התור לבנקים בהודו בעקבות ביטול השטרות
זה יותר מעשרה ימים עברו מאז ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי הכריז בנאום לאומה כי השטרות בשווי 500 ו-1000 רופי יהפכו ל”פיסות נייר חסרות ערך” תחת הסיבה הרשמית של “מאבק בשחיתות ובהעלמות המס”. הממשלה הודיע שניתן יהיה להחליף את השטרות הלא תקפים בבנקים ובכספומטים עד 30 בדצמבר. במקום השטרות המבוטלים הנפיקו ההודים שטר חדש של 500 רופי ושטר של אלפיים רופי.
בעקבות ההודעה התרוקנו ויצאו מפעולה כ-202 אלף הכספומטים הפזורים ברחבי הודו, לאחר שמיליוני הודים צבאו עליהם ועל סניפי הבנקים בניסיון להחליף את השטרות חסרי הערך לשטרות החדשים. על פי הערכות שר האוצר ההודי רק בעוד כמה שבועות יוכלו הכספומטים לחזור לפעילות מלאה. המשמעות להרבה מאד הודים היא שהם נשארים ללא כסף למשך זמן רב.
כלי תקשורת בהודו מספרים שהתורים ליד הכספומטים נמשכים זה היום ה-11 וכי הם החלו לגבות מחיר כבד. בסוף השבוע נמסר על ידי ההאפינגטון פוסט בהודו כי 55 בני אדם כבר מתו בגלל החלטת הממשלה האומללה. חלק מהמתים היו בעיקר אנשים מבוגרים שמתו בתורים הארוכים לבנקים מתשישות. חלק אחר, בעיקר עקרות בית שנותרו חסרי כל, התאבדו. על פי ההאפינגטון פוסט מדובר כנראה במספר גדול הרבה יותר של הרוגים שכן סביר להניח שחלק מהם כלל לא דווחו לרשויות.
מי שהתריע מפני העומד להתחולל היה ארבינד קרצ’יוואל, יריבו של נרנדרה . קרצ’יוואל האשים את ראש הממשלה כמי שעושה שמות בשכבה העניה בהודו בעוד העשירים מצאו דרכים לעקוף את הכללים החדשים. “יש כאוס בכל מקום,” התריע עם החלטת הממשלה.
מעבר לדרמה האנושית ולאלימות שיצרה ההודעה – קיים איום נוסף שבו תושבי המדינה יאבדו אמון במערכת המוניטרית וחלקם יתחיל לאגור זהב, שנחשב פופולרי מאד בהודו. הניו יורק טיימס מסר שבעקבות ביטול השטרות המסחר הקמעונאי בהודו הואט, לחקלאים המשתמשים כמעט אך ורק עם מזומן אין קונים והכלכלה האמיתית בהודו נכנסה לנסיגה.
לצערי מה שקורה היום בהודו זה לא חדש. דבר כזה כבר קרה בעבר בברית המועצות לשעבר בשנת 1991 ונקרה בתרגום מרוסית "רפורמת פבלוב". הרפורמה בא לידי ביטוי בביטול שטרות של 50 ו 100 רובל של ברית המועצות דאז באופן מיידי, ללא התראה או הודעה מוקדמת, כאשר הציבור יכול היה להחליף רק את השטרות הבודדות לכל אדם ותוך מספר ימים בלבד! פרקטיקה מוניטרית מסוג זה היא דוגמה לשוד הכי אחזרי וציני שרק יכולך להיות של אוכלוסיית המדינה והיא מבין הכי אגרסיביות ורדיקליות שקיימות. כמובן הדבר מתאפשר רק במשטר שתלטני ואגרסיבי במיוחד. כאשר אני ואמה שלי עברנו את השוד הזה בבריתה"מ ב 91, חשבתי שפרקטיקה כזאת הייתה ייחודית לשלטון הכושל והגוסס של בריתה"מ בניסיון להציל את הכלכלה הקורסת. מסתבר שלא! ועדיין יש שלטונות שרואים בפרקטיקות מהסוג הנ"ל שפירושם שוד אוכלוסיית המדינה – דרך להציל את הכלכלה.
חבל ועצוב. מרחם על האנשים המסכנים!
יחד עם זאת המוסר של התופעה הוא אחד – אין להחזיק את החסכונות שלך בשטרות (חוץ מדולר ויורו שעוד איך שהוא מחזיקים מעמד) אלא יש להשקיע אותו בבדרים בעלי ערך ריאלי ששומר על ערכו.
תפסיקו להגיב, הדעות שלכם לא מעניינות במקרה הטוב, ומביכות במקרה הרע. תקראו את הכתבה ותמשיכו הלאה
קצת חבל לי שכותב הכתבה לא נימק את הסיבות למהלך, כאילו שהוא נעשה אך ורק למרר את חייהם של תושבי הודו.
http://www.zerohedge.com/news/2016-11-21/india-uses-helicopters-air-force-planes-deliver-freshly-printed-cash
קצת מוזר הסיפור , כי קרוב ל- 900 מליון אנשים בהודו חיים משתי דולאר ביום (ויקיפדיה), שזה בערך 140 רופי. חצי מיליארד מהם חיים רק מדולאר ביום. 500 רופי הם כמו משכורת של איזה קרוב לשבוע עבודה. במושגים של ישראל זה שטר ששווה בערכו בין 2500 ל- 2000 ש"ח. שטר של 2000 רופי זה כמעט משכורת חודשית של קרוב ל 500 מליון אנשים בהודו. קצת תמוהה להחזיק שטרות עם ערך גבוהה כל כך במושגים של הודי ממוצע. לא מכיר מדינה שבה ערך השטרות הוא כל כך גבוהה ביחס להכנסה הממוצעת של האזרחים שבה. ברגע שיש שטרות שהערך שלהם עבור מיליארד אנשים הוא כמו משכורת חודשית או חצי חודשית המגולמים בשטר בודד אחד, זה בוודאות מעודד זיופים בקנה מידה אדיר או שחיטות אחרת . אף מדינה לא אמורה להנפיק שטרות עם ערך מטורף כל כך לדעתי. במושגים של המערב זה כמו להנפיק שטר ששוה ל- 3000 דולאר או בחלק מהמדינות אפילו 4000 דולאר, כאילו למה להחזיק שטרות כאלה אם לא בשביל להעלים מס או משהו דומה??
אין קשר בין שחיתות לימין או שמאל.
בעבר כאשר השמאל שלט במדינה – הייתה הרבה יותר שחיתות ומתנות למקורבים, מה שהייה חסר אז זו עיתונות חופשית.
מושחתים נמצאים בכל מקום הבעיה היא בחינוך וסובלנות לתופעה – נקודה!
אני לא רואה הפגנה אחת על מהללי ראש הממשלה
לא רואה הפגנה אחת על זה שדרעי חזר לפשוע.
בתנ"ך רשום עם קשה עורף – אני חושב שהעם שלנו רפוי בשני שרירים מסויימים ויחודיים בגוף האדם ולכן מצד אחד לא שומעים את העם ועל הצד השני אני לא אפרט…
אין ספק שיש שחיתות בהודו
גם בארץ יש שחיתות.
הנקודה החשובה כאן זה שהציבור מאבד אימון במערכת הפיננסית
ביוון אנשים מחוץ לערים המרכזיות מחליפים סחורות בלי להשתמש בכסף – זה לאן חוסר אימון במערכת מביא אנשים, ובצדק!
אנינלא נגד מלחמה בשחיתות אבל אם אתה באמת רוצה להילחם – תתחיל מלמעלה – כשראש ממשלה שני עומד להיכנס לכלא, דרעי עומד לעבור סיבוב שני והרשימה עוד ארוכה, אפשר להבין שיש משהו מאוד לא בסדר בחלונות הגבוהים.
שחיתות, קריסה כלכלית, שלטון של הימין = מילים נרדפות.
ביטקוין, מטבע חופשי אמיתי הגיע בהודו ל900$
חבל שיש חזירים בכל מקום. אם הסוחרים היו מוכרים במחיר הרשמי הם היו מועילים לעצמם ולשאר ברווחים גדולים יותר לטווח הארוך. במקום זה הם עושים ארביטראז' שמכניס להם רווחים קטנים לטווח קצר ומעכב את הרווחים של כל השאר. העיקר שהודו נחשבת למדינה רוחנית…
כפי שכבר כתבתי בפוסט קודם, מותר ליחיד להחליף עד 4500 רופי למזומן. לגבי השאר ניתן להפקיד בחשבון בנק אם יש לאדם ראיות לכך שהכסף חוקי. אם לא חוקי, אז משלמים 200% מהמס הקיים.
ראיות שזה חוקי? כלומר, אתה אשם עד שלא הוכח אחרת
חבל שלא צריך להציג ראיות שנולדת – אחרת משלמים 5000% מס במסגרת מלחמה בזומבים