זה סיפור די הזוי על שני בנקים, אחד האנשים החזקים במשק, חברת אשראי, הממונה על התחרות ומשרד עורכי דין גדול. הכל החל בתחילת דצמבר 2017, אז הוגשו לרשות התחרות בקשות מטעם בנק מזרחי טפחות ובנק אגוד לאישור הסכם מיזוג, שבו ירכוש בנק מזרחי את מלוא הון המניות של בנק אגוד. בשל הסדר ניגוד עניינים, שהלפרין חתמה עליו עם כניסתה לתפקיד הממונה על רשות התחרות, היא העבירה את ההחלטה על אישור המיזוג לידיו של ממלא מקומה, עו"ד אורי שוורץ. שוורץ החליט לדחות את המיזוג.
הבנקים הגישו ערעור לבית הדין לתחרות. בעלי השליטה של אגוד יוצגו בערעור על ידי שתי עורכות דין ממשרד מיתר , שעבדו יחד עם הלפרין בטרם מונתה לממונה על התחרות. לבסוף הערעור התקבל – המיזוג אושר. הלפרין, שבינתיים הסכם ניגוד העניינים שלה הסתיים, החליטה להתערב בתיק ובאופן שנוי במחלוקת הרימה ידיים ולא ערערה על החלטת בית הדין אף על פי שחלקה עליה.
בשורה התחתונה הלפרין הסכימה לתת היתר למיזוג, כשאחד התנאים העיקרים לכך הוא שאגוד או מזרחי ימכרו את תיק האשראי שלהם בתחום הסחר ביהלומים לגורם שלישי שיהיה מסוגל לנהל את התיק. המטרה היתה למנוע משני הבנקים הממוזגים להפוך להיות מונופול ששולט ב40% מהשוק הזה.
ניהול תיק אשראי ליהלומים הוא עסק מורכב ומסוכן בימי שגרה, אחת על כמה וכמה אחרי שורה של משברים שחווה הסקטור הזה בשנתיים האחרונות. הגדול מבינהם היה משבר הקורונה שהשבית את הסחר העולמי ביהלומים כמעט לחלוטין למשך כמעט חודש. בשורה התחתונה: אף גוף לא היה מוכן לרכוש מבנק אגוד את תיק האשראי המסוכן הזה בתקופה הזו ובצדק. המשמעות היתה עגומה לבעלי מזרחי ובעיקר לבעלי אגוד אבל בשורה משמחת לכולנו – אין מיזוג. אלא שמפה נרקמה הקומבינה הגדולה.
משום מקום צצה פתאם חברת אשראי חוץ-בנקאית יחסית קטנה בשם "פנינסולה" והביעה רצון לרכוש את התיק. מה מסתבר? אחד מבעלי העניין בפנינסולה (באמצעות חברה שבבעלותו) הוא אדם שאתם בטח מכירים – שמו שלמה אליהו. אליהו הוא גם במקרה בעל עניין מהגדולים בבנק אגוד. אליהו מאד לחוץ למכור את אגוד. בכירים בפנינסולה היו מוכנים להשבע לי שלא היה לאליהו שום מעורבות במו"מ. אולי זה נכון, אבל בואו לא נשכח שאם השם של אליהו מוכר לכם זה כנראה בגלל כל הכתבות עליו כבעלים של "מגדל" שלא מהסס להתערב באופן בוטה בעבודת המנהלים מתחתיו או מצדדיו – לפעמים בניגוד גמור לחוקי מנהל תקין. באגוד אגב סרבו להתייחס לשאלתי על נושא ניגוד העניינים של הבוס במו"מ.
ונחזור למו"מ – בשבוע שעבר הודיעו פנינסולה, אגוד ומזרחי שיש הסכם. תיק האשראי ליהלומים של אגוד ימכר לפנינסולה במחיר סוף עונה תמוה (בהנחה של עד 45%!). מסתבר שהעסקה הזו נחתמה בזמן די מהיר בלי שפנינסולה בכלל ערכה בדיקת נאותות פרטנית על התיק. אבל פה זה לא נגמר. בהסכם כתוב שבכלל מי שינהל את התיק אשראי בשנה הראשונה הוא… בנק אגוד. כן – זה שפנינסולה אמורה לכאורה להתחרות בו.
מאחר שפנינסולה היא לא בנק ולכן אין לה את כל הכלים לנהל את התיק לבדה, היא זקוקה לבנק שילווה אותה. ברור לחלוטין שזה לא יוכל להיות אגוד או מזרחי. אם אתם שואלים לפיכך מי ינהל את התיק באופן מלא מהשנה השניה ואילך, אז לפרט הזה, מסתבר, אין שום התייחסות בהסכם, שזה עוד יותר מחשיד. בתקשורת התעלמו לגמרי מהקומבינה הזו ובעצם כבר חגגו את המיזוג.
עכשיו הלפרין תצטרך לקבוע ממש בקרוב האם היא מאשרת את ההסכם שהוא בניגוד גמור לתנאים שהציבה. רק אציין שמי שייצג את אגוד במו"מ עם פנינסולה הן אותן קולגות לשעבר של הלפרין ממשרד עורכי הדין מיתר. בקיצור – למרות שיש פה הפרה בוטה של החלטתה של הלפרין, אל תפלו מהכסא אם בחסות הקורונה היא תיתן אור ירוק למהלך ההזוי הזה ותחתום על העלמותו של אגוד – הבנק האחרון התחרותי שעוד נותר. ואולי אולי תפתיע ותשמור על האינטרס שלנו. המשך יבוא.
שאלה לקוראים כאן, מישהו יכול להסביר למה אתר גלובס מולק תגובה שכתבתי פעמיים, להלן מה שכתבתי:
הצעדים של דחיית תשלומי משכנתאות לשנה והורדת מס רכישה למשקיעים, נועדו למנוע קריסת מחירי נדלן . זה מה שמטריד את האוצר. למנוע התרסקות מחירים של הנדלן בכל מחיר. אחרת הכלכלה שלנו מתרסקת.
כך הם מודיעים במייל על המחיקה שלא עומדת בסטנדרטים שלהם:
Your comment on סיבה לדאגה: 50 אלף זוגות צעירים כבר מתקשים לשלם את המשכנתה has been rejected as it seems to contain content that is not in line with our community guidelines.
יש למישהו כאן רעיון למה תגובה שכזו נחסמת שם?
כי אתה כותב בכתב ראי
הרגולציה הקיימת מציבה חסמי כניסה גבוהים שברגיל מונעים כניסת מתחרים חדשים והפן השני שלה זה לדאוג שמתחרים לא ייעלמו מהזירה ויחזקו עוד יותר את השחקנים הנותרים.
אז כן, כל עוד יש סיכוי שאיגוד יירכש על ידי גוף שאינו אחד הבנקים הקיימים זו אפשרות עדיפה. למכור בזול אמור להיות עדיף על פני לסגור, גם אם הגורם לך הוא רגולטיבי.
לא נראה לי שהבנת… או שאני לא הבנתי 🙂
בנק אגוד *כן* יימכר לבנק קיים _ מזרחי!
וכך "ייעלם מן הזירה" כפי שניסחת היטב.
תיק האשראי ליהלומים, שלפי הכתבה תנאי לעסקה הוא מכירה שלו "לגורם שלישי שיהיה מסוגל לנהל את התיק", יימכר לחברה פנינסולה, שאחד מבעליה (שלמה אליהו) הוא גם מבעלי בנק אגוד, וינוהל על ידי בנק אגוד עצמו במשך שנה לפחות, כלומר:
לא גורם שלישי!
ולא מסוגל לנהל את התיק בעצמו!
העסקה נסגרה בחופזה, במחיר נמוך באופן מחשיד, בנוכחות אדם בעל אינטרס למכור ובעמדה להשפיע על העסקה.
התוצאה שלה, אם תאושר על ידי רשות התחרות, (הלפרין), תהיה היבלעות בנק אגוד בניגוד לאינטרס הציבורי, תוך העדפת טובת המעטים על בריאות כלכלית של המדינה והחברה בה אנו חיים.
אין כמובן שום דבר חדש בהתנהלות כזו, אנחנו מתנהלים כך כבר כמה עשורים.
החדש הוא הרוח הנושבת ברחובות, התעוררות העם והדרישה העממית להתנהלות שונה.
אנחנו חווים זאת בעצמנו בימים אלו ממש: מהפך היסטורי (פוטנציאלי) בהתהוות.
אותי זה מרגש… ותודו לפחות שזה לא משעמם 🙂
מדינתה הבלוף הסמוך והקומבינה אבל למה להסתכל על השלילי בינתיים שבעים שנה ואנחנו רק משתפרים
בן אדם לא יכול לקנות כל חברה שהוא רוצה ולהשתלט על ענפים במשק. לכן יש רגולציה.
בן אדם קונה חברה ואסור לו להתערב בניהול שלה ?
מה בדיוק "תקין" בזה ?
בנק אגוד לא ממש מסוגל לשרוד. בשביל מה להחזיק אותו בחיים בצורה מלאכותית ?
עדיף שהוא יסגר מאשר ימכר לבנק אחר ?