בלומברג מדווח כי אוסטריה הצליחה למצא דרכים למסות עסקאות שמבצעות חברות המספקות שירותים דיגיטליים אל מול גולשי האינטרנט. הקושי הגדול במיסוי פעולות כמו חיפוש ברשת או כתיבת פוסטים נובע מכך שהן לא כרוכות בתשלום ולכאורה גם לא מתבצעת בהן אף עסקה כספית בין המשתמש לספק השירות.
החלק השאפתני ביותר של התוכנית האוסטרית התמקד במודלים העסקיים של טוויטר, גוגל או פייסבוק ונסוב סביב הסכם שבשתיקה שבו שירותי חיפוש, פרסום פוסטים או ציוצים ניתנים בחינם למשתמשים כל עוד אלה מאפשרים לחברות לאסוף עליהם נתונים אישיים. הנתונים משמשים אלגוריתמים המסייעים לחברות לבנות את חבילת הפרסום המקוון המתאימה ביותר עבור המשתמש. באוסטריה טוענים שהסדר זה הוא סוג של סחר חליפין לכל דבר ולכן ניתן להטיל עליו מס ערך מוסף, בדיוק כמו בשאר ענפי המשק.
"העסקה שמתרחשת כאן היא שהמשתמשים משלמים בעזרת הנתונים האישיים שלהם", אמר ראש הפרלמנט מטעם הקואליציה האוסטרית, אנדריאס שיידר, לעיתונאים בווינה. "המודל העסקי של חברות אינטרנט אלה מבוסס על הכנסות מסיביות שנוצרו בעזרת נתונים אלה". התוכנית של הממשלה האוסטרית כוללת את הרחבת פקודת מס הפרסום הכללי גם לשירותים הדיגיטליים, והיא תטיל גם מס על עסקאות שאוסטרים עושים מול עסקים ללא מיקום פיזי.
"אנחנו צריכים גישה חדשה כדי לוודא שמסים משולמים איפה שיש הכנסות ורווח", אמר שניידר והוסיף כי התוכנית של ממשלתו מורכבת מ"הצעות מעשיות של כיצד להגדיר חברות דיגיטליות למטרות מס". כעת, על פי בלומברג, מה שמפריד בין יישום ההצעות הוא רק אישורו של שר האוצר האוסטרי, הנס יורג שלילינג.
זה יפה איך הילדים הבריונים בגן הילדים מחלקים בינהם כסף דמיוני, הצלחות דמיוניות, נכון שלזמן אפסי בתנופת כנפי הפרפר "איזה רשת אינטרנט רשמה לעצמה מליונים במחשב של אבא", זה נכון שאיזה יוטיובר או צלם אינסטגרם יכול לטוס לחו"ל ולהפסיק לעבוד לשנה או שתיים אבל במאקרו זה משחקי ילדים. הריגול לא מייצר כסף כי הארצות המבקשות לשלם על הנתונים הן אוסף אנשים הגוזלים מאנשים אחרים עד רעב. בזה אין שום דבר שונה מהולכת המונים באירופה אל מותם כדי לשלוט במשאביהם הכלכליים, אין שונה מרצח אלפים באפריקה וארצותיה כדי להשתלט על משאביהם. יום אחד, החשיבה הקולונאליסטית בריטית, המיושמת יפה היום אצל ממשיכי דרכה הפנאטיים יוצאי ברית המועצות או מדויק יותר לומר – שורדי ברית המועצות – וצאצאיה האמריקאיים – יום אחד החשיבה הזו תגיע בהפתעה גמורה המאפיינת את הלא מודע לדרכו הקלוקלת – אל קצה המסלול. אני יודעת איך ייראו הפנים של ה"הכי מוצלח הכי חכם הכי עשיר" האלו. הפנים שלהם ייראו בדיוק כפי שנראים פניהם של הרופאים המנסים לשווא להילחם בחיידקים אלימים ממיתים, אחרי שנים שבהם נאסרו דוכאו והומתו כל הרופאים אשר ניסו לזעוק כי דרך הרפואה הממלכתית מובילה היישר לכך. רק אחרי שימותו כמה מאות אלפים ואי אפשר יהיה יותר להסתיר זאת בידיעות אקראיות רק אז נגלה את ההפתעה על פניהם של "המדענים" הללו. לצערי, הרופאים האכזריים אשר היתוו את שיטתם המיושמת היום בכל מוסדות הרפואה – כבר אינם לסבול מתוצאות בחירתם כי דרך זו הותוותה בראשית המאה ה19. ואני מסכימה על מה שכתב כאן מישהו – ימי הביניים – ואוסיף, ימי הביניים החומריים. כבר יש לנו את תורת היחסות ועדיין אנחנו מדשדשים ברחובות בהם מצלמות עוקבות אחר כל תנועה ובכל זאת נורו ונרצחו 3 אנשים בסופהשבוע ואין יודע מה. לנתן אלתרמן היה משהו לכתוב על זה בודאי. אני מאמינה שיש עניין והכל יתהפך לטובה
שלום רב,
האם זה לא בעצם מה שאתם עושים למי שרוצה לקבל את הפוסטים שלכם ?
צביקה
שלום צביקה
תודה קודם כל על ההשוואה שעשית ביננו לבין פיסבוק וגוגל – מאד מחמיא -אבל עדיין הכל אצלנו בחינם.
קשה פה בימי הביניים. מתי הרנסנס בלאט??
"הכסף שלי שנלקח האיומי רובה" , הרי אם אתה כותב באתר הזה אתה כבר מזמן מבין שהכסף אינו "שלך" אין לו בעלים, כל הכסף הוא חוב שחייב לצאת מידיך ולהמשיך לנוע ללא סוף אחרת כל הכלכלה תיעצר ותקרוס.
זה כתבה זה?
כבר עדיף לקרוא מירב ארלוזורוב.
בשלב ראשון השליטים יבטיחו לעם ארוחה בחינם. הם יספרו שאפשר להגדיל את תקציב המדינה באמצעות כתיבת חוק חדש. למה להסתפק במועט אם אפשר לחיות טוב על חשבון התאגידים המרושעים?
בשלב השני השליטים יכריחו את העם להשתמש בדפדפנים "מורשים" שעוקבים אחר הפעילות האינטרנטית, החיפושים והרשתות החברתיות. וזה כדי לגבות את המס החדש והמוצדק. כי זה בעצם לטובת העם.
השלב האחרון, "אח גדול".
אין גבול לאבסורד?
כל חברה משלמת מיסים במקום שבו היא רשומה / מייצרת הכנסות.
אם אני קונה תוכנה ברשת, נגיד מחברה בצרפת, אז חברה זו משלמת מס על הכנסותיה הכוללים את התשלום שלי בעד התוכנה.
אותו כנל להכנסות מפרסומות של גוגל, פייסבוק וכדומה.
כל הנסיון לגזור קופון מחברה גלובלית בדרך המתוארת לעיל הוא טמטום במקרה הטוב.
אם לקוח ישראלי משלם על פרסום בפייסבוק, סביר שהמוטב הוא פייסבוק ישראל, שמשלמת מיסים עד כמה שאפשר לנחש.
אז מה כל החרטא הזה?
“העסקה שמתרחשת כאן היא שהמשתמשים משלמים בעזרת הנתונים האישיים שלהם”
לכן אני מציע גם למסות את האנשים בעזרת הנתונים האישיים שלהם:
העלית תמונה לפייסבוק? 17% מהפיקסלים בתמונה ילכו ישירות למשרד האינסטוש הלאומי.
צייצת בטוויטר? כל אות חמישית תתויק ב״פוסט ישראל״ (גוף מקביל ל״דואר ישראל״ שיהיה אחראי על כל התעבורה הדיגיטלית ברשת)
ומה הם יעשו עם כל המידע העצום הזה אתם שואלים?
תחשבו רק כמה שרים, משרדים, תקציבים, תקנים ופנסיות הגופים האלה הולכים לייצר.
״אנחנו צריכים גישה חדשה כדי לוודא שמסים משולמים איפה שיש הכנסות ורווח”
למה? אולי תלמדו מהתאגידים והאנשים שאת כספם את נוטלים באיומי רובה? נסו לספק שירות תמורת כסף. יותר נכון, ספקו שירות טוב כל כך שאנשים יגיעו אליכם מרצון ויתנו לכם את כספם מרצון תמורת השירות
סתם רעיון מהפכני שלא נוסה אף פעם