בעולם הפועל על בסיס כלכלי הגיוני, יש מחיר לכסף על פי ההיצע והביקוש האמיתי לאותו כסף. מחיר הכסף היום מושפע מריביות שקובע הבנק המרכזי ויותר מכך – מהריביות האפקטיביות הנקבעות בשוק האג"ח.
במצב שוק נורמלי למנהלי הפנסיות יש אפשרות לנהל תיק בעל תשואה סבירה. לא גבוהה, אם רוצים להימנע מסיכונים מיותרים, אבל סבירה בכל זאת. כמו כן, כאשר ההבדל הכמותי בין הדורות אינו נמצא בסוג של שפל או שיא, הדרישות מן הקרנות ניתנות לקטלוג כממוצעות, ונכנסות לפעמון הפיזור הסטטיסטי הרגיל.
והנה, באה תקופה כמו שלנו, שבה יש "סערה מושלמת" של ממש עבור מנהלי הפנסיה ה-"מסכנים". מדובר בתקופה שטורפת את כל הקלפים ובעיקר טורפת לכולנו את הפנסיות. הנה ארבעה גורמי קושי שאיתם מנהלי הקרנות צריכים להתמודד ולא ברור איך:
1. כמות הפורשים גדלה
דור ה-Baby Boomers (אלו שנולדו אחרי מלחמת העולם השנייה) שבולט בעולם המערבי ובעיקר בארה"ב מגיע לשלב הפנסיוני שלו ובכמויות עצומות. כפי שגל הלידות שיקף אז את האופטימיות שלאחר המלחמה, כך היום הדור הזה מגיע לגיל הפרישה בכמויות שמעבר לממוצע הנורמאלי של כל דור. כמות כה גדולה של פורשים יוצרת עומס עצום על המערכת הפנסיונית שצריכה למצא מקורות מימון כדי לתקצב את כולם עד יום מותם.
גרף המראה את העלייה התלולה בשיעורי הילודה בארצות הברית בשנים של דור הבייבי בום. המספרים בציר האנכי הם מספר הלידות לאלף נפש
2. תוחלת החיים עלתה
לא ארחיב יתר על המידה על הנקודה הזו, אבל היא מוסיפה בעיה פוליטית לא קטנה לפוליטיקאים ולאותם מנהלי הכספים. מדובר, כמובן, בהארכת תוחלת החיים של מקבלי הפנסיות. לא רק שיש יותר מקבלים פוטנציאלים אלא שאלו חיים הרבה יותר שנים ומגיעים לשאוב הרבה יותר כסף ממה שהחישוב האקטוארי שראשי המערכת הפנסיוניות שלנו ניבאו. למה זו בעיה פוליטית? כי הדרך היחידה שמצאו לנכון קובעי המדיניות לטפל בבעיה הזו הייתה מאז ומתמיד דחיית גיל הזכאות. זאת על בסיס אותו נימוק רפואי שחיים יותר.
עד מתי גיל הפרישה עוד יכול לגדול: 70? 75? רק לאותם ראשי המערכת הפתרונים. מה שבטוח תחשבו על זה שלאותם פוליטיקאים האופציה של הודאה בכשלון המערכת, ופיצוץ שיטת הפירמידה של המערכת הפנסיונית, אינה באה בחשבון.
3. צמיחה קטנה, אבטלה גדולה
בשנים האחרונות הממשלות צריכות להתמודד עם צמיחה גלובלית קטנה ומכאן אזורי אבטלה גדולים מן הרגיל. בשל הטעיות חישוב של לשכות הסטטיסטיקה הרשמיות לא תמיד רואים בגרפים אבטלה מפורשת אבל היא קיימת. כוח עבודה הולך וקטן ככל שהגלובליזציה, האוטומטיזיה, והאובריזציה נוגסים בכל פלח של הסידור התעסוקתי הישן. כשיש יותר אבטלה יכולת האזרחים לחסוך ולהפריש לקרנות ליום פרישה פוחתת משמעותית.
4. הדיכוי הפיננסי והתשואות הנמוכות
הניסוי הגרנדיוזי המכונה הדיכוי הפיננסי "Financial repression" (ואני ממליץ לכם לקרא את ההגדרה ברשת) מייצר את אחת מתופעות הלוואי ההרסניות ביותר עבור מי שאמור לייצר קצבה קבועה למבוטחים בקרנות הפנסיה. התופעה גורמת לכלי ההשקעה ארוכי הטווח הסולידיים להניב תשואה של כמעט 0% אם לא פחות מזה. דיכוי פיננסי נובע מהרחבה כמותית (הדפסת כסף של בנקים מרכזיים), ריבית 0 ומדיניות מרחיבה הגונבת את ההכנסה מן הפנסיונרים ומעבירה אותה למישהו אחר. המישהו האחר יכול להיות ברצוי לכלכלה האמיתית, ובמצוי לפעילות הפיננסית הספקולטיבית של הקרובים לצלחת.
מה שבטוח, לא ברור איך רוב המנהלים שמוגבלים לרכישת כלי השקעה סולידיים, יוכלו לספק פנסיה מכובדת למבוטחיהם כאשר תנאי הכרחי לקיומה של אותה פנסיה הוא השגת מינימום תשואה של 4-5% על הקרנות בכל שנה?
***
בעולם המתפתח הבעיה קטנה יחסית כי שם פשוט אין מנגנון פנסיוני מסודר אבל בעולם המפותח, העשיר והוותיק, אותה פצצה מתקתקת מדירה יותר ויותר שינה ממי שאמון על לספק את מה שהובטח.
משה שלום הוא ראש מחלקת המחקר של FXCM ישראל
רציתי להשאיר תגובה לגבי פוסט קודם על ריבית שלילית שבנק גרמני הנהיג, אבל אין אפשרות להשאיר תגובות נוספות לפוסט ההוא. לכן את התגובה ארשום כאן: מי שעוקב אחרי https://harveyorganblog.com/ קרא הבוקר ששבוע לאחר הטלת הריבית השלילית בבנק הגרמני, עוד שני בנקים גדולים הצטרפו לבנק הגרמני וגם הם מטילים ריביות שליליות על החוסכים.
המאמר החשוב הזה מדגים בפעם במי יודע כמה את נזקיה של הריכוזיות הממשלתית.
אנו צופים כעת בהתרסקות מוחלטת של היומרה לתכנן ונהל את החיים לאוכלסיות גדולות מאוד.
הדבר המקומם כאן הוא שבשם ההבטחות לפנסיה, גונבים את ההמונים כדי לתת למקורבים ולמחוברים (מי אמר פנסיה תקציבית?), בלי להשאיר להם ברירות (חוק פנסיה חובה…).
הסקנדל רק התחיל.
העולם לא נחלץ ממשבר.
נהפוך הוא.
המשבר מגיע וכל מה שנוסה למנוע אותו,נכשל בצורה מוחלטת.
כמה הערת לתגובות פה
1. ״לא יודע איך להשקיע לבד״ – אחד הדברים החשובים ביותר בחיים שלנו, זה להבין איך העולם והכלכלה מתנהלת. לא צריך תואר בכלכלה בשביל זה ( למעשה עדיף שלא יהיה תואר כזה – סתם יבלבל אתכם).
תעשו לעצמכם ולילדים שלכם טובה ענקית: תשקיעו זמן בלהבין היכן אתם חיים. תלמדו כלכלה (מה לעשות), היסטוריה (מה ניסו בעבר), פילוסופיה (איך לעשות שימוש המידע הזה)
2. מה זה פנסייה. פנסייה כפי שהיא כיום היא תוכנית ממשלתית כפוייה. כיון שהיא תוכנית ממשלתית, לקרנות הפנסיה אין תחרות ואין שום סיבה לתת שירות טוב (כולם חייבים ״לחסוך״).
הפנסיה לא נועדה לאפשר לכם לחסוך לגיל זיקנה. זה המעשיה שמספרים לכם. פנסייה זה כלי ששואב את הכסף שלכם לאגח ממשלתי (כלומר חזרה לממשלה) ובארהב לבורסה. זה כלי להעברת הון מאיתנו לממשלה ולמקורבים
הנה כמה סיבות בגינן לא תראו כלום מהפנסייה: תספורת, מקדם קיצבה שעולה פעם בכמה שנים, ריבית אפסית, מנהלי קרנות פנסיה של מוסיפים כלום אבל לוקחים בערך שליש מהעסף כדמי ניהול, אינפלציה
3. מה לעשות? כל אחד הוא במצב שונה. אבל הנה הרציונל שלי
אנחנו נמצאים בתקופה של הדפסת דולרים מטורפת יחד עם חוב ענק
https://mobile.twitter.com/TaylorEdwards99/status/738385750140588032/photo/1
זה לא בר קיימא. מה עומד לקרות הוא מה שקרה לאורך כל ההיסטוריה, היפראינפלציה וקריסת מטבע. זה יקרה עוד שבוע או עוד 5 שנים, אבל זה יקרה
אני שם את כספי רחוק ככל האפשר מידהם של המושלים הבוזזים, וכל חודש אני קונה זהב פיזי (יש לי מטבעות זהב בכספת) וביטקוין.
יש לי שאלה אליך.נראה שאתה מבין.
קודם כל,כמה עולה להשכיר כספת (אני מבינה שזה בבנק?!),
איפה קונים מטבעות זהב?
והאם אין בעיה למכור אותם אח"כ.
מה קורה אם יש לי חיסכון רגיל שאני מקבלת עליו כלום וקצת,אבל הוא נזיל.
אני צריכה אותו למחייתי.
לגבי הביטקוין אני ממש לא מבינה.
תודה אם תוכל לענות לי בשפה פשוטה.
העצה הכי טובה שאני יכול לתת לך היא אל תשקיעי יותר ממה שאת יכולה לעצמך להפסיד. זה נכון לביטקוין, זהב, מניות ו״חיסכון״ פנסיוני
העצה השנייה שאני יכול לתת לך היא אם את לא יודעת מה זה ביטקוין אל תשקיעי בביטקוין. לא קשה למצוא חומר באינטרנט. למדי את הבסיס ואז תחליטי
כיון שאני לא גר בארץ אין לי מושג איך קונים זהב בארץ. בארהב זה די קל, יש אתרי אינטרנט של חברות גדולות וידעות והם פשוט שולחות בדואר, אולי הן שולחות גם לארץ
עד כמה שאני יודע, החזקת זהב גולמי אסורה בארץ.
אפשר להחזיק זהב בצורה של תכשיטים למשל.
אותו עיקרון לגבי יהלומים.
עלות כספת היום נעה בערך בין 500 ל1000 שח לשנה בבנק אבל תוסיפי לכך עלות ביטוח שיכול להגיע בקלות גם לכמה אלפי שח תלוי בגובה הביטוח. הבעיה היותר גדולה היא למצא כספת פנויה בבנק. הבנקים החלו לצמצם את מתן שרותי הכספת שלהם.
לגבי הזהב אין מגבלה חוקית לרכוש זהב מכל סוג מתכשיטים דרך מטבעות ומדליות
כספת טובה בריצפה,שמירה על דיסקרטיות, חיבור למוקד שמירה פרטי, אקדח והכי חשוב, יחסים מצויינים עם השכנים זה פתרון לא רע.
הקייס נגד בנק הוא שהוא עלול לקרוס (ואל תגידו שזה לא קרה). אולי הכספות ישמרו ותוכנם לא יגנב ע"י הממשלה, אבל יתכן ולא תהיה גישה אליהם עד שהבנק יפתח מחדש וזה עלול לקחת חודשים
הקיים נגד ביטוח הוא שאת חייבת לדווח על הזהב. ואז אם הממשלה תחליט להחרים אותו את בבעיה (וגם זה קרה בעבר*)
* https://en.wikipedia.org/wiki/Executive_Order_6102
מה לגבי חסכון באמצעות קופת גמל?
שם כביכול אף אחד לא יכול לגעת לא?
למשהו שנעשה בכוונה ובהוראה מלמעלה קוראים "טעויות חישוב של לשכות הסטטיסטיקה הרשמיות". זכור למה התפוטר ראש הלהמ"ס הקודם.
לכותבי הכתבה. אני מאלה שהמוח נכבה להם כשמדברים איתם על מספרים בכלל וכסף בכלל.
לאחרונה נחשפתי לאתר שלכם והבנתי שאני בבעיה חמורה!!!! אתם יכולים אולי בבקשה לכתוב איזה אפיקים לחסכון לפנסיה יש למי שלא רוצה או יכול לקנות נדלן (אין לי ילדים שאני צריכה לדאוג להם לירושה, ונראה לי הגיוני שעדיף לי לשלם כל חודש את השכירות עד סוף חיי, במקום להשקיע סכום ראשוני גדול ואז לשלם כל חודש משכנתא)
שלום לכותבי הכלכלה האמיתית.
אני מאוד אוהב את האתר שלכם, עין מפוקחת בעולם של אנשים שמעדיפים לטמון את הראש בחול.
אבל, אני שואל, מה האופציות עבורי כאדם פרטי לפתרון הבעיות הללו?
כן, אני מנסה להעביר את המידע הזה לכמה שיותר אנשים כדי לנסות ולעורר מודעות שאולי תביא לשינוי.
אבל עד ואם שזה יקרה, איזה המלצות יש לכם לאנשים שרוצים לדאוג לעתיד שלהם?
ברור לי שאתם לא מתחייבים לעתיד טוב או יכולים להבטיח משהו, אבל מה הם כרגע האפיקים שכן ניראים יותר אופטימים עבור אדם פרטי שרוצה לנסות לדאוג לעתיד שלו?
אנשים פה מדברים על לחסוך לבד לפנסיה או להשקיע בעצמם.
הריבית שאני מקבל על חיסכון בבנק שווה לכלום והכסף רק מאבד את הערך שלו בהסתכלות של עשרות שנים קדימה, אז איך זה מסתדר?
ולגבי השקעה עצמית, לא כל אדם יכול להרשות לעצמו ללמוד מקצוע נוסף. בטח ובטח כאשר כל הכלכלה הזו היא ברובה שקר אחד גדול. גם אם אלמד את ה"חוקים" של בתי הספר לכלכלה, אלה חוקיים שקריים שלא באמת נאמנים למציאות. בטח כשמבינים שהמציאות מובנת על ידי בעלי הכוח. אז כל חוק שלא יהיה, בסופו של דבר בעלי הכוח יניעו את הדברים לפי האינטרסים שלהם. אז איך אני בכלל יכול לנסות ולהשקיע בשוק המניות במצב כזה?
אשמח לתשובות מכל העונים.
תודה על הזמן והידע שלכם.
סופ"ש נעים 🙂
אני יכול לספר לך מה אני עשיתי,עובד כמו שעון כבר כמה שנים, הוצאתי כמה שיותר כסף מהפנסיה ללא קנסות ופדיתי מייד פיצויים כשיכולתי וכמובן קרנות השתלמות מייד כשאפשר. כל הכסף נותב לקניית נכסים בחול בעיקר ארהב עם תשואה של מעל 10 אחוז לשנה. הכסף שמופרש לפנסיה יוכל לספק לך 1000 שח לחודש על כל 200000 שח וזה יקרה רק בגיל הפרישה, לעומת זאת השקעה בנכסים מעבר לים נותנת מייד 10 אחוז לשנה מה שכנראה יסדר אותי מאוד עד בפנסייה וכמובן גם לאחר הכניסה לתקופת הפרישה. יש חברות שמנהלות קבוצות השקעה כשהנכס נרשם על שימך בחול, צריך להיזהר ולבדוק טוב טוב את הנתונים אבל יש חברות שמתנהלות בתום לב מניסיוני לפחות.
תודה רבה על השיתוף.
אכן חשבתי על האפיק של השקעה בנדל"ן בחו"ל, כי בארץ זה פשוט כמעט בלתי אפשרי.
כרגע אין לי את הסכומים הללו, אבל בהחלט היכולת לקחת מהפנסיה ולהשקיע במקום אחר זה רעיון טוב. ובטח שעדיף מאשר לקוות שעוד 50 שנה הכסף הזה יחזור אלי עם ערך ראוי.
תודה 🙂
אה ועוד משהו, כשסוכן הפנסיה יושב איתי ומנסה לגרום לי להשקיע בכל מיני ביטוחים כמו ביטוח סיעודי וכאלה ומנסה להסביר לי כמה כסף בחודש יהייה לי בפנסייה, אני עובד בהייטק, אני מחייך בנימוס, מסביר לו שהוא יכול להמשיך לקשקש עד מחר אבל אני פשוט לא מאמין לשום מילה שיוצאת מפיו ושברור לי שהרבה לא ישאר מהפנסיה ושאני דואג לעצמי ולא בונה על הפנסייה הממשלתית הכפוייה.
זה מלחמה אבודה . היה לי שיחה עם חבר שעובד במערכת הלה הסביר לי שאין שום בעיה בפנסיות היות וזה עומד בהסכם הקרן הבסיסי ואכן יכול להיות שעמיתים יקבלו פחות ממה שהם מתכננים אבל ככה זה בחיים פעם אתה מרוויח פעם מפסיד..( או פעם אתה מפסיד ופעם הבנק או הקרן מרוויחים)
בקשר לנהל לבד זה מאוד נחמד למי שקורא כאן והוא יכול. יש אין ספור אנשים שאינם מסוגלים אין להם שום כישור לכך. ויתרה מזאת מי שכאן טוען שהוא יודע בוודאות איך להבטיח תשואה טובה לעשרות שנים קדימה שירות ויקים קרן בעצמו. רק אז הוא יגלה מה שכולם יודעים שהדרך הכי טובה ? זה OPM. כסף של אחרים…
אני חוסכת לבד ומנהלת את תיק ההשקעות שלי לבד ואני יודעת שאוכל להוריש אותו לילדי .מה קורה עם כל כספי הפנסיה של אנשים שניפטרו וכמובן לא ניתן להוריש אותם ,כלומר הכספים נשארים בחברה שמנהלת אותם.כלומר החברה שמנהלת את הפנביות נהנית פעמיים ,גם מכל דמי הניהול וגם מהכספים שנשארים אחרי מות נפנסיונר.
איך לחסוך לבד?
מה יקרה אם יחילו ריבית שלילית?
אני בעצמי מתחבט בשאלה מה לעשות עם קרן הפנסיה ועדיין אין לי פתרון טוב..
אשמח לשמוע פתרונות אפשריים
זו רק מחשבה, אבל דברים פיזיים כמו מגרש או יהלומים (שני דברים שאינני מחזיקה, ואינני ממליצה או לא ממליצה עליהם ספציפית). לא אמורים להיות מושפעים מרעות חולות כמו ריבית שלילית.
נראה לי שבמקרה הזה עדיף יהלומים. זה גם משהו שמוכר ברמה בינלאומית והערך באמת אמור להיות יציב.
מגרש נראה לי פחות נוח ממלא סיבות ועם יותר סיכונים.
מי זה האידיוט שמפריש לקרנות במקום לחסוך לבד?????
המסקנה היא שצריך כנראה לחסוך לבד לפנסיה.
צודקת 100%
ולוותר על הטבות המס? זה עדיין משתלם?
חישוב מהיר ״על מפית״ – תבדוק אותי
דמי הניהול בסופו של יום הם בערך 30% מסך הכסף.
מס משיכה מוקדמת הוא…. 30% (לפחות מה שהיה במקרה שלי)
זה בלי לחשב אינפלציה (אתה שם שקל היום, עוד 40 שנה הוא יהיה שווה כנראה הרבה פחות), תספורות, העובדה שאתה מקבל את הכסף חזרה בסכום חודשי לא ידוע (המקדם משתנה כל הזמן), יש דיבורים על כך שכספי הפנסייה יכסו את הפסדי הבנקים ממשכנתאות (שהנדלן יקרוס) וכו׳