תמיד מדברים איתנו על רפורמה בבנקים אבל המהפכה האמיתית מתרחשת בשקט מאחורי הקלעים ובעצם יו"ר קרן המטבע כריסטיאן בפעם הראשונה הוציאה החוצה בחודש שעבר החוצה את מה שלבנקים כבר ידוע הרבה זמן – שזה רק עניין של זמן עד שהמטבעות הדיגיטלים בדומה לביטקוין יחליפו אותם. “אני לא ממליצה לזלזל במטבעות וירטואליים” –אמרה לגארד. “במובנים רבים, מטבעות וירטואליים עשויים להוות חלופה של ממש למטבעות הקיימים ולמדיניות המוניטרית” .
אז לכל המאמינים הביטקוין כנראה הוא לא זה שישתלט עם עולם המטבעות. אחרי הכל מדובר במטבע לא יציב שיכול לרדת ולעלות בעשרות אחוזים ביום, לא משהו שכלכלה יציבה מחפשת. מנגד מטבעות דיגיטלים שהכמות שלהם והערך שלהם נשלטים ומיוצרים על ידי הבנקים המרכזיים – בהחלט על הפרק. במחקר מקיף של אוניברסיטת קימבריג' שנערך השנה מצאו שיותר מ-80% מהבנקים המרכזיים בעולם בוחנים כיום אפשרות של הנפקת מטבע דיגיטלי. מרוסיה למשל אנחנו כבר שומעים שאוטוטו הם מוציאים את הקריפטורובל, ובסין מדברים על הנפקה קרובה של מטבע דיגיטלי משלהם .
בנק מרכזי אחד כבר חשף איך יראה העולם הכלכלי תחת המטבע הדיגיטלי שהוא מפתח והוא הבנק המרכזי של אנגליה. לפי דוח שהוציא לפני כשנתיים הוא מספר לנו על עולם שבו לא נהיה מחויבים לפתוח פקדון בבנק. כל אחד מאיתנו יוכל להתקין חשבון אצלו על הסמארטפון או המחשב ולבצע העברות כספים מבלי שישב לנו בנקאי על הראש והכל עם עמלות מינמליות וכמעט אפס סיכון. זה יכול להגיע עד למצב שבו רוב הכסף החדש יוזרם ישירות למשק על ידי הבנק המרכזי במקום שיוזרם על ידי אשראי שמיוצר על ידי הבנקים היום.
לגארד בעצם במן קריאת השכמה פונה למערכת הבנקאית ומזהירה אותם שאת המהפכה הזו כנראה כבר אי אפשר יהיה לעצור. אבל אין מה לדאוג להם, הבנקים בשנים האחרונות משקיעים הון עתק בסטארטאפים שקשורים לבלוקצ'יין כדי שהם יובילו את המהפכה במקום שיכחדו על ידה. אנחנו יודעים למשל שחלקם מקימים מחלקות שרק מתעסקות בזה. בנק הפועלים שלנו הודיע השנה על יוזמת פיתוח בתחום עם מיקרוסופוט. האם זה ילך להם? מוקדם להבין עדיין את המהפכה שמחכה לנו בפתח בשביל לדעת איך יראה עולם כזה ומי ישלוט בו הפעם.
שלום, אני לא ממש מבין בנושא ורציתי לשאול לגבי אי-יציבות הביטקוין. הטענה היא שהמטבע לא יציב ועל כן לא ראוי. מה זה אומר? האם האם הסיבה פנימית (אולי הצפות לא צפויות בכמות הביטקויין הקיימת) או חיצונית (נאמר – שהמחיר הדולרי שלו משנתה?).
״אי יציבות״ משמעה שהמחיר של ביטקוין בדולרים משתנה ברמה גבוה יותר ממה שנראה לאדם מסויים
הביטקוין לא יציב כי מדובר בגודל שוק זעיר יחסית לכל מטבע ממשלתי ״יציב״: פחות ממאה מילארד דולר לביטקוין לעומת כמעט 20 טרליון דולר. כלומר בערך פי
200
לכן כל תזוזה של כמה מליוני דולרים מורגשת היטב בשוק הביטקוין
האם זה משנה? תלוי מה את עושה עם ביטקוין.
ביטקוין הוא כנראה מכשיר אחסון הערך הטוב ביותר בעולם. במיוחד אחסון ערך לטווח יחסית ארוך. בזה הוא מצטיין והתנודתיות שלו לא רק שלא משנה יותר מידי, גם הולכת ופוחתת
לעומת זאת, אם אתה חושב להשתמש בביטקוין כדי לקנות שוקו במכולת, כנראה שזה לא מכשיר טוב
זוכר את הויכוחים שהיו לי איתך ועם איתי נבו.
אז בוא נסתכל 6 שנים מאז.
מה קורה עם הבנק החברתי? כמה לקוחות יש לו?,
איפה נמצאים היום "שפע" ו"לבבות" וכל המטבעות הקהילתיים? מה גודל השוק שלהם.
מעולם לא הודיית שטעית בדבר. ואתה ממשיך לזרוע דיסאינפורמציה, ולהציג את עצמך כמומחה קריפטו.
ביטקוין יצמח וישגשג על אפך ועל חמתך
אתה פשוט מקשקש בלי להבין על מה מדובר…
פרופסור מואב צודק. אתה סתם שרלטן. שיהיה בהצלחה עם הפיאט שלך.
עופר היקר
מעניין את מי אתה מביא כראיה, את הדמגוג והגאוותן הכי גדול במדינה ? בדרך כלל כאלה גאוותנים אפי' את התחום שהם כביכול אמורים להיות מומחים בהם, עומר מואב התגלה כבר מזמן כפנאט וכחסיד שוטה של אסכולת שיקגו.
וכחסיד שוטה וכפנאט, הוא כרגיל גם אנטישמי קטן. הוא יחד עם אבי שמחון שני אנטישמים גדולים, שקצים בריבוי הילודה היהודית.
הם שניהם אחרים על כל הגזירות הכלכליות בארץ ישראל. נגד עקרות בית נגד נכים יוצא צה"ל, ונגד כל מה שהרגש היהודי מייצג.
מבחינת מקצועית, עומר מאוב ואבי הם שטחיים מאוד, לא מבינים כלום בשום כלום.
הם מזכירים מאוד את נערי שלמה המלך שהורידו את האומה כולה לאבדון.
על הנערים האלה נאמר: "בנין נערים סתירה" וסתירת זקנים בנין. כלומר מה שהזקנים בנוי בעמל רב = החברה הישראלית, הם תוך כמעט שתי עשורים הצליחו להחריב כל חלקה טובה.
לסיום:
מה שמואב ואבי עשו לחברה הישראלית, זה רק סבל. וייזכרו כהמן המודרני לעד.
מה שערן הילדסהיים היקר עושה לחברה כולה, זה תישאר לזכרו ולטובה לעד.
בוא נרגע חבר, פרופסור מואב אומנם מבין בכלכלה אבל הוא לא בדיוק המציא את התחום, ולא כל מה שהוא אומר נכון. ערן סהכ נעביר אינפורמציה תעשה איתה מה שאתה רוצה.
אייל היקר.
ההבדל ביניהם היא קריטי מאוד. כי מואב היה בתפקיד ציבורי (התפרנס מכספי ציבור) ככה שהיה לו את הכוח לכפות את השיטה החולנית של אסכולת שיקגו על כולנו.
מה עוד שהוא גם דברן של השיטה במדיה תמיד, כלומר הוא מדבר בשם המדע כביכול ובשם התואר, בזמן שהוא שטחי מאוד ומאמין ילדותי בשיטה.
(מואב בעצמו שהוא נקלע בוויכוח עמוק בנושא, הוא מודה שהוא לא מבין כלום. הוא טוען ש"כלכלה זאת מדע" ולכן אין להתווכח עם מדע. כבר באמירה הזו, הוא מגלה את ערוותו)
ערן הילדסהיים היקר מנגד, לא בתפקיד ציבורי ולא מתפרנס מהציבור ובכל זאת עושה ימים כלילות לכלל החברה. אז נכון שמדובר על אינפורמציה כלומר הוא פועל דרך גלוי אינפורמציה לכל, אבל בשביל זה גם צריך לעמול עמל רב, ללמוד נושאים רבים ולהבין הרבה תחומים ואחרי כל זה עוד להילחם לטובת הכלל.
יחידי סגולה עושים דברים כאלה, ולכן מגיע לו את כל הכבוד.
ההון הבינ"ל בהחלט לא יקבל לאורך ימים שימוש רחב במטבעות-קריפטו כמו ביטקוין, כי למעשה מדובר במתן שליטה ל"ותיקי" הביטקוין, המחזיקים ברוב המטבעות, בחלק נכבד מן הכלכלה העולמית. מטבעות לאומיים – אפשרי טכנית, אבל הרי המדינות יכולות לעשות זאת גם במטבע "רגיל" ולא רק דיגיטלי. (כמו-כן תצטרך להיות אפשרות ליצור אספקה בלתי-מוגבלת של מטבע נוסף לצורך פיחות; אני לא יודע אם יש feature כזה במטבעות היום; אבל זה עניין משני.)
אז אם יהיה אימוץ של המטבעות הללו, בלי מהפכה חברתית עמוקה, מן הסתם מדינות יאפשרו לבנקים להנפיק עוד מן המטבע הלאומי כנגד חוב, כמו שקורה היום עם כסף "רגיל".
לא צריך להיות רוטשילד או סורוס כדי להיות "ותיק" ביטקוין. אם אתה מאמין בביטקוין – קנה ביטקוין ותהיה מ"ותיקי" הביטקוין. לעומת זאת, ותיקי הדולר והשולטים בבנק המרכזי האמריקאי הוא מועדון סגור.
מי שלקח סיכון בשלב מוקדם תורם להתפתחות כלכלת הביטקוין. אם הביטקוין יתרסק, ה"ותיקים" לא יקבלו את כספם חזרה מהממשלה. לכן, לממשלה לא מגיע דבר אם הביטקוין יצליח.
אם יווצרו מטבעות מגובות בלוקצ'יין לאומיים. מטבעות פיאט שיצרו כסף שאינו מבוסס חוב אכן תהיה בכך תרומה עצומה לכלכלות העולם. אולם אם שוב השליטה תשאר בידי הבנקאים הרי הם שוב ישלטו בכלכלות העולם לטובתם ולרעת האוכלוסיות.
״אחרי הכל מדובר במטבע לא יציב שיכול לרדת ולעלות בעשרות אחוזים ביום, לא משהו שכלכלה יציבה מחפשת.״
כמו שיוני חכם אמר פעם: אל תחשוב שהפלגה חלקה היא תוצאה של צוות טוב
הביטקוין הוא תנודתי יחסית כי נפח השוק שלו הוא פצפון. 100 מילארד דולר בסהכ
עם זאת התנודתיות של ביטקויון יורדת באופן די קבוע, ושנתח השוק שלו יגדל כך תרד התנודתיות
הבנקים וקרן המטבע לא מדברים על מטבע קריפטו, הם משתמשים בהייפ כדי לקדם מטבע פיאט דיגטלי ולגנוב כח מהבנקים. כלומר, מטבע ממשלתי (או גלובלי) עם כל החסרונות של מטבע פיאט, ללא ההיתרונות של מזומן (פרטיות והגנה על המשאבים)
לפי מה שהבנתי ממאמר שקראתי לא מזמן הקריפטורובל מטרתו "להכשיר" כסף שחור ברוסיה.