לכל אוכלי הבמבה או לכל מי שנותן לילדיו במבה – שימו לב. על פי משרד הבריאות החל משנה הבאה המוצר הזה לא יחשב כמזון מזיק. כן כן זו לא טעות– החל מ2018 משרד הבריאות יחייב את תעשיית המזון לסמן באדום את כל מוצרי המזון המזיקים. על פי המלצות וועדת “הרגולציה לקידום תזונה בריאה” של משרד הבריאות, במבה לא יהיה אחד מהם! במילים אחרות משרד הבריאות מעביר מסר לצרכנים בישראל שבמבה הוא לא מזון שמזיק לבריאות, ולכן אין בעיה מבחינה בריאותית לאכול אותו.
מדובר בהחלטה די תמוה שכן על פי הסטטיסטיקות של המשרד למעלה מ-5800 מאזרחי ישראל נפרדו מעולמנו בשנה שעבר אחרי שאכלו יותר מידי מאכלים מזיקים.
אז מה קורה כאן? האם יכול להיות שמשרד הבריאות לא יודע שבמבה הוא אחד מהמזונות המזיקים שיש היום? אז לא רק שהוא יודע – בסרטון פרסומת ששידר בשנה שעברה נגד מזונות מזיקים, הבמבה היתה אחת הכוכבות המפוקפקות בסרט. הבעיה שגם הפרסומת הזו ירדה אחרי פעמיים בלבד (ראו בסרטון מתוך המפצח עם אבי עמית במגזין -ערוץ 10).
השאלה המעניינת איך קרה כדבר הזה? דעתו של מי התחרפנה שם במשרד?
עדויות חדשות שפורסמו אתמול ב דהמרקר מגלות כי חברת אסם – השולטת ביותר מ-50% משוק החטיפים בישראל – פעלה מול משרד הבריאות להורדת הקמפיין הפרסומי ואף הפעילה לוביסטים בעניין.
על פי העדויות, המשרד הוריד מהאוויר את קמפיין החטיפים, אחרי שאסם שכרה את שירותיו של הלוביסט ארז גילהר, הידוע בקשריו עם משרד הבריאות והעומד בראשו, ליצמן. כמו כן גם מנכל התאחדות התעשיינים לשעבר, אמיר חייק, היה שותף למהלך. על פי דהמרקר, מסתבר ששבועיים וחצי אחרי הורדת הקמפיין הגיע ליצמן לביקור מתוקשר במפעל אסם, ובהודעה לעיתונות בעניין נכתב שהוא שמע על תוכניות החברה להפחית את המלח בחטיפיה. עוד נתון מעניין הוא שו"ר אסם, ידע להגיד בגל"צ כמה שעות לפני שפורסמו המלצות הועדה לתזונה בריאה, מה יהיו המלצותיה לגבי סימון הבמבה.
כשבודקים לעומק מוצאים שלא רק הבמבה תהיה מחוץ לחובת הסימון האדום, אלא גם משקה קל תפוזים (כזה שיש בו הכל חוץ מתפוזים), קורנפלקס, ארטיק קרח, צ’יריוס ועוד מוצרים רבים. וכן.. גם תפוצ'יפס – לא יאמן. המשמעות היא שהסימון הזה שהחליט עליו משרד הבריאות, לא רק שלא יזיק לתעשית המזון הוא יתן אפילו תעודת הכשר בריאותית מזויפת למוצרים המזיקים שלה, מה שצפוי להעלות מן הסתם גם את כמות המכירות שלהם. כך זה יהיה לפחות עד לשנת ב2020, אז אמורות להכנס תקנות מחמירות יותר לסימון המוצרים, כשמילת המפתח פה היא "אמורות".
אבל זה לא הסוף – כשבודקים עוד יותר לעומק, מגלים שההמלצות הכי חשובות של ועדת האסדרה למזון בריא של משרד הבריאות נדחו למועד לא ברור אי שם בעתיד. מיסוי המזון למשל יבחן אולי בהמשך, חינוך לתזונה בריאה במוסדרת החינוך הוגש בתור המלצה בלבד, על הקמח הלבן נרשמה הערה לא מחייבת והכנסת הלחם המלא לסבסוד תבחן- למרות שנבחנה כבר אינספור פעמים בשמונה השנים האחרונות.
בקיצור בשורה התחתונה – שמרו על עצמכם כי אף אחד אחר לא יעשה את זה במקומכם.
הכותב הוא עיתונאי עצמאי, פרשן בלילה כלכלי ועורך הבלוג ותכנית הרדיו "הכלכלה האמיתית"
ramadhany tak pilih
pingsan gara KAPANLAGI.COM
berita Luke Evans
musik
berita terkini News Foto
לא יתכן שמבית חרושת כלשהו יצא דבר מזון ראוי למאכל.
תעשייה ובריאות לא עולים בקנה אחד.
מי שלא מבין זאת – דמו בראשו.
הורים שנותנים במבה אן קורנפלקס, קטשופ, קולה, חומוס אחלה וכו' לילדיהם, פשוט מרעילים אותם.
לפי "התאוריה" הקפיטאליסטית המובהקת , מזון לא בריא היה אמור להעלם מהעולם. הרי הצרכנים כביכול היו אמורים מתוך נניח עשרה מוצרים מאותו הסוג, את המזון הבריא יותר. בפועל זה לא רק שזה לא קורה, אלא משום מה דווקא המזון הבריא נכחד מהמדפים ובמקומו השתלט הסוג הרע של המזון. מסקנה – "שוק חופשי" אינו פיתרון לכלום , למעשה במצבו הנוכחי הוא דווקא זה שיוצר ומעודד מוצרים גרועים ולא דווקא הטובים והוא יוצר הבעיה. זה מתחיל במוצרים שמובנה בהם כשל פנימי שנועד להרוס אותם אחרי פרק זמן של שימוש וממשיך באין סוף מוצרים שמחוללים מחלות בטווח הארוך. לפי ה"תיאוריה" הרווחת , השוק אמור להיות רציונאלי ולהתכנס בסוף התהליך לכיוון טובת הכלל ולכיוון המוצרים הטובים ביותר.הרי בברירה טבעית אמיתית, כמו בטבע , מוצרים מזיקים, פגומים או יוצרי מחלות אמורים ל"הכחד". גם אם יש מונופול כזה או אחר בשוק הישראלי שמוביל לשליטתם של מספר חברות ואין למעשה אלטרנטיבה, אין זה מסביר מדוע בכל העולם המגמה היא דומה. כל העולם המערבי צורך טונות של אנטיביוטיקה, חומרים משמרים , שומנים רווים, סוכרים ,מלח ואין ספור מרכיבים שתפקידם לגרום לכל אדם שני כמעט למות מהתקף לב או מסרטן עד גיל 60. לא אגזים אם תיכנסו לוולמארט או לטארגט ותמצאו 90 אחוז מהמזון שם כמזון לא בריא . זה בארצות הברית, שבה התחרות היא חופשית בהשוואה לישראל ולא נשלטת רק על ידי שתי רשתות כמו בארץ. זאת גם מדינה שהאזרחים תובעים כל דבר שזז שם בבתי המשפט כי הקפה היה חם מידי וכאלה. אז מדוע בכל זאת שום דבר לא משתנה? האם השוק החופשי בעצם לא מייצר שום ערך לטובת הכלל, אלא רק ערך לטובת התאגיד? הרי לצרכנים יש את הכוח , אז איפה הכשל?
מכאן אני יכול רק להגיע למסקנה אחת – רק למדינה כגוף אחד גדול יש כוח להתמודד עם תאגידי ענק ולתהליכים גלובאליים ולנסות לשנות אולי סדרי עולם . לאוסף של מליוני פריטים נפרדים כמו האזרחים , קשה מאוד להתנהל למד במערכה כזו. אבל כשמדינה מסבסדת במליארדים מוצרי חיטה, בשר , חלב , ביצים, סוכר או תירס ומורידה את מחירם באופן מלאכותי, הצרכנים נאלצים לקנות מוצרים זולים וגרועים. ברגע שהסבסוד יעבור למוצרים בריאים יותר לא יצטרכו בכלל את מרכיב ההסברה או "החינוך" מחדש של אף גורם . הטריגר של המחיר הוא לרוב הטריגר הכי חזק בצרכנות ולא בהכרח איכות המוצר .איכות המוצר בקושי מכסה נישות קטנות ופחות רווחיות ולראייה היום השוק כולו רווי באיכות גרועה ובמחיר נמוך יחסית (מישהו אמר חולצה מסין?). איכות כנראה הוא לא מניע שוק מספיק חזק ביחס לטריגר המחיר.
העולם המערבי למעשה מקבל עכשיו את העונש המגיע לו אחרי עידוד עשרות שנים אם לא מאות שנים של עושק של שווקים מתפתחים ויצירת פערי שכר עצומים בין העולם המערבי לעולם השלישי. אבטלה המונית, מיתון עמוק, הגירה מאסיבית וכן גם מוצרים זולים ולא איכותיים הם תוצאה ישירה מצבא של עבדים מהעולם השלישי שמייצרים את כל אלה עבור הצרכן המערבי. אין שום סיכוי להתחרות עם כמעט 5 מיליארד עבדים שמייצרים מוצרים בשכר של עד 5 דולאר ליום עבודה. כל מדינות המערב מהווים אולי מיליארד אנשים שרבים מהם כבר מאוכלסים במהגרי עבודה. תהליך האיזון הזה בין שתי הציוויליזציות , הן כעין פעפוע , כשהגבולות מנסים לשמש כעין מימברנה שמנסה לחסום את המעבר ביניהם. עד שלא יווצר איזון בין שתי העולמות האלה ברמת השכר, ההשכלה וברמת החיים , נמשיך לקנות צעצועים זולים מסין בדולאר שישברו עוד באותו היום ומוצרי מזון של איכרים עניים בהודו ובבנגלדש שנקנו במחירי עושק שנוקמים בנו באלף סוגי מחלות.
הנה כמה סיבות למה מזון לא בריא נפוץ בארהב
1. סיבסוד כבד של תעשיית התירס עי הממשלה. הסיבה למה אתה לא מוצא סוכר באוכל אלא סירופ תירס
2. סיבסוד כבד של תעשיית הבשר. באופן ישיר ובאופן עקיף עי סבסוד תירס ובאופן חבוי עי תוכניות ״הזנה״ בבתי ספר (שבתורם מסובסדים עי הממשלה). בגדול להיות צמחוני בארהב זה יותר יקר מלאכול בשר
3. סיבסוד כבד של כבישים ותשתיות. שיצרן מזון לא נושא בכל עלויות השילוח והאיחסון אין שום לחץ כלכלי לקנות מקומי וטרי
4. התוכנית הממשלתית המכונה ״פמיניזם״ והרס התא המשפחתי עי דחיפת נשים לעבודה (כדי שהממשלה תוכל למסות אותם). זה התחיל בשטיפת מוח שגידול הילדים זה משום מה נלוז, והמשיך במימון של מתקנים לאיחסון ילדים שאר תוכניות. מה שבתורו העלה את נטל המיסים על המשפחה ודחף עוד נשים לעבוד. הערה: אני אומר ״נשים״ כי זה המצב בדרכ, החלף בתא משפחתי עם הורה אחד שנשאר בבית. אחד האפקטים של זה הוא שאין זמן להכין אוכל אז קונים מוכן, וגם אין כסף לקנות משהו איכותי אז קונים זבל מוכן
לכל הסיבות האלה אין שום קשר לשוק חופשי או קפיטליזם. מדובר בתוצאות ישירות של סוציאליזם שנחשב ״מתון״
טוב אני בדרך כלל נגד כל מה שהממשלה הספציפית הזאת עושה ובטח מישהו חרדי אבל הכתיבה כאן נורא מגמתית.
כל העניין הוא שבמקום להכיל את התנאים הנוקשים מיד ב2018, עושים 2 רמות, נותנים לחברות זמן התארגנות ל2020 שאז תכנס הרמה השניה.
יש בזה היגיון כלשהו, אולי הסבירו להם ממש טוב שיקח להם יותר זמן היערכות לתקן את המתכונים ושלא צריך להרוג את הענף עד אז. סביר..
הכי פשוט לא לעשות כלום או להתעסק רק בנושאים שמעניינים את המגזר שלך בלי לפעול למען המשרד שבו החכ יושב בכלל, אבל ליצמן כאן דווקא פועל ולא צריך לסקול אותו כשהוא כן עושה משהו טוב.
רק ביום שבן אדם שבידו 100 שקל ובן אדם שבידו 100000 שקל יהיו זההים השטויות האלו יפסקו כי המוטיבציה לרווח תרד ומקווה שאולי נחליף אותה במוטיבציה לבריאות..
אם כבר במימון בריאות יחסכו כסף במקום שהממשל יממן תרופות לכל אזרח שיממן מנוי לחדר כושר שיממן חוגים שיממן פירות ירקות ולא לחם בכל צורה שהיא או גבינות מפוצצות הורמונים
בשביל מה לכל הרוחות הממשלה צריכה להחליט איזה מזון מזיק ואיזה לא?
מזון א מזיק לאדם ג ולא מזיק לאדם ד. וגם הפוך.
חוץ מזה הכל קומבינה. זה ברור. יש את חברות המזון שחוק הסימון הזה רק יעשה טוב ליחסי הציבור שלהם. זו כל המטרה.
צרכן מזון צריך לדעת מה הוא מכניס לפה. נתחיל בזה שאפשר לשים X על כל הדברים המעובדים. הנה כבר הרווחנו בריאות.
תחנכו את ילדיכם לאכול בריא. להבין את המניפולציות שבפרסומות. זו אחריות שלכם, ההורים. לא של המדינה.
הממשל צריך להיות לטובת הציבור… זאת אומרת שהוא צריך לחייב את הייצרנים לרשום מה באמת יש במוצר על האריזה..
ולא להגיד שאם יש 50% פרי במשקה אז מותר לשווק אותו כטרי ואם יש ממתיק אחר כל שהוא מותר לרשום ללא סוכר…
אני יכול להמשיך עד מחר אבל הרעיון הוא שאם יצרן משווק משהו הוא צריך להיות בטוח בו אז תיהיה שקוף ב 100% ותחייב אותם גם לרשום מה באמת יש ולא שקרים..
מי שימצא שרשם שקרים סגור לו תמפעל תתן לו כנס של 100% מההכנסה של המפעל לחודש
יש לי עץ לימון בחצר. העץ לימון הוא לטובתי
אני לא אוהב לימונים, ואני צריך פירות וירקות אחרים. אז ביקשתי מהעץ לימון לתת לי כל יום פרי או ירק אחר (בראשון מלפפון, בשני תפוחים וכו). הרי העץ לטובתי
זה לא עבד. המשכתי לקבל לימונים.
אז פניתי לעיתונות, ונערך דיון על חובתו הציבורית של העץ . היו גם הפגנות שדרשו צדק תזונתי, כי העץ צריך להיות לטובתי. זה לא עבד
אז חוקקתי חוק. נתתי לעץ 30 יום להתארגן. אחרי 30 יום הוא בטוח יהיה לטובתי ויספק פירות וירקות. כי אם לא -אפנה לבג״צ
נקרא לי שהתכוונת ל- החל מ2018 ולא 2008.
טוב זה ידוע שחברי כנסת מסוימים לא עובדים בשביל הציבור אלה לטובתם האישית.
פאשיזם