על פי מדד צריכת האנרגיה של Digiconomist of BitCoin , נכון ליום שני 20 בנובמבר, צריכת החשמל השנתית לצורך כריית ביטקוין עמדה על 29.05 טרה וואט לשעה. צריכה זו שוות ערך ל 0.13% מכלל צריכת החשמל העולמית. אמנם זה אולי לא נשמע הרבה, אבל זה אומר שכורי הביטקוין צורכים חשמל יותר מצריכת החשמל ב- 159 מדינות שונות (כפי שניתן לראות מן המפה להלן בכתום). אפילו יותר מאירלנד או מניגריה. אם הכורים של ביטקוין היו מדינה, הם היו מדורגים היום במקום ה -61 בעולם במונחים של צריכת חשמל.
אז לפני שנבין איך קרה הפלא הזה, קודם כל נכיר את תהליך כריית הביטקוין. הנה ההסבר של איגוד הביטקוין הישראלי לתהליך:
במערכת הבנקאית המוכרת אנחנו סומכים על המחשב הראשי של הבנק שיחליט איזו עסקה קדמה לשניה ולכן אין שום אפשרות לשלוח את אותו השקל לשני אנשים שונים. אבל ביטקוין הוא מטבע מבוזר, אין מי ששולט עליו ולכן צריך למצוא דרך לסדר את העסקאות בלי סמכות מרכזית כמו במקרה של הבנק.
הבעיה הזאת נקראת double spend באנגלית והיא הסיבה העיקרית להמצאת כריית הביטקוין. מטרת העל של כורי הביטקוין היא לקבוע את הסדר שבו יבוצעו העסקאות במערכת. אם ניקח את הדוגמה הקודמת, אז הכורים יחליטו שהעסקה שביצעתי איתך קדמה לעסקה עם החבר האחר ולכן רק העסקה בינינו תאושר. כלומר, כל מה שכורי ביטקוין עושים הוא לסדר עסקאות במערכת אחת אחרי השניה.
אבל כבר אמרנו שאין מישהו אחד ששולט על הביטקוין, אז איך מחליטים מי מהכורים יקבע את סדר העסקאות? פשוט מאוד, עושים סוג של תחרות. כל הכורים מנסים לפתור מערכת משוואות מתמטית מסובכת והראשון שמצליח לפתור מקבל את הזכות להכניס את סדר העסקאות הבא לשרשרת הבלוקים. העסקאות מאוגדות בתוך בלוק והבלוקים מסודרים אחד אחרי השני – על כן השם שרשרת הבלוקים.
למרות שזה נשמע פשוט למדי – עדיין בשביל לפתור את המשוואה המתמטית דרוש כח חישובי רב, שקיים לכורים עם המחשבים הכי חזקים. לעומתם, הכורים הקטנים מתאגדים בקבוצות הידועות כבריכות כרייה (באנגלית mining pools) ומשתמשים בכח החישוב המשותף שלהם. כך גם הכורים הקטנים מסוגלים להתמודד עם החישובים המסובכים – במידה ויצליחו לכרות את הבלוק יתוגמל כל אחד מהכורים בבריכה בחלק היחסי של הכח החישובי שהוא תרם.
ככל שמחיר הביטקוין עולה – כך גם עולה איתו גובה התגמול עבור כורה הביטקוין, מה שמושך עוד כורים ועוד כוח מחשוב. מאחר שכמות ייצור הביטקוין מוגבלת, אז עם העליה במספר הכורים עולה במקביל דרגת הקושי של המשוואה המתמטית איתה אמורים הכורים להתמודד. כל התהליך הזה מגדיל את צריכת חשמל בתהליך הכרייה.
בחודש האחרון בלבד, צריכת החשמל של כריית הביטקין עלתה ב -29.98% יחד עם עליה של יותר מ- 40% במחיר הביטקוין. למרות העלייה הגדולה, פעולת הכרייה עדיין נחשבת לעסק משתלם. עליית ערך הביטקוין בחודש האחרון הייתה גדולה מהגידול בצריכת החשמל מה שהגדיל בצורה משמעותית את רווחי הכורים. ההכנסות המשוערות של כרייה הכלל עולמית מוערכות כעת בכ 7.2 מיליארד דולר. עלות הכרייה לעומת זאת מוערכת בסך הכל בכל העולם בכ- 1.5 מיליארד דולר.
על פי אתר powercompare הבריטי, אם הקצב הזה ימשך, אז עד אוקטובר 2018 צריכת החשמל במערכת הביטקוין תהיה גדולה יותר מאשר צריכת החשמל בכל בריטניה (309 TWH), עד יולי 2019 תהיה גדולה יותר מצריכת החשמל בארה"ב (3,913 TWH) ובפברואר 2020 תעבור כבר את צריכת החשמל הכלל עולמית (21,776 TWH)
חשוב להבין משהו לגבי תרמית פירמידה. התרמית אומרת שכל עוד מאמינים במשהו ומתחזקים אותו הוא ישרוד. ברגע שנפסיק לה\תחזק אותו הוא ייפול. מי שלא יברח בזמן יפסיד את כל כספו. עכשיו, מה קורה בנק שכל לקוחותיו עוזבים אותו באופן מיידי? האם יש לאיזשהו בנק כסף לשלם לכל לקוחותיו שמבקשים לעזוב אותו? האם בנק הוא בעצם תרמית פרמידה? האם כל המטבעות הקיימים הם תרמית פירמידה? כל עוד מאמינים בהם ומתחזקים אותם הם שווים משהו. ברגע שמפסיקים להאמין בבנק או במטבע ומפסיקים לעבוד איתו – הוא קורס. תרמית פרמידה זה הבסיס לכלכלה שלנו.
יש פה אי הבנה של מה זה מטבע ומאין הערך שלו מגיע.
הערך של מטבע הוא אך ורק מהאמון של אנשים בו ואם הוא גם במקרה מוצר פיזי כמו זהב אז יש לו את ערכו כסחורה. הערך של ביטקוין בודאי לא מגיע מהאנרגיה שהושקעה בו או מכך שהוא ייחודי, או מכך שקשה למצוא אותו, כסחורה אין לו שום ערך יותר מכל רצף ביטים רנדומלי אחר (כי כל מטבע קריפטו בדמות הביטקוי עונה על התנאים הנל ולא בהכרח יש לו ערך). ערכו אך ורק מהאמון שיש לאנשים בו (או יותר נכון האמון הספקולטיבי)
כאשר האמון הספקולטיבי יעלם, יעלם גם הביטקוין. במקום הביטקוין יקומו מערכות בלוקצ'ין אחרות שידמו בצורה טובה את הערך האמיתי של הכלכלה אותה הם מייצגים ואלו המטבעות שיהיו לנו בעתיד.
אחת הסיבות לאי היציבות של המערכות הפיננסיות כיום היא ספקולציה (נגזרות, מניות, חוב, חוזים עתידיים וכו וכו) ואין סיבה לחשוב כי ניתן לפתור בעיה זו ע"י מערכת ספקולטיבית אחרת.
הביטקוין אפשר לומר מקבל ערכו מאי האמון במערכת המוניטרית הנוכחית, אך אם וכאשר זו תעלם איזה ערך יהיה לביטקוין מול מטבעות קריפטו אחרים שיהיו הרבה יותר שימושיים?
המערכת החלופית שאליה אתה מייחל תוביל להיפר אינפלציה והפיכת המטבע הממשלתי לנייר טואלט
ולא זאת לא ספקולציה, פשוט דידקציה מכל הסבבים הקודמים שזה קרה בעבר
דווקא מטבעות קריפטו ישגשגו בסביבה כזאת… עד שמדינות העם יאסרו את השימוש בהם ויכניסו לכלא או יירו בכל 'ספקולנט' קריפטו
כרגיל מתשובתך רואים 0 הבנת הנקרא. עיוורון אידאולוגי.
אכן זה מה שאמרתי שקריפטו ישגשג אך לא הקריפטו שאתה חושב. אין התייחסות לטענותי שאין סיבה לערך של ביטקוין בטח לא בעתיד.
אתה מתכוון לאינדוקציה ולא לספקולציה,אכן הכלכלה תקרוס. אך ספקולציה זה דבר אחר, ספקולציה זה החזקת סחורה בתקווה שהיא תיהיה במחסור בעתיד וערכה לכן יעלה. האם ביטקוין יכול להיות במחסור בלי שמישהו מאיים עליך להשתמש בו? זה כמו להגיד שכסף פיאט יכול להיות במחסור בלי שמישהו כופה עלינו להשתמש בו פשוט הולכים למטבע אחר. אם אין כפיה של מטבע ודאי שלא אסחור עם מטבע במחסור שאין לו שום ערך בפני עצמו.
אתה לא תסחור – זכותך
אני כן אסחור – זכותי
אני מסכים שאף אחד לא יודע איזה מטבע קריפטו ישלוט בעתיד והאם זה יהיה ביטקוין. אני יודע, שאישית, שני התנאים שמוכרחים להתקיים כדי שאבחר (ללא איומי רובה) להשתמש במטבע כstore of valueהם: חסינות בפני ממשלה ודיפלציה מובנית
כל מה שנסחר בבורסה הוא מושחת ולא חברתי
תארו לכם שמחיר החשמל יעלה – ל-7 מיליארד אנשים
בגלל 100,000 כורי ביטקוין
על המדינות לסרב לספק חשמל עבור כרייה של ביטקוין
אנחנו יודעים גם שיש מעקב של סוכנויות הביון האמריקאיים על כל תנועה באינטרנט הם בואדאי יודעים את כל שרשרת הבלוקים של המטבע
יום יבוא והם יכולים לרסק או לעוות את הכל
ברגע שנהיה בטוחים שהאינטרנט אינו פרוץ אפשר יהיה לחשוב על block chain למטרות טובות לאנושות
עצם העובדה שביטקוין נסחר בבורסות זה בגידה בכוונות הטהורות של הפרויקט
סאטושי, זה אתה?
אתה יודע מה מטרות הפרויקט הטהורות ואתה בחכמך כי רבה, תגיד איזה פעולה היא ״לטובת האנושות״ ומה לא
או, נראה שקיבלנו חסם עליון על הזמן שנותר עד שבועת הביטקוין הנועלת תתפוצץ סוף-סוף.
ולתחריראל: אין שום "ערך" בכך שביזבזת חשמל. אם כבר, ערך שלילי.
אין שום יציבות ושום נעליים בביטקוין. זו סכימת פירמידה מופרכת.
קורא,
וכל האנרגייה העצומה ועבודת הכפיים בכריית זהב מוצדקת?
ערכו של הזהב נובע מהקושי למצוא אותו ולכרות אותו.
הביטקוין זה דומה – אבל וירטואלי.
היא כמובן לא תעבור את צריכת החשמל העולמית. הכורים מפסיקים לכרות ברגע שזה לא משתלם. בשלב מסוים, הגידול בעלויות החשמל לא ידביק את הגידול בשווי המטבע, ואז קושי הכרייה יירד.
נראה שזו הגדולה האמיתית של ביטקוין. גם וירטואלי וגם מייצג ערך אמיתי (אנרגיה שנצרכה). כמו הזהב.
כנראה לזה אנו זקוקים. למטבע שמכסה את עצמו ולכן שומר על יציבות. ובטח לא מייצרים אותו מאוויר.
השמש מייצרת 144,000 TWH. בקצב הזה ב2030 ביטקוין יצרוך יותר אנרגיה ממה שהשמש מפיקה*
* בהנחה שמודל נכון
השמש מייצרת במיליארדי פעמים יותר.. התכוונת אולי האנרגיה שמגיעה עד אלינו מהשמש..
תודה על התיקון
הנקודה שלי הייתה שכל המאמר הזה הוא די אבסורדי. ההנחה שעומדת בבסיס הקביעה כי עד 2020 ביטקוין יצרוך יותר חשמל מכל העולם היא: ששום דבר לא עומד להשתנות. לא הצ׳יפים שכורים ביטקוין, לא האלגוריתם, והביטקוין עצמו לא יוחלף ע״י מטבע אחר.
זאת הנחה די מטופשת משתי סיבות: 1. כבר היו שינויים כאלה ואין סיבה להאמין שהגענו לשיא הטכנולוגיה. למשל: ביטקוין הוא מזמן כבר לא המטבע היחיד, ובנוסף יש כל הזמן שינויים לפרוטוקול של ביטקוין 2. הכרייה עצמה הולכת ונעשת יעיליה. התחלנו בCPU עברנו למאיץ גרפי ועכשיו אנחנו בASIC שהולך ומשתפר פעם ברבעון בערך. היה יותר נכון לציין את עלות האנרגיה (הפוחתת) פר TH אבל אז זה היה פוגע בנרטיב
אני מנחש שהסיבה למחקר היא עידוד ״צקצקנות״. בואו נפחיד את ההמון שביטקוין עומד לצרוך את כל האנרגיה בעולם – ואז נדחוף השתלטות אלימה של המושלים על הביטקוין: ביטקוין עומד לגנוב לי את החשמל ״צק צק צק״ – לערוף את ראשם!
גם עם ההנחה בבסיס המאמר נכונה, כלכלית זה פשוט לא הגיוני. ומי שלא מבין את זה, אני מציע נחמה: אל חשש! גם אם ביטקוין יצרוך את כל האנרגיה בגלקסיה, תמיד יש לנו ממשלה שתדפיס עוד כסף ותצור משאבים מאויר. עד 2020 הכנסה בסיסית בטוחה תהיה כבר עובדה קיימת, ואם תחסר לנו אנרגייה, פשוט נדפיס עוד כסף ונשתמש ב״רובוטים״ ו״טכנלוגיה״
שחרחורון
ההב"ל (הכנסה בסיסית לאומית) מחייב הרס כל נתיבי המילוט. יהיו אלה קריפטו, זהב, מט"ח של מדינה קצת פחות אהב"לית (אוהדת הכנסה בסיסית לאומית).
אי אפשר להדפיס במסות ולהשאיר מטבע שאליו יברחו האזרחים היצרניים ואי אפשר למסות "רובוטים" אם קניה ומכירה שלהם תתבצע ב'שחור'.
פוסט קודם אמרת 'בואו ותקחו' – אל תשלה עצמך, הם אכן יבואו