פאנל בכנס.מימין לשמאל: יוני בן בשט, עומר מואב, ירום אריאב, אביה ספיבק ,נילי מארק, גל גבאי
צילום:אור לי ברלב-"חדר מצב צדק חברתי"
הכנס "חושבים מחדש על לימודי הכלכלה" ,שארגן פורום סטודנטים ארצי, היה הצלחה גדולה עוד לפני שעלה אורח אחד לבמה. עוד לפני שהנואם הראשון נשא את המילה הראשונה. ההישג הוא בעצם קיומו של הכנס.
קבוצת סטודנטים בהתנדבות מלאה הקדישה זמן רב והצליחה להרים כנס לתפארת מלא בנציגי תקשורת, כלכלנים בכירים ושר אוצר לשעבר . לא דבר של מה בכך. מטרתם היא המטרה של כולנו. מטרה אמיתית ומלאת השראה המתרכזת סביב הניסיון להפוך את החברה שלנו לצודקת יותר ושיוויונית יותר דרך הכשרת כלכלנים שיהיו מחוברים יותר למציאות. לכן הם גם קוראים לשנות את לימודי הכלכלה והמודלים המנותקים ולהתאימם לצרכי החברה.
ואפרופו מנותקים, ראשון לבמה עלה שר האוצר לשעבר יאיר לפיד. נראה שלפיד כלל לא הבין לאן הגיע ,והימם את הסטודנטים הפעילים כשפנה אליהם: "חלק מכם לומדים כלכלה כי אתם רוצים להיות עשירים. אין בזה שום דבר רע, אבל אל תסתפקו בלעשות כסף." בכלל נראה לפיד בנאומו כאילו הגיע לכנס רק כי היתה שם במה ,מיקרופון וכלי תקשורת רבים. אחרת לא ברור מה הקשר בין נאום הבחירות שנשא (הם לא נגמרו כבר?) לבין מטרת הכנס.
אחריו עלו זוג סטודנטים רהוט, עמיר רוזנטל ועדן וקנין ,שהציגו את המחקר של הפורום על לימודי הכלכלה. בחדשות היו וודאי מכנים את העובדות שהוצגו שם כ"מראות קשים". על פי המחקר נחשף שכלכלנים כלל לא לומדים איך להתמודד עם משברים כלכליים. רק קורס אחד במוסד אקדמי אחד בישראל מלמד על משבר 2008 ונחשו כמה קורסים יש על המשבר הגדול בשנות ה30? התשובה היא אפס. אפס , על פי המחקר, זה גם מספר הקורסים באי שוויון שלומדים כלכלנים. ואגב, רק 4% מהלימודים מוקדשים למציאות הכלכלית, לפילוסופיה ולהיסטוריה של הרעיונות הכלכליים.
אחרי המצגת המרשימה חיכינו כולנו לשמוע את תגובת האקדמיה למסקנות המחקר.
ארבעה כלכלנים בכירים ובינהם המשנה לנגיד לשעבר, אביה ספיבק, פרופ' עומר מואב ומנכ"ל האוצר לשעבר, ירום אריאב, התכנסו בפאנל בהנחית אשת התקשורת גל גבאי. מי שחיפש בשורה מדיון זה על שיטה חדשה, על שינוי דרמטי בשוק העבודה, על ראייה שונה של הכלכלה – התבדה די מהר. עיקר הדברים נסבו סביב אותם ויכוחים מוכרים וישנים. הדיון אף הפך בשלב מסוים לקרבות אגו גברי על קפיטליזם וסוציאליזם. השיא היה כאשר החל ויכוח בין שניים מהכלכלנים האם גשר המכביה קרס בגלל העדר רגולציה ממשלתית או עודף רגולציה. נראה שעוד רגע הויכוח היה גולש לשאלה האם ישראל כושלת שוב ושוב באירוויזיון בגלל היד הנעלמה. מי שנכנס באמצע הדיון עוד היה יכול לחשוב שיוני בן בשט,הסטודנט היחיד בפאנל, הוא דווקא זה שנמצא שם על תקן המבוגר האחראי בשולחן.
כל הויכוחים האלה נראו די מיותרים רגע אחרי שעלה הדובר המרכזי של הארוע, פרופ' סטיב קין האוסטרלי. קין, מומחה בעל שם עולמי, הוכיח באמצעות מודלים כי רוב הכלכלנים שמתווכחים על סוציאליזם וקפיטליזם כלל לא מכירים את בסיס המערכות של שתי השיטות ואת מנגנון ייצור הכסף על ידי בנקים עם ההשפעות הדרמטיות שלו על הכלכלה. לכן אין להם כלל יכולת להבין ולחזות את הגורמים למשברים הכלכליים ואלה מפתיעים אותם שוב ושוב.
מעניין מה היה אומר קין אילו ידע כי אחד מהמשתתפים בפאנל טען בעקשנות רק בשנה האחרונה כי הבנקים בכלל לא מייצרים כסף.
פרופ' סטיב קין בכנס הכלכלה בסינמטק. צילום: אור לי ברלב
נקודת אור בכנס ואולי "הכוכבת" הבלתי מעורערת שלו היתה חברת הפאנל הנוספת ד"ר נילי מארק. נטולת אגו וללא טיפת יהירות, לא חששה מארק להודות כי טעתה. היא כינתה את הכלכלה כ"מלחמת דתות" וטענה כי עברה שטיפת מוח באקדמיה ושטפה את המוח לאחרים באקדמיה. היום היא יודעת שמדובר בכלכלה כושלת.
גם כאשר ניסו להסיט את דבריה העניניים למלחמות האגו בשולחן הפאנל, לא נגררה אליהן. כשכינו את ספר המאקרו כלכלה שכתבה לפני עשרים שנה 'ספר איום ונורא', לא היססה להודות בכנות נדירה שהיא מסכימה עם הקביעה הזו. היא הצטערה שכתבה את מה שכתוב בתוכו. חבל שאין לשאר הכלכלנים את האומץ להגיד "טעיתי- צריך לחשב מסלול מחדש", כמו שעשתה ד"ר מארק אל מול כל נציגי התקשורת בסינמטק והקהל שמחא לה כפיים. אולי במקרה כזה הכלכלה שלנו עדיין לא היתה הופכת למושלמת, אבל היא גם לא היתה תקועה כבר עשרות שנים עם אותם מודלים מנותקים, שמובילים אותנו שוב ושוב למשברים וסבל רב.
זה הזמן להגיד תודה לפורום הסטודנטים שארגן את הכנס ושנותן תקווה שד"ר מארק לא לבד ובעתיד נראה עוד הרבה כמותה.