לאחר שנים רבות בסביבת הנושא, התהיות בדבר אמינות ההודעות של תאגידי הגז ובכלל זה ההודעות הרשמיות שלהם, והפרשנות האוהדת בתקשורת הישראלית מעוררות מחשבות נוגות באשר לגורל המשקיעים הגדולים והקטנים הנסחפים אחר הכותרות.
לפני ארבע שנים, ב-5 למאי 2014 הודיעה שותפות דלק קידוחים לבורסה על "התקשרות במכתב כוונות לייצוא גז טבעי מפרויקט תמר". בגוף ההודעה נאמר כי "נחתם מכתב כוונות בלתי מחייב בין שותפי תמר לבין חברת יוניון פנוסה, במסגרתו הצדדים אישרו את כוונתם לנהל משא ומתן על הסכם לאספקת גז טבעי מפרויקט תמר ל- UFG במצרים. בכוונת הצדדים לסיים את המו"מ ולחתום על ההסכם המחייב בתוך תקופה של 6 חודשים…. ההיקף המשוער של ההסכם המחייב הינו לאספקה של כ- BCM 4.5 לשנה, במשך תקופה של 15 שנה".
העיתונות הישראלית יצאה מגדרה בכותרות, הלקוחות ככל הנראה מההודעה לעיתונות של דלק קידוחים, בנוסח: "יוניון פנוסה הספרדית תרכוש חמישית מהגז במאגר תמר" (כלכליסט). חמישית מהגז ב"תמר" תימכר ליוניון פנוסה הספרדית ב-20 מיליארד דולר (דה-מרקר). "השותפות במאגר תמר ימכרו חמישית ממנו למצרים" (ידיעות אחרונות). הכל כאילו שההסכם חתום סופית ומתממש.
עברו כ-4 שנים ומסתבר שאין כלום. ב-21 למרץ 2018 פרסמה דלק קידוחים את הדוחות הכספיים לשנת 2017. בדוח נמסר בסעיפים שונים, וצריך לקרוא את הדוחות בדקדקנות, על ביטולו של מכתב הכוונות: "מכתב כוונות בלתי מחייב לניהול משא ומתן על הסכם לאספקת גז טבעי מפרויקט תמר לחברת פנוסה יוניון אשר נחתם בשנת 2014 בין שותפי תמר לבין חברת UFG , אינו רלוונטי עוד".
סימנים חזקים לביטול ההסכם פורסמו כבר לפני כ-15 חודשים. בדצמבר 2016 פרסם הניוזלטר 'חדשות האנרגיה', שאינו חשוד בשנאה לתאגידי הגז, מאמר בכותרת "מסתמן: תמר לא תספק גז ליוניון פנוסה". בגוף המאמר נכתב: "מכה להסכמי ההבנות של שותפות תמר ליצוא גז למצרים: חברת האנרגיה האיטלקית ENI וממשלת מצרים הגיעו להסכמה שחלק מהגז שיופק משדה זוהור יופנה למתקן ההנזלה דמיאטה, בו שותפה החברה האיטלקית. לפני שנתיים חתמה שותפות תמר על הסכם הבנות בלתי מחייב ליצוא גז למתקן דמיאטה."
דלק קידוחים לא סיפקה כל הסבר לביטולו של ההסכם, ובעיתונות הכלכלית לא מצאתי כל דיון על כך, ולא על המשמעות של ביטול ההסכם. דה מרקר הגדיל לעשות: "בדו"חות הכספיים נחשף כי השותפות בתמר נסוגו מהסכם ההבנות שנחתם עם UFG במצרים ב-2014 ליצוא גז טבעי למתקני ההנזלה של UFG, בהם שותפה גם ENI".
מעניין השימוש היצירתי במילים, ההסכם 'אינו רלוונטי עוד'. השותפים בתמר נסוגו מהסכם ההבנות. אפשר היה לכתוב שההסכם בוטל, שלא לדבר על תפקיד העיתונאי לברר מי מהצדדים ביטל את ההסכם, ומהן הסיבות שההסכם בוטל. החתימת על מכתב ההבנות לפני ארבע שנים לוותה בהודעה לבורסה, בהודעות לעיתונות ובמצגות החברה. לעומת זאת, על ביטול ההסכם נמסר בקול דממה דקה.
יתרה מזאת, לפי ההודעה ההסכם "אינו רלוונטי עוד". אפשר לחשוב שלדלק קידוחים יש קונים לכל כמויות הגז שמאגר הגז תמר יכול לספק, שהשותפות יכולה לבחור בין הקונים, לברור בין הקונים הרציניים כמו דולפינוס לבין כאלו שאינם רלוונטיים כמו יוניון פנוסה. אלא שהמצב ככל הנראה הפוך.
להערכתי, לא היו אלו שותפי תמר שביטלו את ההסכם (אני לא מדבר על הצד הפורמלי) אלא יוניון פנוסה. שותפי תמר מחפשים קונה לגז והם לא היו מבטלים את ההסכם אם היה סיכוי, ולוא הקטן ביותר, לממש אותו. המשמעות של ההודעה היא שלתאגיד יוניון פנוסה אין צורך בגז מישראל, לא מתמר ולא מלוויתן. הוא יכול לקבל את כל הגז הנחוץ למתקן ההנזלה דמיאטה, ממקורות במצרים, ממאגר הגז זוהר וממאגרי גז אחרים. אזכיר שתאגיד האנרגיה האיטלקי ENI, המחזיקה ברוב מאגר זוהר, שותף עם יוניון פנוסה למתקן ההנזלה בדמיאטה.
משמעות נוספת של ההודעה היא שגם ההסכמים עם דולפינוס ועם תאגיד 'של' יתכן ואינם בטוחים עוד, שכן לא ברור כלל אם למצרים יש צורך בגז מהמאגרים בישראל. יש סיכוי שמתקני ההנזלה במצרים יוכלו לקבל את כל הגז הנחוץ להם ממקורות במצרים, ממאגר הגז זוהר וממאגרי גז אחרים. כדאי שתאגידי הגז והמדינה יערכו לכך בהקדם.
הכותב הוא חוקר אנרגיה במכון ואן ליר
We have been supply reasonably priced essay crafting company | We course of action all "write my essay" requests quick | Only 100% plagiarism 100 percent free essays.
Essay crafting program | Discounted college or university internet site with recommended customized papers | Get benefit along with your essays should be producing high quality.
Exploring for well-written personalized essays | Order essays and neglect about tutorial troubles! Do you need to perform activity all by yourself.
Qualified professional essay creating provider British isles college students belief | Obtain your essay or another assignment drafted by an authority as part of your topic.
On the lookout for an inexpensive major essay creating program to accomplish your papers | We've top-notch experienced essay writers inside our group.
שחרר! או גז או פלאפל!?
למעשה, מדובר בנושא ששווה בעלות על "מניית זהב", אך על זה בוודאי היית אומר "בולשביזם", כמו בכי"ל או ב"אל על" ואולי גם ב"צים" (אם קיימת).
חג שמח
על המדינה להיות "בעל עניין" בכל תאגיד שכלכלת המדינה מעורבת בו. זה יקנה למדינה מעורבות בכל החלטה, וידיעה ישר מפי הסוס על כל הנעשה בתאגיד. לא יהיו יותר טענות שיש הודעות מבושלות, שעובדים על הרשויות ועל המשקיעים.
למדינה יש מדיניות השקעות של יתרות המט"ח שלה. במקום להשקיע באג"ח של מדינות זרות, ישקיעו קצת גם בתאגידים שלמדינה יש אינטרס בהם, כי הם קבלני הביצוע של המדינה לניצול אוצרות הטבע של המדינה, בשיטת קוסט פלוס פלוס פלוס. יהיה למדינה גם רווח נוסף, בנוסף למסים ולתקבולים מהזיכיון.
״על המדינה להיות “בעל עניין” בכל תאגיד שכלכלת המדינה מעורבת בו״ – כיון שקל ״להראות״ שכלכלת המדינה מעורבת בכל עסק, מחיפוש גז למכירת פלאפל, יש שיקראו לעלד בשמו – פאשיזם
לשאיבת גז יש אספקטים רבים נוספים שנוגעים בעקיפין לכסף אף באופן ישיר לבריאת התושבים ואיכות הסביבה, כגון פגיעה בחופים, הרעלת אוויר, הופעה של מחלות מזיהום זה, כגון סרטן ומחלות ריאה למיניהם. במיוחד שהמדינה להוטה להפעיל בכל מחיר תחנות שאיבה ,
קרוב לחוף. ממשלה שאמורה לדאוג לתושבים , כי לשם כך היא נבחרה, מעדיפה לכאורה אינטרסים של טייקונים וחברות בינלאומיות העוסקות בכך, בתקווה להכנסות כספיות. סבל התושבים הוא כנראה לא נחשב. מעטים יודעים שהפקת גז כרוכה בשרפה מתמדת של תוצרים, וסכנה מידית לזיהום סביבתי מסרטן , במיוחד על ידי חומר הנקרא קונדנסט המופק בתהליך הזיקוק. למעשה המדינה אונסת את התושבים להיות שפני ניסיונות ומשחקת בבריאותם , דבר שיעלה בהרבה כסף ובחייהם, ולא עושה את מה שצריך לעשות , ושנעשה במדינות מתוקנות, להפיק הגז בפי הבאר, הרחק בים. לתדהמתי ראיתי כבר פירסומים שקונדנסט טוב לבריאות…
לא הכל מספרים לנו, ולפעמים מה שמספרים לנו עובר ליד האמת. מיתווה הגז, יש וישקל מחדש, היות והיום הוא פגיעה בעם היהודי היושב במדינת ישראל, לצערי!
ראשית אני אתחיל ואברך את מר פורטוגלי על קידומו מחדש לדרגת 'מומחה אנרגיה'.
"מעוררות מחשבות נוגות באשר לגורל המשקיעים הגדולים והקטנים" – האם כאשר המדינה העלתה רטרואקטיבית את המיסוי/תמלוגים על רווחי הגז התעוררו בך מחשבות נוגות באשר לגורל אותם משקיעים? לא?
"הניוזלטר ‘חדשות האנרגיה’, שאינו חשוד בשנאה לתאגידי הגז" -אוי איזה פליטת פה פרודיאנית נפלאה!
הניוזלטר שאוהד את תאגידי הגז איננו חשוד ב'שנאה'. מי אם כן צריך להיות חשוד בשנאה? האם כל החברתיים שמלעגים כבר שנים שהגז שייך לעם בעצם כן… מונעים משנאה? שומו שמיים! תמיד חשבתי שמאחורי האגנדה החברתית של התנגדות לקניין פרטי יש תפיסת עולם מגובשת ומנומקת אבל מסתבר שזאת בעצם שנאה וצרות עין.
מי היה מאמין?
שלום יואל,
זה שלא זעקנו נגד עוולה בעבר, אם אכן הייתה כזו, לא צריך למנוע מאיתנו לזעוק על עוולה בהווה ולא מקטין מהלגיטימיות של הזעקה הנוכחית.
זה נכון לכל תחום, לא רק "דאגה לגורל משקיעים", לדוגמה:
– זה שלא זעקנו על השחיתות של ממשלים קודמים לא מקטין מהלגיטימיות של זעקתנו כנגד השחיתות של הממשל הנוכחי.
– זה שלא זעקנו על מסירת נכסי הציבור לידיים פרטיות בעבר לא מקטין מהלגיטימיות של זעקתנו הנוכחית.
יש כמובן עוד דוגמאות והרבה מהן, בתחומי כלכלה וחברה, הופיעו בבלוג זה בעבר.
לגבי הפסקה האחרונה שכתבת…
ברור היה, לפחות לי ואולי גם לאחרים, כי "שאינו חשוד בשנאה" נאמר בסרקאזם וכוונתו של הכותב, (בין אם הדבר נכון או לא), שהניוזלטר הנ"ל – שבדרך כלל מבטא עמדה אוהדת כלפי תאגידי הגז – השתמש שלא כהרגלו בניסוח שמדגיש את הכשל במקום להקטין את חשיבותו, (“מכה להסכמי ההבנות..").
הצורה שבה הגעת מהמשפט הנ"ל להתייחסות אל "..האגנדה החברתית של התנגדות לקניין פרטי.." שיעשעה אותי.
הזכירה לי את הבדיחה על האישה שבעלה אומר לה "כמה את יפה היום" ועונה לו "מה, אתה אומר שאני שמנה?…".
תודה, רק בריאות
🙂
אלון
על איזה עוולה אתה מדבר?
"מסירת נכסי הציבור לידיים פרטיות בעבר" -האם זאת ה'עוולה' שלך?
אם כן אז אתה כמובן טועה.
מאגר הגז איננו 'נכסי ציבור'. עד למציאתו ה'ציבור' לא ידע על קיומו או מיקומו וגם עכשיו לאחר שקיומו ומיקומו ידועים מרביתו המוחלט של ה'ציבור' אין לו שום יכולת להפיק את הגז הזה מעומק הים.
איך מאגר כזה יכול להיות שייך לאותו 'ציבור'? מה עשה ה'ציבור' בשביל שהמאגר יהיה שלו?
הטעות המהותית שלך אכן נובעת מאותה אגנדה חברתית שמתנגדת לקניין פרטי שהזכרתי ואשר שעשעה אותך.
אתה פשוט יוצא מתוך הנחה שהמאגר היה של ה'ציבור' מלכתחילה. 'ציבור' שאינו מסוגל למצוא או לשאוב את הגז ועדיין רשאי באמצעות נציגיו להתיר לאלה שכן מסוגלים לגשת ולחפש או לאסור עליהם.
הקובלנה שלך איננה שהכשירים נאלצים לקבל היתרים ורישיונות וזיכיונות מהבלתי כשירים אלא שהבלתי-כשירים לא דרשו דמי חסות גבוהים יותר מהכשירים.
לשם מה צריך למכור את הגז למישהו? שישאר אצלנו וכך יוכל לספק את צרכי האנגיה שלנו לעוד כמה עשרות שנים (מבלי להיות תלויים במקור חיצוני לאספקת אנרגיה ומבלי לשלם כסף עליה)?
אצלנו? כבודו הוא יצחק תשובה?
אם לא למה אתה מתייחס למאגר הגז כשלך ומתכנן תוכניות עבורו?
"ומבלי לשלם" – אכן.
זה מתמצת את תפיסת עולמך.
אתה רוצה להנות מהאנרגיה בלי לשלם עליה למי שטרח והשקיע ומצא ופיתח.
יש לזה שם לאדם כזה – פרזיט.
כאשר אדם כזה לוקח אקדח ושודד את רכושו של אדם אחר יש לזה שם אחר – בנדיט.
יואל היקר
ההיגיון שלך מוכיח לכל הפילוסופים מאז ומעולם, שאין בינה אחדותית למין האדם וליקום. כלומר ההיגיון שלך אומר שאפשר להתווכח על המציאות אפשר להתווכח על מתמטיקה ולוגיקה.
הרי אתה אומר בדיוק כך. "כל גנב שטורח לגנוב, הוא הזכאי"
"והנזעק על הגניבה, הוא הפרזיט"
אתה יודע מתי יכול אדם לומר ש1+1=7 ?!
מתי שהוא מקבל משכורת לומר זאת. כלומר אתה כאן לומר דברים אבסורדיים כי משלמים לך על כך.
מכאן הלימוד זכות עליך.
מה מטריף זה אלה המשלמים לך, מה הם חושבים שאם תאמרו אלף פעמים ביום ש1+1=7 אז מישהו ישתכנע ?
אז זהו לא, יום הדין של הגנבים תבוא לבסוף.
לסיום:
המדינה\המשטר שאתה כל כך שונא (כל זמן שהוא מפריע לקפיטל החזיר כמובן), גזל מנתיניה את המשאב ומכרה לגנב אחר את הזיכיון.
אז באים הנגזלים וזועקים חמס.
אז מה עושה יואל היקר, פשוט הופך את היוצרות, את הנגזלים הוא הפוך לפרזיטים, ואת הגזלן כצדיק מסכן שטרח מסכן לחפור בחצר שלנו.
MAXMEN
יפה כתבת
"בינה אחדותית למין האדם וליקום"- לא נמאס לך לגבב מילים למשפט חסר משמעות כדי לנסות להישמע חכם?
"אתה יודע מתי יכול אדם לומר ש1+1=7 ?!" – אתה מוזמן להראות איך הטענות שלי שקולות ל 1+1=7.
אתה כמובן תיכשל.
"כי משלמים לך על כך." – צווחת ה'טוקבקיסט בתשלום' הידועה.
כאשר יריבך מציג טענות סדורות ומנומקות הכי קל ונוח זה להתעלם מהן ולינפוח האשמות של תשלום.
"גזל מנתיניה את המשאב ומכרה לגנב אחר" – ה'משאב' לא היה שייך לנתינים מלכתחילה אזי הוא לא יכל היה להיגנב מהם.
למעשה, עד שתשובה את נובל לא הגיע לאזור ומצאו את מאגר הגז המאגר הלא ידוע לא היה משאב כלל.
יואל, אם היית טורח פעם להתעמק בדבריו של מקסמן ולנסות להבינם ולא להגיב כמו תוכי אולי היית מבין למה טענותיך הן 1+1=7.
הבעיה היא שאתה מנסה להתחמק מהבסיס. איך המדינה יכולה למכור למישהו זיכיון? הרי שוק חופשי לא? כל אחד צריך להיות רשאי לגשת ולחפור היכן שבא לו. מאיפה בכלל מדינת ישראל יכולה להגיד ששטח מסוים הוא שלה בכלל למכור? כי היא כבשה אותו? אז למה לי אסור לבוא ולכבוש מתשובה?ומה רוצים מהערבים שרוצים לכבוש אותנו? מותר לכבוש או אסור לכבוש? רק למדינות מותר ולאזרחים אסור? פעם היה מותר לכבוש והיום אסור? או שמה אתה מציע את משחק "אני תפסתי" נרוץ כולנו לכל עבר ומי שיכריז הכי מהר השטח הזה הוא שלי הוא יזכה בו?
כאשר חושבים על מה שאתה כל הזמן לועג לו "הטבע" אז מגלים שכל תפיסת עולמך היא סתירות ולכן דבריך הן 1+1=7 סתירה.
הכותב מצליח להראות שלמילים אין ערך (והפעם הצדק 100% איתו). מה שמפתיע הוא שמיד אחכ הוא מתלונן שאנשים מבטיחים הבטחות ללא כיסוי (ולמילים אין ערך)