הפרלמנט הפיני הוציא לפועל בתחילת 2017 פיילוט לחלוקת כסף חינם לאזרחים. הפילוט נערך בהשתתפות 2000 מובטלים בגילאי 25-80 ואמור להמשך עד שנת 2019. המובטלים מקבלים במסגרתו 560 יורו מידי חודש, שמוגדרים כ”שכר בסיס” – סכום שאמור להספיק לפיני הממוצע כדי לקיים את כל צרכיו הקיומיים. בממשלה הפינית הבטיחו שאם הפילוט יצליח תורחב התכנית לשאר אזרחי פינלנד ללא קשר אם הם מובטלים או לא.
המובטלים בפילוט יכולים לעשות עם הכסף מה שהם רוצים. מכיסוי חובות, דרך בטלה בבית, עישון קנאביס, הימורים בקאזינו, תשלומי שכירות וארנונה ועד פתיחת עסק קטן או לימוד והכשרה למקצוע חדש. בניגוד לדמי אבטלה – אותם מובטלים ימשיכו לקבל את שכר הבסיס מהמדינה גם אחרי שיתחילו לעבוד. מטרת הניסוי המרתק הזה היתה לבחון האם למובטלים שמקבלים שכר בסיס, יהיה רצון מספיק גדול כדי לצאת לחפש עבודה או לפתוח עסק, למרות שלא ימצאו תחת סכנה קיומית כלכלית.
ממשלת פינלנד החליטה החודש שלא להאריך את הניסוי. הסיבה להפסקת הפיילוט היא לא בגלל שהוא נכשל. הרי אגף הרווחה הלאומי בפינלנד הודיע בעבר שלא יפנה ל-2000 ממשתתפי הניסוי לפני 2019, וזאת כדי לא להשפיע על התוצאות. בינתיים המעקב נעשה מרחוק, תוך מעקב אחרי רשומות של הכנסות משפחתיות, מסים ששולמו, רכישות בבתי מרקחת ממשלתיים ועוד. נתונים אלה (אנונימיים) זמינים לחוקרים, אשר יכלו לבדוק, למשל, אם צריכת תרופות נוגדות דיכאון השתנתה בקרב מקבלי השכר בסיסי.
"הנחישות של הממשלה מתפוגגת, היא סירבה למימון נוסף", אמר אלי קנגס, אחד ממובילי היוזמה. הממשלה הפינית סירבה לתוספת של 61 מיליון ליש"ט נוספים (85 מיליון דולר) כדי להרחיב את הפרויקט כך שיכלול גם אזרחים שמועסקים. למרות זאת, התשלום לאנשים שכבר מעורבים בפרויקט ימשך כמתוכנן עד ינואר 2019. ההחלטה של פינלנד לסיים את הפיילוט יכול להיות בגלל סוג אחר של תוכנית רווחה שכבר תפס את העין של קברניטי הממשלה שם. כך למשל פטרי אורפו, שר האוצר של פינלנד, אמר לעיתון פיני כי הוא חושב שהפינים צריכים לבחור בתכנית חלוקת אשראי אוניברסלי.
אשראי אוניברסלי הוא תשלום ביטוח לאומי שניתן פעם בחודש או פעמיים בחודש כקצבה. היתרון שלו מתמקד בכך שהוא המחליף מספר קצבאות קיימות כגון הבטחת הכנסה או קצבאות ילדים. בניגוד להכנסה הבסיסית האוניברסלית, שמחולקת לכולם, באשראי אוניברסלי מתן הקצבה תלוי בהכנסה של אדם – מי שמרוויח יותר כסף יקבל פחות אשראי. מודל זה כבר מיושם בבריטניה שם מציבים תנאים נוספים לקבלת הקצבה ובינהם מקום המגורים ומספר הילדים. נכון לתחילת 2016, כ-364,000 בריטים דרשו לקבל את האשראי הזה. מחקר ממשלתי בבריטניה מצא כי "מקבלי האשראי מוצאים עבודה במהירות רבה יותר, נשארים בעבודה יותר ומרוויחים יותר מתובעי דמי אבטלה". מחקר של ארגון ה -OECD מצא כי אשראי אוניברסלי יכול לקצץ את שיעור העוני בפינלנד מ -11.4% ל -9.7%.
Tremendous issues here. I'm very glad to peer your post. Thanks a lot and I am taking a look forward to contact you. Will you please drop me a mail?
Great post.
Hey There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I'll be sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post. I'll definitely return.
מישהו שם קיבל שכל ברגע שהוא הבין שמכניסים לו את היד לכיס.
אפשר להיות מודרני ופילנטרופ והכי "NEW AGE" ברמה הפילוסופית
אבל כשזה מגיע לאנשים שבאמת מייצרים את הכסף – קשה לקחת מהם משהו, במיוחד כשזה בא עם פילוסופיה של מובטלים – מי שרוצה אוכל חינם, צריך לחפש פראייר שיממן לו את החיים, אפשרות אחרת היא לצאת מהקיבעון של אני ילד ומגיע לי הכל – זה נקרא להתבגר.
ומכיוון שלהתבגר זה לא פופולרי, אז באמת בהצלחה עם מציאת הפראיירים.
בכבוד,
אמיר
הטעות של כל הניסויים באהב"ה, קרי אבטחת הכנה בסיסית הולמת, היא שהמימון לה נעשה ממקורות של מיסוי האוכלוסייה והעסקים. המימון הנכון לאבטחת הכנסה בסיסית הולמת או מה שקרוי קיצבה אוניברסאלית חייב להיות מהדפסת כסף על ידי המדינה – הבנק המרכזי – ובו זמנית לאסור על הבנקים להפיק היצע כסף באמצעות אשראי, שהוא כסף מבוסס חוב. ולכל אלה שיתכן שיקפצו ויגידו אינפלציה להצעתי, אומר, לכו תלמדו מזה כסף, כיצד הוא נוצר, וכן הלאה לפני שתתקפו שיטה שאינכם מבינים.
בדיוק כמו בונצואלה. גם שם הכל בחינם ומבוסס על הדפסת מטבע
להדפיס כסף – להקטין את ערך הכסף שצברתי דומה מאד להוצאת כסף שנמצא בחזקתי קרי, גבית מסים
רימון חייט היקר
הריבית שאתה לוקח על הכסף שלך, גוזל מכל עמל את ערך שעת עמל שלו. כלומר בכדי לשלם לך ריבית, העמל צריך לעבוד על החזרת הכסף שעת עבודה פלוס חלק משעת העבודה לריבית.
יוצא שצבירת כסף גוזלת מכל עמל את עמלו.
אתה עושה את זה בכדי לשמור על ערך הכסף שלך על חשבון אחרים, ואז אתה בה בהפוכה וטוען שאסור ליצור כסף בשביל העמלים כי ערך הכסף שלך יורד ? הרי עצם הריבית שלך מוריד את ערך שעת העובדה = ירידת ערך הכסף לטווח ארוך, הרי כסף = שעת עמל ולכן לבסוף הריבית הוא הגורם לירידת ערך כספך. הריבית הוא הגורם לאינפלציה שנתית של 3% בכל שנה ושנה.
אני מקווה שהבנתה את האבסורד
מיותר להסביר שיצירת הכסף במילא נוצר (על ידי גזלני המשאב הציבורי = הבנקים הגזלניים) על עמל עתידי, אז מה לי אם אני נותן את זה לאזרח שיעבוד בעתיד או נותן את זה ליזם שיצמיח את העתיד ? בשניהם אתה כביכול מרוויח את עלית ערך כספך שצברת. השכל הישר אומר שדווקא אם האזרח יקבל את הכסף, הוא יצמיח את ערך הכסף שלך הרבה יותר אם היזם יקבל את הכסף וידרוך על העמלים בדרך. הרי בסוף כל סוף את עלית ערך כספך עושים הפועלים ולא היזם.
עוד לא עזבת לטבע מקסמן?
חבל, הזאבים רעבים
הניסיון להשתמש ביוזמת הכנסה אוניברסלית כדי לשלול קצבאות היא גניבת-דעת, וגרוע מכך – אמצעי נכלולי לפגוע בתשלומי העברה לפי צרכים רלבנטיים. יופי לנו, שאריקסון ויורגנסון – האחד בריא האחד חולה – יקבלו את אותה הכנסה אוניברסלית בגובה 560 אירו בחודש, אלא שיורגנסון הוא נכה חלקית שהיה זכאי לקצבת ניידות בגובה 400 אירו בחודש. נהדר.
מה? הפסיקו את זה כי החליטו שאין אפשרות לממן את זה? מפתיע. הם באמת גילו שהדפסת חתיכות נייר קטנות או מספרים במחשב לא באמת יוצרים ערך מאויר
הם לא באמת קישרו את התכנית הזאת לשיטה המוניטארית.
אם הם היו מבינים את הקשר או שלא היו פוחדים כל כך מאדוני הכסף דהיום הבנקאות הפרטית הם היו לוקחים חלק מייצור הכסף אל המדינה ומזרימים את הכסף למשק דרך תכנית כזאת. יש כמובן דרכים רבות נוספות.
תחת השיטה הקיימת בה המדינה וויתרה על ריבונותה להפקת המטבע הלאומי יש באמת קושי לממן כזאת תכנית בהיקף נרחב.
אני חושב שלאחר שנים שאתה נמצא כאן היית כבר צריך להבין את ההבדל הזה..
יש שתי בעיות בטענה שלך
1. הבנקים אינם מיצרים מטבע לאומי. הם מיצרים נגזר של המטבע הלאומי, אשראי. משהו שגם אתה, בבית יכול לעשות* וסביר להניח שאתה עושה מידי פעם שחבר משלם לך על הנסיעה באוטובוס ואתה מחזיר לו אח"כ (* עד שהממשלה תשלח בריונים חמושים לפתח ביתך כי איזה דוחף ניירות החליט שעברת על איזה חוק רנדומלי)
2. מעט מאוד מדינות בעולם ויתרו על ה"זכות" ליצר מטבע לאומי. למעשה, קל לטעון שהפד האמריקאי (וחברו האנגלי) הוא למעשה ממשלה, ואז לא קיימת מדינה בעולם שויתרה על הזכות ליצר מטבע לאומי. נכון, יש כל מיני חוקים והגבלות. אבל זה בגדול תאטרון קבוקי שנועד להעשיר את חבורת הבריונים השולטת באזור
אם לרגע תכיר במציאות, תבין שמשפט כמו "לוקחים חלק מייצור הכסף אל המדינה ומזרימים את הכסף למשק דרך תכנית כזאת" הוא חסר משמעות. המדינה, היום, מיצרת כסף וגונבת כסף ומזרימה אותה כשוחד לבוחרים. הבעיה בתוכניות "הכנסה בסיסית לכל" (הב"ל) הוא שזה מביא את המפעל המטופש הזה לרמה אחרת שאינה ניתנת למימון
יואל תפסיק להטריל, אם יש לך הסבר אחר לגרפים שמפרסם בנק ישראל על כמות הכסף במשק וכיצד הוא גדל בצורה אקספוננציאלית אתה מוזמן להסביר לנו.
שחרורון
אשראי=כסף(מטבע) כך היה מאז ומעולם, כל דבר שערכו פחות משמעותית מהערך אותו הוא מייצג הוא אשראי. בני האדם מאז ומעולם התנהלו באשראי, סחר בזהב הוא מיתוס שהופרך עי היסטוריונים ואנתרופולוגים. לכן מאז ומעולם מינוף היה קיים, ז"א כסף שאין מאחוריו כלום מלבד הבטחה לערך בעתיד. המדינה יכולה לייצר אשראי על בסיס זה שהיא מבטיחה שבעתיד הניירות חסרי הערך או הביטים במחשב ישמשו לתשלום מיסים דבר אותו כל האזרחים מעריכים. לכן השאלה היחידה היא מה הוא המינוף האפשרי יחסית ליכולת המשק לייצר ערך בעתיד. מיכוון שידוע שיש OVERPRODUCTION זה ברור שיותר כסף היה מוצא את דרכו למסחר בלי לגרום לאינפלציה של מחירים. יש שווקים בעייתים כמו שוק הדיור, לכן דווקא מטבעות יעודיים לכל שוק יכולים להיות פתרון טוב
הדר
נא ספק את הגרפים האמורים אם אתה רוצה שאני אתייחס אליהם
סמנטיקה
כסף הוא לא מטבע ול אשראי
מטבע הוא כן אשראי
הבנקים מיצרים אשראי (נקודות בנק) על אשראי (מטבע ציוי)
כל זה לא משנה
הבעיה היא לא שיש אשראי. אשראי קיים כבר אלפי שנים כפי ציינת. הבעיה שהיכולת ליצר אשראי בלי להיות חשוף לאלימות קשה, שייכת רק למושלים ולבנקים. כמו כן לאף אחד אין יכולת לבחור לא להשתמש באשראי המכונה ״שקל חדש״. אם תעשה זאת, לא תוכל לשלם מיסים, ושוב תופעל נגדך אלימות קשה
המונופל על אשראי (מגובה ממשלה) הוא מה שנותן לו ערך רב ויוצר בעיות חמורות. כל עוד המונול קיים הבעיןת ישארו, וזה לא משנה אם תשנה את מי שמחזיק במונופול (לא בנקים רק ממשלה)
״מיכוון שידוע שיש OVERPRODUCTION ״ לא צחקתי כ״כ מאז שקראתי את קארל מרקס. יש אנשים שנדמה להם שזה המצב. אותם אנשים לא יודעים מה זה כסף, מטבע, איך נקבעים מחירים והם מעולם לא יצרו שום דבר בעל ערך
אם אני מיצר משהו ואין מספיק קונים, המחיר ירד עד שאפשןט רגל. ליצר דברים עולה כסף (בניגוד לליצר מילים)
"ליצר דברים עולה כסף" (~שחרורון)
לשיטתי, ייצור דברים "עולה" חמרי גלם ועבודה!
חמרי גלם לא תמיד עולים כסף, ואת העבודה שלי אני מודד בזמן ומאמץ, לא בכסף.
הבחירה לבטא משאבים במונחים של כסף – או לא – היא זכותו של כל אחד מאיתנו ובהתאם לבחירה זו ואחרות המרכיבות את נקודת המבט הייחודית שלנו נגלה לנו העולם.
העולם שלי נראה אחרת לגמרי כרגע ובניגוד לאמור לעיל, אני מייצר דברים כל הזמן ללא כסף.
אין לי כוונה לטעון שהדרך שלי נכונה יותר מזו שהציג 'שחרורון', אני בעצמי לא יודע באופן מוחלט מה "נכון".
רק להראות שיש דרכים שונות לראות את העולם, חלקן לגיטימיות לא פחות משלנו והן עשויות ללמד אותנו משהו או לתרום לשיפור איכות חיינו.
אני גם לא מתעלם מכך שרוב האנשים מתייחסים לכסף, (או "מטבע", לא בטוח מה המינוח המדויק יותר כאן), כאל משהו ממשי, ואל המגבלות והאפשרויות שהתייחסות זו שלהם מציבה בפניי.