"אין זה חידוש שעקב הפעילות הכלכלית האנושית מצב כדור הארץ הולך ומחמיר. אפקט החממה, החור באוזון, התחממות הפלנטה, מז"א משתגע, הכחדותם של מינים, זיהום מים ואויר – כל אלו הם תמרורים אדומים בדרך לתהום אליה אנחנו הולכים. ענף שלם ורחב בכלכלה התופס תאוצה בעולם ב-2 העשורים האחרונים ונקרא 'כלכלה סביבתית"'- עוסק בקשר בין כלכלה וסביבה. בבית ספרינו אין אפילו קורס אחד בנושא כלכלה סביבתית." – הדברים האלה נאמרו לפני 13 שנה על ידי בוגר תואר ראשון לכלכלה דאז חגי קוט, בטקס חלוקת תארים בחוג לכלכלה באוניברסיטת תל אביב.
שום דבר לא השתנה מאז סיים קוט את לימודיו ועד היום. למעשה לימודי הכלכלה לא השתנו מאז אמצע המאה הקודמת. זו אותה הכלכלה שמקדשת את הצמיחה והצריכה. אותה כלכלה שהפכה ימים של זמן איכות עם המשפחה לימי טרוף קניות. כלכלה שגרמה לחסכונות להפוך להלוואות, את הבזבזנות הפכה לתרבות ואת הצניעות לקמצנות."הקשר בין תרבות הצריכה ומחלת הקניות לבין משבר האקלים, השריפות וההצפות איננו עקיף. אלו לא שריפות מקריות, אלו הן הצתות ואנחנו, כולנו המציתים." – כתב ערן בן ימיני, ממיסדי ארגון מגמה ירוקה, בדף הפיסבוק שלו- דברים שהובאו גם בפתיח לפוסט זה.
חלק גדול מהמוצרים שאנחנו רוכשים מזהם את האויר בזמן תהליך היצור, ההשמדה ואפילו בתהליכי המחזור, שלא לדבר על הצורך בכריתת יערות כדי להפיק חומרי גלם. מדובר בתהליך שמשפיע ישירות על האקלים. במאה השנים האחרונות ההתחממות הממוצעת של העולם הייתה 0.2 עד 0.6 מעלות. התחזית למאה השנים הבאות היא התחממות של בין 1.4 לעד 5.8 מעלות. על פי נתוני השירות המטאורולוגי רצף של ימים יבשים עם רוחות מהגזרה המזרחית כמו אלה שאנחנו חווים כעת – לא היו כבר 54 שנים. הלחות עצמה גירדה באזור מישור החוץ את החמישה אחוזים – יובש שאפילו באילת מתקשים להכיר בתדירות גבוהה. התוצאה של ההתחממות וההתיבשות באה לידי ביטוי בשריפות.
דרור רשף מהעמותה לכלכלה בת קיימא מסביר שריבוי השריפות אצלנו הן חלק ממגמה עולמית. במערב ארצות הברית לדוגמה כמות השריפות גדלה פי 4 לעומת שנות ה-80 . השריפות נמשכות יותר זמן – פי 5 – ושורפות שטח גדול פי 6. שריפות גדולות לא ייחודיות רק לישראל. רשף מצא שגם בלבנון ובסוריה מתרחשות לאחרונה שריפות ענק. גם באוסטרליה נרשמה עליה בשריפות כאשר בארצות הברית הגיעו השריפות לשיא של כל הזמנים בשנה שעברה- עם שטח של 40 מיליון דונם שנשרף – פי שתיים משטחה של מדינת ישראל.
זה נכון שהאינסטיקנט הראשון שלנו הוא לחפש מיד אשמים בצד השני, אבל לולא שינוי האקלים שגרמנו לו – לא היה למציתים בזדון או ברשלנות סיכוי להבעיר חצי מדינה.
הכלכלנים עדיין לא הפנימו שבלי סביבה לא תהיה כלכלה ומתנהלים כאילו אפשר יהיה לצמוח גם בלי כדור הארץ. בכך הם השאירו את הבימה לפעילי איכות סביבה שקוראים בצורה נואשת לציבור להתנגד לתרבות הצריכה שפשטה עלינו באותה מהירות שהשריפות פשטו על שכונות בחיפה. אחת מהפעילות היא ריבה ולדמן, מנהלת המרכז לחינוך-סביבתי בפארק המחזור חירייה.
ולדמן התראיינה ביום שני האחרון לתכנית הרדיו של הכלכלה האמיתית עוד בטרם התחילו השריפות הגדולות. ולדמן הזהירה מפני הנזקים הגדולים שגורם הבלייק פריידי לסביבה ולאקלים. לטענתה כמויות הפלסטיק והאריזות שמגיעות למרכז המחזור עלו דרמטית בשנים האחרונות בעקבות העליה בצריכה מאתרים בחול. "רואים פסולת שעד לפני כמה שנים לא ראינו בכלל" – הסבירה.
אז מה עושים עם כל המידע הזה? רשף מספק מספק מספר עצות לתשומת ליבנו:
א. מבינים שהתחממות היא לא בעתיד אלא כבר היום. בשנים האחרונות שברנו את שיאי המדידות של שנים שחונות וחמות ב-15 השנים בין 1997 לבין 2012 היו החמות ביותר שידעה ישראל מאז התחלת המדידות ב-1850.
ב. מבינים שהתחממות עולמית ובעיות סביבה אחרות הן לא "חינם" הן לא נעלמות באוויר – הן משפיעות על הכלכלה ועל החיים שלנו גם אם אנחנו לא רוצים להכיר בכך. הן ישפיעו אפילו עוד יותר אם לא נבין את ההשפעה שלהן ונמשיך להתנהג כאילו הן לא קיימות.
ג. מבינים שיש מי שמרוויח ויש מי שמפסיד. תאגידי ענק, חברות נפט וחברות לייצור מכוניות עושות הרבה כדי להמשיך את המצב הקיים ולשכנע אתכם שבעצם אין שום דבר. זה מצליח להן לא רע. כמו שחברות הטבק הצליחו לשכנע אנשים במשך שנים שעישון לא מסוכן ולא ממכר. כי אף אחד לא רוצה להאמין לחדשות רעות – אז אם מישהו מציע שיש ספק- אז אין ספק שאין בכלל שום בעיה. אפשר להמשיך כמו מקודם. בסופו של דבר יש מי שגם מפסיד מזה – הרבה אנשים – שבדרך כלל לא יודעים למה נשרף להם הבית או למה הם קיבלו סרטן.
ד. לומדים, מכירים את הנתונים ומשתפים אחרים. מצמצמים צריכה ומעודדים מעבר לאנרגיה נקיה. אסור שהפוליטיקה התרבות הכלכלה והתקשרות שלנו יהיו מבוססי ספינים. זה לא עובד וזה רק יהיה יותר גרוע. אם האידאולוגיה לא מתאימה לנתונים – האידאולוגיה צריכה להשתנות – לא להתאים את הנתונים לאידאולוגיה.
אתר חדש בנושא מחירי הדירות בישראל, מרכז ומציג עובדות שרוב האנשים לא יודעים מהן, ומוכיח שעובדים עליכם ללא הרף בתקשורת במשך שנים:
https://nadlanfacts.wordpress.com
גם כייף וגם שומר על הסביבה
חנויות יד שנייה – קנייה / מכירה / תרומה
רשימת חנויות מעודכנת באתר אינדקס חנויות יד שנייה
http://www.index2.info
לדעתי, הסיבה העיקרית לתרבות הצריכה מגולמת בצמד המילים: ״החצנת עלויות״ (דוגמאות למטה)
כלומר, אנשים לא משלמים את העלות האמיתית של מה שהם צורכים, או יותר גרוע, בגלל מיסוי אנשים כבר שילמו על תשתיות בלי קשר לרמת הצריכה – אז למה לא לצרוך בלי סוף?
דוגמא: שימוש בכבישים הוא ״חינם״ (לא באמת חינם, אבל כולם משלמים בלי קשר לשימוש) לכן, להביא יין מעמק הנאפה בקליפורניה לבוסטון לא עולה הרבה יותר מאותו יין בסאן פראנסיסקו. כלומר, משלם המיסים מסבסד את מחיר היין ומונע פיתוח תעשייה מקומית שלא מצריכה שינוע.
דוגמא 2: תשתית כבישים/מים/חשמל היא ״חינם״ (לא באמת חינם – כבר שילמת עליה גם אם אתה גר במערה). כלומר העלות של התשתית בעיר , בה זול להקים תשתית בגלל מספר משתמשים גדול, זהה לעלות התשתית בשכונת וילות מבודדת. כלומר, שמחשבים את העלות של לחוית בעיר ולנסוע בתחבורה ציבורית לעומת לגור בוילה ולנסוע ברכב, חיים בפרברים מסובסדים עי משלם המיסים
שחרורון, כמה מילים היסטוריות על החבר שלך קסטרו שנפטר?
אל תשכח ביטויים כמו "חמושים ברובים" וכו', אבל הוסף כמה מילים טובות לגיוון.
קסטרו אדם יקר תודה לך על הסלסה הקובנית וקאמרון דיאז, שני ההשגים האלו מגמדים את כיתות היורים, העוני המחפיר, החורבן הכלכלי, שפיכת דמים. קובה אכן תפארת לצדק חברתי
5.
(26.11.16)
"כל מי שלא עבד של היסטוריה על פי האמריקאים ולמד על חייו של פידל קסטרו יודע שהוא היה אדם גדול מהחיים. היה שייך למשפחה מעשירי קובה ויכול היה לחיות חיי נוחות, אבל בחר להלחם על-מנת לשחרר את עמו מרודן אכזר ומושחת אשר מכר את כל אוצרות ארצו לאמריקאים ואשר טבח בעמו. ניסה לשחרר את עמו , אבל האמריקאים בלחץ חברות אמריקאיות שאיבדו את הבעלות על משאבי קובה לא אפשרו לו. לכן, בניגוד לרצונו, נאלץ לכרות ברית הגנה עם הקומוניסטים הרוסים. כל ניסיונות החיסול (מעל מאה), החרם והמצור לא הועילו לאמריקאים. הוא שחרר את עמו (גם אם לא באופן מלא) והביא חזרה החירות לקובה. גם אם לצערו נשארה עניה. לא בכדי רוב הקובנים אוהבים אותו אהבת נפש. הגם שהמהפכה לא העשירה אותם – היא שחררה אותם. הקובנים הוכיחו את מה שנשיא אמריקאי אמר : מי שמוותר על חירות כדי לזכות בביטחון – לא ראוי לא לחירות ולא לביטחון. הם העדיפו לחיות בחירות וביטחון תחת מצור מאשר לאבד את חירותם לטובת תאגידים אמריקאים."
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4884409,00.html
The tyrant is dead and on his way to Hell!
Cuban dictator Fidel Castro, responsible for the death of tens of thousands of innocent people and the destruction of the Cuban nation has finally died! Cubans in Miami react to his death.
http://www.therealcuba.com/?p=2240
In Miami, Cubans whoop, dance and celebrate
Castro's death
http://www.latimes.com/nation/la-na-castro-little-havana-20161126-story.html
מסכים עם שחרורון.
מחכה לתשובתך בפוסט הקודם.
לגבי קובה לא יודע אם ארה"ב אחראית למותם של יותר אנשים חפים מפשע או פידל. בכל מקרה זה נבלה וזו טריפה אבל הכי חשוב להבין כי עוני אינו שווה עבדות ועושר אינו שווה חירות
דברים נכוחים; אבל חשוב לא פחות לומר שבהלת חיפוש המציתים היא תגובה בלתי-הגיונית, ונגועה בגזענות – אשר דומה מאוד למצב לפני 6 שנים בשריפה הגדולה שלנו. כמובן שהכל קנוניה זדונית ו"טרור ההצתות" או "אינתיפאדת ההצתות". לא מיני ולא מקצתי. אגב, גם בסוריה פרצה שריפה דומה ליד אזור הולדתו של בשאר אל-אסד – אולי המציתים לקחו סופ"ש בצימר בצפון בדרך בין חורשה לחורשה.
לי לא זכורות הצתות חורש ממניעים לאומניים באזור חיפה, אי פעם (הגם שאינני בא בימים). לפי ויקיפדיה:
https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A4%D7%90%D7%A8%D7%A7_%D7%94%D7%9B%D7%A8%D7%9E%D7%9C
ההצתות המכוונות הזכורות בפארק הכרמל נובעות מאינטרסים נדלניים דווקא… וכמובן הצתות בשוגג גם יש.
העניין הוא, שההאשמה המהירה בהצתות מזכירה את ההאשמה ב"הרעלת בארות" שהייתה מושמעת כלפי יהודים במאות קודמות. אני לא יודע להוכיח שאף יהודי לא הרעיל אף באר באף מקום אף פעם, אבל התזמור הממסדי-האנטי-ערבי כאן הוא די ברור.
אז אתה אומר שהעובדות לא מעניינות אותך?
שרפות אינן פורצות סתם. אם היו פורצו סתם, היו פורצות הרחק מיישובים ולא רק בקרבת יישובים ובתים.
דברים נכוחים; אבל חשוב לא פחות לומר שבהלת חיפוש המציתים היא תגובה בלתי-הגיונית, ונגועה בגזענות – אשר דומה מאוד למצב לפני 6 שנים בשריפה הגדולה שלנו. כמובן שהכל קנוניה זדונית ו"טרור ההצתות" או "אינתיפאדת ההצתות". לא מיני ולא מקצתי. אגב, גם בסוריה פרצה שריפה דומה ליד אזור הולדתו של בשאר אל-אסד – אולי המציתים לקחו סופ"ש בצימר בצפון בדרך בין חורשה לחורשה.
לי לא זכורות הצתות חורש ממניעים לאומניים באזור חיפה, אי פעם (הגם שאינני בא בימים). לפי ויקיפדיה:
https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A4%D7%90%D7%A8%D7%A7_%D7%94%D7%9B%D7%A8%D7%9E%D7%9C
ההצתות המכוונות הזכורות בפארק הכרמל נובעות מאינטרסים נדלניים דווקא… וכמובן הצתות בשוגג גם יש.
העניין הוא, שההאשמה המהירה בהצתות מזכירה את ההאשמה ב"הרעלת בארות" שהייתה מושמעת כלפי יהודים במאות קודמות. אני לא יודע להוכיח שאף יהודי לא הרעיל אף באר באף מקום אף פעם, אבל התזמור הממסדי-האנטי-ערבי כאן הוא די ברור.
יש להוסף בכותרת: "כתבה לעשירים".
–
אין צורך להתפלא שכלכלה איננה משרתת של אמת מדעית. כלכלה איננה מדע.
כלכלה היא אידאולוגיה לטובת העשירים ולרעת העניים.
האם כלכלה יכולה להפוך למדע? לא בדיוק, כיוון שכלכלה היא תורה מוסרית.
אבל תורה מוסרית מבוססת על עובדות שהן ענין לאמת מדעית.
לכן החלק של הכלכלה שמבוסס על עובדות הוא החלק המדעי שבה, שוב ובתנאי שהעובדות לא יהוו נושא למניפולציה אידאולוגית ועיוות המדע, לשוחד ולאיומים, לדוגמה הכחשת הקשר שבין זיהום הסביבה לבין תחלואה אפילו ע"י מדענים ורופאים.
בסופו של יום כלכלה שאיננה לטובת כולם היא לרעת כולם.
כלכלה היא אידאולוגיה? הרבה יותר מזה: גגל נאEconomics as religion.
מסכימה עם כל מילה אישית ובביתי הפרטים תרבות הצרכנות השתנתה כבר לפני 20 שנה.
קןדם זה התחיך עקב שינוי במצב הכלכלי ובהמשך זה הפך לדרך חיים תוך הבנה שאם לא חייבים לא קונים , גם לא במיבצעים שלרוב הם אחיזת עיניים .
לשימחתי גם ילדי שאז היו צעירים הפכו מהר מאוד לשותפים לדרך חשיבה זו וכך היום הם מנהלים את חייהם.
המישאלה שלי היא להחיל זאת על תלמידי …..אז מאיפה ואיך והתחיל? אשמח להדרכה
ישר כח
ראשלין