גז טבעי הוא משאב נקי יחסית הנמצא בשפע, ובמקרים רבים, זול יותר מאשר דלקים מאובנים אחרים כמו נפט ופחם. יש הרבה גז טבעי בעולם שמספיק כדי לענות לצמיחה הצפויה בביקוש העולמי. עם זאת, יש להעביר את הגז הטבעי ממקורות הגז לצרכנים. הדרך המקובלת היא העברת הגז בצינורות, דבר המגביל את טווח ההעברה לצרכני הגז.
הדרך החלופית להעברה של הגז, כאשר צינור אינו אפשרי או אינו כדאי, היא להפוך אותו לגז טבעי נוזלי (LNG). על פי הערכות של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה, הגז הטבעי מספק כיום כ – 22% מצרכי האנרגיה בעולם, והביקוש לגז טבעי צפוי לגדול ב- 45% עד 2045. גז טבעי נוזלי הוא המוביל העיקרי של הצמיחה בסחר בגז טבעי, ונתמך על ידי הרחבה חזקה של יכולת ייצוא. גל של פרויקטים של מפעלי הנזלה לייצוא עשוי להוסיף להגדלת קיבולת הגז הגלובלית בכמעט 30%.
תהליך הנזלת הגז דורש השקעה גדולה מראש לבניית מתקני הנזלה ומתקני יצוא, כדי שהגז הנוזלי יכול לעבור בספינות מיוחדות למרכזי הביקוש. ההשקעה הגדולה מחייבת חתימת חוזים ארוכי טווח למכירת גז נוזלי בכמויות גדולות, מכיוון שהבנקים ומלווים אחרים רוצים בטחון עבור הכספים שהם מספקים. השגת חוזים כאלו היא בעייתית.
גז טבעי נוזלי מיוצר במפעל הנזלה שבו שלושה מרכיבים עיקריים: יחידות ההנזלה הנקראות 'רכבות', מיכלי אחסון גז נוזלי באתר, ורציפי הטענה של הגז הטבעי נוזלי. לצורך תהליך ההנזלה מקררים את הגז למינוס 160 מעלות צלזיוס. בנקודה זו הוא הופך לנוזל ונפחו קטן פי 600. ממתקן ההנזלה הגז הטבעי נוזלי זורם למיכלי אחסון קריאוגניים שנועדו לעמוד בטמפרטורות נמוכות כדי לשמור על הגז מקורר במצבו הנוזלי. מכאן מטעינים את הגז הטבעי נוזלי לספינות מיוחדות, המעבירות אותו למרכזים בשווקים. כאשר הגז טבעי נוזלי מגיע ליעד הסופי שלו, הוא עובר תהליך הפיכה חזרה למצב גז כך שהוא יכול לזרום במערכת הצינורות המקומית.
הצורה המקובלת להפקת גז מקידוחים המרוחקים מהחוף, היא באמצעות אסדה לניקוי הגז הגולמי הממוקמת באזור ההפקה, והעברת הגז הנקי בצינור לחוף לשימוש כמות שהוא, או למפעלי הנזלה ומשם למכליות LNG המעבירות את הגז הנוזלי לאזורי הביקוש. כאשר עומק המים הוא עד כ- 500 מטר אפשר להשתמש באסדה קבועה. בעומקים גדולים יותר משתמשים באסדה צפה.
מאפיין חשוב של האסדה הצפה הוא יכולת אחסון ופריקה מובנית. הוא מאפשרת הובלת נפט גולמי וגז טבעי למשתמשי קצה כמו בתי זיקוק, מפעלי הנזלת גז וכו', היישר משדות הגז והנפט הימיים, בניגוד לשיטות אחרות המחייבות את העברת המוצרים בצינורות למיכלים בחוף. בשיטה זו פועלים בקידוחי כריש ותנין, וגם נובל אנרג'י תכננה להשתמש באסדה צפה בשדה הגז לוויתן. הממשלה החליטה מסיבות שאינן ברורות, להשתמש באסדת טיפול קבועה שתמוקם כ- 9 ק"מ מחוף דור-נחשולים. החלטה זו, למקם את אסדת הטיפול סמוך לחוף הביאה למספר תוצאות שליליות, שלא התכוונו אליהן. כמו בעיית הקונדנסט.
שיטה נוספת להפקת גז היא באמצעות מפעל הנזלה צף (FLNG). בצורה זו הגז הטבעי המופק מקרקעית הים, מנוקה, עובר הנזלה ומאוחסן על כלי שיט צף שמוצב באופן קבוע מעל שדה הגז. הגז הטבעי הנוזלי המאוחסן במפעל ה-FLNG מוטען מאוחר יותר למיכליות המעבירות אותו ישירות לשוק. שיטה זו מאפשרת עקיפת הצורך במפעלי הנזלה יבשתיים, ובעיקר במקומות כמו ישראל בהם אין למעשה מקום להקמת מפעלים כאלה. למרות שרעיון של מפעל הנזלה צף להמרת גז משדות ימיים לגז טבעי נוזלי קיים כבר עשרות שנים, יש רק קומץ של יחידות מבצעיות או יחידות שהוזמנו בעולם. אלו שנבנו אופיינו בעלויות עתק, מעל 10 מיליארד דולר למפעל צף. פריצת הדרך הגיעה דרך בנית FLNG המבוססים על הסבת אוניות קיימות, המוזילה משמעותית את עלויות בנית מפעל ההנזלה הצף.
מפעל ההנזלה הצף והפורץ דרך, הילי אפיסיו של חברת גולאר (Golar LNG), הוא הראשון מסוגו בעולם. מדובר באונית שינוע גז טבעי שעברה הסבה בתוך כשנתיים למפעל הנזלה צף על המים במספנת קפל בסינגפור, ובהשקעה של כ- 1.2 מיליארד דולר. היתרונות של FLNG הבנוי בשיטה זו, הם בעלות נמוכה יותר מאשר העלות של בניית צינורות ומתקני הנזלה יבשתיים. בזמן הקמה קצר יותר בהשוואה למפעלי הנזלה יבשתיים, ובאפשרויות הנפתחות לניצול שדות גז 'תקועים' שכיום לא כדאי כלכלית לנצלם.
ה- FLNG של חברת גולאר ממוקם בים כ- 14 ק"מ מהחוף במים רדודים, סמוך לחופי קמרון במערב אפריקה, ליד העיר קריבי. העברת הגז טבעי נוזלי ממפעל ההנזלה למיכליות מתבצעת כאשר שתי הספינות, ה- FLNG והמיכלית, ממוקמות זו לצד זו. החלטת ההשקעה הסופית בהילי אפיסאיו, התקבלה בנובמבר 2015. זה קרה לאחר שנחתם הסכם עם תאגיד הענק הרוסי גזפרום – לרכישת כל הגז הטבעי נוזלי שיופק במהלך שמונה שנים בשדות הגז קריבי בים. גזפרום שכרה שתי מיכליות לשנע את מטעני הגז הטבעי נוזלי מקמרון.
כשנתיים וחצי לאחר קבלת ההחלטה, הוטען ב -17 במאי 2018, מטען הבכורה של המפעל הצף על מיכלית אחת וסימן את התחלת הפרויקט השני של FLNG, והראשון הבנוי על הסבת מיכלית LNG. ביוני 2018 מסרה החברה כי הילי אפיסיאו עברה את מבחני הקבלה והיא פועלת באופן מסחרי מלא . בדוחות הכספיים של גולאר לרבעון השני של 2018 נאמר על הילי אפיסיאו: 'כל ארבעה מתקני ההנזלה – אושרו לאחר שנבדקו לפעילות בקיבולת המוגדרת או מעליה, והמפעל הצף פועל עם זמינות מסחרית של 100%'. ב-23 לאוגוסט 2018, מסרה חברת גולאר שהילי אפיסיאו הגיע ל -100% מהיקף יכולתו העסקית. עד תחילת נובמבר 2018 כבר נשלחו עשרה מטעני גז טבעי נוזלי מהילי אפיסיאו.
מפעל ההנזלה הצף, הילי אפיסיאו שם את קמרון על מפת הגז הטבעי נוזלי בעולם, כמדינה ה- 20 המייצאת גז מסוג זה. ה- FLNG מאפשר לקמרון להפיק ולמכור את המשאבים של שני שדות גז 'תקועים' ליד קריבי, שאחרת היו נשארים באדמה. לאור תוצאות ההפעלה המוצלחת בודקת חברת גולאר הזדמנויות נוספות למפעלי הנזלה צפים על בסיס אותו הרעיון. לגולאר יש עוד שתי מיכליות ותיקות הדומות להילי שסומנו להסבה ל- FLNG עבור פרויקטים נוספים לייצוא גז במערב אפריקה. שתי האוניות יישלחו למספנת קפל להסבה ל- FLNG. לפי החברה, מתקיימים דיונים נוספים על מספר הזדמנויות בעלות פוטנציאל גבוה, והוכחת ההתכנות של הילי אפיסיאו מוסיפה מומנטום לדיונים אלה.
באפריל 2018 דיווחה גולאר כי חתמה על עסקה מקדמית עם תאגיד הענק בריטיש פטרוליום – עבור אוניה דומה להילי אפיסיאו שתמוקם בפרויקט Tortue / Ahmeyim באזור המשתרע על פני המים הטריטוריאליים של סנגל ומאוריטניה. ב-21 לדצמבר, 2018 הודיעה ענקית האנרגיה הבריטית BP כי הגיעה עם שותפיה להחלטת השקעה סופית בשלב 1 של הפרויקט.
המשמעות לישראל
שימוש במפעל הנזלה צף FLNG דוגמת הילי אפיסיאו בשדות הגז הישראלים יאפשר ייצוא גז בצורתו הנוזלית ללא תלות במפעלי ההנזלה במצרים, יאפשר ניצול שדות גז קטנים קיימים וכאלו שתיווצר עכשיו כדאיות כלכלית לגלות אותם ולנצלם. כמו כן הוא יאפשר את סילוק אסדת לוויתן מחוף דור-נחשולים על כל הסיכונים במיקום זה, יאפשר ייצוא קונדנסט ישירות מה- FLNG, וימנע את העברת הקונדנסט ואחסונו במקומות רגישים בישראל.
למאמר המלא של פורטוגלי לחצו כאן
אמנון פורטוגלי הוא חוקר אנרגיה במכון חזן
טמפ' ניזול של גז טבעי תוקנה מ 260- ל 160- והתגובה המקורית שלי שהצביעה על השגיאה שביצע 'חוקר האנרגיה' נמחקה כדי להעלים כל עדות לכך שהיתה טעות.
חברתיים טובים בשכתוב ההיסטוריה.
טוב אני מניח שהיסטוריה רצופה ב'הצלחות חברתיות' שווה להתאמץ לשכתב.
IYI = Intellectual yet idiot
מונח שנתבע ע"י נאסים טאוב ומתאר אנשי "אקדמיה", "מומחים" (בעיני עצמם) שאינם עוסקים בתחום ואינם חשופים לתוצאות העצות שהם מרגישים צורך לתת
טעות בהקלדה או טעות בהעתקה-הדבקה?
מאחר ושני המספרים האלה נמצאים סמוך אחד לשני בויקיפדיה ואתרים דומים זה נראה יותר כמו העתקה רשלנית מאשר טעות סופר.
ואיך 'חוקר אנרגיה' לא שם לב לטעות כלכך בוטה?!
260- צלזיוס זאת טמפ' שבה כל דבר פרט להליום קופא.
איך דבר כזה עבר מתחת לידיים שלך ולא שמת לב?
כמו שכתבתי קודם- בתעשיה כזאת טעות הייתה עילה לפיטורין.
כאשר מי שמזמין את המחקרים הוא מכון חברתי אין לזוטות כמו טמפרטורות והבחנה בין יחידות טמפ' כל חשיבות.
אתה צודק, היתה טעות בהקלדה, במקום 160- נכתב 260-
לא נותנים להגיב..מוחקים מה שלא תומך בממון.
תעשו מה שרוצים
120 קמ מהחוף
מעל פי הבאר!
כשהגז נקי אחרי זיקוקו תעשו מה שרוצים..
זו הסחת דעת להתעסק עכשיו בהנזלה.
זו הטעית הציבור מהעיקר.
אל תרעילו אותנו 10 קמ מהחוף!
את כל התהליכים מעל פי הבאר 120 קמ !
מקווים שמישהו בממשלה יתעשת.
מצפים שיתחילו לחשוב עלינו האזרחים ועל חיינו, לא רק דרך מסך הכסף והכדאיות של הטייקונים. ממשלה שאיננה מאזנת בין הצרכים האמתיים היא ממשלה רעה.
[מוטב לתקן עכשיו משהו שיהיה הרבה יותר יקר לתקן אחר כך.
מקווים שמישהו בממשלה יתעשת.
מצפים שיתחילו לחשוב עלינו האזרחים ועל חיינו, לא רק דרך מסך הכסף והכדאיות של הטייקונים. ממשלה שאיננה מאזנת בין הצרכים האמתיים היא ממשלה רעה.
[מוטב לתקן עכשיו משהו שיהיה הרבה יותר יקר לתקן אחר כך.