אתמול החליט בגץ לבטל את החוק של מס על דירה שלישית. ביד אחת המדינה שלחה את עם ישראל להיות משקיע נדל"ן בגלל ריבית נמוכה ופנסיה מפוקפקת, וביד שניה הענישה את אלו שעשו כך. השאלה המעניינת היא מדוע כחלון רץ לתכניות כמו מיסוי דירה שלישית ודיור למשתכן השנויים במחלוקת, במקום ליישם פתרון של מיסוי "עיר שלמה" של דירות רפאים? הרי מה יותר הוגן מלדרוש ממי שמחזיק דירה ריקה פשוט שישכיר אותה או שימכור אותה? פה כבר לא קיים התרוץ שהדירה הזו היא התזרים הפנסיוני של אותו קשיש, כי היא הרי לא מכניסה בעבורו כלום אם היא עומדת ריקה.
על פי הלמס יש בישראל כיום כ-110 אלף דירות ריקות. מדובר במספר דירות בסדר גודל של עיר גדולה עם בתי ספר, קופות חולים, מרכזי קניות והכל… חוץ מאנשים. הלמ”ס מצידו לא פרסם באותו דוח את פילוח הדירות הריקות, אולם מדוח שפורסם לפני מספר שנים צוין כי כמעט 90 אלף דירות רפאים קיימות מבלי שתהיה סיבה מחויבת במציאות להימצאותן ריקה. כלומר חלקן הן דירות שמאוכלסות לזמן קצר בכל שנה או שהן סתם בהמתנה לכניסת דיירים. עבור שאר הדירות הסיבות נעו משיפוץ הדירה דרך דירות נטושות/חסומות/הרוסות, ועד כאלה שהלכו לבית אבות, רילוקיישן או נפטרו. העניין הוא שעם רגולציה מתאימה לכל דירה ריקה לפי סיבתה– אפשר היה להחזיר את רוב הדירות האלה לשוק. העובדה היא שעד עכשיו לא ננקטו שום צעדים אפקטיבים כדי לעשות את זה.
כחלון מכיר היטב את הבעיתיות בשוק הדירות הריקות. במשך שנתיים שהיה מחוץ לפוליטיקה כאשר עבד על תכנית הדיור שלו עם “מיטב המומחים”, הוא דאג לא במקרה להוסיף למצע שלו סעיף שבו הוא מתחייב למסות את אותן דירות ריקות בכ3% מערך קניית הדירה בכל שנה – אין ספק – זה הרבה כסף. כשנשאל כחלון השנה בערוץ 2 מדוע הוא לא ממש את הסעיף הזה? הוא מסתבר החליט להפיל פתאם את האחריות על הדירות האלה על הרשויות המקומיות, שזו הרי לא יותר מבדיחה. הרי אין משהו יותר רווחי לעיריות מאשר בעל דירה ריקה שמשלם ארנונה לפעמים ארנונה כפולה – כשבתמורה הרשות לא צריכה לספק לו שירותים כמו שירותי מים, בריאות חינוך וכל שאר השירותים.
אז למה כחלון לא ממסה את הדירות האלה? התשובה די ברורה: סקטור הנדלן הוא זה שמוביל את הכלכלה הישראלית את הבנקים את הקבלנים ואפילו את הפוליטיקאים מאז משבר הסאב פריים, אם כחלון יוציא בבת אחת למעלה מ100 אלף דירות לשוק, שעל פי ההערכת בנק ישראל חסרות בו 40 אלף דירות, הוא יטלטל את כל הסקטור הזה ובעצם הוא עלול לכרות את הענף עליו הוא יושב. אף שר אוצר לא יעז לעשות את זה. יותר קל כנראה ללכת על חוקים מפוקפקים שספק אם יעמדו במבחן בג"ץ
הממשלה מנסה לשלוט דברים , אבל היא אימפונטית. בסוף לא משנה מה יעשה כחלון, השוק יתרסק
עזבו את כחלון המטומטם, הוא בקרוב יעוף לכל הרוחות והשדים ביחד עם ביבי ושרל'ה. שישלם מס על הוילה הענקית שהוא בונה ברחוב הכי יקר בחיפה וכן שיסביר מהיכן יש לו הכסף הגדול הזה. ההסבר שלקח משכנתא ממש לא מחזיק מים זה ארמון ענק ולא ברור מהיכן יש לו כסף לבנות ארמון בגודל חריג.
חלק מהדירות הללו , אוליי אפילו חלק גדול מהן , הן דירות פאר ווילות.ספק אם מדובר בכמות גדולה כמו שהלמ"ס מעריך.
תודותלדירותהללו נכנס למדינה מטבע זר רב , התיירות מקבלת עידוד והשקעה וחלק מהתיירים אוליי אף משקיעים בכלכלה המקומית ומעודדים את הצריכה.
אלה לא דירות שזוג צעיר או שהקופאית בסופר תוכל לשכור או אפילו תרצה לשכור.כך שבמקרה זה אתה טועה.
צודק, וזה מאפשר לשכנים של אותם בעלי וילות לצלם "ניסויים" חשובים –
https://www.youtube.com/watch?v=OxJjx0W39Vs
אמנם לא אתה אבי הנתונים של הלמ"ס (על פי הלמס יש בישראל כיום כ-110 אלף דירות ריקות) אך אתה מגיש אותם, כנראה, עם הגדרות משלך (עשרות אלפי דירות ריקות של טיקונים; "עיר שלמה” של דירות רפאים). גם מספר הדירות שחסרות כדי להביא את השוק לשווי משקל הוא לא ברור: אתה מביא את הערכת ב"י – 40,000, כי הוא מתאים לתיאוריה שלכחלון יש פחד מהצפת השוק במאה אלף דירות, שיזעזע את הסקטור. אני מכיר את המספר 140,000 דירות שחסרות כדי שבשוק לא יחסרו דירות (ההיצע החסר, המנטרה של המומחים מהאקדמיה, של הפוליטיקאים ושל הפרשנים מהתקשורת).
בכל מקרה, כל מה שתגיד לרעה על השר כחלון – אני עוד אוסיף. אם מדובר בטיפול בבעלי מספר דירות להשכרה – יש דרך פשוטה, בלי לפגוע בקניין הפרטי ובלי לפגוע בקופת המדינה: שייקבע בחוק שקבלת שכ"ד הינה הכנסה לכל דבר והמשקיעים חייבים בדו"ח שנתי למס הכנסה. למעשה, נראה לי שלא צריכים חוק מיוחד לשם כך; בחוק הקיים ברור מי חייב להגיש דוח שנתי על הכנסותיו. מקבלי שכ"ד מסכום מסוים יכולים לבחור תשלום 10% מס או לבחור מס שולי והכרה בהוצאות.
אך מכיוון שכחלון הוא אבי הכחלוניזם, הוא נוקט בצעדים שלדעתו הם רצון העם: פגיעה ב"חזקים" – בעלי הרבה נכסים, שמתאכזרים לשוכרים הצעירים וגם מונעים מהם אפשרות להגיע לדירה. מה אמר השר כשנפל חוק דירה שלישית? עכשיו לא יהיה כסף לדירות לצעירים!
הממשלה הקודמת נפלה בגלל ההצעה של השר לפיד לתת מענק (אתנן או שוחד) של 17% לזכאים לדירה. זו הייתה הוצאה מתוקצבת, סכום ידוע. אצל כחלון האתנן והשוחד אינם מתוקצבים, אין מגבלה בביצועה. הקומבינות אינן עוברות בתקציב המדינה כי אין הוצאה ישירה מקופת המדינה. יש אובדן הכנסות. לציבור המתאים זה נשמע טוב: פחות סרסרות בקרקעות המדינה.
ובחזרה לדירות הריקות, שאינן מנוצלות (לא דירות רפאים): כבר באוגוסט 2011 הצעתי לוועדת טרכטנברג איך לפתור את בעיית המחסור בדירות בשוק החופשי – דירות בשכירות ובבעלות. הצעתי: נדל"מ – "ניהול דירות לא מנוצלות". מכיוון שבכל עת יש כמות גדולה של דירות פרטיות שאינן מאוכלסות, מכל מיני סיבות, ומכיוון שבעלי הדירות אינם משכירים את הדירות גם מחשש להסתבך עם דיירים בעייתיים, אני מציע: המדינה – הגוף המנהל מטעמה – תנהל את הדירות הפרטיות הפנויות האלה, עבור בעליהן ולטובת ציבור חסרי הדיור. תקבע לדירות אלה מעמד משפטי שדומה יותר לשכירות של חדר בבית מלון או דירת נופש, שאי אפשר לטעון לחזקה בהן. הגוף המנהל יקבע דמי ניהול כאלה שיהיו כדאיים כלכלית לכל הצדדים: הבעלים, המנהל והדיירים. אם אמנם יש מלאי גדול של דירות כאלה, יירד עודף הביקוש לדירות להשכרה ותקטן סחרחרת שכר הדירה במדינה. זה גם יכול להסיט ביקוש ממחפשי דירות-לרכישה לשוכרי דירות. אפשר להציע למצטרפים לתוכנית תשואה קבועה מובטחת, 2% למשל. זה לא הרבה אך זה יותר טוב מנכס שרק אוכל ומאבד מערכו עקב היותו "נטוש".
יש לזה יתרון גדול ברמה לאומית: מנצלים טוב יותר את משאבי המדינה המוזנחים, הרשויות המקומיות אינן מוכרחות להתנפח במרחב ולהרחיב השירותים, חזות העיר משתפרת, מעבים את החיים החברתיים בעיקר במרכזי הישובים. יש יותר ממאה אלף נכסים כאלה.
הכנתי מכתב למשקיע פוטנציאלי וטיוטא של תוכנית עסקית. לא פחות חשוב: חוץ מהמכתב לוועדת טרכטנברג, כתבתי גם לה"ה עוזי לוי ואודי אדמתי, מ"דירה להשכיר". הם כנראה כנראה מתייעצים עם השר שלהם, שמתמיד במדיניותו – לא לקבל כל רעיון שלא הוא הגה אותו.
בעניין דיור ציבורי: המדינה תבנה 137,000 דירות למאגר הדיור הציבורי, שזה מספר הזכאים לדיור ציבורי שלמדינה אין דירות לשכן אותם בהן, והן שוכרות דירות בשוק הדיור החופשי, והמדינה נותנת להם 770 עד 3,400 ש"ח כל חודש כהשתתפות בשכ"ד. בניית 137,000 דירות לדיור הציבורי שווה בדיוק לבניית 137,000 דירות לשוק החופשי. כך, שוק הדיור יהפוך לשוק של שוכרים וקונים, וכל חוקי הגנת השוכרים הופכים למיותרים.
בבלוג שלי ב"דה מרקר קפה" יש 4 פוסטים שעוסקים בדיור:
1) פתרון בעיית הדיור הציבורי יפתור את בעיית הדיור במדינה http://cafe.themarker.com/post/2959295/
2) בנייה לזכאים במתחמים נפרדים או במעורב עם דיירים חזקים – דיור ציבורי ואינטגרציה – http://cafe.themarker.com/post/3228580/
(3 התוכנית "דיור ציבורי" היא המשתלמת ביותר. הפרוט והחישובים : http://cafe.themarker.com/post/3316534/ .
כאשר מר משה כחלון, שר האוצר, השיק את ספינת הדגל שלו – התוכנית "מחיר למשתכן", תפסתי טרמפ עליה. היא גרועה ביותר, אך אני משתמש בה להסברה: היא מצוינת. אבל רק אם המשתכן יהיה אחד – מדינת ישראל. המדינה תיתן לקבלנים קרקע במחיר אפס, שיבנו עליה, עבור המדינה, 137,000 דירות במחיר מוסכם של 4,000 ש"ח למ"ר. יהיו אלה דירות עבור הזכאים לדיור ציבורי, שאין למדינה דירות עבורם.
4) הסיבות לשלילת התוכנית מחיר למשתכן http://cafe.themarker.com/post/3313301/
מערכת הבחירות כבר התחילה. כחלון יורה לכל הכיוונים ולא יעבור זמן רב עד שראש הממשלה יחליט שיש לו מספיק צרות גם בלי הכחלוניזם. חבל על כל אלה שבאמת זקוקים לדירה למגורים ובסוף ישכרו אותה מאלה שכחלון נתן להם את ההזדמנות להשתתף בלוטו דירה ולהימנות עם בעלי נכסים מניבים.
בבניין ציון ננוחם
יאיר שפי shefin@zahav,net,il
עוד פתרון שאפילו לא יהיה פלסטר, וכרגיל – מי שייפגע יהיו אנשים קשי יום דווקא, כשהטייקונים תמיד יצליחו איכשהו להתחמק ממנו.
דירה ריקה כי הבעלים נמצא בבית חולים סיעודי למשך חודשים – תטילו על האומלל מס?
דירה שלא מצליחים למכור אותה מכל מיני סיבות, כגון מיקום לא אטרקטיבי או פרוייקט בניה סמוך או מטרד שכונתי (אפילו זמני!) – תטילו על הבעלים שלא מצליח להיפטר מהדירה למכור אותה בפחות משוויה או לשלם מס?
דירה של יהודים מחו"ל, שהמדינה משקיעה המום כסף כדי לשכנע אותם לעשות עליה ו"לקשור" אותם לארץ – תכריחו אותם לשלם מס או למכור את הבית ולאבד את העוגן שהמדינה שילמה עליו ונתנה פטורים ממיסים כדי ליצור?
משפחה ברילוקיישן שלא מצאה שוכר ראוי שלא יהרוס לה את הדירה בשנתיים שהיא בחו"ל – גם תכריחו אותם למסות?
ובכלל – כשהדירה גדולה ויקרה – העשירים יצליחו למצוא הום-סיטר בתשלום או בחינם או בסכום סימלי כדי להתחמק ממס (דירה של 10 מלש"ח זה 25 אלש"ח לחודש. תן לעוזרת/סטודנטית לגור ביח"ד בחלק מהדירה במחיר של 500 דולר לחודש תמורת נקיון ותחזוקה, והופ – גם חסכת במס וגם מישהו משגיח על הבית, וגם שילמו לך על זה…)
1. סיעודי – לא ממסים
2. דירה שעומדת למכירה – לא ממסים
3. דירה של יהודים מחו"ל – כן ממסים
4. משפחה ברילוקיישן – כן ממסים
ואם מישהו מאכלס את הדירה (למשל בסטודנטית תמורת 500$),אז הדירה לא ריקה.
איך התשובות שלי?
לוקח את המשפחה לרילוקישן ורושם את הדירה על שם הסבא הסיעודי או מעמיד את הדירה למכירה אבל לא מוכר אף פעם -> לא ממסים
איך התשובה שלי לתשובה שלך?
כלכלני חלם.
דיור לא קשור לכלכלה – דיור היא לא חלק בכלכלת האומה.
יותר נכון לומר שאין זכות קיום לשום משטר, בלי שדבר ראשון יש לכל אזרח דיור. דיור זה עוד לפני בטחון המדינה, הרי בלי דיור אין מדינה בכלל.
ושאנו אומרים דיור לכל אזרח הכוונה לא לדיור ציבורי רק דיור פרטי = קניין פרטי.
מדינה שחסר דיור ואזרחיה צריכים לשכור דיור במשכורות שלימות, היא מדינה במצב חירום. ולכן כמו בכל מקרה חירום, מגייסים את כל המשאבים של המדינה בכדי לבנות דיור לכל אזרח.
הכלכלני חלם אוהבים לדמות בינינו לארה"ב, ומה שנכון לדעתם בארה"ב, נכון גם כאן.
וזה שטות גמורה, כי ארה"ב זאת מדינת מאגרים ולכן אין להם שום חובה לאף אחד מאזרחיה, ושיש להם שכרי חרב. מה שאין כן ארץ ישראל היא ירושתינו הפרטית ומה עוד יש בה גיוס חובה.
אם אנו האזרחים לא נעמוד על הדרישה הבסיסית הזו בראש מורם ובתוקף. אפשר להתחיל לספור את ימיה האחרונים של המדינה.
לסיום:
כלכלה זה מקצוע שבא אחרי שיש אזרחים עם דיור שרוצים להיות חלק בחלוקת העבודה.
הכלכלניים לא אמורים להיות חכמי חלם שיודעים רק להעתיק מה שעושים בארה"ב. ואם זה לא עובד להם, אז הם מאשימים את כולם, הערבים אשמים החרדים אשמים וכו' וכו'
הגיע הזמן חובבניים הזויים, שתעבירו את המפתחות למישהו שכן יודע כלכלה, ולא רק להעתיק מארה"ב.
אפשרויות לגרום לקריסת מחירי הנדל"ן ברגע, כל האפשרויות היו זמינות תמיד:
1) נותנים הוראה למפקחת על הבנקים להודיע לבנקים שאין משכנתאות לדירה שלישית ומעלה.
כלומר מי שרוצה לרכוש דירה שלישית לא יכול לקחת משכנתא ולכן צריך להביא מיליון, מיליון וחצי או 2 מיליון שקל ויותר מהבית.
אין להרבה אנשים סכום נזיל כזה ולכן השוק יקרוס.
אם המפקחת מסרבת מפטרים אותה וממנים מפקח שיתחייב מראש להעביר את ההוראה.
2) הוראה לבנקים אין משכנתא של יותר מ-50% או 30% לרוכשי דירה שנייה.
רוב האנשים לא יכולים להביא מיליון שקל או 800 אלף שקל מהבית ולכן אין מי שיקנה דירות.
3) מכפילים את ריבית המשכנתאות או מכפילים ואף משלשים את הריבית במשק:
אנשים לא יכולים לקחת משכנתאות ולקיחת הלוואות מכל הסוגים מתייקרת.
המשמעות היא גם שהרבה אנשים שלקחו הלוואות חסרות אחריות בשנים האחרונות:
משכנתאות או הלוואות רכב או לכל מטרה יפשטו את הרגל, אבל זה כנראה יקרה בכל מקרה בטווח של כמה שנים עם עליית הריבית בארה"ב וגם בארץ.
בועת הנדל"ן בישראל לא נגרמה עקב מחסור בדירות כי לא עלו מיליון עולים מחבר המדינות כמו בשנות ה-90. בשנתיים-שלוש האחרונות יש עודף דירות למכירה (לא כולל דירות הרפאים) ומספר הדירות בבנייה פעילה הוא הגבוה ביותר מזה כ-20 שנה, מאז סיום העליות הקודמות והשיא שנקבעה ב-1997.
בעיה דיור מוניטרית שיצר בנק ישראל עקב ריבית נמוכה מדי לא יכולה להפטר ע"י בנייה ועודף היצע בדיור, למה? בגלל המינוף (ההלוואות)! שוק הכסף תמיד גדול יותר מכל שוק ריאלי (מהמציאות בגלל ההלוואות).
החדשות הטובות שריבית המשכנתאות מכל הסוגים כמעט הוכפלה מאז מאי 2015 (התחתית).
השוק הולך ומתייבש כי למעט עשירון עליון ואולי תשיעי באזור המרכז רוב האנשים כבר לא מסוגלים לרכוש דירה. לכן הבועה מתפוצצת והחלו כבר ירידות מחירים.
כחלון ואף פוליטיקאי או נגיד בנק אחר שלא ריסן את העליות לא יצליח לרסן את הירידות, פשוט נגמר לאנשים הכסף והיכולת לקחת משכנתא מפלצתית לרכישת דירה.
השלב הבא הוא ירידה מהירה שתפורסם בפומבי, גידול נוסף במלאי הדירות הלא מכורות, פשיטות רגל של קבלנים וקבוצות רכישה ובשלב האחרון משבר כלכלי ארוך, קשה, באורך 3-5 שנים בישראל. ייתכן ששיא המשבר ילווה בפשיטת רגל של בנקים בדגש על מזרחי טפחות שהעניק הכי הרבה הלוואות בשנים האחרונות ותתכן עלייה דרמטית בריבית בנק ישראל שתחמיר את המצב עקב עלייה בשער הדולר, באינפלציה, בריחת משקיעים ומשבר ממושך.
ב-2003 בשיא האינתיפאדה הקודמת ריבית בנק ישראל עלתה בכמה אחוזים שלמים, הוכפלה למעשה תוך כחצי שנה עקב בריחת משקיעים ומשבר כלכלי. כיום במצב כזה כל האזרחים בעלי החובות ישלמו הרבה יותר שקלים בהחזר החובות החודשי ויצמצמו את ההוצאות בסופר, במסעדות ובבתי-הקפה, כלומר יחל מיתון או יוחמר מיתון קיים.
רשימת המדינות שסבלה וסובלות עד היום מקריסת בועת נדל"ן ארוכה:
ארה"ב, הולנד, בריטניה, ספרד, פורטוגול ועוד.
אף אחת לא יצאה בצורה טובה מהמשבר, הוא היה ממושך וקשה. אנחנו לא מיוחדים.
אנחנו כמו כל השאר כי המערכת הכלכלית הבסיסית זהה, כלומר גם אצלנו יהיה רע ומר.
שיהיה בהצלחה לכולם בצליחת המשבר הצפוי מראש.
אנשים שקוראים להחיל מס חדש בדרך כלל סובלים משני כשלים מהותיים בהבנה שלהם כיצד מערכות כלכליות עובדות.
הכשל הראשון הוא כשל הגדרת המצב. אם מקדישים כמה שניות של מחשבה בניסיון להגדיר מהי דירה ריקה מתברר שיש קושי רב בהגדרה מוסכמת ויעילה. מתברר שיש כאן הרבה פילוסופיה והרבה תחום אפור בכל הגדרה שנבחר. האם דירה ריקה היא כזו שהייתה 10 חודשים ריקה או 5 חודשים ריקה? כיצד נבדוק אם דירה ריקה? נשלח בכל לילה פקידי ממשלה לבדוק? איך נוודא שדירה שמוגדרת כלא ריקה אכן לא ריקה? מה קורה למשפרי דיור שמנסים למכור את דירתם הקודמת? מה דינה של לדירה בשיפוץ? אלו רק דוגמאות. לכל הגדרה שנבחר יהיה הרבה תחום אפור, לא מוגדר והרבה מקרים בעיתיים בהם יגרם עוול לאנשים שנפלו בין הכיסאות. וכמובן שיהיו הוצאות גביה למס החדש בצורת עשרות עובדי מדינה חדשים (שכמובן מאוגדים בוועד) שכל תפקידם לבדוק מהי דירה ריקה. וכן הרבה עורכי דין ותקורה משפטית לא מבוטלת שתבזבז זמן על כל אותם מקרים לא מוגדים ששום הגדרה לא תפתור.
דוגמה נוספת לקושי בהגדרת מצב הוא סיווג הכנסות פיננסיות. אנשים עשירים יודעים (בעזרת מומחים בתחום) כיצד לסווג את הכנסתם כך שישלמו עליה את המס המזערי. בהרה מקרים החוק אינו מצליח להגדיר בצורה נאותה מהי הכנסה פירותית (שעליה משלמים מס הכנסה גבוה) וכך יש פתח לאלו שהפרוטה בכיסם לתכנן את הכנסתם הפיננסית כדי שזו לא תהיה מסווגת כהכנסה פירותית.
הכשל השני הוא כשל הנישום הפסיבי. כשל זה מבטא את המצב בו תומכי המס החדש אינם צופים את פעולת הנגד שיבצעו אלו שיצטרכו לשלם את המס. תומכי המס יחשבו שכתוצאה מהמס החדש, הכנסות המדינה יגדלו בשיעור המס החדש כפול מספר הצפויים לשלם אותו. בפועל נפגעי המס יחפשו וימצאו שיטות להתחמק מהמס החדש והתוצאה תהיה בהרבה מקרים פגיעה בכלל האזרחים ומערכת בעלת כללים מטופשים שכל מטרתם היא להימנע מתשלום מס.
למשל אם נגדיר דירה ריקה לפי צריכת חשמל ומים ניתן לצפות שכל אותם בעלי בתים יתקינו שעוני שבת וברזי מים אוטומטיים כדי לעבור את סף "הדירה הריקה". התוצאה תהיה מס חדש שאף אחד לא משלם אותו וכולם צריכים לשאת בנזק הנגרם מבזבוז המים והחשמל.
הסבר יפה של:
the rule of unintended consequences
נכון.
אך יש מס אחד שלא סובל מבעיות אלו. תפיסת ערך הקרקע. ערך הקרקע עולה כל הזמן בזכות הפעילות המשותפת של כלל הקהילה לכן ברור שערך הקרקע הוא לא תוצר עבודה אישית של אף אחד אלא של הקהילה. לכן מוצדק לגבות ערך זה. כל קרקע חייבת בתשלום לכן אין שום התחמקות, הקרקע תמיד באותו מקום לכן אין מקלטי מס, אף אחד לא יחזיק דירה או קרקע ללא שימוש אלא אם כן זה ממש משתלם לו למרות תשלומי ערך הקרקע. קרקע תפסיק להיות מכשיר השקע ספקולטיבי ותהפיך למשאב ציבורי המנוצל בצורה מיטבית לפי כוחות השוק החופשי האמיתי(דהיינו ללא ספוקלנטים המעוותים את השוק)
במיוחד בשבילך שחרורון
http://www.sharetherents.org
פרד האריסון, אני חושב שתסכים איתו על הכל, אחרי שתהנה מכך שהוא חוזר על השקפתך שאל עצמך כיצד הוא תומך בנושא ערך הקרקע, ואולי כמו שהוא אומר הבעיה היא שקוראים לזה מס וזו פשוט לא מילה טובה לתאר את זה
אכן אין כוונה אמיתית להוריד מחירים. אין דבר קל מלפוצץ את הבועה אם באמת רוצים. אבל אף אחד לא רוצה לרסק את הכלכלה. אז נשאר רק להפחית לחץ מקבוצות שעלולות לצאת לרחוב ולכן מחיר למשתכן קיים. להרגעה חלקית של קבוצת הצעירים בעם.וגם לקנות את קולותיהם לבחירות הבאות.
כשכחלון רצה קולות להיכנס לכנסת, הוא התמקד בבעיות הדיור.הבטיח בעיקר בתחום הזה וביוקר המחיה.
3 שנים בתפקיד, ארגז כלים שביקש, אך כחלון לא יכול להציג שום הצלחה בכלום.
כשמבטיחים משהו כשאין כוונה לקיים בעתיד באמת, אם אתה לא פוליטיקאי אתה נקרא שקרן.
אם אתה פוליטיקאי, אתה רק מתחזק בבחירות הבאות.
פוליטיקה=שקר.
מחיר הדיור הוא פרדוקס ידוע בכלכלה: בכל רגע נתון, מרבית האזרחים "מסודרים" בדירות משלהם. דירה חדשה בשוק מורידה את מחירן של אלה – או גורמת לו לעלות לאט יותר – ולכן בניה נוגדת אינטרס של מרבית הבוחרים.
כחלון מבין זאת היטב ומשתמש בכל אחיזת-עיניים למנוע תוספת דירות, אבל גדולים ממנו הביאו עלינו ישראבלוף יצירתי יותר (תמ"א 38, רפורמת המרפסות, …) כבר מזמן.
בנוסף, חוק רענון הדיור הציבורי – בהשראתו נמכרו עשרות אלפי דירות למי שגר בהן, אך המדינה לא השתמשה בתקבולים כדי לרענן את המלאי – תרם את שלו לזינוק במחירי השכירות והפך את צבירת הדירות לכדאית יותר.
חבר כנסת מסוים הוא משקיע נדל"ן ידוע, ועשה כל שביכולתו לעצור תקציבים שעשויים – ולו במעט – לשפר היצע בשוק. מה הפואנטה? שהוא עשה זאת בריש-גלי, כפי שמעידות כותרות עיתוני אמש.
משבר הדיור אינו אלא שילוב מושלם של ישראבלוף מן המקפצה.
״הרי מה יותר הוגן מלדרוש ממי שמחזיק דירה ריקה פשוט שישכיר אותה או שימכור אותה״ – יותר הוגן זה לכבד את הרכוש הפרטי של אנשים, ולא לנסות לגנוב מהם שהם לא משתמשים ברכושם הפרטי בדרך שמוצאת חן בעינך
חוץ מזה, אפשר לקחת את הלוגיקה צעד אחד קדימה. הנה כמה הצעות על אותו משקל:
– ״מכוניות רפאים״ – בואו נוריד את מחיר הרכבים עי מיסוי אנשים שלא נוסעין מספיק
– ״ימי חופש רפאים״ – בואו נמסה אנשים שלא לוקחים מספיק חופש ועי כך נעודד תיירות פנים
– ״שאריות אוכל מאתמול רפאים״ – בואו נמסה אנשים שזורקים אוכל וככה נוריד את מחירי המזון
– ״יחסי מין רפאים״ – בואו נמסה נשים שלא ״נותנות״ ונעודד ריבוי אןכלוסיה יהודית, ונרגיע גברים מתוסכלים מינית
בעד הצעתך האחרונה!
נ.ב. אפשר לשלב את זה עם הדירות רפאים, למי שאין לו מקום.
בהנחה כמובן שיש שם מיטת רפאים 🙂