נגיד הבנק המרכזי באנגליה, אנדרו ביילי. צילום מסך יוטיוב
בזמן שבישראל חוגגים את חג החירות שבוע אחרי שמשרד האוצר שיעבד את כולנו להלוואות ל100 שנה כדי לממן את פעולות הממשלה (ועוד התגאה במהלך), בבריטניה החליטו על צעד דרמטי ומתבקש שיגביר בצורה משמעותית את החירות הכלכלית של האי הגדול.
הבנק המרכזי בבריטניה הפך ביום חמישי באופן רשמי להיות הראשון בעולם שמאמץ מהלך של מימון ישיר של הוצאות הממשלה במהלך משבר הקורונה על ידי כסף שידפיס. מהלך זה ממחיש כי הממשלה לא צריכה להיות תלויה בשווקים פרטיים כדי לממן את הוצאותיה במיוחד בעת משבר.
עד היום בשביל לגייס כסף ממשלות (וביניהן ממשלת ישראל) נאלצו ללוות אותם כאגח"ים מהשווקים הפיננסים. מדובר במהלך יקר שמשעבד את הדורות הבאים לתשלום ריביות בסדר גודל עצום. בישראל למשל מדובר כרגע על כ-40 מיליארד שח שאנחנו משלמים בכל שנה על הריביות שהמדינה לוקחת ועוד תיקח. התשלום מעיק על התקציב מה שמחייב לקצץ בהוצאות לאזרח ולהגדיל את גובה המיסים. הגדלת החובות למימון המשבר מעיקים על נסיונות ההתאוששות ממשברים כלכליים, שכן מימון הריבית נופל על כתפי הממשלה וגוזל מממנה משאבים יקרים שיכלו להיות מופנים לצורך סיוע לאזרחים במשבר.
הודעת הבנק המרכזי של אנגליה
במשך שנים הפוליטיקאים משתמשים בחובות הלאומיים הגבוהים האלה כתירוץ להצדיק קיצוץ הוצאות אכזרי ובהפקרת אזרחיהם לנזקי המשברים. המשמעות של המהלך מטעם הבנק המרכזי באנגליה, שהוא מאפשר לממשל הבריטי לקבל כסף מבלי להגדיל את החוב הציבורי, מה שיאפשר לבריטים "לשפוך כסף" על הציבור מבלי לנקוט בצמצומים גדולים בתום המשבר.
אמנם הנגיד האנגלי אנדרו ביילי, שחשש מהתפתחות אינפלציונית בעקבות המהלך הדרמטי, הכחיש שיבצע את הצעד הזה בתחילת שבוע שעבר, אולם חזר בו בהמשך ובהצהרתו ביום חמישי אמר שיבצע את המהלך באופן "זמני וקצר טווח". בהכרזתו הדרמטית קבע הבנק המרכזי כי הוא מרחיב את משיכת האשראי הקיימת של הממשלה הבריטית בחשבון שלה בבנק המרכזי, ובכך הוא מספק לממשל מקור כסף נוסף במסגרת תגובתו למשבר הנוכחי. עוד התברר כי מדובר בצעד משלים לגיוס חובות הממשל הבריטי דרך השוק הפרטי. כלומר המהלך יבטיח המשך גישה למימון גם אם הממשל הבריטי יתקשה בגיוסי הון בשווקים באמצעות אגחים (הלוואות) בחודשים הקרובים. בהתחשב בהתרסקות הכלכלית העולמית, קשיים כאלה עלולים בהחלט להתרחש.
.
ובכל זאת למרות שביילי החליט לנקוט בצעד זה לטווח קצר ובצורה מצומצמת יחסית , אי אפשר להפחית בחשיבות מהלך פורץ דרך זה שהיה עד היום טאבו בעולם הפיננסי. בעבר ציינתי שנותר לראות האם מדינות יאמצו את הצעד הזה במסגרת המשבר הנוכחי – השבוע זה קרה. ניתן רק להמתין ולראות האם מדובר באבן אחת שנפלה מהחומה או בחומה שלמה שמתחילה להתמוטט ותביא עימה עידן חדש ומבורך לכלל האזרחים.
I was recommended this web site by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as
nobody else know such detailed about my difficulty.
You are incredible! Thanks!
I was recommended this web site by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as
nobody else know such detailed about my difficulty.
You are incredible! Thanks!
I was recommended this web site by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as
nobody else know such detailed about my difficulty.
You are incredible! Thanks!
I was recommended this web site by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as
nobody else know such detailed about my difficulty.
You are incredible! Thanks!
Hey there, I think your website might be having browser compatibility
issues. When I look at your website in Opera, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
I just wanted to give you a quick heads up!
Other then that, very good blog!
שלום ערן ,
לכאורה, הרעיון שאתה מציע כאן (הדפסת כסף והזרמתו למערכת) נראה טוב מכדי להיות אמיתי. דרך אגב, אתה לומד את כל זה מהמונח "W&M" ? כי זה לא נאמר במפורש בקטע המובא כאן.
האם תוכל להרחיב קצת על פיתרון זה ?
איך זה בדיוק משתלב עם המערכת המוניטרית הכללית ? כמה כסף בדיוק יש להדפיס עד לאיזון המצב ואיך ניתן לעקוב אחר הכסף שהודפס ? האם יש לפתרון זה גם צדדים פחות חיוביים או מסוכנים ?
אשמח להרחבת היריעה.
תודה ,
יעקב
ככל שיותר מעבודת הייצור והפצתו נעשית על ידי רובוטים ככה הממשלה יותר יכולה להמציא כסף יש מאין ולחלקו בחינם לאזרחים אין כאן שום חידוש העניין הוא שלחלק לאנשים טוב בלי שהם עצמם טובים יכול להביא לחורבן הרבה יותר מאשר אם ימותו מרעב ואז הגיעה הקורונה המשך יבוא…
כל עוד נמשיך להאמין בדולר ובכל מה שהוא מייצג אלו שאחראים על הייצור שלו ימשיכו לשלוט בנו ולשחק במצג שווא כרצונם אסור לתת להם לקחת לנו את החיים תמורת כסף כל פעם שאנו באים לבחור בין להשיג כסף על חשבון פגיעה בחיים שלנו או של אחרים או להפסיד את הכסף אז עדיף להפסיד ככה הם פחות שולטים בנו
צודק ערן בהחלט בתמיכתו במהלך של הבנק המרכזי הבריטי. רק חבל שהבנק גם לא מדפיס המון כסף כדי לחלק לאזרחים במיוחד בעת הזאת. לגבי החששות מאינפלציה, אין המדובר בהדפסה בלתי מבוקרת. היות שמשקים מודרניים יכולים להגיע לצמיחה של 4 אחוז שנתי אם מסירים מהם את המעצורים המוניטריים של מחסור בהיצע כסף במשק, יוכלו הבנקים המרכזיים להדפיס כל שנה עוד 4 אחוז מהיצע הכסף הקיים שיאפשר גידול של היצע הכסף התואם את הגידול בתוצר. כך תימנע אינפלציה התוצר יגדל, העושר של האזרחים יגדל. אין המדובר בקיצבה שתמנע אנשים מלעבוד, כי אם בקיצבה נוספת בסיסית שתאפשר לאנשים להעלות את איכות חייהם וכפי שהוכח במחקרים ניסיוניים, אלו שזכו לקיצבה רק הגדילו את השתתפותם בכוח העבודה.
"היות שמשקים מודרניים יכולים להגיע לצמיחה של 4 אחוז שנתי אם מסירים מהם את המעצורים המוניטריים של מחסור בהיצע כסף במשק"
תגיד אתה אמיתי?
במשך יותר מעשור שהבנקים המרכזיים הגדולים בעולם מנפחים את השוק ככל יכולתם. בהקלות כמותיות שאף פעם לא נגמרות, בהתערבות בשווקי ריפו, במניפולציה על מטבעות, בשמירת ריבית נמוכה ואפילו שלילית במקומות רבים. את זה הם כבר עושים עשור שלם ואין שום צמיחה ברמת החיים של מעמד הביניים. להפך, החובות רק הולכים וגדלים.
הדבר היחידי שצומח אלו בועות הנכסים, המניות, הנדל"ן, והאג"ח.
העשירים נהים יותר עשירים והעניים נהים יותר עניים.
ובכל מקרה אין שום צמיחה של 4% בשום שוק מודרני למרות ההדפסות הרבות והריביות האפסיות והשליליות שנמצאות כאן כבר יותר מעשור.
אז אולי נדפיס עוד קצת והדברים פתאום יסתדרו.
לדעתי כשלב ביניים, צריך ליצור מנגנון שבו כאשר האינפלציה פחותה מ-3 אחוז בשנה , אז המדינה רשאית להדפיס כסף בעצמה ולחסוך בכך את עלויות הריבית ואף להרוויח את הסיניוראז. השוק יכול במקרה הזה לספוג את "מהירות" הכסף ולמנוע היפראינפלציה. בפועל היום הריביות בגיוס הון הן כמעט אפסיות ולמעשה בסביבת אינפלציה נמוכה המדינה למעשה כאילו "מרוויחה" במכירת כל סוגי המק"מים למיניהם . נניח על כל שקל שהיא מזרימה בתשתיות "נוצר" חצי ולפעמים שקל נוסף בתמ"ג דרך הגדלת הפריון, ולעומת זאת המדינה מפסידה נניח רק עשר או עשרים אגורות בגיוס אותו השקל מהציבור. לכן לא כל חוב הוא בהכרח חוב רע עבור המדינה.
ערן אתה מתייחס לכסף מודפס לחלוקה ישירה לאזרחים כדבר טוב וככה אתה מוכר את האידיאולוגיה הזו לקוראיך אבל על התוצאות של השעמום והבטלה וההרס הבריאותי והחברתי שלהם אתה לא מדבר הייתי מציע להרהר קצת בעניין
הקונפדרציה תימנע את השעמום והבטלה וההרס הבריאותי והחברתי.
נראה לי שהממשלה לא אמורה לטפל בשעמום של האזרחים. שכל אחד ימצא לו תחביב. הממשלה איננה מרפאה בעיסוק.
זה לא ימנע ממנה פגיעה כתוצאה מהמצב באותה מידה אפשר לומר שהיא איננה בית תמחוי לחלק כסף חינם לאזרחים
יש משהו בדבריך. באמת יש אנשים שללא עבודה הם מתים משעמום.
בכל אופן גם כיום יש פנסיונרים שיש להם פרנסה מפנסיה אבל אין להם עבודה. חלקם מצאו מה לעשות (התנדבות, טיולים, מכוני כושר, לעשות כושר באופן פרטי, תחביב כלשהו, לימודים סתם לשם ידע). אני מודה שחלקם לא מצאו מה לעשות בחייהם.
אבל יחד עם זאת צריך לזכור שבמצב כיום אנשים יכולים להיות מפוטרים ולא למצוא עבודה גם במשך 10 שנים ויותר. אז מה יהיה על הפרנסה שלהם?
כל עוד הם צריכים כסף כדי לקנות דברים זאת אומרת שיש עבודות מה שהממשלה יכולה לעשות זה לחלק את שעות העבודה במשק לפי מספר האזרחים ולקבוע שכר שעתי קבוע לכל דרג ככה לכולם תהיה עבודה ואף אחד לא יעבוד קשה מידיי במידה ויגיע מצב שלא צריכים כסף כדי לקנות דברים זאת אומרת שהכל מיוצר מעצמו ואין עבודה כי אין צורך בעובדים אז זה יהיה מצב שונה לגמרי שאין רע בעולם בכלל ואשרי המאמין
גילוי נאות: אני אישית חושב שממשל צריך להיות מורכב מצבא ובנק בלבד ולאכוף שני דברים שימוש במטבע המדינה בלבד ואיסור פגיעה באדם ובממונו ולגבות מס באופן הכי לא מסובך שאפשר אבל כיוון שכדי שיהיה ערך למטבע וכסף לממן את הצבא המדינה צריכה לדאוג שתהיה צמיחה בכלכלה אז כנראה צריך רגולציה ובירוקרטיה אבל דעתי האישית שהצמיחה הכי טובה תהיה ללא התערבות הממשל מעבר לשני חוקים שציינתי למעלה
"עידן חדש ומבורך לכלל האזרחים"
לא עידן חדש ובטח שלא מבורך.
לאורך ההיסטוריה ממשלות ניסו לפתור את הבעיות שלהן באמצעות הדפסת מטבע. ותמיד זה נגמר באסון.
"העידן החדש" הזה היה:
בישראל שנת 83
זימבבואה
ונצאולה
ארגנטינה
מקסיקו
רפובליקת ווימאר
בכל המקרים זה הסתיים בקטסטרופה וערמת גופות.
וזה גם מצע הגידול הטוב ביותר לדיקטטורות. הרי אם אפשר לפתור בעיות באמצעות הדפסת ניירות מדוע לא לפתור את כל הבעיות ולהפוך למעצמה עולמית ללא עוני, ללא מחלות ועם צבא בלתי מנוצח?
הדפסת מטבעות הינה כמו לתת לאדם הסובל מכאב ראש מנת הרואין. כאב הראש לא יהרוג אותו. ההרואין כן.
למעשה זה כבר מה שקורה בארה"ב כיום עם משככי הכאבים.
כמו בדוגמת ההרואין, ברגע שמפעילים את המדפסת, אי אפשר לעצור אותה. זה ממכר כמו הרואין. וזו סיבה שהדבר הפך "לטאבו". מדינות רבות מדי למדו בדרך הקשה והאכזרית מהן ההשלכות של הדפסת כסף.
ואין מדובר כאן בקונספרציה של עשירים. הרי העשירים הם המפסידים הגדולים במשברים כלכליים. והם גם הנהים הגדולים מהדפסת מטבעות. ראינו בעשור האחרון כיצד הדפסות המסיביות של הדולרים והאירו זרמו כולן לשווקי ההון וניפחו בועות נכסים – מניות, הון ונדל"ן בכל העולם. ומי שמחזיק בהון ובנדל"ן אלו העשירים.
שיהיה לכולנו בהצלחה עם הפתרונות "החדשניים והיצירתיים" שמשבר הקורונה יביא לנו.
עד כמה שידוע לי בישראל בשנת 1983 זה לא נגמר בערמת גופות. זה לא נגמר אפילו בגופה אחת.
בכל אופן מה בדיוק אתה רוצה שיעשו עם המצב. אפילו לפי הלמ"ס יש 26% אבטלה (לדעתי יש יותר כי כבר לפני כן היה יותר). ןמה יקרה אחרי פסח? הרי רבים מהעובדים יצאו לחופשה בתשלום על-חשבון ימי החופשה שלהם וימים אלו יגמרו לבסוף. מה יהיה על העצמאיים שמעסיקים עובדים נוספים ומשלמים שכר-דירה?
אכן בישראל לא הייתה ערמת גופות. קרה לנו נס. היה "רק" משבר כלכלי הגדול ביותר שידעה המדינה. כל הבנקים קרסו והולאמו ע"י המדינה. ואלמלא חבילת הסיוע והערבויות של הדוד סם, היתה נוצרת בסבירות גבוהה ערמת גופות.
אחד הלקחים שנוצרו במשבר דאז היתה הפקעת הזכות להנפקת המטבע מידי הממשלה והעברתה לרשות מופרדת – בנק ישראל. זה היה הלקח הגדול שנלמד אז. ואילו היום רוצים לעשות את הכיוון ההפוך, החזרת הנפקת המטבע לממשלה (בנק מרכזי שמנפיק מטבעות ע"מ לממן את הממשלה זה בעצם הנפקת מטבעות ע"י הממשלה).
על זה נאמר מי שלא לומד מההיסטוריה נדון לחזור עליה שוב.
תוספת הכסף בתקופה נתונה צריכה להיות קשורה איכשהו לתוספת הערך הריאלית באותה תקופה. אם לא נוצר ערך ריאלי (אנשים יושבים בבית) אך בכל זאת נוצר כסף חדש. נוצר עיוות שגורם למשברים כלכליים שתוצאתם חמורה יותר מכמה חודשי קורונה.