20 באפריל 2017 בנק ישראל יוצא בהודעה שמפתיעה את קהילת הכלכלנים והתקשורת בישראל. הנגידה קרנית פלוג מפרסמת תמיכה גורפת בתוכנית "נטו למשפחה" של שר האוצר משה כחלון. ההודעה הזו היא שינוי לא מוסבר בגישתו של הבנק, שעד אותו יום לא פספס כל הזדמנות כדי לעקוץ את כחלון וחבריו מכולנו.
ההפתעה היתה גדולה במיוחד שכן מבין מגוון רחב של תכניות שהציע כחלון בכהונתו האחרונה, החליטו בבנק ישראל לבחור דווקא בזו שהיה סביבה קונצנזוס מקיר לקיר בין הכלכלנים ולא לחיוב. בנק ישראל התעלם משאלות כבדות משקל כמו מאין יגיע הכסף למימון התכנית? כיצד תוכל הממשלה לממן גם את העלאת קצבאות הנכים יחד עם תכנית "נטו למשפחה"? מה יקרה בשעת חירום אחרי שהתכנית תרוקן את כל הרזרבות התקציביות של האוצר? ובכלל- לא ברור מה גרם לבנק ישראל לתמוך פתאם בתכנית שמורידה מיסים אחרי שרק פחות מחודש קודם לכן צודד בצורך להעלות מיסים?
אז מה קרה פתאם? כיצד הפך כחלון ל"יקיר בנק ישראל"?
*גיבוי בנק ישראל בתמורה לביטול ועדת חקירה בנושא פישמן והלווים הגדולים*
בתחילת פברואר השנה דרשה חברת הכנסת איילת נחמיאס ורבין להקים ועדת חקירה פרלמנטרית. ורבין ביקשה לחקור את מנגנון מתן האשראי של הבנקים, כאשר המקרה של פישמן שימש כזרז ליוזמה הברוכה. ורבין גייסה לצורך העניין את תמיכת הקואליציה ונראה שכל הקצוות נסגרו לקראת מימוש המשימה שאיימה להעמיד את המערכת הבנקאית במבוכה גדולה.
מכאן שי ניב מגלובס מתאר את הסיפור המוזר שקרה: " פלוג ובר הבהירו בדרכן היצירתית לשר האוצר משה כחלון ולראש המטה שלו, נדב שיינברגר, שעל רקע שורת העימותים בין הבנק המרכזי לאוצר, כדאי שהצדדים יבחרו טוב-טוב את המלחמות שלהם. כחלון, שלא ידוע בחיבתו הגדולה למערכת הבנקאית, בחר הפעם שלא להתעמת. במקום ועדת חקירה פרלמנטרית החלו לדבר על ועדה רגילה ללא סמכויות שימוע". בסופו של דבר בלחץ כחלון לא הוקמה הועדה. ורבין נחמיאס נאלצה להסתפק בניהול ועדת משנה חסרת שיניים.
*כחלון מקפיא את הרפורמה בבנקים*
זוכרים את הרפורמה בשוק הבנקאות? כן זו שעברה בינואר האחרון בכנסת ושכחלון כל כך מתגאה בה עד היום. זו אותה הרפורמה שבה הבטיח לנו כחלון שאחרי 60 שנה סוף סוף יקומו בנקים חדשים בישראל. בפועל הצהרות לחוד ומעשים לחוד. אחרי שהחוק הזה עבר בכנסת ושהחגיגות בדף הפיסבוק של שר האוצר הסתיימו, מסתבר שהתכנית הזו הוקפאה בלי שום הצהרה רשמית. נכון לעכשיו, לא ננקטו עדיין שום צעדים מהותיים כדי ליישם את אותו חוק, כשכחלון עסוק בכלל ביחצון תכניתו "נטו למשפחה".
ועדת היישום של הרפורמה, שהאוצר ובנק ישראל עומדים בראשה, הייתה צריכה להגיש בתוך 90 יום מרגע העברת החוק (כלומר בראשית מאי) מדדים להצלחת הרפורמה. בפועל לא פורסם דבר. כחלון שהוכיח שרק אם הוא רוצה, הוא יכול להרים תכנית כלכלית משמעותית בתוך ימים ספורים כמו "נטו למשפחה", מגלה הפעם סובלנות כל כך גדולה, עד שהוא כבר עובר על החוק של עצמו. הרי כמה זמן לוקח לפרסם לו"ז כזה: שבוע? שבועיים? חודש? נכון לעכשיו בפועל עברו כבר 132 ימים! שהם 42 ימים מעבר למה שמתיר החוק. ועדיין אין לו"ז לרפורמה באופק.
פניתי למשרד האוצר וכך הם הגיבו לטענה זו: "הועדה לבחינת התחרות בשוק האשראי שבמשרד האוצר החליטה לערב את הציבור בטיוטת התבחינים. ב 23 במאי 2017 נגמרה התקופה להערות הציבור וכעת אנו לומדים הערות אלה. לכשיסתיים תהליך זה נפרסם את התבחינים הסופיים". מעניין לגלות שבאוצר בחרו לפנות ולשמוע את דעתו של הציבור רק אחרי המועד שבו היו אמורים לפרסם את המועדים עצמם? מה הם עשו בשלושה החודשים שהוקצו להם? לא ברור. ומה עם פרסום הלו"ז? אז מסתבר שגם באוצר מודים שאין להם תאריך יעד להצגת היעדים ליישום הרפורמה שהם עצמם חוקקו.
*העברת כסף לבנקים*
חוק ניירות ערך, שהתקבל בקריאה שניה ושלישית בכנסת השנה, קובע כי הבעלות בבורסה תשונה כך שהבנקים – יחזיקו רק ב 36% מהבורסה במקום בכ- 70% היום. בפועל החוק לפי הנוסח שעבר מעביר את בעלות הבורסה לחברי הבורסה (בעיקר הבנקים), ללא שום תמורה. במילים אחרות נכס ציבורי ששווה מיליארדים, שנמצא תחת אחריותו של כחלון, נלקח מהציבור ועובר לידי הבנקים ובתי ההשקעות בחינם. סך הכל על פי ההערכות, הבנקים יקבלו מכחלון 300 מיליון שקל במתנה כתוצאה מהרפורמה בבורסה. מדוע שהבנקים יקבלו כזו מתנה? הפתרונים לכחלון.
*סיכול הארכת תקופת הצינון של המפקח על הבנקים משנה לשלוש שנים*
ועדת השרים לחקיקה דחתה השבוע חוק שנועד להרחיב את תקופת הצינון למפקח על הבנקים לפני שיעבור לבנקים, משנה לשלוש שנים. אחד החברים בועדה שהחליטה על כך הוא משה כחלון. בניגוד לתכנית נטו למשפחה, הפעם השר "הלוחם בבנקים" לא איים לעזוב את הקואליציה או להחרים חוקים אחרים, במידה ותקופת הצינון לא תוארך. הוא פשוט נתן לחוק הזה לפול בועדה מבלי שאמר על כך מילה. אגב – בגלל שהועדה הזו פועלת בחשאי אנחנו לא יודעים אפילו מה היתה עמדתו של כחלון בישיבה שנערכה.
למרות הדימוי של "הלוחם בבנקים", נכון לרגע זה מלבד צעד סמלי של שינוי הרכב הדירקטריונים בחברות כרטיסי האשראי ואחרי שחטף על הראש כשהוריד את שכר הבכירים, כחלון לא נקט אפילו בצעד מעשי אחד נוסף נגד הבנקים בכל מהלך כהונתו. להיפך הוא אפילו הפך להיות שומר הסף שלהם. כחלון ללא ספק מתגלה כנטו לבנקים.
שני היקרה,
אם את ממש לא רוצה לראות את הכסף שלך בחזרה, תעשי את מה ש-MAXMEN הציע לך: תני את הכסף לחברים, לדודה, לגמ"חים… אולי פשוט תזרקי את הכסף מהחלון. אותה תוצאה עם הרבה פחות מאמץ.
אני סקרנית לדעת, מר MAXMAN האם אתה מיישם את העצות ההירואיות שלך על עצמך? האם גם אתה הענקת את כל חסכונתיך לחבריך וכו'? מסופקתני. קרא לי קטנת אמונה אם תרצה
אכן כן
אייך את חושבת יש כל כך הרבה גמ"חים ?
תראי. שאבי אבות הכלכלה המודרנית הרב אדם סמית רוצה להגדיר חברה צומחת במיטבה, הוא מראה כמה העני פחות עני וכמה ההמונים מתחתנים מוקדם ומולידים הרבה ילדים וזוכים לראות מאות מצאצאיהם בעודם חיים. בלשונו: “משפחה ברוכת ילדים אינו נחשבת למעמסה על ההורים, אלא למקור של שפע ושגשוג”. אדם סמית נותן דוגמא מאלפת, בלשונו: “אלמנה צעירה, אם לארבע או חמישה ילדים רכים, אשר במעמדות הבינוניים והנמוכים באירופה סיכוייה להינשא שנית קלושים ?! זוכה באמריקה לא אחת למחזרים רבים כאילו היתה אוצר בלום”
אדם סמית משבח את צמיחתה של אמריקה הצפונית דווקא בגלל ילודה מרובת ודווקא בגלל נישואין בגיל צעיר. בלשונו: "ערכם של הילדים הוא התמריץ הגדול מכול, לנישואים." זאת דוגמא בעיניו לחברה צומחת על באמת.
למה אני מספר לך את זה.
כי אנו הישראלים רואים את המציאות הפוך לגמרי. כלומר טוענים שאנו חברה צומחת (לפחות על הניר) והנה כל משפחה שהיא תחת המערכת המקובלת המודרנית חושבת פעמים האם להביא ילד כי עוד יאשימו אותה שהיא מביאה נטל על חברה כולה.
מצד שני דווקא העניים האלה בחברה מביאים מיליונים של ילדים, והם דווקא מחוש למערכת המודרנית. הווה אומר במערכת יש עצירות ודווקא מחוץ למערכת יש צמיחה.
אז אייך כל זה קורה ? התשובה היא שיש צמיחה חברתית טובה כמו גמ"חים וכדומה, אז יש שיגשוג בהולדה, שהיא בעצמה הוכחה שהחברה הזאתי צומחת מול החברה של המערכת שהיא תקועה.
ולכן כן אני מציע לכולנו לצאת מהר מאוד מהמערכת שמה נלך לאבדון.
האלטרנטיבה היא חיי חברה תוססים שמשגשגת וצומחת בכל תחום, כלכלית וחברתית ועיקר העיקרים השגשוג האישי משפחתי.
זה נראה גדול מדי כאלה שינויים חברתיים, אבל זה מה שהמערכת בדיוק רוצה שאנו תמיד נהיה תלויים במערכת כפי שהגל אומר:כדי לא לאפשר להם (למשפחה\ליחיד\לאינדיווידואל) להכות שורש ולהקשיח בבידוד הזה, כלומר כדי לא לתת לכוליות להתפרק ולרוח להתנדף, הממשלה צריכה מעת לעת לזעזעם באינטימיות שלהם על ידי מלחמה. על ידי המלחמה היא צריכה לשבש את סדר חייהם ההופך להרגל, להפר את זכותם לעצמאות, כפי שלפרטים, שמתוך השתקעותם בסדר הזה הם מתנתקים מהכוליות ושואפים אל ההיות-עבור-עצמו הבלתי ניתן להפרה ואל הביטחון האישי, צריכה הממשלה, בעבודה הכפויה הזו, לתת להם להרגיש את האדון שלהם, את המוות.” (הגל)
אז כן אם בחירות את חושקת אז זאת הדרך היחידה שקיימת.
אחרי שתצפו ב"דו"ח בנק הפועלים" של גיא רולניק בערוץ 11,
תבינו שאנחנו רק דגיגונים קטנים באקווריום. המערכות סביבנו מושחתות מאז ומתמיד.
זה יישמע לכם אולי טיפשי,אבל רציתי לשאול כי אני מודאגת בקשר לחסכון שלי בבנק.
הבנקים נותנים הלוואות ומשכנתאות.
יש את בנק הדואר (אל תצחקו עלי) שלא נותן להיות במינוס,לא נותן ריבית על עו"ש ולא נותן הלוואות.
במידה ויהיה פיצוץ במערכת הבנקאית,בגלל בועת נדל"ן או תספורות כאלה ואחרות שהבנקים יקרסו.מה יקרה אם החיסכון שלי יהיה בבנק הדואר?
גם הוא ייפגע?
או ש"רק" ערך הכסף יירד והוא יהיה שווה הרבה פחות.הכי גרוע יוכל להיות אם הכסף הזה בבנק ונעלם יחד איתו.
ככה עוד לפחות נשאר משהו….
משכנתא אין לי,כי אני לא נשואה.אני גרה בשכר דירה.לפחות שיהיה לי את זה,אחרת אלך לגור במתחם האוהלים ברכבת מרכז.
אני לא מכיר את בנק הדואר, אז הנה כמה הנחות:
שאת מפקידה כסף (גם בבנק הדואר), את מקבלת ״נקודות בנק״ (התחיבות לתת לך מזומן, שבטעות אנו קוראים לה שקלים)
בנק הדואר נותן הלוואות , לכן אני מניח שהוא עובד ברזרבה חלקית.
עושה רושם שבנק הדואר פחות ממונף ולכן יתכן שהוא בטוח יותר. אבל הכל יחסי. ואף אחד לא יודע באמצ
את צריכה לשאול את עצמך מהו התרחיש שאת חוששת ממנו ולפעול בהתאם.דרך אחת היא לגדר את עצמך. לשמור כסף בבנק הדואר אבל גם מחוץ למערכת
בנק ישראל והאוצר לא יתנו לאף בנק מקטן ועד גדול לקרוס יחד עם הפקדונות כי אחרת המשמעות היא אבדן אמון של הציבור, ריצה אל הבנק במטרה למשוך את הכסף ולבסוף קריסה של כל המערכת הכלכלית פה. בשורה התחתונה: לא יקרה
שני היקרה
תעשי מה שמשפחתי הקפיטליסטים עושים.
תפזרי את הכסף אצל חברים\משפחה\מוסדות\גמ"חים וכדומה.
לעולם לא "שמרו" כסף בבנקים (הדגש על לשמור = לעת צרה). והם ידעו ויודעים מה הם עושים, הם עשו את זה לפני המלחמה\השואה ומיזה ניצלו וזה נהיה אצלם סוג אמונה\סגולה שכזה. אבל בתכלס זאת רציונליות גרידה, הנה שאלתך מוכיח את זה.
ערן היקר.
הלוואי שזה היה בידי בנק ישראל או בידי האוצר. אבל זה לא, כי צונמי אוכלת את הכל בביס אחד.
אגב: אין "במידה ויהיה פיצוץ", זה פשוט יהיה. זה חוק טבע אצל אליל הכסף מאז המצאת אליל הכסף. ותאמיני לי שכל הכלכלניים הרציניים יודעים את זה.
מקסמן
אם בנק בישראל יפול הוא יפיל איתו כמו בקוביות דומינו את שאר הבנקים. ברגע שבנקים נופלים עם הפקדונות זה אומר שלא יהיה כסף לכלום. לא לייצר אוכל, לא למשטרה, לא לבריאות לא לחשמל ולא למים. זה אומר שבמצב כזה הכסף שתשמור אצל הדודה והגמחים לא יוכל לעזור לך בכלום (מה עוד שגם הגמחים ושאר המוסדות מפקידים את הכסף בחשבון שלהם בבנק לכן אין לפיזור כל משמעות בעת קריסת בנקים). לכן הסירו דאגה מליבכם – בנקים לא יפלו.
יש גם דרך יעילה להתמודד עם "צונאמי" הוא נקרא באנגלית Bank Holiday. כלומר סוגרים את הבנק עד שהצונאמי חולף ואז פותחים אותו מחדש. במקרה קיצוני מלאימים את הבנק.
ערן היקר
אתה מדבר במקרה שיש עוד למשטר\לבנק\לאוצר שליטה, ואתה לגמרי צודק.
אני מדבר על מקרה של אנרכיה טוטלית.
לגבי לפזר כסף הכוונה בעיקר כסף זר של אימפריה או זהב ויהלומים וכדומה ובעיקר לפזר אותם בכל יבשת אפשרית. זה מה שעושים מיליונרים\עשירים.
ההמון תמיד אוכל אותה. מה שאירוני כאן שמיהו ההמון של אחרי המלחמה ? כמובן צאצאי העשירים של לפני המלחמה. כלומר נכון העשיר שורד, אבל בדור הבא הוא כבר לא שורד.
זה האי רציונליות האנושית במשחק הזה. אוהבים את אליל הכסף ויודעים שלעומק הוא לוקח אותנו או את צאצאינו לאבדון.
אותו דבר אליל הלאומניות. בתחילה כולם מתרגשים ואוהבים ומנשקים את הדגל ואת האדמה, לבסוף אתה אוכל אותה. אין לך זכות אפי' לאגור מים או מי גשם ומי מדבר על חור לישון בלילה אתה אמור לשלם על כך משכורת שלימה. ואל נשכח שאפי' לנשום אין לנו זכות מוקנה (אהרן ברק). אבל לקחת ממך את צאצאיך הרווקים והרווקות (= עוד לא השאירו לך זרע של קיימא) בחינם ולהקריב אותם בשביל אליל הלאומניות ?! את זה נמשיך לעשות הרי מי ישמור על הגז הטבעי בשביל משפחת תשובה ?
סליחה צדיק שנסחפתי כהרגלי.
"הזניה של תפיסת עולם" – הגדרה: המרה של ערך בכסף או שווה כסף. אז אל תחפשו ערכים במקום בו כללי המישחק הם אלה של בתי זונות. זה ימנע את כאב הראש הנובע מהעדר ההיגיון של "השיטה". יש בה היגיון: זה שמקורו בהגדרה לעיל.
אפשר את זה בצורה יותר ציורית לאלו שלא מבינים ורוצים להבין לא ע"י הרבה מלל
אחי, דופקים אותך
ואת אותו דבר בדיוק הוא עושה גם עם ההסתדרות וניסנקורן.
כחלון פופוליסט חסר בושה, איש הקומבינות והכל במתק שפתיים.
איפה נעלם הפוסט מאתמול על פישמן, הבנקים והכסף שיצרו עבורו – על 50 תגובותיו?
בחלק של הכתבות החמות
נכנסתי לאתר מבקר המדינה שמפרט תרומות וערבויות שנתנו למפלגות בבחירות
דוגמא: ליאון רקנטי (בנק דיסקונט 500 אלף שח)
גם כחלון נקנה ושולם מראש