מוזי ורטהיים ז"ל. צילום מסך מתוך יוטיוב
איש העסקים מוזי ורטהיים, שנפטר בשבוע שעבר בגיל 86, זכה בסופ"ש לכתבות מפרגנות בעתונות על פועלו. אין ספק שמדובר באדם בעל נקודות זכות רבות. בניגוד לטייקונים אחרים הוא מעולם לא ביקש תספורות לעסקיו, הוא תרם לא מעט למדינה כלוחם פלמ"ח ואישיותו אופיינה בצניעות יוצאת דופן ביחס למעמדו. אחרי הכל, לורטהיים היה הון כל כך גדול שהיתה לו האפשרות, והיכולת, לרכוש צי של מטוסים פרטיים ויאכטות מפוארות. מסתבר שהוא הסתפק באוסף שעונים ישן שהתגאה בו.
למרות שורטהיים לכאורה לא רדף בחייו האישיים אחר הכסף, כאיש עסקים הוא נלחם כדי לשמר אותו בקרב האליטה הכלכלית עליה נמנה. כך למשל היה מהמתנגדים הגדולים להגבלת שכר הבכירים במשק ואף כינה את המהלך כ"שטות". הוא לא ראה שום טעם לפגם בעובדה שאישר לאלי יונס לצבור סכומים הנאמדים ביותר מ-200 מיליון ש"ח במהלך עבודתו כמנכ"ל בנק מזרחי, בנק שהיה בשליטתו. "תגמלנו אותו יפה ואולי היה מגיע לו אפילו יותר" קבע ורטהיים לגבי אותם סכומי עתק שקיבל יונס.
ורטהיים לא היסס להשתמש בכוחו הרב גם כדי להגן על חבריו הטייקונים. בדצמבר 2005 ניצל את עמדתו כבעלים של שידורי קשת כדי לעכב תחקיר ב"עובדה" על אירוע בטיחותי חמור שהיתה מעורבת בו חברת ישראייר. הוא עשה זאת בעקבות בקשתו של נוחי דנקנר, שהיה אז בעל השליטה באותה חברת תעופה. גם את ביקורתו כנגד המחאה החברתית ב-2011 לא הסתיר. "מדובר בגל. אנשים יתפכחו ויעברו הלאה. ראיתי את הגיליוטינה ברוטשילד, ולא ידעתי אם לצחוק או לבכות. מדובר בגל מכוער שיעבור" – אמר ורטהיים בתגובה למחאת ההמונים ברחובות.
ורטהיים בחר להשתלט על עסקים שאמנם היו רווחיים, אך היו כאלו שאת רוב הונם עושים מפגיעה בציבור. כך למשל היה בעל בנק שאת רוב רווחיו עשה ממצוקות של אזרחים הזקוקים להלוואות. חלקם קיבלו ועדיין מקבלים הלוואות, למרות שהבנק יודע שישנה סבירות די גבוהה שהם עלולים למצוא עצמם בעתיד מול המעקלים של ההוצאה לפועל. ורטהיים היה מבעלי חברת קוקה קולה, שאת רווחיה עושה ממכירת משקאות שגורמים לנזק אדיר לבריאות האזרחים. גם חברת נביעות היתה בין העסקים בהם שלט. מדובר בחברה שמכרה במחיר מופקע בקבוקי מים מינרלים שמולאו באותם המים שסופקו לתושבים בצפון דרך הברז.
להגנתו של ורטהיים ניתן להגיד שהוא הקים את האימפריה העסקית שלו כאשר עדיין לא היתה מודעות לבעייתיות החברתית שבעסקים אלה. טענה זו לא תקפה עבור יורשיו, הם לא יכולים להסתתר מאחורי התירוץ זה. לכן טוב יעשו אם ישקיעו את הממון הרב שהועבר אליהם במקומות שכן מביאים תועלת לחברה, במקום להזיק לה.
הפתרון עדיין רחוק
קר מאוד
כלום לעומת מה שהמשטרה, שכידוע מעל החוק, מבשלת למתנגדי משטר הטייקונים ובעלי השררה.
נא לקרוא:
http://www.nrg.co.il/online/1/ART2/822/174.html?hp=1&cat=444
אמירה נכונה. נכונה, אבל סלחנית מדי כלפי אדם שכל הונו וכבודו באו מפגיעה באחר – באדם, בחי ובטבע.
לא צריך להיות סלחנים עם אנשים כאלה, אלא לומר בפה מלא – ברוך שפטרנו מאדם כזה.
בקשר ל'גל שיעבור', נראה לצערי, שהוא לא טעה. חבל. עדיין מייחל שאנשים ייצאו לרחובות ויפסיקו לקבל בשלוות נפש את זה שטייקונים ואחרים מנצלים אותם מתוך תאוות בצע שלא יודעת שובעה. בינתיים עושה רושם שהמנוח צדק וזה לא קורה.
לא הבנתי מה מצאתי באיש המכוער הזה.
התפרנס מעושק. ממכירת משקה ממכר, כבר מילדות, הגורם נזק בריאותי (נזק הידוע כבר שנים רבות).
מעושק כלכלי דרך הבנק ששבח את המנכל העושק שלו.
מוזי ורטהיים היה טייקון מטונף כמו חבריו לחונטת הכסף שהוא אהב לאסוף שעונים ולא מטוסים. וואלה איזו גחמה מרעננת.
תשתדל לחסוך מהאתר הזה את דברי הטינופת שלך.
תחריראל,
תשתדל לדבר בשם עצמך ולא בשם "האתר הזה".
אל תתחסד.
משאלת לב. זה לא יקרה.
אף עשיר אינו שמח בחלקו וממשיך לצבור ולצבור הון.
כמו המנוח הזה כך גם אלו שחיים, ימשיכו להגדיל את הונם, שבחייהם לא ינצלו חלקיק זערורי ממנו.ימשיכו לצבור גם אם צבירת ההון באה על בריאות העם שלהן, רווחתו ואפילו במחיר חיים של לא מעט אנשים.
כולם ספדו לאיש העשיר שנקבר.
אף אחד לא דיבר על מחיר הגבוה בעולם של קוקה קולה בישראל, שלא לדבר על כמה אנשים מתים מהסוכר שבו וחולים מחלות קשות מכך.
אף אחד לא דיבר על חזירות הבנקים שהאיש הזה שותף בכיר בה.
כולם היללו. מזל שיש כאלה שחושבים אחרת. כי יש עוד תקווה. קלושה.