בעקבות עליית מחירי הנפט והגז בעולם, ככל הנראה בעיקר כתוצאה מספקולציות על מחירי הנפט והגז, נכתבו מספר מאמרים ע"י אנשים רציניים וגם ע"י שופרות תאגידי הגז הישראלים, האומרים שאין לסמוך על אנרגיות מתחדשות לייצור חשמל.
כך אפשר לקרוא את המאמר של דורון צור, מומחה שוק ההון, שכותב בדמרקר שהסתמכות על אנרגיות נקיות, מתגלה כקונספציה שגויה. להבדיל, הפרשן הכלכלי של הארץ נחמיה שטרסלר כותב שראוי להמשיך לפתח את השימוש באנרגיית השמש, אך גם להמשיך ולהשקיע בתחנות כוח המוּנעות בגז . טענות שחלקן הן לא יותר משגויות.
נראה ששניהם ואחרים אינם יודעים או מתעלמים מההתפתחויות האחרונות בתחום זה בעולם, וממשבר האקלים.
פרויקט קישור החשמל אוסטרליה – אסיה (AAPL) או קישור החשמל אוסטרליה – סינגפור (ASPL) המנוהל על ידי חברת סאן כבל שבסינגפור, הוא פרויקט תשתיות חשמל ענק המתוכנן לכלול את המפעל הסולארי הגדול בעולם, מערך הסוללות לאחסון חשמל הגדול בעולם, וכבל החשמל התת ימי הארוך ביותר בעולם.
הפרויקט יכלול חווה סולארית בטריטוריה הצפונית של אוסטרליה על שטח של 120,000 דונם, בהספק של 14,000 מגוואט שתייצר ותספק חשמל סולארי לעיר דרווין בצפון אוסטרליה, לסינגפור, ומאוחר יותר גם לאינדונזיה. החשמל יעבר לסינגפור בכבל תת-ימי בזרם ישר במתח גבוה של 3,000 מגוואט, לאורך של 4,500 ק"מ. מערכת סוללות של 30,000 מגוואט-שעה מתוכננת לאחסן חשמל כדי לייעל את זמינות החשמל לאורך היום.
לאוסטרליה יש היסטוריה חיובית הולכת וגדלה של סוללות גדולות. מערכת הסוללות המובילה בעולם של טסלה ניאואן בהורנסדייל אוסטרליה פועלת בהצלחה עצומה מאז דצמבר 2017. הפרויקט הורחב ביולי 2020 ב -50%, באמצעות תוספת של סוללות טסלה נוספות בהספק של 64.5 מגוואט, ויכולת אגירה של 50 מגוואט-שעה, מה שיגדיל את ערכו כנכס באמצעות הוספת שירותים נוספים לשוק החשמל הלאומי.
בסוף יולי 2020, החליטה ממשלת אוסטרליה להעניק לפרויקט קישור החשמל אוסטרליה – אסיה סטטוס של פרויקט מג'ורי major project status . ההחלטה תקל על תהליך אישורי הפרויקט, ועשויה לסייע לחברה לקדם את מטרתה להבטחת מימון לפרויקט עד סוף 2023.
ב- אוגוסט 2021, מסר מנכ"ל סאן כבל, דייוויד גריפין, כי שיפורים בטכנולוגיה הפוטו-וולטאית משמעותם שהחווה הסולרית המוצעת תהיה גדולה משמעותית מהתכנון המקורי והיא תייצר הרבה יותר חשמל מהצפוי. לדבריו, הגדלת הקיבולת מונעת על ידי דרישת הלקוחות לייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת שהוא עקבי יותר. הלקוחות רוצים יותר חשמל המסופק בפרופיל שטוח יותר – יותר חשמל המסופק 24/7 ולא בפרופיל העומס המסורתי.
לפי מנכ"ל סאן כבל, הטכנולוגיה הסולארית התקדמה בצורה יוצאת דופן במהלך 30 השנים האחרונות. מחירי הפאנלים ירדו ביותר מ -99% במהלך פרק הזמן הזה, אך למעשה היא עומדת בפני התקדמות טכנולוגית משמעותית אדירה. מפת הדרכים לכך ברורה מאוד. זו עדיין לא טכנולוגיה בוגרת, היא עומדת בפני הרבה שיפורים, והיעילות של פאנלים סולאריים עולה בקצב ובמסגרת זמן די ברורה.
הגידול הצפוי בייצור אנרגיה מתחדשת יבוא לידי ביטוי גם עם גידול ביכולת אחסון החשמל של הסוללה, בעיקר בעליה ביעילות בטכנולוגיית הסוללה בשנים הקרובות, בין הזמן הנוכחי לבין מועד יישום הפרויקט.
לפי סאן כבל, הפרויקט יוכל לספק עד 20% מצרכי החשמל בסינגפור, כאשר האספקה תחל בשנת 2027. בניית הפרויקט צפויה להתחיל בתחילת 2024 ותחילת אספקת החשמל לעיר דרווין בצפון אוסטרליה בשנת 2026.
מסתבר שבניגוד למומחים בישראל, יש מספיק מומחים בעולם החושבים שאנרגיות מתחדשות הן הפתרון הכלכלי והנכון למשבר האקלים, ושיש מספיק תאגידים ואנשי עסקים המוכנים לשים את כספם, ובהקפים גדולים, בפרויקטים אלו.
חברת החשמל משנה תעריפים לצרכני ענק בישראל, שינוי בהתאם לשעות צריכה ותקופת קיץ. פורסם בגלובס.
חלק ממה שפורסם :
לגלובס נודע כי מי שכבר מביעים חשש לגבי השינוי במקבצי השעות הם אנשי חברת מקורות שאחראים לצריכה של כחמישה אחוזים מהחשמל בישראל. לטענתם, השינוי עשוי לייקר את הפעילות שלהם, דבר שעשוי בסוף להתגלגל לעלייה מסוימת במחיר המים. לדבריהם, בזמן שמחיר החשמל עבורם צפוי לעלות כתוצאה מהמהלך, המדינה לא מאפשרת להם להקים מערכות סולאריות שישמשו לצרכי החשמל השוטף שלהם. גלובס פנה לחברה, ממנה נמסר כי "מקורות בוחנת את השינויים החדשים".
סוף ציטוט.
אז מי שקרא את הציטוט יכול לראות שחברת מקורות מודה שהיא מסורבת מהמדינה להתקנת חווה סולארית לצורך תפעולה הזול יותר . מה ההגיון שהמדינה לא מרשה למקורות להקים חוות סולאריות ?
ההסבר היחיד לדעתי, זה להמשך הזנת כספים סיבוביים במדינה ממקורות לחברת חשמל, לאוצר כמיסים , מהאזרחים לאוצר ממס גבוה ככל שהחשבונות שלנו גבוהים. .
אלו שיקולים פסולים . התערבות לרעה.
יש כאן חשיבה מעוותת איך לא לפגוע במצב קיים. לא לזעזע סדרי עולם. לא לפגוע חלילה בחברת החשמל. לא לפגוע ביוקר המחיה הגבוה שלנו. לא להתייעל. לא להבריא.
הסיבה היא שלא סומכים על מקורות, הם נכשלו בהקמת מפעל התפלה, ולא רוצים שהם יבזבזו עוד כספים. הם מוזמנים לרכוש חשמל מספק פרטי ולא מחברת חשמל, דבר שכבר קיים למפעלים או לקוחות עסקיים גדולים היום.
מה זה מתח גבוה של 3000 מגהוואט? מתח מודדים בוולטים. בואטים מודדים הספק.
התכוונת ל-3000 מגה-וולט (כלומר 3 גיגה-וולט)? מעולם לא שמעתי על מתח אדיר כזה. אתה בטוח שניתן להעביר מתח כזה בכבלים?
עוד משהו מוזר: למה שאוסטרליה תספק חשמל לסינגפור? למה שלא תספק את החשמל לעצמה?
לכל אלו הטוענים על מימון מכספי משלם המיסים של האנרגיות המתחדשות. תנוח דעתם.
קרן המטבע הבינלאומית מעריכה מעת לעת את הסובסידיות העולמיות לדלקים מאובנים כחלק מעבודתה בנושא האקלים. על פי ניתוח של קרן המטבע הבינלאומית שפורסם לאחרונה, הקרן טוענת שתעשיית הדלק המאובנים נהנית מסבסוד של 11 מיליון דולר בכל דקה. סובסידיות אלו הן "הוספת דלק לאש" של משבר האקלים, בתקופה בה יש צורך דחוף בהפחתה מהירה של פליטת גזי החממה והפחמן
לפי קרן המטבע, ייצור ושריפת פחם, נפט וגז מסובסדים ב -5.9 טריליון דולר בשנת 2020, או כ -6.8 אחוזים מהתוצר, וצפויות לעלות ל -7.4 אחוזים מהתוצר בשנת 2025, כאשר אף מדינה לא תמחרה את כל הדלקים שלה מספיק כדי לשקף את מלוא עלויות האספקה והעלויות הסביבתיות שלהם.שית האנרגיות המתחדשות.
היקף הסובסידיות האלו מגמד את הסובסידיות הניתנות לתעשיית הדלקים המתחדשים שמש ורוח.
https://www.imf.org/en/Publications/WP/Issues/2021/09/23/Still-Not-Getting-Energy-Prices-Right-A-Global-and-Country-Update-of-Fossil-Fuel-Subsidies-466004
https://www.reuters.com/business/energy/imf-estimates-global-fossil-fuel-subsidies-6-trillion-georgieva-2021-09-24/
https://www.theguardian.com/environment/2021/oct/06/fossil-fuel-industry-subsidies-of-11m-dollars-a-minute-imf-finds
מה שהיית צריך לכתוב זה:לא צריך לסבסד גם אנרגיה ממקורות לא מתחדשים
מה שכתבת זה: כיון שמסבסדים משהו אחד זה בסדר שמסבסדים כל דבר אחר
הייתי בטוח שפורטוגלי וחבריו רצו להשאיר את הגז באדמה על מנת שישראל תוכל להשתמש בו לפחות ל-40 שנה הקרובות . איך זה מסתדר עם התיאוריה שלו שדווקא אנרגיה מתחדשת תייתר לבסוף את השימוש בדלקים או במקרה הזה בגז שאמור כביכול לשמש אותנו לעשרות השנים הקרובות. אם הכיוון העולמי הוא אנרגיה מתחדשת יחד עם שיפור הטכנולוגיה והורדת מחירי הייצור ואיכסון החשמל ,הרי כבר בעשורים הקרובים העולם אמור להקטין יותר ויותר את השימוש בדלקים,פחם או גז ולעבור לתחליפים ירוקים. עכשיו כשמחירי הגז עולים, פתאום ישנו שקט מצד אלו שטענו שהמחיר שאנחנו משלמים עבור גז הוא יקר מידי, כשהמחירים בעולם נוסקים לשמיים. אולי דווקא טוב שמוכרים את הגז עכשיו ולא משאירים אותו באדמה , כי אולי בקרוב יתמעט הצורך בו ודווקא עכשיו ישראל לפחות מרוויחה תמלוגים עליו. יש סתירה מובנית בין כל הטיעונים והויכוחים שעלו פה בנושא הזה בקרב הפורטוגלים למיניהם עד לפני כמה שנים לבין הטיעונים שלהם היום שפשוט לא מתיישרים עם הכתבות שלהם בתקופה האחרונה.
לא להשאיר גז באדמה. וגם לא לתת רווחים בצורה מוגזמת כל כך לתשובה ונובל אנרגי.
וזה שהגז עלה לאחרונה לא רלוונטי למחיר המופקע שהוסכם שחברת חשמל תשלם.
ישראל התנהלה גרוע בהסכמים עם חברות הגז בשלב החיפוש. כנראה לא באמת האמינו שימצא גז. ההסכם והתנאים היו הפקרות. יש מי שחושב שגם היום לאחר התיקון. עובדה שמגלי הגז גרפו מיליארדים וקרן העושר לא מעושרת.
לדעתי הגז אמור לשמש לרזרבה במקרה שהנושא של אנרגיה מתחדשת לא כל כך יסתדר.
לא ברור מה מופקע במחיר . מחיר הגז באירופה כבר קרוב ל-40 דולר ליחידת גז בזמן שבישראל הוא נשאר בסביבות 4.5 דולר. כשנחתם ההסכם למחיר הגז הוא נקבע מתוך הנחה שהמחירים בעתיד יעלו ולכן המחיר גילם בתוכו את העלייה הזאת ואכן מחיר הגז עלה בסביבות ה-1000% תוך כמה חודשים.
לגבי הרווחים של תשובה, הייתה וועדה שקבעה את התמלוגים ולא מפלגה כזו או אחרת קבעה אותם .נדמה לי שרק שנה שעבר התחילו סוף סוף להגיע התמלוגים מתוקף ההסכם ולכן הגיוני ש"קרן העושר" רק עכשיו מתחילה להתמלא. יכול להיות שהמדינה יכלה להגיע לתוצאות טובות יותר מבחינת ההסכמים, אבל זה נכון כמעט לכל פרויקט או מכרז שהמדינה מבצעת. תמיד יש לוביסטים וקבוצות לחץ שמנסים למקסם את הרווחים על חשבון הציבור והגז לא שונה בהרבה ועדיין המחיר של הגז ממש לא כזה גרוע כפי שהציגו בתחילה. אם הגז היה נשאר באדמה ,כפי שהציעו כל אותם הצעקנים , ישראל לא היתה רואה שקל עד היום ואילו עכשיו כבר יש בערך 2 מליארד ש"ח שנכנסו מהתמלוגים , תוך פחות משנתיים.
כבל תת-ימי בזרם ישר??? קשקוש מוחלט .כדי להעביר כזו כמות של אנרגיה בזרם ישר יצתרכו כבל בקוטר של קילומטר
איך הגעת לקוטר של קילומטר.
ככל הידוע לי כבלי החשמל שמחוברים לעמודי החשמל נושאים את הזרם למרחק של כמה עשרות קילומטרים ושטח החתך שלהם הוא כמה עשרות סנטימטרים מרובעים לכל היותר. כמה כבר יכול להיות שטח החתך של כבל למרחק 4500 ק"מ (אולי מטר)
כאתר שהתחיל ממקום של חשיפת המערכת המוניטרית וכל המוסתר מהציבור, לאט לאט אני קורא יותר ויותר כתבות יחסי ציבור ופחות חקירה והצגת נתונים אמיתית, חבל.
strawman כרגיל
אף אחד לא מתנגד לפיתוח טכנולוגיה סולארית
ההתנגדות היא להסתמכות רק על אנרגית שמש ולעצור כל השקעה אחרת (כי איזה פולטיקאי החליט שככה זה). ושימותו כולם
התגדות נוספת היא למימון מכספי משלם המיסים ולא לאפשר לטכנולוגיה להתחרות באמת. תחרות תגרום להתפתחות מהירה של טכנולוגיה יעילה (ואז לא צריך יותר חוקרי אנרגיה שיגידו לנו לעבור לסולאר) או להבנה שזה כנראה לא יעבוד כרגע (ואז גם לא צריך חוקרי אנרגיה). מה שמעמיד הרבה ג׳ובים בסיכון
מזל שיש את הנגב. אפשר לייצר שם חוות סולאריות שיספקו חשמל לכל המזרח התיכון. שמש נצחית ומדבר שומם שכנראה לא יאוכלס לעולם.
כיום אילת נהנת מחווה סולארית די גדולה ליד שדה התעופה רמון.כל החשמל שנצרך באילת למעשה.
לא צריך לתת לשיקולים פסולים לעצור את התהליך. חברת חשמל, חברות הגז ופוליטיקה ואינטרסים זרים יכולים לעכב אבל הצורך יגבר על כל אלו. ויפה שנה אחת קודם. היינו צריכים כבר להיות המובילים בתחום בעולם. ולא רק בפיתוח פאנלים וטכנולוגיות, גם ביישום.
אבל אנחנו ממש לא.
כבר שמענו מהגשש – "טבריה, טבריה, אילו היית צפת …" סבלנות, יקומו שדות סולאריים ברש"פ בדרום הר חברון ובממלכת ירדן, ואנחנו עוד נהפוך לצרכנים ולקוחות שלהם 🙁
לא צריך טכנולוגיה