דוקטרינת הסחר של טראמפ, שהגדירו היועצים שלו למדיניות סחר, קובעת כי כל הסכם סחר חופשי שנחתם עם ארצות הברית חייב להגדיל את שיעור צמיחת התמ"ג, להקטין את הגירעון המסחרי, ולחזק את בסיס הייצור של ארה"ב. אחרי השבעתו של טראמפ פרסם הבית הלבן הודעה בה צוין כי הסכמי הסחר חייבים לענות גם על האינטרסים של העובדים האמריקאיים.
*גורל ההסכמים הקיימים*
טראמפ מתח ביקורת חריפה על הסכמי הסחר החופשי הקיימים שארצות הברית היא צד להם. הוא הכריז שהסכם הסחר החופשי של צפון אמריקה – נפטא הוא 'עסקת הסחר הגרועה ביותר שאי פעם אושרה'. הנייר הלבן שפורסם באתר הבחירות של טראמפ, ציין שאם טראמפ ייבחר הוא ידון מחדש בכל הסכמי הסחר הקודמים 'על פי העקרונות של דוקטרינת הסחר של טראמפ. כלומר, כל הסכם חייב להגביר את קצב צמיחת התמ"ג, להקטין את הגירעון המסחרי, ולחזק את בסיס הייצור של ארה"ב'.
נכון להיום וכפי שפורסם בסוף השבוע באתר הבית הלבן, טראמפ מתכוון רק לשאת ולתת מחדש על הסכם נאפטא, עם זאת, הספר הלבן מדגיש גם חששות ביחס להסכם הסחר החופשי בין ארה"ב ודרום קוריאה 'קורוס'. הערכות בממשל טראמפ הן שכתוצאה מ'קורוס', ארה"ב איבדה 95,000 משרות והגירעון המסחרי שלה עם דרום קוריאה כמעט הוכפל בתוך שלוש שנים. יתר על כן, הנייר הלבן טוען שכתוצאה מהסכם קורוס, עובדים בתעשיית הרכב בארה"ב, בעיקר במדינות כמו מישיגן, אוהיו, ואינדיאנה, הוכו קשה במיוחד.
*הסכמי סחר חופשי בשלב הדיונים*
באתר הבית לבן יצאה הודעה לאחר השבעתו של טראמפ, כי בכוונתו לסגת מהסכם השותפות הטרנס-פסיפית TPP. טראמפ מתח ביקורת על TPP לאורך כל הקמפיין, כינה אותו 'אסון' והתחייב להתמקד במקומו על 'הסכמי סחר בילאטרליים הוגנים שיביאו חזרה מקומות עבודות ותעשייה לאמריקה'.
עם יותר מ -20 פרקים, TPP נוגע במערך של נושאים כמו קניין רוחני, השקעות, עובדים והסביבה, כמו גם בתעשיות כמו שירותים פיננסיים, טלקומוניקציה, טקסטיל והלבשה. ההסכם גם בנה סטנדרט חדש למדיניות סחר דיגיטלי באזור אסיה-פסיפיק. הפרק של TPP על מסחר אלקטרוני הוא בעל משמעות מיוחדת, שכן הוא היה המאמץ הראשון מסוגו לקבוע כללים עבורו בהסכם סחר חופשי.
עקב התנגדות הכללית של טראמפ וממשלו להסכמי סחר חופשיים אזוריים, הרי שלמרות שטראמפ לא מתח ביקורת מיוחדת על הסכם 'שותפות הסחר וההשקעות הטרנס-אטלנטית' TTIP, עם אירופה, קשה לדמיין שהוא ימשיך במשא ומתן על הסכם זה, לפחות בתחילת דרכו.
המשא ומתן על TTIP 'נתקע' עוד לפני הבחירות לנשיאות בארה"ב, בין השאר בשל חילוקי דעות בין ארה"ב והאיחוד האירופי על העברת נתונים וסוגיות של פרטיות. נציגי ארה"ב מתחו ביקורת על האיחוד האירופי על שלא הגיש הצעה אחידה בתחומי העברת הנתונים. עוד מספר מדינות החברות באיחוד האירופאי הביעו חששות הקשורות בנושאי הפרטיות.
*הצד הישראלי בהסכמי הסחר*
נושא העברת הנתונים היה גם מוקד של מתיחות במשא ומתן סביב הסכם הסחר בשירותים, טיסא, שישראל היא חלק בלתי נפרד ממנו. הסכם טיסא מבקש להרחיב ולעשות מודרניזציה להסכם הכללי של ארגון הסחר העולמי מ- 1994 בדבר סחר בשירותים (GATS) על ידי הגדלת הנגישות לשוק ליותר מעשרה מגזרי שירותים. טיסא גם מבקש להקל על העברת נתונים חוצה גבולות ועל כללים בדבר לוקליזציה של נתונים.
הסכם טיס"א נמצא במשא ומתן בין 50 המדינות מוכוונות השוק בעולם. כאשר נכנסים לפרטים, קוראים את המסמכים שהודלפו בויקיליקס מהדיונים, ואת הניתוח שלהם, מגלים כי טיסא הוא למעשה מסמך מערכת אנטי-דמוקרטי. התאגידים משתמשים בהסכם אשר כלליו נקבעים במשא ומתן חשאי, כדי להבטיח את חופש הפעולה שלהם. משמעות ההתחייבויות במסגרת של משא ומתן בהסכמי סחר היא לקבע אותן, למנוע כל אפשרות לפעולה הפוכה, ולייצר יציבות רגולטורית שאינה מוגבלת בזמן.
פגישת השרים המסכמת שהיתה מיועדת ל- 5 בדצמבר 2016 בג'נבה בוטלה לאחר שהגיעו למסקנה כי ההסכם לא יכול להסתיים לפני כניסת ממשל טראמפ. כאן בעוד טראמפ לא אותת ישירות על התנגדות להסכם טיסא, הרי שההסכם מבקש להחיל הרבה מכללי השירותים הכלולים ב- TPP, הסכם שהוא מתנגד לו נחרצות.
*אז לאן כל העסק הולך?*
בנאום ההשבעה יצא טראמפ נגד תהליך הגלובליזציה. תהליך זה הובל על ידי ממשל אובמה בנסיונו להסדיר סדרת הסכמי סחר גדולים בעולם. יועץ מדיניות המעבר של טראמפ אמר לרויטרס לאחרונה, שהנשיא הנבחר לא יחיה את הסכםTPP בכל צורה שהיא. באתר הבית הלבן הודיעו ביום שישי האחרון כי יסוגו מההסכם וינהלו שוב מו"מ על "הסכם האח" נפטא. מצד שני טוען אותו יועץ של טראמפ כי יקדם במהירות הסכמי סחר דו-צדדיים שיחליפו את ההסכמים הרב צדדיים.
אמנון פורטוגלי הוא חוקר במרכז חזן במכון ון-ליר
זה טוב מאוד שטראמפ מבטל את ההסכם הזה שכל תכליתו העברת מקומות העבודה לכוח עבודה זול אם על ידי מפעלים העוברים לארצות זולות או בהבאת עובדים זולים. או כל דרך אחרת. כל זה מכוסה במילים יפות. בענין זה מגיע לטראמפ 'יישר כוח' גדול.
לא ברור מדוע קיימים בכלל הסכמי סחר או מי המציא אותם.
כפי שזה נראה זו פשוט שיטה לסדר עבודה לכמה פקידים עם עניבות ולסדר כותרות בעיתונים לכמה נבחרים עם עניבות ולהראות לכולם את כוחה של המדינה.
בעסקים זה הרבה יותר פשוט. איפה שקיימת אפשרות להרוויח, יימצא מישהו שיעשה שם עסקים. עם או בלי הסכמי סחר. ככה העולם פעל ופועל. החמדנות וההאפשרות להרוויח זה הסכם הסחר הטוב ביותר.
אלא שאם לא צריך הסכם סחר כדי לעשות עסקים (מספיקה רק האפשרות לרווח), הרי שנראה שהסכמי הסחר הם בעצם שיטה שנועדה לאפשר לתאגידים גדולים לסחוט הטבות מסוכנות האלימות הדמוקרטית (המדינה). הטבות שעסקים מקומיים לא מקבלים ושהאזרחים הפשוטים אפילו לא חולמים לקבל.
בדרך כלל התאגידים דורשים (ומקבלים) במסגרת הסכמי הסחר שלהם הבטחות לייצבות רגולטורית, שיעורי מס נוחים, הגנה מתחרות והקלות במיסוי. בעצם את כל אותם דברים שהאזרחים הפשוטים במדינה לעולם לא יקבלו וגם לא יחלמו לקבל. כנראה שאף מדינה לא תתן לאזרחיה שלה הבטחה לייצבות רגולטורית או לשיעורי מס קבועים וידועים. אלא שאת המתנות האלו אין לה בעיה לחלק לתאגידים בינלאומיים כי אם לא, אבוי, "הם לא יעשו אתנו עסקים". לתאגידים יש אפשרויות. לאזרחי המדינה אין. הם תקועים במדינה. ולכן אפשר לדפוק אותם.
וכך בעוד תאגיד הגז יקבל מהמדינה הבטחה למיסוי נמוך למשך 10 שנים ולוודאות רגולטורית, אזרחי המדינה יקבלו כל שנה חוק הסדרים חדש שישחיל להם מיסים משונים מכל כיוון אפשרי. לאזרח הפשוט אין ולא תהיה שום וודאות רגולטרית זוהי פרווילגיה שלה זוכים העשירים ביותר. שהופכים באמצעות הסכמי הסחר שלהם לעשירים עוד יותר.
מה שתארת זה "עסקים" איפה שיש אפשרות לקנות מישהו, נקנה ונשחד אותו וכי למה לא?
יש או חוקי הג'ונגל או חוקים חברתיים (של מדינה, קהילה, כפר או שבט), ובחוקים חברתיים תמיד יש מי לשחד ובחוקי הג'ונגל אין בדיוק עסקים.
לכן השאלה היחידה היא מה הם החוקים שיצמצמו את האפשרות לשחד מישהו
אני אנסה להיכנס לנעליו של שחרורון:
הסיבה היחידה לשחד מישהו היא כי מותר לו להפעיל אלימות. ואם כך הרי שאפשר להשתמש באלימות הזו כדי לעשות עסקים.
לכן מתוך כך שנגביל את השימוש באלימות (כלומר נצמצם את הכפיה) תצטמצם מאליה האפשרות לשחד מישהו שמחזיק ברישיון האלימות.
וגם אם נאמץ את גישת "החוקים החברתים" (שכנראה אף אחד לא יודע באמת מה ההגדרה שלהם…) הרי ברור שהסכמי סחר שנחתמים מול תאגידים או מדינות, אין בהם ולו שמץ של "חברתיים". וגם בשיטה הזו לא נוכל להבין מה הצורך של הסכמי הסחר.
אמרת לצמצם אלימות זה חוק חברתי. כל דבר שהקהילה מסכימה עליו זה חוק.
אם יש חוקים כל שהם אז ניתן לשחד מי שאחראי על האכיפה או מי שיכול לקבוע אותם. זה ביצה ותרנגולת אי אפשר להתחמק מזה כי צמצום אלימות משמעו חוק ומישהו שאוכף אותו ולכן ניתן לשיחוד ולכן יש אפשרות לאלימות כי אין אכיפה ללא אלימות. לכן או חוקי חברה וסוג של אלימות או חוקי הג'ונגל אין אפשרות אחרת
ראיון מאלף על הסכמי הסחר וחוסר אחריות תאגידית
https://youtu.be/PvDys7ufkj8
מאחורי כל תאגיד בינלאומי עומד טייקון. גם בראשות ארה"ב עומד עכשיו טייקון. האם אפשר לסמוך בעיניים עצומות על כך שהפך את עורו ופתאום שכח שגם לו יש כמה תאגידים? נחכה ונראה.
אולי מאחורי כל תאגיד בין לאומי עומד טייקון אבל לא מאחורי כל תאגיד בין לאומי עומדת הממשלה ומזריקה כסף פנימה.
יש הבדל בין j p morgen וטראמפ (השני צריך להתחרות ולא נהנה מהממשלה שחוסמת את כל המתחרים שלו. בנוסף השני לא קיבל ערימות של כספי משלמי המיסים במתנה אחרי כשלון ענק וחילק אותם כבונוסים)
שאתה מחליף את הנווט של הסירה מאסטרולוג לאסורונום אתה פתאום מגיע ליעד
שאתה מחליף את הנשיא מחבורת אנשים שמעולם לא לא השיגה כלום בעולם האמיתי וחייה על מכירת הציבור האמריקאי למרבה במחיר, במישהו שכל חיו פעל בתנאי תחרות אתה פתאום מגלה מחדש את ההגיון
אתה מזדרז יותר מדי לחגוג נצחון.
כל ההסכמים האלה נוצרו כדי לשרת את בעלי ההון לשמר את עשרם. אם טראמפ יתקע מקל בגלגלי התהליך (ואני בספק רב אם יעשה זאת) בעלי ההון פשוט יתמוטטו, ואיתם אפל, גוגל ושות'. במקרה כזה מעמדה הכוחני של ארה"ב ייפגע, והסדריה הכוחניים האחרים, כמו הפטרודולר, עשויים להיפגע גם. ואז נפילתה אף תואץ.
הנפילה תיבלם ברגע שפועל אמריקני יהיה מוכן לעבוד באותן עבודות שפועל סיני או קוריאני או הודי מוכנים לעבוד בהן, בעבור אותו השכר. עד שזה לא ייקרה, שום מדיניות מרכזית לא תצליח בהיפוך כיוון האנטרופיה לאורך זמן.
לאנונימי:
"שפועל אמריקני יהיה מוכן לעבוד באותן עבודות שפועל סיני או קוריאני או הודי מוכנים לעבוד בהן, בעבור אותו השכר. עד שזה לא ייקרה…"
לא מביע את דעה על העיקרון שהעלת, רק מבקש לציין עובדה שיכולים להיות גם מיליון אמריקנים שמוכנים לעשות את אותה עבודה ובאותו שכר, אבל הממשלה לא מרשה לשני אנשים בוגרים להגיע להסכם עבודה ושכר מרצונם החופשי (חוק שכר מינימום).
אז לשיטתך, אפילו הרצון והמוכנות לא יספיקו…
רבי דוד,
אנא בדוק כיצד ומדוע נוצרו חוקי שכר המינימום בארהב.
הסכם בן שני אנשים בוגרים זו קלישאה של פנטזיית השוק החופשי שאין מאחוריה כלום.
למה בדיוק שמישהו ילך לעבוד בשכר רעב במכרה פחם וישלח גם את ילדיו לשם?
רק בגלל שאין לו ברירה, ומדוע אין לו ברירה? כי שללו ממנו את הטבע, הקרקעות חולקו עי האימפריאליזם למקורבים, חלקן נמכרו לברוני הקרקעות ושאר האנשים נאלצים להיות עבדי שכר מחוסר ברירה ולא משום הסכם הוגן בין שני בוגרים. רק מי שיש לו קרקע משלו דהיינו יכול להתקיים לבד בכוחות עצמו הוא חופשי מלהשתתף בשוק החופשי ולכן רק הוא בעל החירות לעשות הסכם בין שני אנשים בוגרים חופשיים מרצונו החופשי.
אתה הלכת לעבוד במכרה כדי להאכיל את המשפחה שלך ולספק תנאים יותר טובים מלהיות איכר כמו סבא שלך שמת בגיל 21. סבא שלך היה איכר כי זה יותר טוב מלצוד חיות ולמות בגיל 16
הכל יחסי לתקופת הזמן בה אתה חי. היום אתה מובטל כי הממשלה מונעת ממך לעבוד עבור שכר נמוך ממספר שרירותי כלשהו, והסינים עובדים עבור פחות
היום אין בעיה להשיג אדמה. הם מוכרים בזול כמה אדמה שאתה רוצה במדבר באריזונה או טקסס. אני חושד שבארץ זה גם די פשוט להשיג נחלה באמצע הנגב. אבל אף אחד לא רץ לשם, כי הרי גנבו לך את הטבע ברמת אביב(איפה שאחרים כבר הקיזו דם כדי לבנות מקום שאתה טוען שזכותך לגור בו)
מסכים לחלוטין! ראיית עולם חכמה ושונה מרוב האנשים שפשוט שונאים את טראמפ אבל משום מה לא טורחים לשמוע ולהבין אותו!!!
שחרורון:
"אין כאכזריות סימן לאי שפיות"
האם תבין שדבריך: "הלכת לעבוד במכרה כדי להאכיל את המשפחה שלך ולספק תנאים יותר טובים מלהיות איכר כמו סבא שלך שמת בגיל 21." הם בגדר אי שפיות?
וחבל, כי היו דברים נכונים שאמרת בעבר. וחבל, כי אינך מכיר עצמך ותצטרך ללמוד.
ואחרים עלולים להפגע מדרכך כחלק מלימודך. לא בהכרח, אבל עלולים, וגם אתה עתיד לפגוע בעצמך, וכשתבין יהיה מאוחר.
ומסתבר ש'אי כפייה'=מסכה לאטימות ויתכן לגרוע מזה.
אנונימי,
אתה מחפש פתרונות מתחת לפנס. משעשעת ההתנשאות שלך.
עובד המכרה לא אוהב את חייו, אבל לחסום בעדו מלעבוד במכרה (לחוקק שכר מינימום) יהיה גזר דין מוות עבורו. נכון שזו אינה בחירה שלו מתוך טווח אפשרויות רחב אלא מתוך טווח אפשרויות צר, אבל אתה מציע "לתקן" זאת ע"י כך שתחסום בעדו מלעבוד.
כמו לרפא סרטן במוח ע"י כריתתו.
תצטרך לעבוד קשה יותר כדי לפתור את הבעייה, במקום להכריז על אי שפיות על על כל צעד ושעל.
שחרורון,
מצד אחד אתה מודה בקרוני קפיטליזם, ומצד שני אתה מייד נגרר להגן עליו בכל פעם שמצביעים על חוסר הגינותו. זה עיוות, ולפיכך חוסר צדק, שקרקע ברמת אביב שווה כל כך הרבה. גם אתה לא הבאת פתרונות אמיתיים.
"עובד המכרה לא אוהב את חייו, אבל לחסום בעדו מלעבוד במכרה.."
לא הבנת.
לא לחסום אלא להציב במקום עובד המכרה את אביו\אמו\אחיו\בניו או בנותיו של בעל המכרה הטובע בזהבו ומסומם מתאוות בצעו, ואז המצפון זועק שלא יתכן להתיחס באכזריות ברוטלית כזו לקרוביך. ומכאן לכל אדם באשר הוא אדם.
להעסיק בשכר רעב זהו אי שפיות. האם אתה כופר בכך?
לך למדבר? נו באמת מדבר=מוות=אין ברירה
מדוע המדבר פנוי? אבל מעבר לכך מדוע הלא מדבר שייך למישהו? הוא יצר את הלא מדבר? כי הוא הגיע לשם ראשון? כי מלך כבש וחילק למקורבים? מעולם לא ענית על השאלה הזו שחרורון.