לדעתי אנחנו נמצאים בסוף החגיגה ממש בימים אלה,ויש מי שמנסה להחיות את המצב בכח על ידי מסירת מידע כוזב ועיוות נתונים ובמיוחד שטיפת מוח בחסות ממשלתית,וחבל שעל זה אף אחד לא עושה כתבה.
טעות לחשוב שכל ישראל זה שוק דיור אחד. אפילו בתל אביב יש 20 תת שווקים לדיור. יש מקומות עם היצע גדול ויש מקומות עם מחסור גדול. הכתבה לא אומרת משהו חדש.