ב-2010 נבחרה קטאר על ידי פיפא לשמש כמארחת מונדיאל 2022. פיפא בחרה בקטאר למרות שבלאטר הוזהר מפני העבריינות שמפעילים השלטונות שם בכל הקשור לזכויות עובדים.
כמחצית מהעובדים בקטאר הם ממדינות זרות. בעיקר הודים, נפאלים ובנגלדשים.
קשה שלא להגדיר את מצב העובדים הזרים העוסקים בבניית המדינה לקראת המונדיאל שם כעבדות לכל דבר ועניין. הרבה מחומרי התיעוד של העבדות בקטאר נגנזו על ידי השלטונות עוד בטרם דלפו החוצה. מה שכן ידוע הוא שאותם אזרחים זרים עובדים בחום של 50 מעלות כ-12 שעות ביום ללא מים ובלי אוכל. אלו שחולים או מסרבים לעבוד עוברים הרבה פעמים עינויים. הקטארים מאכלסים את העובדים בלילות במקומות שאינם ראויים למגורים. השיטה בקטאר מאפשרת למעביד להחרים את הדרכון של העובד וככה הם שולטים בו. העובדים לא יכולים לעזוב את המדינה ואת העבודה ללא אישור המעביד או בטרם סיימו את המשימות שהוטלו עליהם. עד כה נהרגו יותר מ1200 איש בעבודות האלה וההערכה היא שהמספר יעלה ל4000 עד תחילת המונדיאל.
פיפא מודעת לנתונים וכאשר נשאל על כך בלאטר פטר את עצמו בטענה ש"זו לא האחריות של פיפא". בלאטר ,שהתפטר השבוע , הוא למעשה המטרה הגדולה של החקירה המתבצעת בשבועות האחרונים נגד פיפא – מספר דסקל בתכנית הרדיו של הכלכלה האמיתית.
ההסבר של דסקל על פיפא מזכיר להפליא את מנגנוני אחרון ארגוני הפשע בעולם. בראש המאפיה או ה"מאפיפא" (כפי שמכנים זאת העיתונאים) עמד בלאטר, שהפעיל את סגניו ואנשים נוספים בתוך הארגון, תוך הבטחה שהם בטוחים תחת המעטפת המגנה של פיפא. הסגנים, שחלקם היום כבר נעצרו, שוכנעו על ידי בלאטר הכריזמטי שהם יכולים לבצע שחיתויות מבלי להיתפס.
הקושי להגיע ולהאשים את בלאטר נעוץ בכך שפיפא מסתמכת על אמנות בינלאומיות, המאפשרות לה לפעול כגוף עצמאי שלא קשור לאף מדינה ושאחראי על החוקים והרגולציות של עצמו. למעשה מבחינה משפטית אין אף גוף או ארגון שנמצאים מעל פיפא -מסביר דסקל. בלאטר דאג שהחוקים שיעברו בארגון יגבו את השחיתויות שהוא ביצע. הוא למעשה יצר מצב אבסורדי שבו ביצע את השחיתויות שלו באופן שהיה חוקי וכשר מבחינת הארגון.
השחיתויות של בלאטר נעשו בעיקר למטרה אחת –לשלוט בארגון. אחת הדרכים שעזרו לבלאטר לשלוט ללא עוררין בפיפא ולכהן כתוצאה מכך כראש הארגון 5 קדנציות ברציפות, היא העובדה שהבחירות לראשות הארגון נערכו בקרב 209 מדינות. רובן קטנות ומושחתות או לא מסודרות. לכל מדינה קטנה יש קול בקונגרס פיפא השווה בערכו לזו של מדינה גדולה. כלומר קולה של טובגו שווה לקול של גרמניה. לבלאטר על פי החוקים שהמציא, היתה אפשרות לחלק "תשלומי סולדיריות" מתקציב הפיתוח של פיפא. הוא לחץ להעביר למדינות קטנות ומושחתות תשלומי סולידריות הנאמדים במאות אלפי דולרים לכל מדינה. בשטח פיפא העלימה עין ולא בדקה שבאמת אותם כספים הועברו לצורך בניית אצטדיון או פיתוח הכדורגל המקומי . החשד הוא שלפחות חלק מהכסף זרם ישירות לכיסם של המנהיגים המקומיים בתמורה לתמיכה בבלאטר. סה"כ חושדים שבלאטר העביר מיליונים רבים כשוחד למדינות תחת ההגדרה של תקציבי פיתוח.
פיפא היא לא רק ארגון מושחת – מסביר דסקל. היא גם ארגון שמפלה בין המינים. כך למשל סכום הזכיה של נבחרות גברים במונדיאל הוא יותר מ 570 מיליון דולר מול סכום הזכיה של נשים באותה תחרות שיעמוד בקרוב על 15 מיליון.
כמו כן פיפא לא היססה לאיים על הקרירה של כדורגלניות ש"העזו" לתבוע אותה בעקבות אפליה. כך למשל כדורגלניות שרצו לתבוע את פיפא בעקבות ההחלטה לשחק במונדיאל הנשים על דשא סינטטי (להבדיל מהגברים) , נסוגו מהתביעה לאחר שאוימו שיסולקו מהנבחרות בהן הן משחקות. דשא סינטטי ידוע כגורם לפציעות רבות יותר בהשוואה לדשא הטבעי -במיוחד עבור נשים, הנחשבות ללוחמניות יותר מגברים על המגרש. הטענה של פיפא היא שעלות החלפת הדשא גבוהה מידי ונאמדת בכ- 3 מיליון דולר. פיפא, מספר דסקל לשם השוואה, השקיעה 27 מיליון דולר רק כדי לרכוש מלון בציריך. הכנסותיה רק מהמונדיאל נאמדו בכ-5.7 מיליארד דולר.
התבטאות מדהימה לא פחות בתחום השוויון בין המינים, התרחשה כאשר בלאטר נשאל איך אפשר לקדם את הכדורגל הנשי? הוא טען בתשובתו שהפתרון נעוץ בכך שנשים ישחקו בבגדים יותר נשיים. כלומר יותר צמודים. בלאטר, מי שאמור להוביל את הכדורגל הנשי, הסתבר שאפילו לא הכיר את אלכס מורגן, מבכירות שחקניות הכדורגל העולמי.
לגבי המגמות בעולם הכדורגל, דסקל הוא לא איש בשורות . הכדורגל הפך לדבריו לבעיה שמוכרת לנו במיוחד מהעולם האמיתי של אי שוויון ופערים שהולכים וגדלים. היום הקבוצות המאד עשירות רק הופכות ליותר ויותר עשירות. מהכיוון השני קבוצות עניות לא יכולות להדביק את הפערים. הפערים האלה גדלים משנה לשנה, מה שמבטיח שנמשיך לראות גם בשנים הקרובות את אותן קבוצות בגמר ליגת האלופות. מקור הפערים הוא בעיקר עקב שיטת התגמול מזכויות שידור ושיטה המגבילה משקיעים חיצוניים להשקיע הרבה כסף בקבוצות בינוניות וקטנות בשל תקנות הפייר פליי הפיננסי. מדובר בתקנות שאוסרות היום על בעלי קבוצה להשקיע סכום הגבוה יותר מהכנסות הקבוצה.
להאזנה לראיון המלא עם אוריאל דסקל (הוקלט לפני התפטרות בלאטר) לחצו כאן