תארו לעצמכם שאתם קוראים את הידיעה הבאה: שותפי לויתן הודיעו כי במהלך הפעלת אסדת טיהור הגז מקידוח לויתן הממוקמת בחוף דור-נחשולים, זוהתה דליפה של קונדנסט, ככל הנראה מסדק בצינור או ממגוף פגום. אדי הקונדנסט גרמו לפיצוץ אדיר ולשריפה שהוציאה את האסדה מכלל שימוש. כתוצאה מדליפת הקונדנסט והגז היה צורך בפינוי מהיר של התושבים באזור מזכרון יעקב בדרום ועד לעתלית הצפון. אם זה נשמע מופרך, כדאי לזכור את התפוצצות אסדת הקידוח Deepwater Horizon במפרץ מקסיקו, ב 20 לאפריל 2010.
כדאי לזכור גם את הפיצוץ בצינור הגז טראנס-קנדה שהתרחש לפני מספר ימים, ב-7 ליוני 2018. הצינור החדש, שאמור היה להיות 'הטוב ביותר', התפוצץ ב-7 ליוני 2018 במערב וירג'יניה, ארה"ב. הלהבות של השריפה נראו למרחק של קילומטרים, והמשטרה הזהירה את כל מי שיכול לראות את הלהבות להתפנות. הצינור בן שישה חודשים בלבד, הוכנס לשירות ב -1 בינואר 2018. טראנס-קנדה הדגישה בזמנו כי הצינור נבנה בבטיחות. לדברי נציג החברה בינואר 2018: "אנחנו מצפים לדורות של פעולות בטוחות…..זה באמת הצינור הטוב ביותר ואנו מצפים לשנים רבות של פעילות בטוחה, אמינה, ויעילה."
אם גם זה לא משכנע אתכם, כדאי לזכור את הכשל, שדווח כ'תקלה', בקידוח לויתן 2 מה-15 למאי 2011. רק 15 חודשים אח"כ, באוגוסט 2012, הוחלט על תוכנית אטימה ונטישה. ביצוע התוכנית ואטימת קידוח לויתן 2 ארכה כחודשיים וחצי. ב- 11 לנובמבר, שנה וחצי אחרי ה'תקלה' הושלמו הפעולות לאטימת קידוח לויתן 2, אשר הסתיימו בעצירת שפיעת המים ממנו. מהות הכשל, על פי דיווחי נובל אנרג'י, באי ביצוע כנדרש של כל הפעולות הטכניות הקשורות למילוט בתהליך הורדת צינורות מגן. הדיווח של דלק קידוחים לבורסה על הכשל בקידוח לויתן 2 מה-15 למאי 2011, מצטיין בניסוח סטרילי: "במהלך ביצוע הקידוח זוהתה זרימה של מים בחור הקידוח מאחורי צינורות הדיפון אל קרקעית הים".
דוח 'חקר ימים ואגמים לישראל' שהוגש למנהל אוצרות הטבע במשרד האנרגיה והמים בפברואר 2013, מספק נתונים נוספים על הכשל בקידוח לוויתן 2: "בעקבות תקלה שארעה במאי 2011 בקידוח לוויתן 2, שבעקבותיה חברת נובל אנרג'י הפסיקה את הקדיחה, מוזרמים מים מלוחים וחומר חלקיקי משכבה עמוקה בקצב של 12 – 14 אלף חביות מידי יום (נתוני נובל אנרג'י)"
עמירם ברקת מגלובס כתב כי "משרד התשתיות הורה לעצור את הקידוחים באזור מבנה "לוויתן", עקב תקלה שהתרחשה בקידוח לוויתן 2. קידוח לוויתן 2, שנועד לקבוע את גודלו של מאגר הגז ב"לוויתן" הופסק לאחר חדירת מים לפיר הקידוח. במשרד התשתיות אמרו לגלובס כי 'היה מזל גדול שמה שחדר לפיר הקידוח היו מים ולא גז או חס וחלילה נפט', וכי 'במקרה כזה היה עלול להתרחש אסון אקולוגי חמור'. איתי טרילניק מדה מרקר מצייר מציאות קשה לגבי התקרית: "התקלה עוררה דאגה רבה, שכן אילו היה מדובר בנפט היה עלול להגרם אסון סביבתי כבד. השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, אמר אתמול כי המדינה אינה ערוכה להגן על אזרחיה מפני תקלות בקידוחים שבים."
חייבים לדון ולהסיק מסקנות מהכשל בלויתן 2. תקרית זו מטילה ספק בטענות על השליטה באסדה. לא ברור אם היה דיווח מלא על הכשל, פירוט והסברים על הכשל לממשלה או לציבור הישראלי, אך ברור שצריך לחקור אותו בפירוט ולדווח עליו בשקיפות.
בשיקולים לבחירת מיקום אסדת הטיפול בגז מלוויתן יש להבחין בשני סוגי אירועים. הראשון הוא מסוג אירועים של פליטות מתוכננות שוטפות. בתחום זה אומרים לנו שאסדת לויתן תכלול מערכת סגורה הכוללת תהליכים למישוב אדים ולטיפול בפליטות. לצד זה עומד הרקורד הגרוע של נובל אנרג'י בעולם בתחום הפליטות והכשלים. בפרסום של מרשם הפליטות לסביבה לשנת 2016, הודיע משרד הבריאות על מוקד זיהום אוויר משמעותי מאסדת תמר. "בעקבות הבהרות שדרש המשרד להגנת הסביבה מחברת נובל אנרג'י מדיטרניאן, במסגרת הטיפול בהיתר הפליטה של אסדת תמר, ביצעה החברה מדידות חדשות שבעקבותיהן עודכנו השנה דיווחי הפליטות מאסדות הגז הטבעי, המצויות במרחק 22 ק"מ מחופי ישראל. כמויות הפליטה המעודכנות של חומרים אורגניים נדיפים, לרבות חומרים חשודים או מוכרים כמסרטנים גבוהות פי 30 מהכמויות שדווחו בשנים קודמות ומגיעות לכ-1,200 טון חומרים אורגניים נדיפים וכ-53 טון חומרים מסרטנים. מקור הפליטה המרכזי הוא בתהליך סילוק שאריות מים מהגז הטבעי באסדת תמר…יצוין כי באסדת "לוויתן" לא צפויות פליטות אלו, מאחר ותהליך סילוק המים מהגז הטבעי מתוכנן להיות תהליך סגור, הכולל מערכות למישוב אדים ולטיפול בפליטות"
חמורים עוד יותר הם האירועים מהסוג השני – אלה שמקוטלגים כבעלי סיכוי נמוך עם תוצאות קטסטרופליות. מדובר בארועים כמו אלו שהיו בפוקושימה ב-2011, והארוע של אסדת Deepwater Horizon. ברור שההשפעות של כשלים בפרויקטים של גז יכולות להיות קטסטרופליות ויש לתת משקל לסיכונים קטסטרופליים כאלה.לפני ההתפרצות של הגז והנפט. ב – 2010, באסון Deepwater Horizon נקדחו אלפי בארות, רובן ללא בעיית שליטה בבאר. בשנים האחרונות נקדחו בהצלחה מספר בארות גז עמוקות בישראל, ללא דיווח על דליפת פחמימנים מהותית. אבל כל אחד מהקידוחים הבאים עלול להיכשל באופן קטסטרופלי. אסור שנתפס לתחושת שאננות לגבי הסיכון האמיתי באסדת לויתן.
מקבלי ההחלטות בנושא אסדת לויתן חייבים לחשוב על התוצאות במקרה והם טועים בהחלטתם. הם חייבים לחשוב על דרכים להקטין ולמזער תוצאות קטסטרופליות. חייבים להרחיק את הסכנות האלו מאזרחי ישראל, להזיז את אסדות הטיפול בגז מחופי ישראל אל תחומי קידוחי הגז בלב הים.
אמנון פורטוגלי הוא חוקר במרכז חזן
תודה רבה על הכתבה.
חשוב גם לציין שהגז מקידוח ליוויתן מיועד כולו לייצוא.
כלומר כל התהליך המסוכן ככ והמזהם ככ של השינוע, הזיקוק והאחסון של הגז, אינו מיועד לצורכי תוזבי ישראל, אלא אך ורק להזרמת המון כסף לכיסיהם המלאים של תשובה ונובל אנרג'. הזיהום הזה מיועד לאפשר להם לייצא גז נקי לאירופה ומדינות נוספות.
יש פה רק שיקול של בצע כסף על חשבון בריאות התושבים ועל חשבון זיהום בלתי ניתן לתיקון של כל חופי הים, המים המותפלים, האוויר והאדמה, גם עפ"י ההיתר – של הפליטה המותרת של מתכות כבדות ורעלנים לים ולאוויר,במצב תקין ללא תקלות, וכמובן שבמקרה של תקלה – כפי שתארת בכתבה.
ואם לא די בכך, אז את הקונדנסט, מתכננים להעביר בצינור דרך יוקנעם לבתי הזיקוק בחיפה, במסלול שעובר מעל ובקרבת קידוחי מי שתיה – בניגוד לתקנות – ומתחת לכבישים ראשיים ובתי תושבים.
מזה כמובן תרוויח ישירות חברת בז"ן בבעלות משפחת עופר, שגם להם יש אינטרס כספי בהחלטה ההזויה הזו.
החלטה מוטעית שהתקבלה משיקולים זרים ושומרי הסף כמו גם הציבור כולו חייבים למנוע את יישומה, למעננו ולמען ילדנו וכל הדורות הבאים, למען החיים.
כל הכבוד על הכתבה! רואים שהעיתון שלכם לא מוטה, עיתון אוביקטיבי כמו שכולנו היינו רוצים לראות עיתונות. אין סכנה גדולה כיום למדינת ישראל מאסדות הגז בקרבת החוף ! אבל רוב כלי התקשורת האחרים כל כך מפחדים מהממשלה והטייקונים שבקושי אפשר לראות איזשהו דיווח על כך. הייתי בהפגנות נגד אסדות הגז שהשתתפו בהם כ-600 אנשים ולא היה שום דיווח על כך. גם בהפגנה שהשתתפו בה 1000 אנשים שבוע אחרי, בקושי היה דיווח.
אני חוככת בדעתי למה הממשלה מאפשרת מצב פוטנציאלי של הרעלת אוכלוסיה תוך ראיה שבטחון בריאותי של תושבים עליהם היא ממונה חשוב פחות מההכנסות הכספיות המידיות של בעלי ההון.
כסף חשוב מאוד אך השאלה באיזה מחיר?
למצב המורכב הזה יש פתרון טוב לכל הצדדים, הרחקת האסדות הדולקות לתוך הים, כמו שמקובל בחו"ל ,
אז למה ממשיכים בהקמה תוך ידיעה ברורה על הקטסטרופה המתקרבת?
ממשלה ומפלגת השלטון צריכים להבין שלא לעולם חוסן, אם התושבים ישלמו מחיר בריאותי , כל בעלי ההחלטות האומללות ילכו הביתה אחרי הבחירות המתקרבות. מחיר תיקון המצב יהיה הרבה יותר גדול, אך הוא יהיה גם בלתי נמנע.
"בעלי ההחלטות האומללות ילכו הביתה אחרי הבחירות המתקרבות" – אז מה אם ילכו הביתה? ילכו הביתה לספור את הכסף שיקבלו בג'וב הבא. את חושבת שהפתק שאת דוחפת לתיבה פעם ב 4 שנים שווה משהו או מפחיד מישהו?
חייבים לחשוב מחדש את עסקת הגז ולתעדף את בריאות האזרחים וסטחון המדינה!
תודה על הכתבה החשובה.. אנחנו מ פ ח ד י ם ויש לנו סיבה טובה.. רק כח ציבורי גדול, בהנהגת "שומרי הבית" יצליח לחבר את הפוליטקאים לרחשי הלב וצרכי הציבור ולהפרידו מארנקם של בעלי ההון..
אני מעדיף את ״כוכבי השכונה״ על ״שומרי הבית״
חובה לכתוב ל שטייניץ דחוף ולכל שר ידידותי אפשרי אחר – להסיט את רוע הגזירה לעומק הים!
המשפט ״חמורים עוד יותר הם האירועים מסוג סיכוי נמוך עם תוצאות קטסטרופליות.״ הוא נכון. חשוב לחדד את המציאות מאחורי המשפט הזה:
קטסטרופות קרו ויקרו – לצערנו זה בלתי נמנע ובלתי ניתן לחזות אותם. כי לפי הגדרה אירוע כזה הוא נדיר או לא קרה מעולם (עד שהוא קורה). לכן, זה לא משנה כמה נמוך הסיכוי לאירוע כזה, מה שמשנה הוא הנזק הפוטנציאלי. במילים אחרות, בהינתן מספיק זמן, כל אירוע יקרה לא משנה כמה הסיכוי נמוך (אם אתה משחק רולטה רוסית מספיק פעמים יש סיכוי קרוב ל 100% שתירה לעצמך בראש). עוד דרך להמחיש את זה, אם הסיכוי למטוס להתרסק הוא 1% (הוא לא – הוא הרבה יותר נמוך), וטייסים מתחילים את הקרירה שלהם בגיל 20, לא היו כמעט טייסים מעל גיל 30.
הנה מה לא יפתור שום דבר: ״מקבלי החלטות בנושא אסדת לויתן חייבים לחשוב על התוצאות במקרה והם טועים בהחלטתם.״ לדעתי, יש יחס ישר בין כמות המחשבה של מקבלי ההחלטות לגודל הנזק שנגרם. זה נובע ממגע האנטי-מידאס הממשלתי (כל מה שהממשלה נוגעת בו הופך לחרא)
לא צריך עוד ״חשיבה״ של ״מקבלי ההחלטות״ – מה צריך זה אחריות אישית של כל מי שמעורב בדבר.Skin in the game
אידיאלית, הממשלה לא הייתה צריכה לגנוב את כספי הציבור דרך הפנסייה והמיסוי, כדי לתמוך בחיפוש הגז. לצערנו זה קרה. מעשית, כל אדם ששמו מופיע על פיסת נייר שקשורה לדבר הזה (פוליטקאי או בעל שליטה בחברות), צריך להיות אחראי אישית לכל נזק שנגרם.
כלומר, לדוגמא אם האסדה מתפוצצת וצריך לפנות חצי מדינה, תשובה וביבי מאבדים את כל רכושם (יחד אם כל חבר כנסת, שר ומנהל בחברת הקידוח). זה יגרום לכל המעורבים בדבר לעשות שני דברים: לשקול מחדש את מיקום האסדה והבטיחות, ולרכוש ביטוח שיכסה הוצאות עתידיות (ולא מכספי משלמי המיסים)