מארק מולן – מנכ"ל אטום בנק
שני ניסויים באיסלנד שפורסמו השנה ניסו לבחון את השפעות שבוע עבודה קצר בין 3 ל5 שעות פחות בשבוע ביחס לשבוע רגיל, וכללו כ-2,500 עובדים – יותר מ-1% מהאוכלוסייה העובדת במדינה. הניסוי הוגדר כ"הצלחה מכרעת". שבוע העבודה המקוצר גרם ליותר מ -90% מהעובדים להיות שבעי רצון ולהתמקד ברווחה האישית של עצמם תוך שמירה על הפרודוקטיביות בעבודה. אלה שעבדו מהמשרד קיימו פגישות קצרות יותר ובסך הכל נרשמה ירידה בזמן הפגישות של העובדים עם רופא או פיזיותרפיסט. במקביל דווחו פחות ימי מחלה. עובדים דיווחו שהיה להם יותר זמן לבלות עם משפחותיהם ויכלו להגשים יותר מתחביביהם.
איסלנד ביצעה את הניסויים בין היתר משום שאנשים דיווחו על שעות עבודה ארוכות יחסית במיוחד. סך הכל באיסלנד עובדים בממוצע 44.4 שעות בשבוע – שהוא המספר השלישי בגובהו של מדינות היורו ב2018
הניסוי גם הפך לאחרונה למציאות. בנק בריטי בשם "אטום" החל מהראשון בנובמבר ליישם שבוע עבודה בן ארבעה ימים לכל העובדים שלו מבלי לקצץ בשכרם. מדובר בחברה הגדולה ביותר בבריטניה שמציעה שבוע עבודה של ארבעה ימים ללא הפחתת שכר. רוב 430 העובדים של הבנק עברו לשבוע העבודה החדש. הם לוקחים ימי חופשה בימי שני או שישי, למעט העובדים בתפקידי תפעול ושירות – שחלקם צריכים לשנות את היום החופשי שלהם כדי להבטיח ששירות הלקוחות לא יושפע. לפי מנכ"ל הבנק מארק מולן – המטרה המוצהרת של התכנית הוא סיוע בשיפור רווחת העובדים.
החל מנובמבר העובדים מועסקים 34 שעות בשבוע במקום 37.5 השעות שהשקיעו קודם לכן. המעבר לשבוע עבודה של ארבעה ימים לא נקבע כ"חובה", ועובדים שפועלים על פיו עובדים שעות ארוכות יותר כל יום ביחס לימי העבודה השגרתיים. "למרות שאנו מעריכים ששבוע עבודה של ארבעה ימים לא יהיה מתאים לכל מקומות העבודה, המעבר לעבודה מהבית הוכיח כי שיטות עבודה שאולי נראו רחוקות מרחק של שנים יכולות להיות מיושמות די במהירות", אמר מולן לBBC. "אנו מאמינים בתוקף כי הדבר יועיל לרווחתם ולאושרם של העובדים שלנו וכי תהיה לכך השפעה חיובית לא פחות על הפרודוקטיביות העסקית ועל חוויית הלקוח".
הנושא של מעבר ל4 ימי עבודה מורכב וכפי שציין מולן לא מתאים לכל התעשיות אבל בהחלט צריך להיות על השולחן בעידן בו גם כך הבטחון התעסוקתי נמצא בשפל וכאשר אזרחים נאלצים לעבוד ב"עבודות בולשיט", כלומר עבודות קשות בעלות שכר נמוך, בלתי מוערכות ונעשות על ידי העובדים לא מתוך רצון גדול אלא מתוך יצר השרדות אישית. "לפני הקורונה, החוכמה המקובלת הייתה שהיית צריך לנסוע, לשבת ליד שולחן כל היום ולחזור על התהליך הזה כשחזרת הביתה", אמר מולן ל-BBC. "הקורונה הראתה לנו שזה לא הכרחי… אני חושב שלעבוד מ9 עד 5 בימים שני עד שישי זו דרך עבודה די מיושנת".
בישראל יש ממשלה חדשה היום. מה שיכול לאפשר לקדם קודם בחינת הפיכת יום ראשון ליום מנוחה ושישי לחצי יום עבודה, כפי שנבחן אצל ממשלת נתניהו וטורפד.
המציאות אצלנו היא שיש מגזרים שלמים שעובדים היום בשישי, "נהנים "מיום שבת ללא עסקים פתוחים וללא תחבורה ציבורית וחוזרים לעבודה בראשון.
חלקים גדולים באוכלוסיית ישראל, המוחלשת בעיקר, לא מספיקים לעשות כלום בסופש מקוצר ומוגבל תנועתית .
קולם לא נשמע.
בישראל מאז ומעולם משלמים יותר כמעט על הכל, עובדים יותר שעות וקשה יותר, מקבלים פחות במשכורת, זמינים לעבודה לאחר שעות העבודה ומשרתים במילואים לאחר השירות הסדיר.
ואיך שהו בישראל די מרוצים מהחיים. :).
עם סגולה.