באיחור קל נחשפתי לעובדה שרה"מ נפגש עם בכיר בוולמארט והציע הקלות רגולטוריות בכדי לסייע לרשת להיכנס לישראל. הנה כמה דברים שכדאי לדעת על התאגיד:
בשלהי שנת 2013, השחקן אשטון קוצ'ר ורשת וולמארט החליפו מהלומות מתוקשרות בטוויטר. הסיבה: עובדי וולמארט אספו כסף כדי לסייע לעמיתיהם לרכוש מזון לארוחת חג, והרשת התגאתה ביוזמה. בציוץ הראשון תהה קוצ'ר מדוע הרשת, שרשמה באותה שנה רווח נקי של 17 מיליארד דולר, לא יכולה לשלם לעובדיה שכר גבוה יותר, שיאפשר להם להתקיים בכבוד וללא תרומות. בהמשך השרשור חשף קוצ'ר גם את העובדה שרשת וולמארט מייעצת לעובדיה כיצד לקבל קצבאות ותלושי מזון מהמדינה על חשבון משלם המסים.
עובדים שאינם יכולים להתקיים ללא סיוע הם עניין שכיח בקרב רשתות. אלה האחרונות משלמות לרוב העובדים שלהן שכר מינימום שאינו מאפשר להתקיים בכבוד, ובדרך כלל נאבקות בניסיון להעלות אותו. יש גם רשתות אחרות, כגון ג'ון לואיס בבריטניה, שחולקות את הרווחים עם העובדים אך הן נדירות. הרוב המוחלט של הרשתות בתחום הקמעונאות עונות להגדרה של "חנות חברה".
***
"חנות חברה" הוא מושג שהוטבע בשנות הארבעים של המאה שעברה. בעיירות מבודדות בהן התעסוקה התבססה על חברה פעילה אחת (למשל עיירת כורים) הייתה נפתחת חנות בבעלות החברה שסיפקה את צרכי העובדים, החל במזון וכלה במלבושים. כך נהנתה החברה פעמיים, הן מהתפוקה של עובדיה, והן מהמשכורות הזעומות שחזרו לכיסה דרך החנות שבבעלותה. במקומות מסוימים בארצות הברית עובדים כלל לא קיבלו משכורות אלא תלושים או "אשראי" לרכישה בחנויות החברה. כוחן של חנויות החברה החל לדעוך לאחר שכלי רכב פרטיים הפכו לנפוצים בקרב פועלים, וכך יכלו הם להשתחרר מאחיזתה של החברה ולנסוע ולרכוש את צרכיהם במקומות אחרים.
וולמארט היא אחת המעסיקות הגדולה בעולם. רוב העובדים ברשת מרוויחים שכר מינימום, וניתן לשער שכמעט כל דולר שנכנס לכיסם יוצא בקופה של הסניף בו הם עובדים. במובן זה, וולמארט היא "חנות חברה" פר אקסלנס, אלא שתאגיד בסדר גודל כזה אינו יכול להסתפק בכספם של העובדים – ערים שלמות בארצות הברית הפכו לשבויות של התאגיד. בכל מקום בו פתחה סניף חדש, ובמיוחד בערים קטנות, היתה וולמארט פוצחת בשיווק אגרסיבי שלווה בהורדת מחירים זמנית, שחיסלה את כל העסקים הקטנים והמקומיים ברדיוס של 100 ק"מ בקו אווירי. זאת הרשת שכעת מבטיחים לה הקלות רגולטוריות, אם רק תואיל להיכנס לישראל.
התירוץ הרשמי לחיזור אחר הרשת, אם להסתמך על דברי יועץ ראש הממשלה, אבי שמחון, הוא להכניס תחרות לשוק הקמעונאות המקומי, ולהוזיל את יוקר המחיה. רק להזכיר, בשנת 2015 הוזמן רמי לוי להדליק משואה, לאחר שנבחר לתפקיד בשל היותו "פורץ דרך בתחום הקמעונאות, שהוביל להוזלת מחירים בתחום המזון". לכאורה, אם רשתות מקומיות עושות את העבודה, אנחנו לא צריכים לייבא תאגידים מחו"ל. בפועל, בעשור שקדם לטקס הדלקת המשואות, אותו עשור שבו פרחו רשתות הדיסקאונט הגדולות, צמחה ההוצאה הממוצעת למשק בית על מוצרי מזון (כולל פירות וירקות) בקרוב לחמישים אחוזים: מ- 1,705 ₪ בשנת 2003 ל- 2,517 ₪ בשנת 2015. מדד מחירי המזון באותן שנים עלה בכארבעים אחוזים בלבד, כלומר, הייתה עלייה ריאלית בהוצאה על מזון.
שיווק השקמה, חצי חינם, הכול בזול ושאר הרשתות ה"מוזלות" לא הצליחו להוזיל את סל מוצרי המזון. אין שום בסיס לאמונה שדווקא רשת וולמארט תצליח במקום שהם נכשלו. כדי להוזיל את יוקר המחיה צרכנים צריכים לנטוש את הרשתות שגורמת להם להוציא יותר ממה שהתכוונו, לצאת לשווקים, לרכוש מזון טרי במקום מוצרים מעובדים, לבשל לעצמם ולזרוק פחות. מי שיפעל לפי המלצות אלה יוכל לחסוך 50% בממוצע על הוצאות המזון. עוד רשת גדולה רק תבטיח עובדים נוספים בשכר מינימום, שבויים בידי חנות החברה.
פורסם לראשונה בSlow
שלום לכולם,
אנשים מחפשים פתרון לא הגיוני לבעיה קיימת.
קודם כל – לפי שחרורון- ושוב אני מסכים איתו.
12 שנות לימוד הופכות את התלמיד הממוצע לדביל, כזה שאפילו לא מודע לכך שהוא לא מבין דבר ב:
1. תחום הפיננסי, כולל חסכונות, פנסיה או מה קורה בתלוש המשכורת שלו.
2. ללא יכולת להבין כיצד עסק עובד, וממש לא חסרים דוגמאות – עדיף לך לפתוח עסק אל מעולם לא ביקרת בבית ספר.
3. ממשל, גופי ממשל וזכויות האזרח במדינה – כלום.
4. התמודדות עם החוק ותביעות קטנות – אין להם שמץ.
5. והכי עצוב קיבעון על מהיא עבודה – שזו בעצם עבדות, ללמוד כדי לקבל עבודה טובה זה המסר
6. אובדן היצירתיות והיוזמה.
לאחד כזה, משכורת מינימום היא קומפלימט.
למה לא מוציאים מבתי הספר גאונים?
הכי קל להבין זאת כשבוחנים קבוצות של קיצוניים – כמו אירן או אי לימוד אנגלית וחשבון לאברכים – ככה שומרים אותם עבדים.
אל תרחמו עליהם – כי אתם באותה הקלחת.
זה כמובן הכי קל להאשים את כווולם חוץ מהשיטה. הממשלה אשמה, בית הספר אשם, העובדים, חוסר בתחרות וכו'. מי שלא יודע כל הדברים הנ"ל התפתחו תחת הקפיטליזם וכמובן בהנחיית היד הנעלמה של בעלי ההון שעיצבו אותם ברצונם לפי האינטרסים שלהם. לא משנה באיזו שיטה שלטונית או בית ספרית אתה סופו של דבר שבעלי הכוח שבימינו אלו הם בעלי ההון יעצבו אותם מחדש. הנה רעיון מהפכני במקום שעסקים יהיו בשליטה פרטית הם יהיו דמוקרטים כל עובד קול אחד, הרי אנחנו דמוקרטים לא? גם במשרדי ממשלה כל עובד קול אחד ולא מערכת היררכית. במצב כזה לא יהיה צורך כמעט בחוקי עבודה ושכר מינימום ובטוחני שגם הבירוקרטיה והשחיתות תרד פלאים
ראשית, כל סיפור ההזמנה הזה הוא מנופח. נתניהו פגש בתור לשירותים מישהו עם תג-שם של וולמארט, הזמין אותו לבוא לארץ (באנגלית יפה! הו כמה יפה!) ומיד רץ לעשות מזה כותרת. לא יהיה כלום כי לא היה כלום.
שנית, אין שום הרחבה הגיונית של רשת ההפצה של וולמארט שבה מכירות בשוק הקטן שלנו הן כלכליות לוולמארט. הם ענקיים באמריקה (כלל היבשת), מתאמצים במזרח, מגרמניה הם כבר התייאשו – אין להם באמת מה לחפש פה.
אבל הם באמת behemoth והם באמת היו הרסניים להמון כלכלות של עיירות קטנות, ואצלנו שופרסל סוף סוף מצליחים להרים מותג פרטי…
שחרורון צודק. אריק צודק.
גם להדר דברי טעם שכדאי להקשיב אליהם.
ולכן?
דרושה תחרות אמיתית.
כלומר שהממשלה תואיל לא להתערב.
אם וולמארט יכולים להיכנס לארץ בלי כל מיני הנחות והטבות, אהלן וסהלן. אם לא, לא צריך. זה הכל.
הדר, זו המשמעות האמיתית של שוק חופשי תחרותי. וכך צריך. וזה נכון בכלל: מדינה שלא מתערבת!
ראשית בא נדון קצת עוד במושג התחרות והשוק החופשי. רגע אם וולמארט יכול לבוא אהלן וסהלן, למה המהגר האפריקאי לא יכול לבוא לפה לעבוד? או אני בשוויץ? איפה לפתוח את השוק לתחרות של העובדים? איפה השוק החופשי של העובדים? למה רק ה"קפיטל" יכול ללכת לאן שהוא רוצה בחופשיות? מה עם "קפיטל העבודה"? ז"א אם העובד לא מרוצה ממה שהעסק משלם לו, כמו שהעסק לא מרוצה מהשכר הגבוה שהוא צריך לשלם בארה"ב ועובר להודו. אם יש הסכם שאם עסק אמריקאי יכול לבוא לפה ועובד ישראלי יכול ללכת לבחור מהעסקים בארה"ב לעבוד שם אז יש על מה לדון.
ונחזור להתערבות הממשלתית, תשמע זה קישקוש. לא קיימת נקודת זמן בהיסטוריה האנושית וגם לא תיהיה כזו שאין התערבות וזה לא משנה אם אתה קורא לגורם המתערב ממשלה, מועצת עיר, מועצת השבט, מועצת השכונה או מועצת הקיבוץ. כל חברה אנושית בוחרת לעצמה את החוקים של "השוק" כמו למשל לא להעסיק ילדים, כמו למשל לא לשפוך עופרת לנהר ליד (ולכן שוק חופשי זו פנטזיה), או כמו למשל לא לסחור בבני אדם (כן הקפיטליזם סחר בבני אדם והחליט לשנות את "השוק" משוק יותר חופשי ולהתפתח לקפיטליזם עם שוק פחות חופשי ללא עבדות, גם הקפיטליזם לא נולד טהור מן הקופסא)
אז נכון אני בהחלט בעד שההחלטה על ההתערבות תתקבל ברמה כמה שיותר נמוכה ומבוזרת עד כמה שאפשר, ברמת העיר, ברמת הישוב וכו, אבל מה לעשות יש דברים שהם משאב ציבורי, כמו למשל הנהר או הים, ועיר אחת לא יכולה להחליט שהיא כן מזהמת ואחרת לא ואז דרושה הסכמה רחבה, תקרא לה "מועצת הזקנים של הערים הרציונליות" או משאל עם או תקרא לה ממשלה זה לא משנה וכן אם יש חוק אז דרושה אכיפה אלימה תקרא לה משטרה או תקרא לה חרם רבני או נידוי מהשבט.
אתה יכול להגיד שהמבנה ההיררכי של ממשלה הוא פגום כמו גם המבנה ההיררכי של עסק קפיטליסטי פרטי ולמעשה הניהול של כל עסק בין אם פרטי או משרד ממשלתי צריך להיות דמוקרטי ולא היררכי על מנת שההחלטות ישרתו את הכלל ולא מיעוט קטן של פוליטיקאים, בירוקרטים, דירקטוריון, בעלי מניות שליטה
אבל להגיד שאסור שיהיה גורם מתערב זו פנטזיה מטופשת
אצל הפונדמנטליסטים של שוק חופשי כמו שחרורון הסיפור זה תמיד שחור ולבן, תחרות וזהו.
ראשית הוזכרו הקלות רגולטוריות, שזה במילים אחרות סיבסוד, במילים אחרות גזילת המיסים שלנו שבמקום שילכו לשירותים ציבוריים הולכים לטובת תאגיד פרטי שרק מעניין אותו שורת הרווח. למה לא לסבסד במקוםאת וולמארט קואופרטיבים של מגדלי ירקות אורגנים מקומיים להורדת יוקר המחיה? או כל דבר אחר שיכול להיות קצת יותר יעיל ולספק תשואה קצת יותר טובה כספית וחברתית.
לא רק זאת הוא גם יעסיק עובדים בשכר נמוך שהממשלה תצטרך לסבסד גם אותם.
באופן כללי כל מי שעיניו בראשו רואה לאן "תחרות" מובילה. תחרות לכשעצמה בכלכלה קפיטליסטית מובילה לחיסול התחרות ולמונופול, כמו שתוארה לעיל הטקטיקה של וולמארט.
הורדת מחירים אגרסיבית וחיסול כל התחרות. כך קורה כמעט בכל תחום. הרי בתחרות יש מנצח והוא אוכל את המפסיד ושלום לתחרות. שתקום תחרות מחדש זו פשוט פנטזיה נהדרת של הMARKET FUNDAMENTALISTS. לא צריך להיות גאון לראות שכל שני וחמישי יש מיזוגים ושאנו נשלטים ע"י כמה מגה-תאגידים שמחסלים כל תחרות שמציצה (אם ע"י קניה ואם ע"י שוחד פוליטקאים לרגולציה עדיפה) ולא רק זאת אלא גם מדי פעם אנו שומעים על מגה-תאגידים שמתמזגים למגה-מגה-תאגיד ואז פתאום ה"תחרות" כבר לא חשובה והמנטרה היא הורדת מחירים לציבור דרך "התיעלות", כי הרי תאגיד אחד צריך פחות משרדים, פחות עובדים וכו וכו, אבל בפועל מה שמעניין את התאגיד זה יותר כוח.
אז די מספיק עם הנרטיבים הכושלים, שמזמן אבד עליהם הקלח, של סוציאליזם בחסות המדינה וקפיטליזם של שוק חופשי.
לסיכום מלבד תחרות שוולמארט יביא איתו הוא גם יביא
1. גניבת מיסי הציבור לטובת תאגיד פרטי
2. עובדים בשכר נמוך שיצטרכו סבסוד נוסף
3. חיסול מתחרים קטנים ולכן עוד מובטלים או עוד עובדים שיצטרכו להסתפק בשכר נמוך יותר כי "תחרות" וכולם יצטרכו עוד סבסוד ויהיו לעול על הקהילה שלהם.
4. בעתיד כמו בארה"ב חיסול התחרות כליל ויצירת מונופול
אז לפני שצועקים תחרות כדאי לחשוב קצת, אולי אפשר לעשות משהו אחר.
גם אני מבולבל.
אז עכשיו תחרות זה כבר לא דבר טוב?
כי תחרות תגרום לעובדים לקבל שכר מינימום במקום שכר ראוי כפי שהם מקבלים כיום?
אבל אם תהיה עוד רשת שיווק אז היא תצטרך להעסיק עוד קופאיות וסדרנים ומחסנאים. כלומר הביקוש לעבודה יגבר. ואם הביקוש לעבודה יגבר אז השכר יקטן או יגדל?
ומה עדיף לצרכן שלוש רשתות שיווק גדולות או ארבע?
וולמרט, באמצעות רשת ההפצה שלה תאפשר ליבא לישראל מוצרים מחו"ל מבלי להיזקק ליבואנים הישראלים שגוזרים קופונים. זה טוב לנו או רע לנו?
ואם נאמץ את המלצתו של הכותב ונצרוך פחות, הרבה פחות, זה יעשה טוב לקופאיות ולסדרנים ולמרכולים השכונתיים? זה יעלה להם את השכר?
סופסוף נתניהו עושה דבר אחד טוב שיכול להועיל לכלל האזרחים ולא רק למשפחת המלוכה שלו וגם בזה אתם מכפישים אותו?
פרגנו קצת
אני מבולבל.
אז צריך תחרות כדי להוזיל מחירים או לא?
אם לא, איך תוזיל מחירים? האם ההצעה היא ללמוד מונצואלה ולבצע פיקוח מחירים, כך שהמדפים יתרוקנו והכל יעבור לשוק השחוק?
אם תחרות זה טוב, למה לא וולמארט? האם המתחרה הראוי היחיד היא רשת שמוכרת בהפסד, משלמת לכל עובד מחירי מנכל והכל מתאפשר בגלל שבעלי הרשת מטיל ביצי זהב שנשלחים גם לרשתותו המתחרות כדי שאלו ימשיכו להתקיים?
עם זאת, אני מסכים: לעבוד בוולמארט זה לא כיף. להרוויח משכורת מינימום או קרוב אליה זה משהו שאני לא מאחל לאף אחד.
אחרי שהבאנו ציקצוק רציני בלשון, וכבשנו את גבעת המוסר המוחלט אולי כדאי לחזור למישור ההגיון והמציאות ולשאול את עצמנו "למה?"
למה אנשים מרויחים משכורת מינימום? (רמז: 12 שנה במתקני אחסון ילדים)
למה חברות לא מעלות שכר מנימום? (רמז: שולי רווח של 1.6%. העלאת שכר מינימום אומרת שהרבה עובדים יעברו לשכר המינימום האמיתי – קרי אפס)
למה ולמארט כ"כ מוצלחת?
חוץ מזה, מה יקרה אם ולמארט תכנס לישראל ותהרוג את המתחרים עם מחירי הפסד?
כל עוד יש מתחרים, כולנו נשלם פחות
ברגע שלא יהיו מתחרים ולמארט תעלה את המחיר של אשכול בננות למחיר של דירה בכפר-סבא.
זמן קצר אח"כ יופיעו מתחרים