לכל מי שבטוח שהרגולטורים הפיקו לקחים ממקרה פישמן, שימו לב לסיפור הבא של יצחק תשובה. להזכירכם תשובה זה אותו אחד שעשה כבר פעם אחת תספורת של 2.4 מיליארד שקל לבנקים בגלל הסתבכות בפרויקט נדלן שהיה לו יחד עם דנקנר בלאס וגאס לפני עשור. חוץ מזה הוא גם עשה לנו עוד תספורת של 1.4 מיליארד בפנסיה לפני 4 שנים – גם בגלל הרפתקאות הנדלן שלו. אז אחרי כל זה – נחשו מה? הוא רוצה מאיתנו עכשיו עוד. לא עוד תספורות…עוד כסף. הוא מבקש עכשיו לגייס עוד 220 מיליון שקל שוב מהפנסיות שלנו, שוב עבור הרפתקאות נדלן בארה"ב – כאילו לא למדנו כלום מהעבר.
בטח תחשבו שמנהלת רשות שוק ההון, דורית סלינגר, ויו"ר הרשות לניירות ערך, שמואל האוזר נשכבו על הגדר בשביל לעצור את הגיוס השערוריתי הזה? אתם תמימים – ברור שלא. בלילה כלכלי נשאל האוזר האם המהלך מסריח אבל כשר? האוזר ענה:
"זה בוודאי כשר. כמובן שבמקרה של תספורת וכד' שקשורים לבעל השליטה, הציבור יידע ותהיה לו את כל האינפורמציה אם להשקיע ויחליט אם ראוי לו להשקיע בחברה כזו או אחרת שמגייס אדם זה או אחר ".
האוזר בטוח שכולנו מטומטמים. הוא יודע הרי טוב מאד שלציבור אין ברירה,שמדובר בקהל שבוי של קרנות הפנסיה. הציבור הרי לא מחליט לאן תלך הפנסיה שלו. מי שמחליט על הכסף שלנו הם מספר מנהלי קרנות שאין לנו שום גישה אליהם ואנחנו לא יודעים אפילו איך הם נראים. הם מחליטים על מטרות השקעה בלי לשאול אותנו. אם ירצו שהוא ילך לתשובה – הם לא יתקשרו לאף אחד מהחוסכים כדי להודיע לו- הם פשוט בהוראה אחת יעשו את זה. אתם תדעו על כך רק בדיעבד כשתקבלו את דו"ח הנכסים הפרטני תקופתי מהקרן, וגם את זה סביר להניח ש-99% לא יקראו וגם אם יקראו לא יבינו מה כתוב בו.
אגב, אם תסרבו להעביר את הכסף לאותם מנהלים, אז יאסרו אתכם – זוכרים? פנסיה היא חובה. על פי חוק אתם חייבים להעביר את הכסף לאותן חברות פיננסים שעושות עם הכסף מה שבא להן. אז אם האוזר רוצה שנחליט איפה לשים את הכסף שלנו, אז שיפעיל את השפעתו כרגולטור כדי שהכסף יהיה בשליטתנו ואנחנו נחליט באיזה אפיק להשקיע אותו – אבל הי.. אז הוא יכרות את הענף שהוא יושב עליו ומתפרנס ממנו.
15 שנה השכר הריאלי קופא בישראל , למרות שפנסיית החובה קיימת בקושי מחצית מהזמן הזה. מוזר שאחוז האבטלה הרשמי כיום נמוך כמעט במחצית מרמת האבטלה שהיתה קיימת לפני עידן פנסיית החובה. מה מנע מהמעסיקים להעסיק יותר עובדים כבר אז, הרי לא היתה חובת פנסייה בזמנו ומה מנע מהמעסיקים לשלם לעובדים שכר גבוה יותר לפני עידן פנסיית החובה. כלומר החיסכון שלהם לא בא לידי ביטוי באף אחד מהמישורים שציינת. זאת ועוד , שכר גבוה יותר לא בהכרח מטיב עם העובד, כי המס השולי הוא גבוהה יותר ומנגד כל שקל שמעובר לפנסיה הוא רווח נקי שלא משולם עליו מס כלל ואין גם תחושת "עושר" מדומה לעובד שבדרך כלל יוציא אותו לצריכה ולא לחיסכון. בלי כל קשר כדאי שתבחן את כל הגישה הליברטיאנית שאמצת בחום רב כל כך על כלכלה ותראה שבכמעט שום נושא הגישות שלהם לא מתיישבות עם המציאות התיאורתית שהם מדמיינים בראשם הקודח. אגב מעסיקים, כדאי לראות בהרצאה הנחמדה הזאת איך מעמידים את כל הגישה שאתה מייצג על הראש-
https://www.youtube.com/watch?v=CKCvf8E7V1g
זאת תגובה לשחרורון
יש לך ערימה של הנחות שגויות
1. אתה מניח שאופן חישוב האבטלה הרשמי הוא מדוייק, מיצג משהו ולא שונה במהלך התקופה כדי להתאים גחמות של פוליטקאי זה או אחר. זה כמובן לא נכון. כמו למשל שנכתב בבלוג זה ממש: http://kalkala-amitit.blogspot.com/2014/11/blog-post_66.html?m=1
2. אתה מניח שכסף שמופרש לפנסייה יגיע לידי החוסך שהוא יפרוש. זה במקרה הטוב מוטל בספק. זה בוודאי לא רווח נקי כי יש דמי ניהול, אינפלציה ותספורות
3. אתה מניח שאנשים הם ילדים קטנים שלא מסוגלים לחסוך. חלקם הם כאלה, אבל כל אחד אחראי למעשיו ואם אתה רוצה לדאוג להם, הקם עמותה אל תשדוד אחרים
4. שוק חופשי עובד. דוגמא: ארה״ב.
1. לצערי, בתור בעלים של ביטוח מנהלים של הפניקס, אני זוכר שכשדלק נדל"ן של תשובה ביקשה לעשות תספורת, הפניקס, שבמקרה הייתה גם בבעלות תשובה, הייתה הראשונה להגיד סבבה, אל תחזירו את הכסף.
2. כמובן שגם לא ביקשו שמנהלי דלק נדל"ן יחזירו את המשכורות השערוריתיות שלקחו על ניהול ההשקעות כושל. להיפך הם הצטרפו לחגיגה – גם מנהלי הפניקס קיבלו משכורת עתק על ניהול כושל של כספי הפנסיה שלנו.
3. לעומת זאת, האוזר, כמו רוב הרגולטורים כמובן כן דואג לעצמו לפנסיה אמיתית, שונה מהפנסיות של רוב הציבור – המשכורת שיקבל בתפקידו הבא
האזרח הקטן נאלץ לשלם בגדול
גשו לקרן הפנסייה ומשכו את הכסף כל עוד אפשר. אל תגידו שלא ידעתם
פלא שעדיין מאמינים במערכת שטחית שכזו
מערכת שתפקידה כביכול להגן על הציבור אבל במקום להגן עליו מנצלת אותו לטובתם של כמה מושחתים תאווי בצע.
שהם למעשה נציגים של תאגידים שכל מטרתם היא שורת הרווח.
דאגה לציבור?
לאוכלוסיות חלשות?
לסביבה?
לעתיד?
לחינוך?
לבריאות?
נו באמת…
חושבים שדיבורים וועדות ובחירות יועילו?
נו באמת…
הצחקתם אותי עם כל הדיבורים האלה
אם לא נפסיק לדבר ונתחיל לעשות נגלה שגזלו מאיתנו את כל היקר לנו
את ילדינו
נגלה שזרקנו אותם לתוך עולם של כאוס
זה כבר קורה בכל העולם
ועדיין ממשיכים לדבר
חזקו ואימצו..
נגעת בשורש הבעיה: חוק פנסיה חובה.
בחסות חוקים "נאורים", "מיטיבים עם החלשים" ו"חברתיים" פשוט בוזזים אותנו.
יש כבר מי שצורח את זה בקולי קולות כבר שנים.
זה לא רק התספורות. איפה השוד שנקרא "דני ניהול"?
הסיפור עם חיוב עצמאיים להפרשה לפנסיה זה בדיוק אותו דבר. כל עצמאי עם קצת שכל צריך לשים קצוץ על חוק כזה ולצפצף עליו בריש גלי.
שכירים יוכלו לעקוף את חוק העושק הזה רק ע"י שיתוף פעולה עם המעסיקים. אין דרך להתגבר על חוקים דורסניים ועושקים זולת צפצוף אחד ארוך והמוני עליהם, קרי אי-הפרשה של כספי פנסיה ע"י המעסיקים.
להמון שכירים כדאי שהמעסיק ישלם להם בברוטו את הפרשת הפנסיה. אחרי קיזוז מס פה או שוד דמי ניהול שם, ישאר אותו דבר.
חבל רק שלא בדקת כמה שכירים קיבלו בבת אחת פנסיה , דבר שלא היה להם קודם לכן והיה נתון לגחמות המעסיקים. אני מספיק קשיש לזכור את ההעבודות שבהם עבדתי ואפילו לא חלמו לשלם לי פנסיה. היום פשוט זה חוק , כך שלמרות העושק בדמי הניהול וההימורים המסוכנים שהפנסיות עושות בהשקעות עם סיכון מסויים , עדיין יותר ממליון שכירים מקבלים היום פנסיה, דבר שלא היה קיים בעבר. אפילו כמה מאות שקלים חיסכון לעובדים שמקבלים היום שכר מינימום עדיף מלא לחסוך בכלל. בתרבות צריכה מטורפת ויוקר מחייה אף אחד כבר לא רוצה או יכול לחסוך וזאת הדרך היחידה למעשה לעשות חיסכון אפילו מינימאלי ליום סגריר.
הכסף של הפנסייה שאתה קבלת פתאום מגיע מאיפהשהן. זה לא יש חוק אז *פוף* מופיע כסף
מעסיקים מסתכלים על עלות מעביד שמעסיקים מישהו, ונטל מס הפנסייה מתחלק בין העובדים (שהיו יכולים לקבל שכר גבוה יותר) למעסיקים (שהיו יכולים להעסיק עוד עובד או להשקיע בעסק)
לא קיבלת כסף חינם. אתה משלם עליו באופן עקיף