בין אם נודה בכך ובין אם לא, במקום להשתמש בטכנולוגיה לטובתנו, מרביתנו הפכנו לעבדים שלה. לשימוש המוגבר והמוגזם בטכנולוגיה יש כמובן השלכות, הן בריאותיות והן חברתיות. צוואר תפוס, מיגרנות, פגיעה בראייה, סיכונים הנובעים משימוש בסמראטפון בזמן נהיגה, אבדן חלקי או מלא של היכולת לנהל שיחה בעולם האמיתי מבלי להיות מוסח, פגיעה ביכולת לתקשר באופן אנושי, לייצר אינטימיות ולהקדיש זמן ראוי לרומנטיקה עם בני זוג.
כל אלה ייתכן ומוכרים, אבל ישנו היבט נוסף, שלדעתי אינו זוכה לתשומת הלב הראויה, והוא הפגיעה המתמשכת בפרודוקטיביות וביצירתיות. בשנה האחרונה עשיתי כל שבוע פגישה עם מאמן אישי (קואוצ'ר), שאליו נסעתי בערך שעה הלוך ושעה חזור. משהסתיימו הפגישות הבנתי פתאום שיש משהו שאני מאוד מתגעגע אליו, והוא לא קשור דווקא לפגישות עצמן. הבנתי שאני מתגעגע לשעה הזאת עם עצמי באוטו, שבה שמעתי מוזיקה או סתם נהגתי. זאת הייתה סוג של מדיטציה בשבילי, זמן שבו המחשבות מסתדרות להן מעצמן. מעין מקלחת אחת ארוכה שבה הייתה לי הפריבילגיה לתת למחשבות ותובנות חדשות לשקוע למקומן הנכון.
במהלך אחת הנסיעות הבנתי שכמו שיש אנשים הסובלים מ-FOMO – Fear of Missing Out (חרדה מהחמצה של חוויות העוברות על אחרים ותחושה של הישארות "מחוץ לעניינים", יהיו אלה ממים של חתולים או צילומים משפחתיים), הרי שאני סובל מ-FOMI – Fear of Missing Information (חרדת החמצת תוכן, וככל הנראה מושג שזה עתה המצאתי). אני פשוט צורך תוכן כל הזמן. בכל רגע נתון אני גומע פוסטים, כתבות ומאמרים. בשירותים, תוך כדי אכילה, בין פגישות או משימות בעבודה. אני קולט תוכן ללא הפסקה, מה שמותיר לי מעט מאוד הזדמנויות, אם בכלל, לייצר חדש משל עצמי.
אישור נוסף לבעיה התקבל כשהתחלתי להבחין שהרעיונות הכי יצירתיים והתובנות הכי חשובות, הרגעים בהם נפל לי האסימון, הגיעו דווקא בטיימינג שבו התנתקתי מהמכשירים. כשעשיתי יוגה, רכבתי על אופניים, התקלחתי, נהגתי, שוטטתי עם הכלב, בהיתי, שוחחתי עם מישהו. בקיצור, כל הרגעים שבהם לא נגעתי במחשב או בסמארטפון, ובמקום לקרוא על איך להיות פרודוקטיבי, פשוט הייתי פרודוקטיבי.
ההבנה הזאת לוותה בהחלטה מודעת להתחיל ולצמצם את השימוש שלי בטכנולוגיה וברשתות. בתור התחלה מחקתי את האפליקציה של פייסבוק מהסמארטפון. כלומר, אני עדיין בפייסבוק, אבל פחות. כעת השימוש מוגבל למחשב, כשאני לידו ובוחר לעשות זאת, ולא בכל רגע פנוי אפשרי. אני בוחר מתי לצרוך תוכן במקום שהיד שלי תשלח מעצמה וכמעט תכפה זאת עלי באופן אוטומטי ולא רצוני. אני יודע שאני לא היחיד שזה קורה לו. כולנו מכורים. ואחד היתרונות של הגמילה היא נוכחות מבורכת במרחב המציאותי.
אם אתם מרגישים באופן דומה, הנה כמה טיפים בסיסיים לשיפור המצב, אותם אימצתי לעצמי במהלך השבועות האחרונים:
בטלו נוטיפיקציות. אם יהיה משהו דחוף יתקשרו אליכם, תאמינו לי. הסמארטפון שלי לא מקושר למייל של העבודה ואני עדיין בחיים.
תהיו יעילים. עצרו רגע וחשבו מהי המדיה הנכונה לצורך שאתם מבקשים לממש. במקום 200 הודעות בוואטסאפ על ארגון מסיבת רווקים או שרשור מיילים של 15 מכותבים במשך חודש, אפשר להרים טלפון (כן, כן, למרות שהשנה 2017) או אפילו לקבוע פגישה. טכניקות מיושנות אלה עדיין מוכיחות את עצמן ומאפשרות לסגור עניינים במהירות וביעילות ששום טכנולוגיה אחרת לא אפשרה (ואגב תיאומי פגישות, אם עדיין לא הכרתם את Doodle, זה הזמן).
מחקו אפליקציות. לא רק של הפייסבוק. גם של טוויטר, Ynet, כלכליסט, הארץ, טיימאאוט, מאקו או כל אתר תוכן אחר שידוע כשואב זמן מצטיין. כנסו אליהם דרך המחשב או במקרים "דחופים" דרך הדפדפן.
שמרו על זכות הבחירה. זפזופ בטלוויזיה או בתחנות רדיו ושקיעה בתכנים אקראיים – OUT, בחירה נקודתית של תכניות ופודקאסטים ספציפיים בהם אתם מעוניינים – IN
ייצרו בעצמכם תוכן בעל ערך. השקיעו מחשבה בפוסטים שאתם מעלים. חשבו אם הם עשויים לתרום לאנשים סביבכם ולעולם בכלל בדרך כלשהי. גם תמונה של הכלב שלכם יכולה להיות בעלת ערך בסיטואציות מסוימות, אבל לכתוב כל יום "בוקר טוב" עם סלפי… פחות.
העדיפו מיילים והודעות פייסבוק. ייתכן ויפתיע אתכם, אבל אני בעד הודעות בפייסבוק ומיילים, בוודאי לעומת וואטסאפ. אני מרגיש שלגיטימי לשלוח אותן בכל שעה בהנחה שהנמען אימץ את הטיפ הראשון ברשימה, ואפילו עוד יותר לגיטימי לענות בטווח של שעות ואפילו של ימים. התנהלות כזאת הופכת את החיים לרגועים יותר.
נסו להשאיר את הסמארטפון בבית. נניח כשאתם יוצאים לטיול קצר עם הכלב או נוסעים לים. זה לא כזה מפחיד כמו שזה נשמע, ואתם אפילו עלולים ליהנות מזה.
והכי חשוב, גרמו לטכנולוגיה לעבוד בשבילכם. המודל המסחרי של יותר מידי אפליקציות בנוי על מנגנון "שהייה" – מטרתו לנסות לגרום לנו להישאר באפליקציה למשך כמה שיותר זמן, בלי קשר לערך שאנחנו זוכים לקבל. המטרה שלנו היא להבין איזה אפליקציות עובדות בשבילנו, ומייצרות עבורנו מקסימום ערך במינימום זמן. דוגמאות חיוביות מחיי: שעון מעורר (ואם להיות יותר ספציפי, הסנוז'), Moovit, Our Groceries (וכל שאר האפליקציות עבור רשימות קניות משותפות), אפליקציות מזג אוויר ואפילו Sonkick המעולה שמתריעה אך ורק כאשר יש הצלבה בין מיקומים שבחרת לבין אמנים שקבעו הופעה באותו מקום (מוזמנים להוסיף המלצות לאפליקציות עם יחס 'זמן תועלת' גבוה בתגובות)
פורסם לראשונה בבלוג "Slow"
אני עובד בחוץ ומחובר רק בווייפיי.
נותן קצת שקט (חוץ מכאשר עובר ליד אוטובוס עם ווייפיי..)
ווייפיי אפשר לנתק כשרוצים שקט ולחבר חזרה כשרוצים קצת "רעש" 🙂
אנחנו צריכים להפוך את השכונות והערים שלנו למקומות שאנשים יכולים לחיות בהן ללא לחצים כלכליים וחברתיים, ולהיות חופשיים ליצור ביחד, לשתף פעולה, לשחק, לפתח, לחקור, וכו'
תתחיל.
אכן כל מילה בסלע!!!
ואוסיף שגם פוגע בהחלט בבריאות שלנו מכל זווית אפשרית…….
כתבה נכונה בהחלט.
אני למשל נכנסת פעם במאה שנה לפייסבוק.מבחינתי זה כמו לעמוד עירום באמצע הרחוב.אם אני רוצה לספר משהו אישי על עצמי או על משפחתי,אני עושה זאת בטלפון או במיילים פרטיים.למה כולם צריכים לדעת עלי הכל? למה כולם צריכים לקרוא תגובות שכתבתי למישהו אחר בפייסבוק.
אממה….. בטלפון יש לי קצת בעיה.רציתי להסיר את אפליקצית פייסבוק ואת עיתונים ועוד כל מיני שבאו מובנות עם האנדרואיד וקיבלתי אזהרות מכאן ועד להודעה חדשה שאם אסיר אפליקציות מובנות גם השאר יעשו לי בעיות.
מה זה כאן,דיקטטורה? מותר לי לבחור באילו אפליקציות להשתמש ובאלו לא.
אם יש מישהו שמבין בזה קצת יותר ממני,אולי אוכל לקבל הסברים איך לעשות זאת בלי לפגוע בדברים אחרים.
תודה!
עדי, ערן
תודה רבה על המאמר הקסום החשוב והמרגיע 🙂
מסכים לגמרי
קודם כל , באופן כללי רצוי להתנתק מפייסבוק, פלטפורמה דיקטטורית לחלוטין, שהפכה להיות פרצוף המזבלה של כל מה שמאוס בבני אדם
לקחתי חודש ניתוק מפייסבוק בתקופת החגים וזאת הייתה אחלה תקופה, חזרתי לשם , אבל בהיקף של 10% ממה שהייתי קודם
עדיף לכם להצטרף לאתרים שמתמקדים במה שאתם עושים. אני לדוגמא צלם חובב אז אני מפרסם את התוכן שאני יוצר באתרים כאלה וכמעט שלא בפייסבוק
ואגב בפייסבוק מותר לגנוב תמונות שמפורסמות – כן , כן, מותר לקחת תמונה שפרסמתם עם הלוגו שלכם והזיעה שהשקעתם בה ולפרסם אותה בקבוצות ואפילו ללעוג לה , והכוונה שלי היא לא לשתף אותה אלא להעלות אותה מחדש ככה שאין שום ידיעה מי הצלם – שירות הלקוחות העלוב של פייסבוק אישר בפני שזה חוקי לגמרי באתר שלהם, למרות שלפי דעתי זה לא חוקי בתחומי מדינת ישראל להפר זכויות יוצרים
שאר ההמלצות נפלאות ואני מיישם כבר את כולן ברמה זאת או אחרת
אני מנותק מכל אמצעי המדיה האלקטרונית והמודפסת : לא שומע חדשות, לא שומע רדיו, לא קורא עיתונים, לא נכנס לאתרי חדשות – בלאו הכי כפי שכבר נחשף הרבה פעמים , רוב התוכן רדוד , ממומן ושקרי – חבל על הזמן שלכם
כן רשום לאתרים כמו אלכסון, העין השביעית, האקדמיה ללשון עברית ועוד שמספקים תוכן איכותי / ביקורתי אמיתי
אין לנו טלוויזיה, לא מחוברים לכבלים מכל סוג – כן צורכים סרטים וסדרות אבל לפי הבחירה שלנו מתי ומה
פוסט חשוב – תודה
אין מה להגיד, כל מילה בסלע.