נגיד בנק ישראל הפרופ' אמיר ירון. צילום מסך מתוך יוטיוב
השבוע התרחש ארוע כלכלי דרמטי שנוי במחלוקת בישראל, שנבלע בין רצף הידיעות ההיסטריות וההיסטוריות על הקורונה. בנק ישראל החליט לראשונה מאז שנת 2009 להדפיס כסף, או כפי שהוא כינה את זה בשם הפחות מבהיל: "הרחבה כמותית". ההדפסות האלה מגיעות למרות שהמרוויחים הגדולים מהן הם העשירים, ולמרות שקיימת אלטרנטיבה אחרת מחוץ לקופסא הרבה יותר אפקטיבית עבור הנפגעים הגדולים של המשבר – מובטלים ועסקים קטנים ובינוניים. איזה פתרון אתם שואלים? הנה הסבר קצר על מנגנון הדפסת הכסף גם למי שאין לו מושג בכלכלה:
המשבר הקיים גורם לקפאון שיוצר מחסור בכסף לאזרחים המובטלים ובתי העסק המושבתים. הממשלה רוצה להזרים הרבה כסף למשק כדי להתמודד עם אותן השלכות שיצר המשבר. הכנסות ממיסים בתקופה הזו כמעט שאין והגדלת הגרעון בעייתית – ולכן יש את אופצית יצירת כסף והזרמתו לשוק. כיום ישנן שתי דרכים למדינה לייצר כסף חדש במשק. הדרך הרגילה היא לגרום לבנקים לספק הלוואות נוספות. בכל פעם שבנק מבצע הלוואה חדשה, נוצר כסף חדש – לכן כשאנשים ובתי עסק לוקחים הלוואות חדשות נוצר יותר כסף במשק. אבל פה יש רק בעיה אחת: בתקופת משבר הבנקים חוששים להלוות בגלל שמתעורר אצלם חשש מוצדק שהלווים לא יצליחו להחזיר להם את ההלאוות. הבנק המרכזי יכול מצידו להוריד את הריבית ולעודד את שוק ההלוואות להתניע שוב, אבל הבעיה שבנק ישראל די מיצה את כלי הורדות הריבית שלו ב10 השנים האחרונות. אז מה עושים עכשיו?
במקרה כזה הבנק המרכזי יכול להיכנס לתמונה וליצר את הכסף הדרוש במקום הבנקים. זה מה שעשה בנק ישראל בעצם השבוע. במקביל הפדרל ריזרב בארה"ב, הבנק האירופי והבנק המרכזי באנגליה השיקו הדפסות דומות.
עד כאן הכל הגיוני אלא שמפה מתחילה הפארסה: במקום לתת את הכסף הרב שמודפס לממשלה, לעסקים במצוקה, או למובטלים שנפגעים מהמשבר, בנק ישראל הזרים את הכסף ישירות לשווקים הפיננסיים אחרי שרכש מהם אגח"ים ממשלתיים. הרעיון שעומד מאחורי התכנית הוא שאם בעלי מניות ירגישו עשירים יותר, הם יוציאו יותר כסף בכלכלה האמיתית. הכסף לפיכך יחלחל למטה וככה כולנו נוכל להנות ממנו.
הבעיה בתאוריה הזו היא שמי שבעיקר נהנה מהתוכנית הזו הם בעלי המניות והמשקיעים הכבדים. כלומר האוכלוסייה האמידה והעשירה יותר בישראל. הבעיה הגדולה יותר שבשאר המדינות כל הקונספציה של חלחול למטה של כסף שהודפס לא באמת התממשה במשבר 2008.
הבנק המרכזי באנגליה למשל הנפיק תכנית הרחבה כמותית של יותר מ 375 מיליארד פאונד מאז משבר 2008. הוא רכש אג"חים והקפיץ את מחירי המניות שם בעשרות אחוזים. בפועל בעלי מניות הגדילו את הונם ב 128,000 ליש"ט בממוצע למניה, אבל הם לא יצאו לבזבז יותר. נהפוך הוא, הם הכניסו עוד יותר כסף לשווקים הפיננסיים בכדי להרוויח מהעלייה במחירים. התוצאה: עבור כל לירה שטרלינג שהדפיס הבנק המרכזי באנגליה פחות מ -8 פני חלחל למי שבאמת נזקק לו בכלכלה. כל השאר ניפחו את הבורסות והעשירו את העשירים. כלומר הכלי הזה שהפעיל בנק ישראל – מלבד להפוך את העשירים לעשירים יותר – לא תורם בכלום לבעל העסק הקטן שבאמת סובל.
מה האלטרנטיבה שמוצעת? כלכלנים בכירים ובראשם, הפרשן הכלכלי הבכיר בעולם מרטין וולף, טוענים שבמקום לתת את הכסף לראש הפרמידה בתקווה שהכסף יחלחל למטה- צריך להפוך את הפרמידה על ראשה. כלומר שהבנקים המרכזיים יחלקו את הכסף המודפס ישירות לחשבונות האזרחים באופן שווה וללא תנאים – מה שנקרא "הכנסה בסיסית לכל". באותה מידה חלק מהכסף יכול להיות מופנה לממשלה, שמשוועת להון עכשיו, על מנת שתוכל להזרים כסף לחילוץ אנשים ועסקים. לפי תוצאות גוף המחקר הבריטי "פוזיטיב מאני" – מספיק שהבנק המרכזי באנגליה היה מעביר לממשלה הבריטית פחות מחמישה אחוזים מסך כל הכסף שהדפיס – והיה להם מספיק כסף כדי להחזיק את כל מערכת החינוך הבריטית, לתחזק את כל התשתיות בממלכה, לעודד יצירת מקומות עבודה ולשקם את מערכת הרווחה.
כמובן שמנגנון כזה של העברת כסף ישירה מהבנק המרכזי לאזרחים או הממשלה היא בניגוד לפרדיגמה השלטת בכלכלה המודרנית החוששת כל כך מאינפלציה גם בתקופות דיפלציוניות. בטח ובטח הדברים נכונים גם עבור גוף שמרן כמו בנק ישראל. מרטין וולף טוען שאם שינוי כזה יתרחש, הוא יקרה רק במשבר הגדול שבו לא תהיה ברירה לבנקים המרכזיים. האם משבר הקורונה הוא זה שיביא את הבשורה? ימים יגידו.
כתבה בגרדיאן
ראש ממשלת בריטניה לשעבר גורדון בראון קורא להקמת ממשל גלובלי זמני עקב המצב
אין צורך בממשל גלובלי זמני או קבוע צריך קונפדרציה ביטחונית עם ירדן והפלסטינים ביבי יביא לגן עדן עלי אדמות ואני לא מתומכיו
חבל מאוד מאכזב שאתה לא ענייני ואגב אני מעולם לא הגדרתי בתיאוריות שהנחתי פה עם המילה קונפדרציה זה אתה הוספת והתחלת לדחוף את זה לכל תגובה בנושא מה שאמרתי מהתחלה זה ממשל שיאחד תחתיו כמה שיותר מדינות ויהיו לו חוקה מטבע וצבא אחידים וכן שהמטבע יהיה אלקטרוני דיגיטלי והעלתי רעיון שבמקום הסרבול של גביית מיסים הממשל ימציא לצרכיו עוד מהמטבע לצורכי ביטחון בלבד שזה שמירה על האזרח וממונו וכיוון שיהיה חופש מעבר לסחורות הון אנשים ומידע בהרבה שטח להרבה אנשים בתנאים ליברליים אז הכלכלה לא תפגע מהמצאת המטבע יש מאין של הממשל מה שקורה עכשיו בארצות הברית לדוגמא
"ענייני ואגב אני מעולם לא הגדרתי בתיאוריות שהנחתי פה עם המילה קונפדרציה זה אתה הוספת"
הניק הקודם קודם קודם שלך, מס עקיף, דווקא קשקש על קונפדרציה ביטחונית.
אין טעם להכחיש או לתרץ
אני אומר לך לא הכרתי את הפירוש של המילה הזאת לפני שהעלת אותה בכל אופן יכול להיות שדה פקטו אמרתי את זה בתיאור העניין אבל לא השתמשתי במילה המצחיקה הזאת אתה יכול לבדוק בכל אופן אני לא רואה בזה משהו שלילי אם זה מתאים לדעה הכללית שהנחתי פה
בוודאי שהשתמשת במילה קונפדרציה תחת הניק הישן-חפרן שלך, ויותר מפעם אחת.
חפש בגוגל 'קונפדרציה הכלכלה האמיתית' בכתבה מה17.11.18 בתגובות אתה כתבת את זה לראשונה כתגובה אליי
ערן היקר אני חושב שיש כאן טעות (והניק דוד איש שלו כבר רקד על זה כאילו המדינה מיצרת את הכסף מאין ולא הבנקים. ועכשיו מישהו שיבש את דבריו, כלומר דבריו לא קריא. אייך זה אפשרי לשבש מילים באתר?)
הנה דברי הגאון ויקי
"פעולה של הגדלת היצע הכסף מכונה הרחבה כמותית, ונעשית במספר אופנים, אשר שני העיקריים שלהם הוא קניית איגרות חוב על ידי המדינה (אשר מזרימה את התשלום עליהן חזרה למשק, ומעלה את ערך איגרות החוב שטרם נקנו), והדפסת כסף (ייצור כסף יש מאין בחשבונות המדינה)"
ובכן הבנקים המרכזיים פועלים עכשיו עם האופן הראשון שזה "קניית איגרות חוב על ידי המדינה"
וזה במפורש לא יצירת כסף מאין. למדינה יש כסף מחזורי אמיתי והיא קונה עם זה אג"חים.
הציבור שיקח בעקבות זה אשראי זול שזה בעצם המטרה של המדינה, הוא הוא = הציבור יוצר כסף חוב שזה בעצם יצירת כסף מאין על ידי חברות האשראי.
אז צריך לדייק שלא המדינה יוצרת את הכסף מאין, רק האשראי שהציבור לוקח מייצרת כסף מאין. כלומר חברות האשראי הבנקים המסחריים הם הם מיצרים את הכסף מאין. המדינה רק מדרבנת אותם על ידי קניית אג"חים עם כסף אמיתי של המידנה.
הנה אחת מהכותרות של אתמול
"בנק ישראל משיק תכנית הרחבה כמותית
בנק ישראל ירכוש אג"ח ממשלתי בהיקף של 50 מיליארד ש"ח במטרה להקל על תנאי האשראי במשק ולתמוך בפעילות הכלכלית"
הנה עכשיו דבריו של הניק דוד איש שלו היקר קריא וכנראה לא הצלחתי לפענח טוב את דבריו ואיתך ואיתכם הסליחה.
בכל אופן דברי נכונים שהרחבת כמותית שעושים עכשיו זה לא יצירת כסף מאין על ידי המדינה רק יצירת כסף על ידי הבנקים שנותנים אשראי זול לציבור.
כסף זה אמצעי להחליף עמל בעמל זה הכל לדוגמא לי יש קילו עגבניות ולך קילו מלפפונים ושנינו רוצים גם מזה וגם מזה אז סכום המטבע משקף את העמל שהיה בהשגת המוצר וכל אחד מחזיק בידיו את העמל שהוא עשה בייצור מוצרים או שירש או שזכה או ששדד בכל מקרה סכום כסף מציין כמות מסוימת של עמל שמישהו עשה כדי לייצר טובין מסוימים או שירות מועיל מסוים.
כל הדיונים והזעקות על עוול שיש בנושא הכסף זה כי אנשים מרגישים חוסר צדק כשלאנשים אחרים יש יותר כסף מהם עם פחות עמל מהם .
כדי למנוע את החוסר צדק הזה ולקבע מצב של צדק שבו יש לכל אחד כסף שתואם את העמל שלו דרוש שינוי מוסרי בכל החברה האנושית .
איך עושים את זה?
1.בריאות.
2.חינוך.
איפה ולמי יש את כל המידע הפיזי והמטאפיזי של כל העולם עד לפרטים הכי קטנים כדי שנדע איך ליישם בריאות ואיזה חינוך לתת לצעירים?
הכל כתוב בתורה.
ערן, לצערי גם הפעם מתברר שרוב קוראיך אינם יורדים לסוף דעתך. אינני מבין מדוע, מדוע כל כך קשה להבין שכסף לא נוצר יש מאיין, אלא הוא נוצר על ידי המדינה או באמצעות הבנקים כפי שאתה מסביר, או באמצעות "הדפסה" ישירה של הבנק המרכזי. עכשיו אפשר להזרים את הכסף שנוצר ישירות לשוק ההון, מה שבדרך כלל עושות הממשלות, אבל אפשר גם מה שאתה ואני מציעים מזה שנים – וכמובן גם אחרים רבים וטובים כגון פיזיטיב מאני – לחלק את הכסף שנוצר ישירות לאזרחים. אני יכול לדמיין למשל שהמדינה תדפיס כסף וכל עוד נמשך משבר הקורונה, העצמאים יקבלו קיצבה בגובה הכנסתם החודשית, וכך גם השכירים, וכן הלאה. וכך יעבור יחלוף לו המשבר מבלי נזק כלכלי משמעותי וההתאוששות ממנו תהיה מהירה וחדה. אבל לך דבר אל העצים והאבנים, אם ממשלות ונגידים אינם רוצים להבין את האמת הפשוטה, כיצד אפשר לקוות מקהל קוראים מזדמן לפתוח את הראש ולהבין את הדברים. הדברים ממש פשוטים, אך דורשים חשיבה החורגת מהנורמה ותכונת אופי זאת מאוד נדירה.
לא קיבלנו היפר אינפלציה ?
בוודאי שקיבלנו.
יוקר המחיה והנדלן טסו במרבית מדינות העולם.
דאגו לא להכניס את זה לשום מדד כדי שלא יצטרכו להעלות את המשכורות.
אותי מעניין עכשיו בתקופת המשבר , האם עדיין אתם מחזיקים בדיעה שאין צורך במדינה "המחזיקה רובים" ואולי ניתן לשוק החופשי פשוט להרוג את כל הזקנים, החלשים, העניים שלא יחזיקו מעמד ולתת להם למות בשקט. סתם מעניין אותי מתוך סקרנות איך הם מציעים לטפל בסוג כזה של משבר.
אין צורך במדינה גם עכשיו. מה שצריך זה מערכת שקופה ויעילה של אספקת נתונים והמלצות על המגפה. הציבור אמור לבצע את ההמלצות כדי להגן על עצמו.
מי יספק לציבור את המערכת ואת הנתונים האלה? המשרד לענייני רפואה של שרי האריסון או אולי המשרד לענייני מחלות נגיפיות של תשובה או אולי דווקא המשרד לענייני מיגון והמלצות של האחים עופר? מניח שמשרד ההגנה,המשפטים והצבא של ביל גייטס יעקפו את החוקים בזמן שהאזרחים יבצע את ההמלצות הפילנטרופיות של כל משרדי התאגידים של השוק החופשי. מניח גם שמערכת הבריאות התאגידית של מארק צוקרברג ובזוס יטפלו בחינם ובמסירות בכל החולים בבתי החולים שהם הקימו למען הציבור ויספקו על הדרך את כל התשתיות והחינוך לכמה מליוני התלמידים שיושבים בבית. מקווה גם ששלדון אדלסון לא ישכח לשלם לחצי מליון המובטלים שיושבים עכשיו בבית את דמי האבטלה, כי בטוח שיהודים טובים דואגים לאחיהם היושבים בציון בשם הפילנטרופיה והשוק החופשי.
לבוריס רגר,
שכתב סוציאלסט ליברטריאן נכון, יפה וצודק, ועדיף על כל מנגנון של מדינת משטרה.
שכתבת אפשרי, אך הפתרון לבעייתיות הוא במערכות מידע, שיוקמו על ידי רופאים בלתי משוחדים, שהציבור יבטח בהם מתוך נסיונו.
הפעלת הגיון, במקום התנהלות רובוטית, היא אמצעי נוסף להגנה עצמית, לכל אדם שמכבד את חיי עצמו ומעריכם.
במדינת משטרה(כמו ישראל) אחריות אישית באמצעות הסתמכות על הגיון מושתקת על ידי סוכנים חברתיים רבי עוצמה: מערכת החינוך, התקשורת, העיתונות, הפרקליטות והמשטרה.
בחברה חופשית לא כולם יהפכו לעבדים משוחדים של אלהי הממון.
להדר היקר: ברוך השב. כבר יובל כמעט שלא שמענו אותך ותענוג לשמוע אותך שוב.
כבר חשבתי שעזבת לטבע לאגור מי-גשמים. בכל זאת היה חורף גשום…
UBI ויפה שעה אחת קודם!
לשחרורון:
1. לפי איזה ספר\הוגה אתה מבסס את משנתך הכלכלית-חברתית?
2. כיצד בחברה ללא ממשל וללא "חוק מגובה ברובה", היית מתגונן מפני מגיפת הקורונה?
1. איאן ראנד, מילטון פרידמן, פרידריך הייאק
2. אין שום צורך בחוק מגובה רובה, החרדים למשל לא שומעים לרובה הממשלתי אך שומעים לרבנים שלהם. אך נכון אין כזה דבר להיות חלק מחברה אנושית בלי שקבלת על עצמך חוקים שנאכפים בסופו של דבר ע"י כח כל שהוא, חרם, גירוש, רובה וכו, אבל זה דבר ששחרורון לא מסוגל לקלוט, אתה מבזבז את זמנך. מצד אחד הוא מצפה שתיהיה חברה אנושית שתאכוף את זכות הקניין שלו מצד שני אין לו שום חובות לחברה מלבד לאכוף את זכות הקניין של אחרים. למה שמישהו יסכים לקבל פסיכופט כזה לחברה שלו מלכתחילה?
הוירוס פוגע בעיקרמבמבוגרים ואנשים עם מערכת חיסון פגועה. אותם אנשים יכולים לבודד את עצמם או לבחור לקחת את הסיכון. זה לא כזה מסובך
מעניין איך מחשבה פשוטה ובהירה כפי שמציג שחרורון נסתרת כאן בכזו מידה של פנטיות ושנאה ע"י יצורים שבטוחים שהם מבינים ויודעים. אלה בדיוק הפרטים הקטנים בהם השטן מצוי, והוא קובע שההיסטוריה נדונה לחזור על עצמה.
לשחרורון,
אלה שבסיכון אינם יכולים לבודד עצמם ללא עזרה ושיתוף פעולה מהחוץ, ללא ממון שיבוא לעזרתם, האם גורלם נחרץ?
כל אלה שיתאבדו עקב משבר הקורונה, כל הנשים שיתחילו לעסוק בזנות, כל הילדים שהוריהם העניים יפסיקו לספק להם חיים תקינים, כל החולים שתוחלת חייהם תתקצר עקב חוסר אמצעים, כל הנשים והילדים שהבעלים והאבות המובטלים שלהם ימררו את חייהם, כל הזקנים שימותו מוקדם מעוני ומהדרדרות בתנאי החיים, האם גורלם נחרץ?
למה אתה מניח שלא תיהיה עזרה מבחוץ?
להפך, אם אתה לא משתק את כל המשק יהיה לך עזרה מבחוץ בדיוק כמו שהיום יש עמותות שעוזרות
לשחרורון,
נכון שאם המשק לא ישותק, עזרה תיתכן. תיתכן לכל בעלי האמצעים(בעלי הממון).
היא לא באפשרותו של עני זקן שנאלץ להסתגר ולהתבודד בביתו ובכך גוזר כליה על עצמו.
עמותות הן אחיזת עיניים ממשלתית מגובות בהון ממשלתי.
עמותות פרטיות הן דבר אמיתי. התנדבות וקהילה הם דברים אמיתיים
זה שאתה מעולם לא התנדבת לכלום לא אומר שכולם מתנהגים כמוך.
לא כןלם מצקצקים בלשונם ודורשים מהממשלה למלא את רצונם הקדוש
האם העמותות הפרטיות יצילו מליוני הומלסים ועניים חסרי ביטוח בריאות, באמריקה?
מדובר בסיוע מציל חיים למליונים ולא "ברצון קדוש של מישהו".
האם הוא אפשרי בחברה המיוסדת על אנוכיות טהורה, שאתה דוגל בה?
האם GM יצרה מכונות הנשמה לפני שטראמפ כפה עליה לעשות זאת?
זאת איננה שאלה שבאה לתמוך בכפיה.
זאת שאלה שבאה להראות שהתנדבות פרטית, כפי שהצעת, היא משאלת לב שלא תיושם.
מה פרוש הדבר להזרים כסף לשווקים הפיננסים?
אתה אומר שבנק ישראל ירכוש אגרות-חוב ממשלתיות אבל בכך הוא יקפיץ את מחירי אגרות החוב הממשלתיות.
איך זה יקפיץ את מחירי המניות?
ישנה דרך נוספת לזו שמציע מרטין וולף, שהיא טובה יותר ואנושית יותר מ'ההרחבה הכמותית' של בנק ישראל.
במקום להעביר את הכסף לבעלי המניות ולמשקיעים הגדולים, במקום להעביר את הכסף לאוכלוסייה האמידה והעשירה יותר בישראל, ממשלה אמיצה יכולה לדרוש מחברי העשירון והמאייון העליון, לשאת בחלק משמעותי יותר בנטל באמצעות מדרגות מיסוי גבוהות יותר על ההכנסות שלהם, כולל ההכנסות מרנטות למיניהן, ואף מיסוי על ההון שלהם.
מהלך זה יאפשר לשחרר כמות משמעותית של משאבים לטובת מערכת הבריאות במלחמה בוירוס הקורונה, ויפחית את היקף המיסוי על כלל האוכלוסייה.
מדיניות שכזו תהיה לא רק הוגנת יותר, אלא גם יעילה יותר מבחינה אנושית וכלכלית ותמנע סחרור אל התחתית. מדיניות צנע, המתבטאת בקיצוץ הוצאות ממשלה פוגעת בפעילות הכלכלית, בעוד שמיסוי על העשירון והמאייון העליון (שדרגות המס עליהם הופחתו בשנים האחרונות), אינו פוגע בכך.
מאבק שכזה במעמדות העליונים אינו פשוט מבחינה פוליטית. בעלי ההון, עורכי הדין שלהם, אנשי תקשורת הסמוכים על שולחנם, ועושי דברם במערכת הפוליטית ינהלו מאבק נגדי עוצמתי במטרה למנוע את הפגיעה.
בנוסף, ההיסטוריה מלמדת שגם בזמני משבר, חלק ניכר מבעלי ההון והפוליטיקאים נוטים להעדיף שיקולים אישיים פוליטיים קצרי טווח לפחות עד לשלב שבו אין שום ברירה אחרת.
בכל המשברים שחוותה ישראל עד היום, היו בה מנהיגים שהתאפיינו באחריות, דאגה אמיתית לשלום הציבור וחזון ארוך טווח. הם עמדו בפני הלחצים ועשו את הדבר הנכון. על מקבלי ההחלטות של ישראל וביניהם נגיד הבנק המרכזי לשאול את עצמם כיצד הם רוצים שההיסטוריה תזכור אותם.
נראה לי שיש לשלב בין הרחבה כמותית והדרך שאתה מציע.
נראה לי שיש לשלב בין הרחבה כמותית והדרך שאתה מציע.
מה שאלף משברים כלכליים ומלחמות לא עשו בעבר , יעשה משבר ביולוגי כמו הקורונה. אנחנו חיים כנראה ברגעים היסטוריים דרמטיים שילמדו עשרות שנים קדימה. ייתכן והשינוי החברתי ומוניטרי יקרה כי ההתרסקות תהיה כל כך דרסטית , עד שלא תהיה ברירה לכת הכלכלית השלטת , אלא לעשות שינויים מרחיקי לכת ודרמטיים. לא יודע לאן העולם יפנה אבל יש לי תחושה שהולך שינוי עמוק מאוד שישנה סדרי בראשית. ייתכן שחלק מהדברים שאתר זה ממליץ כבר כמה שנים טובות ייושם באין ברירה אחרת, דוגמת הכנסה בסיסית לכל אזרח, שינויים בדפוסי העבודה, החינוך, התעסוקה וכו שקיימים כבר מאז המהפכה התעשייתית, מיסוי עושר וטכנולגיה למימון גרעונות הענק שיווצרו ועוד ועוד. אנחנו במוקד אחד השינויים הדרמטיים בהיסטוריה האנושית , אז תחזיקו חזק..
אכן, ישנה סכנה של התדרדרות למדינת אח גדול אבל ישנה גם הזדמנות להקטין את הממשלה למינימום
הכותב עומד לקבל מה שהוא מיחל לו – הדפסת כסף ישירות לאנשים. הוא גם עומד לגלות שחוקי הפיזיקה חלים גם על אלו שבוחרים להתעלם מהם – היפראינפלציה והחרבת המטבע
ברוך השם סוף סוף לא תיהיה לממשלות ברירה אלא לבצע "הרחבה כמותית לאזרחים" וסביר להניח שגם שמיטת חובות וכל הפרדיגמות הישנות הולכות להתנפץ ולא נצטרך לשמוע את הקשקושים האלה יותר.
נו איך הביטקוין שלך? גם בו אתה עדיין מאמין כזהב דיגיטלי? כמו שנאמר במקורותינו "רק חמור אינו משנה את דעתו"
מעניין טריליונים הודפסו ולא קבלנו היפר אינפלציה, אבל מה אם נדפיס כמה מיליארדים לאנשים המטבע פשוט יקרוס לעצמו. כמויות הצריכה יקפצו בכל כך הרבה שלא תיהיה אפשרות לענות על הביקוש הרב, התחרות המופלאה של היד הנעלמה הדימיונית גם כן תקרוס לתוך עצמה מרוב הפתעה על כמויות הכסף שפתאום הולכות לצריכה של מוצרי טכנולוגיה עילית כגון בגדים, אוכל, תרופות לסכרת, דלק ותכשל ליצר עוד מוצרי צריכה מורכבים ומוגני פטנטים שכאלה וכל זאת בגלל "פסיק" מהתל"ג העולמי שלא עלינו ניתן חינם אין כסף ישירות לאזרחים הפשוטים, אוכלי החינם והעצלנים.
יש עוד אלטרנטיבה – לסגור את בנק ישראל. כל המשחקים האלה של מה יקרה אם ניאלץ את הכלכלה לפעול כך או אחרת הם כמו להתיימר לפתור משוואה עם 100 משתנים בעזרת מעקב אחר משתנה יחיד. אין לבנק ישראל מספיק נתונים, לא ידע ולא הבנה איך לעשות זאת. די להדפיס כסף, די לחסום אלטרנטיבות לכסף שהבנק מייצר. זאת דיקטטורה קלאסית וזה ייגמר רע.