כבר היום באיטליה מצליחים לעשות שימוש ביותר מ -600 מיליון טונות של מזון שהיו אמורים להזרק בכל שנה לפח. למרות זאת, האיטלקים עדיין זורקים מזון בשווי 13 מיליארד דולר מדי שנה – בעיקר כזה שעומד לפוג תוקפו או כי נמצא זמן רב על המדפים.
החוקים החדשים שעברו כעת בארץ המגף אמנם לא יענישו עסקים אם ישליכו מזון לפח, אבל במקום יתנו תמריצים למי שיתרום. למעשה חנויות מכולת, ברים, ומסעדות יקבלו הנחה בדמי איסוף אשפה תמורת תרומת מזון.
צרפת חוקקה כבר בשנה שעברה חוק המטיל קנס על סופרמרקטים שיזרקו שאריות מזון. פעילים חברתיים בצרפת שדחפו לחוק, שואפים עתה ליצור חוק אחד דומה לכל האיחוד האירופי. בינתיים, קמות ברחבי היבשת גם יוזמות פרטיות בתחום. כך למשל רשת הסופרמרקטים הבריטית טסקו,המכילה 800 חנויות הודיעה רק בשבוע שעבר כי תתרום מזון שאינו בשימוש לכל עמותה שתרצה אותו.
ומה אצלנו? ממחקר שערכו ארגון לקט ישראל וחברת הייעוץ BDO נמצא שבישראל מתבזבז מזון בהיקף של 18 מיליארד שקל בשנה. בישראל שוכב במגירות המחוקק כבר שנים ארוכות חוק עידוד הצלת עודפי מזון שכבר מיושם במדינות בעולם ובינהם ארה"ב. לפי הצעת החוק, גוף התורם מזון בתום לב לעמותה לחלוקת מזון, לא יישא באחריות פלילית לנזק בריאותי שנגרם עקב התרומה.מדובר באחת המגבלות הגדולות שמונעות ממסעדות ומוסדות בישראל לתרום מזון עודף שנותר להם. הבשורות הטובות: אחרי מסע יסורים ארוך – החוק עבר החודש בקריאה טרומית בכנסת.
למרות זאת, ישראל עדיין רחוקה מלהיות איטליה או צרפת – כך למשל דרישת העמותות לחייב גופים מתוקצבים ע"י המדינה, כמו צה"ל וחברות ממשלתיות, להתקשרות עימם כתנאי לתקצוב ממשלתי , לא נמצא כרגע בראש סדר העדיפות של הממשלה.
זה רוח הדברים של מצוות לקט ופאה
מי שרוצה שהתאגדות האזרחים שלו תשרוד צריך להשאיר את עודפי הייצור לחלוקה בחינם
בואו נבין מה הולך פה (גוף התורם מזון בתום לב לעמותה לחלוקת מזון, לא יישא באחריות פלילית לנזק בריאותי שנגרם עקב התרומה)
באה הממשלה וקבעה שאם תתרום מזון את עשוי להענש אם מישהו יחטןף קלקול קיבה. מה עשו בעלי עסקים? הפסיקו לתרום . אחרי הכל אם מפעילים נגדי אלימות אני
באה הממשלה הגיבורה וביטלה את החוק שהיא עצמה יצרה וכולנו מוחאים כפיים
יותר פשוט שלא יתערבו וזהו
הלוואי.
הפחדים של האנשים יצרו "משפטיזציה" שכל דבר אחד
תובע את השני על נזק.