הנשיא טראמפ חותם על צו נשיאותי לקידום הנחת צינור הנפט
שבט הילידים סטנדינג רוק, שבצפון דקוטה, נאבק בשנה האחרונה בצורה מעוררת השתאות בתאגיד נפט עשיר שביקש להניח צינור נפט חדש בשטחו. הצינור אמור לחבר בין מקום מושבו של השבט לאילינוי וקיים חשש גדול כי יזהם את סביבת מגוריהם. על פי התכנון אורכו של הצינור יהיה כ־1,882 קילומטרים ועלותו נאמדת בכ- 3.7 מילארד דולר. הפעילות הזו הפכה ללא ספק לסמל למאבק סביבתי הרואי בין החלשים ובין התאגידים העשירים בתקופתו של ממשל אובמה.
בחודש דצמבר קיבל המאבק תפנית דרמטית כאשר בהוראתו של אובמה הושהו המשך העבודות על הנחת הצינור. תאגיד הנפט Energy Transfer Partners, שמניח את צינור הנפט, התבקש לחפש מסלול חלופי. בתאגיד מנגד סברו שהתכנית היא צעד חשוב בדרך לעצמאות אנרגטית של ארה”ב בתחום האנרגיה בכלל והנפט בפרט. על פי ההערכות החברה, הצינור אמור להכניס לארה”ב מיליוני דולרים ולהיות בטוח יותר משינוע הנפט במכליות או ברכבות שעלולות להפגע כתוצאה מתאונה.
הפגנה בנובמבר 2016 נגד הנחת הצינור בשמורת הילידים בדקוטה. צילום: Pax Ahimsa Gethen
את הילידים האמריקאיים ההסברים האלה לא הרשימו במיוחד. הם ראו בפרויקט פלישה לאדמות אבותיהם שצדו ושאבו מים מהן. לטענת הילידים על פי חוזה שיש להם מול ממשלת ארה”ב משנת 1851 הם אלה הריבון בשטח.
חשש נוסף של הילידים היה מהאפשרות שהצינור עלול לזהם את מקורות המים שלהם עקב דליפה. החשש של הילידים לא היה כזה מופרך – הסטטיסטיקה מראה שבשש שנים בלבד התרחשו בארה”ב כ- 3,300 דליפות נפט מצינורות דומים. הסיכוי לאסון במקרה זה היה גדול עוד יותר, שכן הצינור היה אמור לחצות את נהר המיזורי, שעובר בתחום שטחו של השבט, שלוש פעמים. מסתבר שגם השלטונות היו ערים לחשש זה שכן התוואי המקורי הועבר לשטח הילידים מאזור אחר בשל החשש שיזהם את המים של ביסמרק, בירת צפון דקוטה.
גם אחרי בחירתו של טראמפ קיוו עדיין הילידים ושותפיהם למאבק, שהממשל החדש ימתין עד סיום המחקר על ההשפעה הסביבתית של הצינור, כפי שהורה לעשות הנשיא אובמה טרם סיום תפקידו. התקוות האלה התפוגגו מספר ימים אחרי שנכנס טראמפ לבית הלבן, אז חתם הנשיא הטרי על צו המורה להשלים את הנחת הצינור. אם לא די בכך – עוזר המזכיר הצבאי, דגלאס למונט, הודיע בשבוע שעבר כי החליט לבטל את המחקר, מה שמאפשר להמשיך בהשלמת עבודות הנחת הצינור כבר השבוע.
ההחלטה של טראמפ לא מגיעה משום מקום. מנכ"ל Energy Transfer Partners, קלסי וורן, תרם 100,000 דולרים לקמפיין הנשיאותי שלו והוסיף עוד 66,800 דולרים לוועד הלאומי הרפובליקאי לאחר שטראמפ הפך למועמדם לנשיאות. טראמפ מצידו השקיע בתאגיד בין 1500 ל50000 דולרים בשנת 2016. שנה קודם לכן השקיע בו כמיליון דולרים. לאחר בחירתו טען כי הוא מכר את כל מניותיו בחברה.
ההחלטה הזו של טראמפ מבטיחה שהמחאה העצומה נגד הנחת הצינור תתחדש וביתר שאת. שבט הילידים כבר העביר קריאה לכל תומכיו לצאת ל"מאבק האחרון". ברשתות הודיעו פעילים רבים כי יענו לקריאה ויגיעו לשטח השמורה לתמוך בשבט במטרה לחסום את השלמת העבודות, זאת למרות החשש מפני אלימות משטרתית. הילידים מתכוונים לפנות בנוסף גם לבית המשפט בתקווה שיעצור את הפעולות.
ב10 למרץ מתכננים הילידים צעדה גדולה בוושינגטון. אל צעדה זו אמורים להצטרף מפגינים רבים מכל רחבי ארה"ב. "צפו להתנגדות המונית הרבה מעבר למה שטראמפ ראה עד היום" סיכם טום גולדטות', נציג שבטי הילידים בתחום הסביבתי.
You actually make it seem so easy together with your presentation but I to find
this topic to be actually one thing that I feel I might never understand.
It kind of feels too complicated and extremely large for me.
I am having a look ahead to your next put up, I will
attempt to get the hang of it!
נדמה לי אולי אני טועה – שההחלטה היא בכפוף להסכמה עם המקומיים ועם הבטחה שהצינור לא יגרום נזק
הגיע הזמן שימציאו צינור אלחוטי…
נשאלת השאלה אם האמריקאים יכולים לעשות בקרקע האינדיאנים כרצונם וכנל באוסטרליה מה בדיוק רוצים מעמונה וחבריהם? מתי בדיוק השרץ הוכשר? אולי צריך לחכות מאה מאתיים שנה ואז לעשות שמורה פלסטינאית?
הכסף מזהם יותר מהנפט
Classic NIMBY (Not In My Back Yard)
כולם רוצים נפט, אף אחד לא רוצה את הזהום, צינורות, בארות, חברות שמחפשות נפט, חברות שקודחות נפט, שינוע נפט, זיקוק נפט, יצירת מוצרים של נפט שכולנו צורכים
האמת, גם אני לא רוצה צינור נפט בחצר שלי, ואני יכול להבין את זה
לא נכון. קיימות היום מספיק אלטרנטיבות שלא מצריכות שימוש בנפט.
הצינור הזה, בזכות תג עלות ההקמה האסטרונומי שהוא דורש, נועד להמשיך את התלות שלנו באותו מקור אנרגיה ישן ומזהם.
אף אחד לא יחשוב לעבור לאנרגיה חלופית בזמן הקרוב כשזה עתה השקיעו מילארדים בצינור הובלה.
לבן
אם קיימות אלטרנטיבות מה מונע ממך לעבור אליהן? במה אתה חושב לתדלק את הרכב שלך או את התחבורה הציבורית ללא נפט?
כן ברור… הסיבה שאתה לא חושב על לעבור לאנרגיה חלופית היא בגלל שבצד השני של העולם הולכים להניח צינור נפט דרך שמורה של אינדיאנים… זאת בטח הסיבה.
לא כמובן בגלל שאין תחליפים לנפט וכל ה"אלטרנטיבות" הן לא יותר סיפורים של היפים ירוקים שלא מבינים בשיט בנושאים כמו אנרגיה,פיזיקה,טכנולוגיה… ופשוט חושבים שאפשר לכתוב "יש אלטרנטיבות" והמילים יכשפו המציאות לכיוון הרצוי.
אם קיימות אלטרנטיבות אז תעבור אליהן בעצמך קודם ואז תספר איך זה עובד.
שים לב שהמחשב שלך מוזן מחשמל שמקורו בפחם, אלא אם כן תעבור ללוחות סולאריים לא תוכל לספר איך הלך…
אבל זה לא כל התמונה. התמונה מורכבת יותר.
למשל בעיר שמתוכננת היטב האזור התעשייתי מרוחק במידה נכונה מאזורי המגורים, כדי לשמור על איכות החיים. העסקים היו מעדיפים להיות ממוקמים קרוב יותר לשכונות המגורים אבל זה יקר מדי עבורם כי הכלכלה בריאה, בניגוד לכלכלה חולה שבה בתי החרושת מזהמים את ריאות התושבים שגרים בקרבת מקום.
גם חברות הנפט מעדיפות "לחתוך" נתיבי נפט דרך אזורים מיושבים או אזורי שימור, כי זה יחסוך להם כסף, אבל כאן החברה חולה, ולשחד את האנשים המתאימים זה עדיין לא יקר מדי עבור חברות הנפט. בחברה בריאה יותר הם היו נאלצים לבצע מעקפים שמייקרים את הליך הייצור, אבל באמריקה של 2017 זול יותר לשחד, לשכור לוביסטים, לתת ג'ובים שאין בהם דבר (שוחד) וכו'.
לכן להצדיק את פלישת צינור הנפט ואת הרס הסביבה ללא סייגים זו פשטנות. כמובן שגם לשלול את הצורך בנפט זו פשטנות, שהרי מדובר בהיצע וביקוש כלכליים. בקיצור, כולם כאן קצת ששים לקרב יותר מדי.
הבעיה מתחילה שזכויות הקניין הופכות ממשהו אבסלוטי (אזור איקס שייך לאדם מסויים), למושג אמורפי ( שייך לשבט או לעם – לכולם ולאף אחד בו זמנית)
זה גורם לזילות של זכויות קניין.
אם השטח הזה שייך למישהו אמיתי אז אותו אדם יכול להחליט האם וכמה יעלה להעביר צינור
ברגע שהשטח שייך ל״שבט״, הפוליטיקאי התורן חופשי לסחור באדמה לא שלו תמורת כסף שיהיה מאוד שלו. למעשה זה הרבה פוליטיקאים רבים על ערימה של כסף.
כמובן דבריו האחרונים של שחר ורון הן קשקוש מנותק מהמציאות וההיסטוריה. נחלת הכלל היא השיטה הטובה ביותר שהוכיחה עצמה בכל החברות על שמירת איכות הסביבה והאינטרסים המשותפים של כולם. ההפרטה של הקרקע היא גורם מספר אחת לזילות בקרקע. וגם כרגיל שחרורון תענה כבר על השאלה מי הוא בעל הסמכות להחליט שקרקע היא של מישהו אם אין כזה דבר אמורפי הנקרא עם? ולמה שמישהו יכבד בעלות של מישהו? בגלל שהוא היה שם קודם?
לא באמת משנה מי מכבד מה ולמה
נסה לבוא בעצמך ולקחת רכוש של מישהו אחר (ולא לשלוח את הממשלה), ושא בתוצאות מעשיך
נחלת הכלל אכן כלי נהדר. אני בטוח שתושבי מפרץ חיפה מסכימים עם זה. אני בטוח שאזרחי בירהמ לשעבר מסכימים איתך, אני בטוח שאזרחי ונצואלה חולקים את השקפתך, ואני משוכנע שאלו שמתים מזהום אויר בשנחאי חושבים בדיוק ככה
ראשית הדוגמאות שהבאת הן לא נחלת הכלל הן נחלת המדינה או נחלת האימפריה הכובשת (הבריטים ובתי הזיקוק) באף אחת מהדוגמאות שלך הקרקע לא באחריות תושבי המקום.
שנית השאלה בעינה עומדת אחד טוען שזה קרקע שלו והשני טוען לא זה שלי ואתה משיג גבול ולכן מותר לי להשתמש באלימות להחזיר את הקרקע אלי, מי הוא בעל הסמכות לקבוע מי צודק או שכל דאלים גבר?. איך ניתן לשייך קרקע לבעלות פרטית בניגוד לקרקע השייכת לעם? איך אפשר לעשות זאת מלבד שימוש באלימות?
אני לא מבין מה זה ״נחלת הכלל״ שזה לא רכוש המדינה
בקשר לזכויות קניין. איך היום אתה יודע שרכוש שייך למישהו? היום אתה הולך ומרבית לאנשים וגונב את הרכוש שלהם?
הממשלה לא מנהלת רישום על כל הרכוש בעולם, ועבור רכוש שיש צורך לנהל רישום אפשר לעשות זאת בלי ממשלה
שחרורון יקירי,
אתה עדיין לא קולט. בא נוציא כבר את הממשלה מהעניין, בפעם המיליון אני לא רוצה ממשלה ולא חושב שצריך אחת.
איך אנחנו מתחילים את רישום הבעלות על הקרקע? מי שהיום יושב על קרקע היא תרשם כשלו? למה? הרי האמריקאים גזלו הכל מהאינדאנים. והאוסטרלים מהאבורג'ינים, למה שהקרקע הזו תחשב שלהם? הם לקחו אותה באלימות, למה להם מותר ולי אסור? או שאולי היום אסור לי אבל לצאצאי בעוד 200 שנה זה כבר יחשב שלהם, אז מה איכפת לי שיקראו לי בשמות "כובש" וכו וצאצאי יהנו.
הרי ברור לכל בר דעת שאם מאפסים את המשחק (וזה כל ילד מגיל בית ספר יודע, שאיפוס החוקים מצריך גם איפוס מצב השחקנים) ואומרים אוקי מהיום אין אלימות להשגת קניין בקרקע אז ודאי שיש צורך לאפס גם את הבעלות על הקרקע כי כל מה שנתפס עד היום נתפס כתוצאה של אלימות כל שהיא.
אז או שמעכשיו כל הקרקעות הפקר ואז יש אפשרות שכל הקודם זוכה, שזה כמובן חוק שאף אדם שקצת חושב לא יסכים לקבל, או שכל אחד מקבל חלק שווה.
אין שום דרך באמצע להתחיל את הרישום בקרקע, או חלוקה שווה או אלימות (רישום בכפיה), עכשיו תבחר או תציעה אלטרנטיבה להתנהלות בני האדם בקרקע ללא אלימות וללא ממשלה.
אתה צריך להתמודד עם הבעיה הלוגית פילוסופית לא לתקוף אותי על כך שזה לא אפשרי לאפס בעלות על הקרקע היכן שיש ביניינים וכו.
טעות כתיב-
יש לומר צורה מעוררת השתאות.
ולא- השתהות
חוץ מזה כרגיל תודה רבה על הכתבה
השאלה היא: אז צינור כזה לא יונח בשום מקום? מה ההשלכות האנרגטיות-כלכליות של ביטול הפרוייקט? מעדיפים שינוע נפט במיכליות על רכבות או משאיות??
מה שדרוש הוא פיצוי מובטח בהסכם ברור ושקוף לכל מקרה של נזקים / דליפות וכיו"ב. על תושבי האיזור לדרוש הסכם ברור כזה. אם לא תהייה היענות, אז תהייה שמורה להם הזכות להתנגד באמצעים שונים לפרוייקט. אם לא יקבע פיצוי ראוי לטעמם, אותו כנ"ל.
אולי, בהינתן מנגנון כזה של פיצוי, יהיו אחרים שכן יהיו מעוניינים במעבר הצינור בשטחם, אולי גם תמורת דמי חכירה קבועים. תלוי כמובן במצב המשפטי שם.
התנהלות כזו היא יותר אפקטיבית מהפגנות של זעם קדוש.
תתפלא אבל יש כאלה שהכסף הוא לא בראש סדר העדיפות שלהם – הילידים לא מעוניינים בפיצוי. הם בסך הכל מבקשים שיעזבו אותם לנפשם בלי נפט שזורם להם מתחת לנהר ובלי פגיעה בשטח ששייך להם הרבה לפני שבכלל היו תאגידי נפט.
אם זה שטח שלהם, איך תאגיד פרטי עושה בשטח הזה כבתוך שלו??
אולי יש איזו אי הבנה בנוגע לזכויות הקניין על הקרקע?
כשיש לך כסף לעורך דין טוב אפשר לסדר הכל.