נפתלי בנט צילום: יוסי זמיר
ב-20 לפברואר פירסמה מפלגת ימינה את מה שהיא הגדירה "התוכנית הכלכלית הנועזת בתולדות ישראל" או "תוכנית סינגפור". התוכנית, שנקבעה כתנאי להצטרפות ימינה לממשלה, תכלול הורדה של 15% במס ההכנסה, הורדה דרמטית של שיעור מס החברות מ-23% ל-15%, והקפאה של הוצאות הממשלה.
מי שעמד מאחורי התוכנית הוא היועץ הכלכלי של ימינה, ד"ר אמציה סמקאי, מנכ"ל סמקאי אסטרטגיה . לדבריו, כדי לממש את התוכנית יש להקפיא את תקציב הממשלה בחמש השנים הקרובות, ואחר כך להמשיך להגדיל אותו לפי גודל האוכלוסייה. לסמקאי אין בעיה עם עלית אי-השוויון כתוצאה מהמהלכים שבנט מציע. לדבריו: "אי-שוויון זו מילה קצת קשה. באי-שוויון מסתכלים על נקודת הזמן הנוכחית. בכלכלות שוק חופשי, לעומת זאת, יש מוביליות גבוהה. מי שרוצה לעבוד ומעז – מנצח……"
סמקאי מנסה לאכול את העוגה ולהשאיר אותה שלמה – התוכנית כרוכה בהקטנת ההוצאה ולא בהקטנת השירות. ואיך זה יעשה? לדבריו במגזר הציבורי יש תחלופה גדולה, כ- 5% עד 10% מכוח האדם בכל משרד פורשים או עוזבים בשנה. לפי התוכנית יבדקו בקפדנות את הנחיצות של כל תקן שיתפנה, ואם אינו נחוץ, הוא יעבר למקום שבו צריך אותו, ותקנים מיותרים לא ימולאו מחדש.
כינוי התוכנית כ'תוכנית סינגפור' מורה שבנט וד"ר סמקאי כנראה לא מכירים את סינגפור
שוקי גלייטמן, המדען הראשי לשעבר וקונסול כבוד של סינגפור בישראל, במאמר ב'כלכליסט' : "להכרזה הפומפוזית של נפתלי בנט ושותפיו על אימוץ מודל הכלכלה הסינגפורית בדרך של הורדת מסים כמובן שאין כל קשר עם המציאות, וזאת בכל תחום. הם אינם מתכוונים לשנות את סדר העדיפות הלאומי, לא מסוגלים להתמודד עם יכולות הניהול של המערכת הממשלתית וכמובן, נכון לרגע זה, לא נראה שהם יודעים איך לקדם את נושא הפריון".
מה שמבלבל לעיתים אנשים המתבוננים על סינגפור מבחוץ, היא השאלה האם סינגפור היא קפיטליסטית ימנית של לייסה-פייר או סוציאליסטית-התערבותית. סינגפור היא שילוב של כל אחת מגישות אלו.
בסינגפור יש אמונה בכוחות השוק, אבל גם הבנה שלא תמיד השווקים מגיבים מספיק מהר. יש הכרה בכך שתיקונים בשוק יכולים לקחת זמן רב מדי כאשר יש שינוי מבני וחוסר ודאות קיצוני. ויש אמונה באחריות אישית אך גם הבנה שהממשלה צריכה לטפל בכשלים.
הגישה בסינגפור לפיתוח משרות ומיומנויות, יכולה להיות דוגמה טובה לשיטה הסינגפורית. הפורום הכלכלי העולמי מזהיר, לאור המהפכה התעשייתית הרביעית, מפער דרמטי בביקוש ובהיצע המיומנויות בעתיד. על רקע זה, השאלה היא האם הכשרה מחודשת ושידרוג מיומנויות הן באחריות ציבורית או פרטית? הגישה של סינגפור היא שהכשרה מחודשת ושידרוג מיומנויות אינן רק בתחום האחריות האישית, אלא שיש בהן ענין לציבור ולכן הם זכאים לתמיכה ציבורית. לדוגמה: באתר של בית הספר לעסקים בסינגפור NUS לגבי קורס שעלותו כ -2,600 דולר (אמריקאי), כתוב:
'אם אתה סינגפורי, תשלם שליש מהמחיר. אם אתה סינגפורי מעל גיל 40, תשלם 12% מהמחיר. גם אם אתה מתחת לגיל 40, והמעסיק שלך הוא חברת קטנה או בינונית SME והוא מעוניין לתת לך חסות, הוא ישלם 12% בלבד מהמחיר."
גישה זו המתייחסת לרמת הכישורים הכללית באוכלוסייה (פיתוח מיומנויות מתמשך, ולא רק תואר אוניברסיטאי חד פעמי) כטובת ציבור הדורשת השקעה משותפת מצד הפרט, החברה והמדינה. גישה כזו עשויה להיות בעייתית לאנשי ימין כלכלי רייגניסטים כמו בנט ופורום קבלת.
הביקורת על התוכנית הכלכלית של מפלגת ימינה.
פרופ' יוסי זעירא בראיון עם איתן אבריאל וסמי פרץ מדה-מרקר, הגיב על התוכנית של בנט : "התוכנית של בנט [תוכנית סינגפור] זה ממש דבר שהוא מטומטם לחלוטין, אין לו שום הגיון כלכלי ולא שום דבר. כי הרי אנחנו יודעים שבסה"כ כאשר אתה מוריד את המיסים בצורה משמעותית זה לא משפיע על הצמיחה הכלכלית, יש כבר מספיק נסיון שהצטבר להראות שהדבר הזה פשוט לא נכון"
גיא רולניק במאמר בדה-מרקר תוקף את התוכנית : "תוכנית סינגפור של בנט היא פשוטה להפליא. נניח לרגע בצד את הדיון בשאלה אם הורדת מס על העשירון, המאיון והאלפיון העליון בישראל היא צו השעה בעידן הנוכחי – ונשאל שאלה פשוטה יותר: אם נחתוך את כל שיעורי המס בישראל, כיצד נממן את הפעילות? לבנט יש שתי תשובות. ראשית, כשנוריד את המס הצמיחה תזנק לשמים ויהיו יותר מסים. ושנית, הוא ושותפתו איילת שקד הכריזו שיקפיאו את כל ההוצאות במגזר הציבורי….. גורם ממשלתי בתחום המס גיחך השבוע כששאלתי אותו על תוכנית סינגפור וציין כי בכל שנותיו בתחום, מעולם לא נתקל ברעיון שאפשר לחתוך לפתע את שיעורי המס בישראל ולצפות שלא ייפתחו גירעונות תקציביים גדולים.
לקראת סוף הסרטון, מכריז בנט לפתע שהוא רוצה לראות בישראל כלכלה מהסוג של רייגן; או כפי שהיא כונתה בארה״ב במשך שנים ״רייגונומיקס״ – על שמו של נשיא ארה״ב ב–1981–1989. מי שמכריז ב–2021 שהוא רוצה כלכלת רייגן כנראה לא קרא בעשור האחרון את העיתונות הכלכלית הבינלאומית; כנראה לא עקב אחרי הקריסה של המודל האמריקאי: התרכזות הרוב המכריע של פירות הצמיחה בידי העשירון ובעיקר המאיון והאלפיון העליון; קיפאון של השכר החציוני במשך 30 שנה, התנפחות ההוצאות על מערכת הבריאות, אי־שוויון מטורף, ירידה בתוחלת החיים, אי־שקט חברתי וקיטוב גובר בציבור."
התמודדות סינגפור עם הכלכלה בזמן הקורונה
סינגפור הייתה אחת המדינות הראשונות מחוץ לסין שדיווחו על מקרים של קורונה בתחילת 2020. המדינה נכנסה לסגר חלקי באפריל 2020, ונפתחה בהדרגה מאז יוני. נכון ל – 21 למרץ 2021, סינגפור עם כ- 5.9 מיליון תושבים, דיווחה על 60,196 מקרים מצטברים של חולים ו-30 מקרי מוות, כ- 5 מתים למיליון תושבים.
בישראל המצב הרבה יותר קשה: 827,428 חולים במצטבר, 6,085 מתים, כ- 662 מתים למיליון תושבים, פי 100 גרוע מהמצב בסינגפור. ב-16 לפברואר 2021, שבוע לפני פרסום 'תוכנית סינגפור' של בנט, הודיעה ממשלת סינגפור על חבילה פיסקלית חדשה בהיקף של 11 מיליארד דולר סינגפוריים (8.3 מיליארד דולר אמריקאי) לתמיכה במגזרים הכלכליים שנפגעו קשה במגפה, ובמאמצי החיסון נגד הקורונה .
בנאום התקציב השנתי תיאר שר האוצר הנג סווי קיט את אופן השימוש בכספים:
- כ- 3.6 מיליארד דולר, נועדו לבריאות הציבור ולאמצעים שיאפשרו פתיחה מחדש בטוחה של העסקים, כולל יכולות חיסון, מעקב חולים ובדיקות.
- הרחבת מספר תוכניות קיימות לסבסוד שכר העובדים ולספק מימון לעסקים.
- תמיכה ממוקדת למגזרים נבחרים כגון תעופה, תחבורה יבשתית ואומנויות.
בנוסף לאמצעי התמיכה במגיפה, הנג התווה תוכניות אחרות להוצאות ממשלתיות:
- כ -18.1 מיליארד דולר בשלוש השנים הבאות כדי לסייע לעסקים ולעובדים לעבור לעולם שאחרי המגפה.
- כ- 680.29 מיליון דולר בתמיכות למשקי בית, כולל חלוקת מזומנים והנחות בגין הוצאות לחשמל.
- אמצעים הקשורים לקיימות, כולל כ-22.67 מיליון דולר בחמש השנים הקרובות ליזמויות לקידום שימוש רב יותר ברכבים חשמליים.
בשנה שעברה (2020) ממשלת סינגפור התחייבה ליותר מ- 68 מיליארד דולר, כ -20% מהתמ"ג, כדי לרכך את הפגיעה הכלכלית של המגיפה. לדברי הנג, צעדים אלה, לצד התמיכה הכספית של הבנק המרכזי, סייעו לסינגפור להימנע ממיתון גרוע יותר, למנוע אובדן מקומות עבודה ולמתן ולהפחית את אי השוויון. לדבריו, אלמלא הצעדים האלו, כלכלת סינגפור הייתה מתכווצת ב-2020 לפחות ב -12.4%, יותר מכפול מההתכווצות שהיתה בשיעור של 5.4%, המיתון הכלכלי הגרוע ביותר אי פעם שרשמה המדינה.
המקורות להוצאות אלו הן הרזרבות של סינגפור. אזכיר שלבנק ישראל יש רזרבות מט"ח בהיקף של כ- 183 מיליארד דולר ויחד עם היתרות עם קרן המטבע הבין-לאומית, כ-185.1 מיליארד דולר . ובנוסף, השר אמר גם כי הממשלה תגייס באגרות חוב חדשות בהיקף של כ- 68 מיליארד דולר למימון פרויקטים גדולים של תשתיות לטווח הארוך.
בסינגפור לא היו מצביעים עבור 'תכנית סינגפור' של בנט
בנט מציע את 'תכנית סינגפור' שלו המבוססת על הקפאת הוצאות המדינה, בזמן שממשלת סינגפור וממשלות אחרות בעולם מתכננות תוכניות המרחיבות את הוצאות המדינה, תוכניות השקעה מסיביות כדי לחלץ את הכלכלות שלהן ממשבר הקורונה.
ממשלת סינגפור הפנימה את סכנת משבר הקורונה וביצעה הרחבה תקציבית משמעותית, כולל תכנית השקעות ממשלתית נרחבת, שעומדת על לא פחות מ-20% תוצר. בעוד שבנט מציעה לעשות הפוך. בניגוד לטענה של בנט, שכדי להידמות לסינגפור צריך לחתוך בהוצאות על קצבאות שניתנו לנפגעי משבר הקורונה, בסינגפור הממשלה סבסדה 50% משכר העובדים בענפים שנפגעו מהמשבר, והיא מפעילה תכנית מענקים מיוחדת למעסיקים שבוחרים שלא לפטר עובדים.
לטור בפורמט PDF
דרך מצויינת להסתכל על אי התערבות וביזור ריכוז: בוא ניפטר מהמשטרה וניתן למיליציות מקומיות להתחרות על הזכות לתת שירות הגנה לציבור. קוראים לזה "פרוטקשן" זה עובד מצויין. יש אפילו סוג של תחרות. הסיציאלנית והנפוליטנית מחלקות ביניהן אזורים. המשטרה נשארת לא מעורבת. אפשר לקצץ בתקנים וכך נחסך מהציבור כספי מיסים מיותרים. גם הממשלה יכולה למשוך ידה מאחריות לטובת הציבור. כך נחסכים עוד תקנים ועוד מיסים. באופן כללי אפשר לנחש שחיים תחת שילטון המפיה הם נפלאים. מקבלים תמורה, שבזכות התחרות, ואי התערבות של הממשלה, נהייתה זולה מאד. בעיקר החיים עצמם נהיו מאד זולים, אבל מחיר נמוך זה מצב רצוי תמיד.
קיבלנו מצב מצויין. המשטרה, קרי המדינה, לא מתערבת בהתנהלות היומיומית של האזרחים. גופים פרטיים לוקחים עליהם את הטיפול בבעיה. ואם למישהו זה לא מתאים, אז תמיד אפשר לנסות להקים מיליציה מתחרה.
גן עדן ליברטריאני.
2 דברים
1. העולם לא מושלם ומעולם לא יהיה.
2. תבדיל בין בוא נקום מחר בבוקר ו"פוף" לא תיהיה משטרה. לבוא נפרק את הנזק שחבורת החמושים המכונה ממשלה עשו צעד צעד
חשבו לזכור שרמת האלימות וכמות הגופות שממשלה אחראית אליו גדולה בכמה סדרי גודל מכל מאפיה כל שהיא. למעשה, ממשלות הם הסיבה שחלק מקרטלי הפשע הגדולים קיימים (למשל: ה"מלחמה" בסמים). ממשלה היא הסוג המוצלח ביותר של פשע מאורגן
מצד שני במערב הפרוע היה לך "מיליציה" בצורת שריף שמשכורתו התקבלה במיסוי שלא היה מס הכנסה. לתת סכום כלשהו על מנת לממן הגנה לא חייב להיות נורא כמו שזה נשמע. קשה לי להאמין שיש כלכלה שהולכת ומשתפרת ומה שיפיל אותה יהיו מיליציות שיסחטו דמי חסות. המיליציות ניזונות מלכתחילה על ריקבון, ולא יוצרות אותו בעצמן.
לגיל,
תגובה חותכת ומדויקת.
מיליציות מקומיות קיימות בהרבה מקומות בישראל. בישובי הבדואים, בישובים ערביים, בגליל.
מה קורה אם במגזר הציבורי יש מקומות שבהם צריכים להגדיל את מספר המועסקים?
ידוע לנו היטב שחסרים אחיות, רופאים ועוד מקצועות נוספים. האם בנט מתכוון להגדיל את המגזר הציבורי באותם תחומים?
"ידוע לנו היטב שחסרים אחיות, רופאים ועוד מקצועות נוספים"
מי זה 'לנו'? לי זה לא כלכך ברור.
לנו זה לכל תושבי ישראל.
5000 – 6000 איש מתים מזיהומים בבתי חולים כל שנה.
יש בתי חולים שבהם ישנים במסדרון כבר מזמן.
בהרבה מקומות האחים הסיעודיים לא מטפלים היטב בחולים (משלמים להם מעט לכן הרבה לא רוצים לעבוד ואין לבתי החולים שום ברירה אלא לקחת כל מי שמוכן לעבוד).
התורים לרופאים בקופות-חולים מתארכים משנה לשנה.
כל דה לא מהעיתונות. את כל ראיתי במו עיני.
שאלות ליואל לכל הליברטנים:
נניח ששני אנשים רבים ומסכימים (על דעת שניהם וללא כפיה) ליישב את הסכסוך ע"י דו-קרב באקדחים. מותר להם לעשות זאת או שצריך להיות חוק נגד זה?
אם לאדם אין כסף לקנות תרופה מצילה חיים ואין מספיק אנשים שיתרמו לו, אז מצידכם שימות?
הבנתי שאתם נגד חוקי עבודה והסכם עבודה צריך להקבע בין המעסיק לעובד ללא כל הגבלות או דרישות מינימום מצד הממשלה. וכל זאת בגלל שאתם דוגלים בשוק חופשי.
אז מדוע אתם נגד התאגדות העובדים. עובד בודד הוא חלש נגד מעסיק. התאגדות עובדים יש לה כח רב. אז מדוע אתם נגד התאגדות? הרי זה שוק חופשי.
סקופ: כמות המשאבים מוגבלת (ורצון האדם אינסופי)
לכן, לא משנה איך תסובב את זה, לא כולם יכולים לקבל הכל. זה עצוב, במיוחד שמדובר בטיפול רפואי, אבל המציאות לא תשתנה אם תבחר להתעלם ממנה. אתה לא יכול לתת את כל הטיפול הרפואי הקיים בעולם לכולם.
לכן, הליברטאן אומר למצוא דרך שהיא גם יעילה וגם מוסרית (כלומר לא מערבת יזמת אלימות). הסטיטית אומר, אתעלם מעובדה לא נעימה זו, העמיד פנים שקבוצה קטנה של אנשים יודעת הכי טוב, ואצפה מהם להשתמש באלימות כדי לפתור בעיות חברתיות מוכבות
לכן, בליברטאנלנד, שני אנשים יכולים לנהל דו קרב למוות אם שניהם מסכימים. למעשה, זה קיים גם היום ברמה מסוימת (האם שמעת על איגרוף או על סיאטל?)
בנוסף, זכות כל קבוצת אנשים להתארגן. העובדים רשאים להקים ועד והמעסיק ראשי לפטר את כולם
כוח בלתי מוגבל יפעיל אלימות, ישירה או עקיפה, במוקדם או במאוחר, במודע או שלא במודע.
ראה את תעשיית הנשק.
ראה נזקים בריאותיים שגורמת התעשייה הכימית.
כך לגבי כל תאגיד על, וכל מי ששולט במשאבים ובאמצעי הייצור.
ישנה בעיה מהותית בתפיסה הליברטאנית. והמציאות הליברטאנית לא תשתנה אם תבחר להתעלם ממנה.
יש צורך במנגנון שיגביל כוח בלתי מוגבל(כוח ההון), שיטיל עליו את האחריות לתוצאות פעילותו.
ומי ישמור על השומרים?
יש שתי פתרונות: להחליף את בני האדם בממשלה במלאכים ודובני אכפת לי או לבזר את הכח
ריכוז כח ותאגידי על אפשרי רק אם הממשלה לא מאפשרת לאף אחד אחר להתחרות באופן יעיל
תאגיד על יכול להעלים מתחרים ללא כל התערבות ממשלתית.
יכול מעצם שליטתו בטכנולוגיה מסוימת שאין לה מתחרים, או מיכולתו לקנות מתחרים.
בנוסף תחרות איננה רלוונטית במקרה של תעשיית נשק או תעשיה כימית. כל המתחרים יזיקו באותו אופן.
"מי ישמור על השומרים?" העם באמצעות משאלי עם. זהו איננו פתרון יעיל והוא תלוי בתבונה ובמוסר של העם.
חייב להמצא פתרון שינטרל שחיתות ושוחד. האם פתרון איננו אפשרי רק בגלל שמישהו אומר שאיננו אפשרי?
ללא פתרון, אלימות וכפייה יכנסו בדלת אחורית גם אם הכוונות טובות.
איך תאגיד יעלים מתחרים? תאגיד יכול לרכוש מתחרים ולסגור אותם. מה שמפנה מקום לעוד מתחרים. כל עוד העסק רווחי יהיו מתחרים.
קח למשל בנק. בנק זה עבק מאוד רווחי. שאל את עצמך למה אין בנקים חדשים בישראל, ומה יקרה אם תחליט מחר לפתוח בנק (רמז חבורת החמושים המכונה ממשלה לא תאהב את זה)
זה נכון גם לגבי תעשית נשק. נשק זה אחד התעשיות שחיות על הממשלה. מי לדעתך ישקיע 20 מליון דולר במטוס קרב ומאות אלפי דולרים בטיל?
עוד דבר
לא ניתן לשמור על השומרים כי אנשים מושחתים עי כח. זה לא עובדה מפתיעה או חדשה
כל עוד אתה מנסה לפתור בעיות בעזרת אלימות ריכוזית, זה לא משנה איך תסובב את זה. זה כמו שמישהו טוען שעוגת קקי זה רע אבל ספגטי קקי זה אולי טוב אז שוטה לנסות לפני ששוללים
העובדה שאנשים מושחתים ע"י כוח היא לא טריוויאלית. כל סוציאליסט בעל "כוונות טובות" שמתווכח עם שחרורון בכלל לא מעכל אותה. אגב לפני 60 שנה ליבוביץ טבע גירסה פוליטית של הכלל: הכיבוש משחית, וזה רשום על שמו בטאבו.
"לנו זה לכל תושבי ישראל"
מוזר, אני תושב ישראל וזה לא 'ברור' לי.
תחתוך כבר מ arguments from intimidation ארנון, זה לא עובד עליי.
אם לך זה 'ברור' אז תגבה את זה ביותר מאשר ציון כמות הראשים שזה 'ברור' לה או עדויות אנדקדוטיות.
"נשק זה אחד התעשיות שחיות על הממשלה. מי לדעתך ישקיע 20 מליון דולר במטוס קרב ומאות אלפי דולרים בטיל?"
. בחברה "חופשית" – מיליארדר תאוו שררה וכוח.
. תעשיית נשק היא מקור כוח כשלעצמה. בחברה "חופשית" היא תשתמש בכוחה לצורך שליטה וסחטנות. היא איננה זקוקה להשקעה מיחדת, ואין צורך במטוסי קרב .
היא תסחט בנקים, תשלוט באוכלוסיות, תגזול משאבי טבע, תעביד בכפיה, תחזיר את העבדות, באופן ישיר או עקיף.
קרה כבר בהיסטוריה האמריקאית. כל תושב בריון וחופשי מחוקים (בהעדר מנגנון מדינה מפותח) שלח ספינות לאפריקה לצוד עבדים.
"כל עוד העסק רווחי יהיו מתחרים"
לא מדויק. אם נדרשת השקעת הון עתק לצורך יצירת מתחרה, הוא לא יקום, וישנן תעשיות ענק ועתק כאלו.
"סינגפור הייתה אחת המדינות הראשונות מחוץ לסין שדיווחו על מקרים של קורונה בתחילת 2020. המדינה נכנסה לסגר חלקי באפריל 2020, ונפתחה בהדרגה מאז יוני.
נכון ל – 21 למרץ 2021, סינגפור עם כ- 5.9 מיליון תושבים, דיווחה על 60,196 מקרים מצטברים של חולים ו-30 מקרי מוות, כ- 5 מתים למיליון תושבים.
בישראל המצב הרבה יותר קשה: 827,428 חולים במצטבר, 6,085 מתים, כ- 662 מתים למיליון תושבים, פי 100 גרוע מהמצב בסינגפור".
–
זהו הנתון החשוב והמעניין ביותר ופרושו שאין מגפה.
המגפה איננה מתקיימת במדינות שאינן מצייתות לארגון הבריאות העולמי.
מדובר בתרבות השקר שהפכה למגפה עולמית.
יש מגפה – יש מליוני מגפות בו זמנית. הגוף שלנו נלחם במליון וירוסים שונים, רובם המוחלט לא מסוכן לאנשים ברמת בריאות סבירה. כולל קורונה
זה עצוב שאנשים מתים, אף אחד לא שמח מזה. אבל שאומרים שיש 6 אלף מתים חשוב להיות יותר ספיציפי מבחינת חתך אוכלוסיה. רוב המתים הם מעל גיל מסיים (אני חושב 75) וסובלים ממחלות רקע (במיוחד השמנת יתר).
אם היו קריאות לצרוך ויטמין די, להתאמן, לאכול נכון באותה רמה שהיו קריאות להתחסן וללבוש מסכה – מצבנו היה הרבה יותר טוב
"התרכזות הרוב המכריע של פירות הצמיחה בידי העשירון ובעיקר המאיון והאלפיון העליון; קיפאון של השכר החציוני במשך 30 שנה,
התנפחות ההוצאות על מערכת הבריאות, אי־שוויון מטורף, ירידה בתוחלת החיים, אי־שקט חברתי וקיטוב גובר בציבור."
זאת בדיוק המטרה של בנט.
מדוע העמדת פנים כאילו הוא איננו יודע שזאת מטרתו?
האם בגלל שזה מה שקורה עכשיו גם בלי בנט?
האם בגלל שהמבקרים את בנט מפחדים להודות שזאת מטרתם הכמוסה?
האם בגלל שמפחדים לתאר בפני הציבור את מצבו ועתידו, שרודפי בצע שאינם יודעים שובע עמלים לשכנעו שלא יתכנו אחרת?
סינגפור מדינה זעירה, אוכלוסיה סינית שמשום מה מרגישה כלפי אחרים כגזע עליון. כך הרגשתי כשעבדתי שם. יקר שם בטירוף.נוקשות באכיפת נהלים ותרבות.
נקי ומצוחצח שם.
לא בדיוק יעד שישראלי טיפוסי יכול להרגיש חופשי להתנהג כישראלי. סיפור הכלא ומלכות שוט לאמריקאי שצייר גרפיטי , זכור לי.קיבל חנינה בלחץ אמריקאי אם אני לא טועה. מסטיקים לא מוכרים שם בגלל שזה מלכלך את הרחובות.
בלי קשר לכלכלה שלהם, רק בגלל הקיצוניות שלהם, לא הייתי משתמש בהם כדוגמא לכלום. לא מבין את בנט. או את חיים הכט שהתלהב מהאכיפה הנוקשה על מהירות בכבישים שלהם.
מדינה קשה והפוכה לישראל בכל מובן.
יתכן שמודל כלכלי שמתאים להם לא יתאים לנו.
מס החברות הסנגפור הוא 17 אחוז
מדרגת מס ההכנסה הגבוהה ביותר בסינגפור היא 22%
אבל היי- אל תתן לעובדות לבלבל אותך
הממשל בסינגפור מזכיר את הסיני – פאשיזם עם רמה גבוהה של חרות כלכלית אישית. אתה יכול לעשות מה שאתה רוצה מבחינה כלכלית, כל עוד את לא מתעסק עם הממשלה או עובר על חוק (שמוגדר באופן ברור)
לסינגפורים יש מעט מאוד סבלנות לאוכלי חינם ויצרני בולשיט (כמו הכותב)
מה הקשר לכתוב? גובה המס שלהם נמוך יותר כי אין להם צבא וחרדים לממן. הם לא הורידו אותו לכבוד הקורונה. בחרת נקודה אחת לא רלבנטית ואליה התייחסת. ומי אתה שתעיד על רמת הסבלנות של הסינגפורים? הקשקשן פה, כרגיל, זה אתה.
יש להם צבא. הם בעיקר חוששים מהמלזים. הם גם רוכשים הרבה ״מוצרי בטחון״ מישראל (למשל: הדורות הראשונים של הקצינים שלהם הוכשרו בבה״ד 1)
אני יודע את זה כי בילתי שם זמן לא קצר, ועשיתי קצת עסקים שם. אבל, בשבילך, דעה שאתה לא אוהב היא קישקוש
נכון, אין להם חרדים. גם אנחנו לא צריכים לממן את החרדים. אין להם גם שחיתות ברמה שיש לנו. אנחנו צריכים להפסיק לממן שחיתות