ד"ר אורי מאיר צ'יזיק. תמונה: יוטיוב
כבר ארבע שנים שאני משרת בהתנדבות, מטעם המועצה לצרכנות, כנציג הציבור בועדה המרכזית לתקנון מזון ומוצריו במכון התקנים. מתוך ההתנסות שלי כתבתי מכתב גלוי למנכל המועצה היוצא אהוד פלג ואני מביא אותו פה בפניכם.
השורה התחתונה – אין לאינטרס הציבורי השפעה ממשית על התקנים שמעצבים את פעילות התעשייה והם בעלי השפעה כל כך משמעותית על בריאותנו, בתור נציג הציבור אני בעיקר צופה ולומד.
הנה המכתב:
לכבוד:
עו"ד אהוד פלג
מנכ"ל המועצה לצרכנות
הנדון: סיכום פעילותי ההתנדבותית כנציג הציבור בוועדות התקינה במכון התקנים
בארבע השנים האחרונות (מחודש מרץ 2012) אני משמש כנציג המועצה לצרכנות, ובכך נציג הציבור, בתחילה בוועדת לתקנון קמח ומוצריו במכון התקנים ואחר-כך במקביל גם חבר הועדה המרכזית לתקנון מזון ומוצריו.
אני שמח לשרת כך את הציבור ועושה זאת בשמחה בהתנדבות מלאה. במהלך התקופה הזו הייתי שותף לכמה תהליכים משמעותיים ומעניינים הקשורים בתקינת קמח, שמן זית ועוד. ברצוני להודות על האמון שנותנת בי המועצה לצרכנות. בנוסף למילוי התפקיד, למדתי רבות מהשתתפותי בועדות.
לצערי, מניסיוני גם למדתי שאין משמעות אמיתית לנציגות הציבור בוועדות, ואין לנו השפעה משמעותית על התקנים היוצאים ממכון התקנים. זאת, בשל חוסר איזון ביחסי הכוחות בין נציגי הציבור לנציגי התאגידים ובעלי האינטרסים במשק.למראית עין, יש בוועדות איזון בייצוג בין הגופים השונים, ואפילו היועץ המשפטי של המכון נוהג להקפיד בנושא זה. אך אחרי מבט עומק והתנסות לומדים מהר מאוד לאיזה כיוון נוטה הכח, ומתברר שההחלטות מוטות באופן מובהק לצד התעשייה. זאת, מכמה סיבות:
1. הנציגים של התעשייה הם מומחים בתחומם המקבלים שכר על פעילותם בוועדות התקינה. זו עבודתם, ממנה הם מתפרנסים. בנוסף, הנציגים שהם בעלי מקצוע יוצאי התעשייה נוטים באופן מובהק ברוב המקרים לצד התעשייה שפירנסה אותם במשך שנים. נציגי הציבור, לעומת זאת, הם מתנדבים שבאים לישיבות על חשבון זמנם הפרטי ואינם בהכרח מומחים בתחום. כשנכנסתי לשמש בוועדה לתקנון קמח ומוצריו החלפתי נציג ציבור צעיר ונמרץ (דבר נדיר בפני עצמו) שתחום מומחיותו הוא פלסטיק.
הנציגים המקצועיים מגיעים אחרי הכנה מקצועית, מגובים בחוות דעת מקצועיות, בעוד נציגי הציבור חסרי כלים ומשאבים לעשות כן. אין לנו אפילו פורום להתייעצות משותפת של נציגי הציבור, או עזרה של תחקירן מקצועי. בזמנו ניסיתי בעזרתכם ליצור פורום של נציגי הציבור בוועדות לתקנון מזון אך הנושא לא צלח, אני הגעתי לפגישת היסוד במועצה לצרכנות מביתי שבצפון וישבתי לבדי בפגישה, אפילו הנציג שהוא עובד המועצה לא הגיע לפגישה זו.2. כדי לאזן את דלות הנציגות הציבורית בוועדות התקינה, נראה שהנציגות המאוזנת והאובייקטיבית במסגרת פעילות הוועדות הייתה אמורה להיות הממשלה. כנציגי הציבור, נציגי הממשלה אמורים היו לדאוג לשרת את האינטרס הציבורי. אך בפועל הדבר איננו כך. משהות בישיבות רבות נראה כי נציגי המדינה אינם פועלים באובייקטיביות ונוטים במקרים רבים לצד התעשייה המפעילה לחצים כדי שדעתה תתקבל. זאת, במקרים רבים, נגד חוות דעת מקצועיות ממשרדי הממשלה עצמם!
לא מזמן דיברתי עם דמות בכירה במשרד הבריאות שהביעה מורת רוח מהתקן החדש של הלחם. כשטענתי שהתקן היה תוצר של דרישות ומלחמות של ראש אגף במשרד הבריאות היא אמרה לי: כן, אבל הוא מאגף אחר.3. בסופו של דבר, גם כאשר מוכן ומאושר תקן, תהליך שיכול לקחת שנים רבות (ראה תקן 1145 לסימון מזון, תקן בעל חשיבות עליונה עליו עובדים כבר כ-10 שנים ועל פי הערכות מומחים ימשיכו לעבוד עליו עוד שנים רבות), כדי שיכנס לתוקף צריך לחתום עליו גם שר הבריאות (עבור תקני מזון) ובהמשך שר הכלכלה. במקרים רבים לחץ התעשייה מונע מהשרים לחתום על התקנים והם נשארים תקועים במשרד הכלכלה ללא תוחלת. כך לדוגמא קורה כעת לתקן החדש לשמן זית, תקן ייחודי ומתקדם שהושקעה בו עבודה רבה ואושר כבר לפני כשלוש שנים ע"י הועדה המרכזית במכון התקנים אך מאז לא נחתם על-ידי שר הכלכלה.
אני ממשיך לשמש כנציג המועצה כי מההשתתפות בוועדות אני לומד הרבה מאוד על התחום ולימוד זה מאפשר לי להדריך את הציבור ולתרום מהידע שלי במאבקים ציבוריים שונים בתחום. אך היה חשוב לי במכתב גלוי להבהיר נקודות אלו.
שלך,
ד"ר אורי מאיר-צ'יזיק
מנהל ומייסד המרכז להנהגת הבריאות
ד"ר מאיר,
מאוד פשוט. במקום להתחנן מ"המדינה" שתדאג לנו הציבור, ניתן להקים פורום בכל פלטפורמה חברתית שתבחר, שבה הציבור שכן בעל ידע ונסיון בתחומים הנדרשים, יתרום את הידע ויעזור למתנדבים כמוך אשר עושים עבודת קודש. אפילו איזה וויקי בפלטפורמה חינמית. לנצח את בעלי ההון וההשפעה בעזרת כוח חברתי.
הבעיה שמוצרים עם תקן אירופי ואמריקאי נבדקים שוב בארץ ללא צורך
היי שלמה
כבודק ועובד מכון תקנים אני יכול לומר לך מספר דברים א המון בדיקות מחול הן מזויפות ב ישנם מוצרים הבאים עם תעודת בדיקה מחול ועדיין לא עוברים את התקן
לדוגמה הגיע לא מזמן מגבהה. שתי טון עם תעודת בדיקה מאיטליה אך ב עון וחצי הוא קרס כבר
לאנשים שמבחוץ קל לבוא לבקר ולהאשים כאשר הם אינם יודעים מה קורה באמת מבפנים
בושה של מכון מיותר. בושה של התאחדות התעשיינים, ארגון חשוב שנעשה למיותר במנהיגות הקיימת שלו. התעשיינים מתנהגים כנגד צרכי אזרחי המדינה ולכן- שיפסיקו לילל ויחליפו את מנגנון ההתאחדות שלא שווה פרוטה.
שחרורון – שכתבת נכון, אך אין פרושו שמובטח שמכון פרטי יהיה חופשי מהשפעות של תאגידים משחדים. וכנ"ל בתי משפט ומשטרה.
לכן הבעיות – מניעת תחרות ותקינה לא הולמת שמסכנת את חיי הלקוח יחזרו על עצמן.
נכון זה לא מובטח.
אבל מכון פרטי לא יכול למנוע יבוא מתחרה. ומכון פרטי שלא יעשה עבודה נאמנה, בטווח הרחוק, יעלם – כמו כל עסק בשוק החופשי שנותן שירות מחורבן
במקרה הכי גרוע, נקבל שירות גרוע רק שהפעם לא נצטרך לשלם עבורו
ברוכים הבאים לכדור הארץ בכלל ולמדינת ישראל בפרט. למה נראה לכם שמכון התקנים אמור לדאוג לכם? ממתי סופרים אתכם? למי אכפת מכם? – ועכשיו, שאורי מאיר צ'יזיק פתח את הפה – אז ממילא ימיו כנציג הציבור בוועדות ספורים, וסביר שימצאו מישהו אחר, קצת יותר גמיש, שיחליף אותו ויחזיר את השקט התעשייתי למכון ולאלו שנהנים מהתקנים שלו.
אז לפני שאורי נעלם לנו – רציתי רק לשאול: מה בעייתי בתקינה של הלחם? ומה אנחנו יכולים לעשות למען עצמנו בהקשר ללחם? – בתודה מראש.
כמה שטויות אנשים כותבים פה בתגובותיהם. שמתי לב לכמה דברים לא נכונים בלשון המעטה.
ד"ר אורי לפי מה שכתוב פועל בהתנדבות ללא שכר.
דבר נוסף מכון התקנים לפי מיטב הבנתי לא בודק מוצרי מזון ומוצרי קוסמטיקה למעט שמן זית וסבון.
מכון התקנים לא קובע מה ניתן לייבא או לא ניתן לייבא לארץ, אלא כפוף להוראות של משרד הכלכלה והחלטת וועדת תקינה. אין לו סמכות החלטה או סמכות אכיפה.
ומה על השטות לסגור את מכון התקנים ? אהה…כנראה יש אינטרס לגייס עוד כבאים ורופאים. אעזה שטויות אנשים פולטים מהפה שלהם.
״צו יבוא חפשי מתנה יבואם של מוצרים מסויימים לארץ ב"אישור תקן"….. נציג מכון התקנים הישראלי, שהוסמך לכך, בודק אם על המוצר המיובא חל התקן הישראלי״
http://www.sii.org.il/224-he/SII.aspx
מכון התקנים יכול להפנות יבואן לתהליך תקינה ארוך ויקר, מה שמוציא יבואנים קטנים מהשוק.
האם מכון התקנים בודק איכות מוצרים? כמובן. האם הוא כלי למניעת תחרות? לצערנו כן. האם ניתן להבחין בין השניים? לא תמיד.
וזה ידידי למה מכון התקנים צריך להיות גוף פרטי שמעניק תעודות כשרות וזהו
נ.ב. תמיד משעשע אותי השימוש במילה ״חופשי״ כהקדמה לסט חוקים הגבלות שגוזלות את החופש כמעט לחלוטין
ביבוא אישי אין שום בעיה, אתה יכול להביא כל דבר שתרצה, הבעיה מתחילה כאשר אתה רוצה ליבא מוצר למכירה כאן מתחילים תקנים מפה ועד הודעה חדשה, וטרטורים שלא חווית בצבא.
לאמיר – בלא מכון התקנים או מכון פיקוח אחר היום היה לך סרטן עור וכבד.
מדוע? כי חברות הקוסמטיקה היו מוסיפות תרכובות עופרת למוצריהן. (וכבר היו מקרים כאלה)
אבל עם מכון התקנים אתה מכניס לגופך אספרטיים שהוא חומר מסרטן חזק, וחומר שהורס תאי עצב במוח וגורם לעיוורון לחולי סוכרת שצורכים אותו בכמויות גדולות.
אתה גם צורך קרגינן שמוסף למוצרי חלב, משקאות "בריאות", קמחים ומשחות שיניים.
קרגינן הוא חומר מסרטן ידוע שמשמש במעבדות לחקר הסרטן כגורם מאיץ גדילה של גידולים סרטניים.
אלומיניום הנספג לתוך משקאות מפחיות אלומיניום גורם לנזק נרחב לתאי מוח ולדמנציה.
לכן השאלה איננה האם צריך מכון תקנים אלא האם הוא עושה את עבודתו.
השאלה היא מדוע אין ניתן לתבוע אותו בבתי משפט על פגיעה בבריאות הציבור, הפרת אמונים וביזוי תפקידו.
התשובה היא תרבות השקר, משחדים ומשוחדים כולל של המערכת המשפטית.
כשהרוב משקרים ומושחתים סימן שחברה ותרבות קרבה לקיצה.
ד"ר מאיר-צ'יזיק שלום,
הרי אתה, על פי שיקול דעתך בלבד, בחרת להצטרף ולעבוד באותו מכון תקנים. כיוון שמכון התקנים הוא, מה לעשות מונופול, נשאלת השאלה איך ד"ר מלומד וחכם כמוך בוחר להצטרף אליו (חסרים מזומנים בכיס)? מניעיך, מה לעשות, אינם בהירים.
הרי מעולם לא התלוננת על חוסר האלטרנטיבה בתחום הזה, ולקבל בארגון מונופוליסטי עמדה משפיעה לא סתר את עקרונותיך הדגולים (גם "שליח הציבור", למרות השם הקדוש, זו עמדה משפיעה במונופולים. כמו "דירקטור מטעם הציבור"). אבל כשעמדותיך נתקלות בהתנגדות בתוך המונופול, או אז אתה נזעק ועובר לעמדת הקדוש.
הרי אתה כמו בוז'י: "רוצה להשפיע מבפנים". ואכן כל מה שיוצא ממה שאתה עושה, בדיוק כמו אצל בוז'י, זה המאסת כל המנגנון הרקוב והמונופוליסטי בעיני הציבור. אני רק מקווה שלא תזכה בגמול כלשהו על מאבק שאינו ישר דרך.
אני, בתור הציבור שנכפתה עליו בכוח השפעתו של מכון התקנים אליו בחרת להצטרף, מסרב להתרגש מכנותך המשתפכת. אתה פסול מבחינה מוסרית בדיוק כמו מכון התקנים עצמו.
משתמש
כמה קל לשבת בבית מול המקלדת במזגן ולכתוב דברי ביקורת. אורי לפחות פועל מתנדב נוסע, מנסה להקים לובי, מנסה לשנות מתוך המערכת -מה שלא מונע ממך לכתוב מילים כמו "פסול מוסרית" (בגלל שהוא מתנדב?מה???) , "מניעך אינם בהירים" (הרי הוא מפרט אותם במכתב!) '"לקבל בארגון מונופוליסטי עמדה משפיעה" (הרי זה מה שהוא טוען במכתב שלם – שאין לו שום יכולת להשפיע שם!) ועוד.. אם יש לך בעיה צא ותעשה מעשה – אל תכתוב. אם אתה לא רוצה לעשות כלום – אז עדיף שתשב כמו כולם ותצפה במירוץ למיליון ואל תפריע לאלה שכן רוצים לשנות
אם הייתי צריך לנחש, אז אתה מגיב מטעם מכון התקנים או אחד מבעלי האינטרסים.
אם אתה לא, אז אחזק את מי שהגיב לך מעלי ואוסיף:
Lead, Follow, or get out of the way.
תתבייש לך.
אין לי מזגן.
אני לא צופה במירוץ למיליון.
אם אתה חושב שלמתנדב במוקדי כוח של קבלת החלטות אין פירות עקיפים לעמלו, אתה תמים.
אבל אם בכל זאת רצית שאעבור לדום מתוח, אולי היית פשוט צריך לכתוב שד"ר מאיר-צ'יזיק "משרת את המדינה". זה תמיד עשה את העבודה.
לאחד, 9:33 (אני מזדהה בשמי כדי לחסוך לך את הביקורת המתחסדת על האנונימיות).
אני כותב
"אתה פסול מבחינה מוסרית בדיוק כמו מכון התקנים עצמו", ואתה חושב שאני שייך למכון התקנים? לא שתית קפה הבוקר?
תגובות מתחסדות כמו שלך ושל דורון תמיד מגיעות בגלים. אחד מגבה את השני, ככה חם יותר. ביחד.
אני לא מוכן להתלהב מנציגים במוסדות פשיסטים שפתאום "רואים את האור". כמו שאמרתי, בוז'י, לבני, פרס, פואד, מצנע, יעלון, כחלון ועוד רבים וטובים רואים את האור בכל יום שני בבוקר.
כמו כן אני לא רוצה להנהיג אותך, המנהיגים שלך עשו עד היום זוועות בלי סוף. אתה פשוט רוצה להחליף אותם ומשלה את עצמך שאתה תהיה שונה.
יום טוב, אני צריך לעבוד.
הי אמיר,
אני לא מבין את העמדה השלילת שלך לגבי הפעילות של צ'יזיק.
זה נשמע כאילו זה מגיע מהנקודה שאין מקום למכון תקנים בארץ וצריך לבטלו, (אני ממש לא מכיר את הנושא) אבל זו מלחמה אחרת לגמרי.
המציאות הנוכחית שבה (רוב האוכלוסיה בארץ) אנשים רגילים שלא אכפת להם ממכון התקנים ולא מודעים בכלל לקיום שלו ולהשפעה שלו על האוכל שהם אוכלים.
רובנו הולכים לסופר וקונים מוצרים, על פי כל מיני החלטות: חלק מההחלטות כלכליות וחלק לפי בריאות, הרבה לפי פרסום והמוון לפי מה שהילדים רוצים.
בגלל שהמצב הוא כזה, אני יותר מאשמח לדעת שיש אנשים ששומרים על האינטרסים הבריאותיים שלי במוצרים שנמכרים בסופר השכונתי, ושאני לא אצתרך להפוך עולמות כדי לדעת אם היוגורט שאני רוצה לקנות לילדים מכיל כל מיני שטויות שלא אמורות להיות שם ושמזיקות לי.
לכן, לי אישית זה נראה רק חיובי, שיש ניסיון לשנות מבפנים, ואם הוא (צ'יזיק) ראה והבין שהכוחות שם חזקים מידי, אז גם להפיץ ולהתריע בצורה ציבורית זה כלי מאוד חשוב ב-"לעשות שינוי"
אז שוב אני באמת לא מבין את העמדה שלך, ולטעמי היא קצת משונה..
אף אחד לא שומר על האינטרסים שלך מלבדך.
כל המכונים והמשרדים למיניהם שומרים על אינטרסים של אחרים במסווה של דאגה לציבור. ז"א ודאי יש אנשים חדורי מוטיבציה ודאגה כנה לציבור אך או שהם חסרי כוח או שהדרך לגיהנום רצופה כוונות טובות.
כאשר יש בפניך החלטה חשובה אתה בודק טוב את הנושא, אין שום סיבה שהמדינה תעשה עבורך בייביסיטר להחלטות שלך, אין שום סיבה מדוע לא כל אדם יבדוק מה כדאי לו לאכול ואם לא אז לפחות להתייעץ עם אילו שכן יש להם היכולת וכך בכל נושא בחיים.
מסכים לחלוטין כי כיום יש פערי כוחות בין החברות בע"מ לבין האזרח וכוח זה מנוצל להטעיה ולגניבת דעת הציבור אך הפתרון הוא לא הקמת מנגנונים הנלחמים בכוח המוגזם של החברות בע"מ אלא ביטול כוחן והחזרת האחריות אל האזרחים במקום מנגנוני בירוקרטיה שסופם להשחת ולהשחית.
מחר יום ג' יפורסם דוח ההכנסות של טוויטר, מקלדונלד, קטרפילר.
ג'נט החליטה להשאיר את הריבית ללא שינוי! אין לגברת הזאת ביצים! במקום לנהל מנהלים אותה. מה היא מעשנת? שיקול הדעת שלה עקום.
מי שעקב אחר ההוראות – לא נכנס למטריקס! מי שהחליט להמר ונכנס – לא נורא! הבורסה ברוויה והיא תיפול במוקדם או במאוחר עוד השנה. נראה שהרעיון לשתף אחרים בעשיית כסף בבורסת ההימורים לא היה מוצלח. אולי זה הזמן לצאת להתאוורר שנה שנתיים בטיבט, ???, (בלי ג'נט). לא נראה שהשיח החברתי מוביל למשהו… כן נראה שהחברה הישראלית צועדת במדרון מוסרי ערכי חלקלק למטה, לעבר מדינת עולם שלישי מושחתת, לעבר חברה ערסית אלימה ומפגרת עם מנטאליות דרום ים תיכונית/צפון אפריקנית (ערבית) ששפתה עברית. אז בהצלחה מכל הלב לנאיביים שעוד מאמינים! אסטה לה ויסטה … גם ללוביסט סוחר הסוסים בובו זבליהו.
עוד דבר חשוב ביותר על תהליך ניטור המידע במניות מדדים וסחורות . אתמול בשעה 15:45 הייתה קפיצה חריגה של המתכות כלפי מעלה! העלייה יוחסה (בטעות) לדליפת מידע פנים – שמחזקת העלאת ריבית אפשרית. אבל לא הגיע החיזוק הדרוש מהמדדים – שלא ירדו באופן חריג! וגם לא מדולר אינדקס שלא עלה באופן חריג. בדיעבד (וזה חשוב להבא!) הדלפה כן הייתה! —- > הייתה הדלפה שאין העלאת ריבית! — > דולר אמור לרדת —- > מתכות אמורות לעלות —- > סוחרים עם מידע פנים קנו מתכות 5 שעות לפני ההכרזה! גועל נפש! מערכת רקובה!
S72 :
"… כן נראה שהחברה הישראלית צועדת במדרון מוסרי ערכי חלקלק למטה, לעבר מדינת עולם שלישי מושחתת, לעבר חברה ערסית אלימה ומפגרת עם מנטאליות דרום ים תיכונית/צפון אפריקנית (ערבית) ששפתה עברית. "
מצטער לומר לך שאתה צודק נכון לעכשיו.
מנטליות – מילה חזקה.
מתברר חזקה יותר משיח חברתי, חינוך, ידע…
יש לה גוון של תכנות גנטי רובוטי והיא מתחזקת בסביבה שמפארת ומטפחת את האגו.
–
א.איינשטיין אמר שהערך האמיתי של האדם נקבע ע"פ מידת החופש שלו מה"אני".
מה עם תקן האמת? התקן לכל התקנים.
פירוט מדויק ואמיתי של כל מרכיבי המוצר ותוספיו, והסבר קצר של משמעותם וסיכוניהם.
למשל, תיאור הקמח יכיל את תיאור כל התוספים שהוכנסו לו, באופן שהצרכן החרד לבריאותו יבין שאין לו כל צורך בהם ויצרוך רק קמח טהור.
שמן זית יכיל תיאור מלא של מרכיביו באחוזים וכך הצרכן יוכל לדעת האם הוא קונה 100% שמן זית או 50% שמן זית ו 50% שמן מכונות.
הבעיה עם מכון התקנים היא שזה לא סתם גוף שנותן תעודה, ואז כל אחד יכול להחליט אם זה חשוב לו או לא (כמו תעודת כשרות). מכון התקנים קובע מה אפשר ומה אי אפשר ליבא לארץ או למכור בארץ. לכן, הוא באופן טבעי, יעד להשתלטות עסקים שרוצים למנוע תחרות בכח.
הנה דוגמא:
http://www.themarker.c
om/news/1.2489283
כרגיל, צריך לשאול את עצמו מה הסיבה לשחיתות. הסיבה כאן היא ריכוז כח רב בידי מכון התקנים.
הפתרון הוא פשוט, סגירת מכון התקנים. אם מספיק אנשים מעונינים בתהליך תקינה, יהיה הצדקה לעסק פרטי שמבצע בדיקות ונותן המלצות (שזה מה שהיה מכון התקנים פחות או יותר לפני הקמת המדינה)