פרופ' איתמר גרוטו. צילום מסך: יוטיוב
תחקיר המתמשך של סוכנות רויטרס על מעללי פיליפ מוריס ומקל הטבק שלה חושף את שמות אחד הכוכבים בפרשה – פרופ' איתמר גרוטו. גרוטו כיהן אז כמשנה למנכ"ל משרד הבריאות. ממש דוגמה ומופת לדרך שבה מתנהלים העניינים בין התאגידים-לשלטון.
מדו"ח מיוחד של רויטרס שפורסם השבוע וכותרתו: "איך פיליפ מוריס מוכרת לרגולטורים את מכשיר העישון החם החדש שלה", עולה שבמרץ 2016, יותר מחצי שנה לפני ש- iQOS הושקה בישראל, מוירה גילקריסט, סגן הנשיא למוצרים "מופחתי-סיכון" (ובינהם iQOS) בתאגיד פיליפ מוריס, טסה במיוחד לישראל כדי להיפגש עם גרוטו ולשוחח איתו על "המדע של החברה". על פי הדו"ח, גם בפגישה הזו, כמו בפגישה הסודית שהתקיימה בדצמבר שאת דבר קיומה חשף לפני מספר חודשים דה-מארקר, השתתף ארז גיל-הר. גיל-הר הוא מנכ"ל חברת הלובינג פוליסי שמייצגת את פיליפ מוריס בישראל, רק שלא ברור מדוע לוביסט צריך להיות נוכח בפגישה שהוגדרה כ"מדעית".
למוד ניסיון מר מהחשיפות של חיים ריבלין מחדשות 2 ודמארקר, משרד הבריאות דיווח אודות הפגישה הזו ב"דו"ח שר הבריאות על העישון 2016" שפרסם ביוני האחרון. הבעיה שרויטרס מגלה שמספר שבועות לאחר הפגישה שלח גרוטו מכתב לרשויות המס בארץ, שבו הבהיר ש- iQOS מהווה קטגוריית מוצר חדשה שיש להחריגה מהגבלות השיווק והפרסום על מוצרי טבק. פיליפ מוריס ציטטה את המכתב הזה בהמשך בתביעה בבית המשפט, כשהסבירה את החלטתה להשיק את הסיגריה האלקטרונית בישראל.
בתגובה לשאלת רויטרס מדוע אמר שיש להחריג את iQOS, גרוטו טען שמשרד הבריאות היה זהיר לאחר שהפסיד בתביעה לחברות סיגריות אלקטרוניות מספר שנים קודם לכן. עוד הוא טען שחשב בזמנו שהשאלה אודות הרגולציה של ה- iQOS הייתה "תיאורטית". הוא הבין מפיליפ מוריס – כך אמר לרויטרס – שהחברה לא תכננה לשווק את המכשיר בישראל עד שיקבל אישור מהרשויות הרגולטוריות באירופה או בארה"ב. רק שבניגוד לטענה זו, בפיליפ מוריס אמרו לרויטרס בתגובה לדברי גרוטו כי "לא הצהרנו ש-PMI (פיליפ מוריס אינטרנשיונל) תמתין לאישור של רשויות רגולטוריות זרות". אתם הבנתם את זה?
במסמכי פיליפ מוריס שחשפה סוכנות רויטרס, נחשף גם תרשים הזרימה המתאר כיצד מאמצי הלובינג של פיליפ מוריס הובילו לשינוי העמדה של משרד הבריאות הישראלי ולהסרת האיסור על הפרסום ומגבלות נוספות. בספטמבר 2011 הציג משרד הבריאות שורה של צעדי רגולציה להסדרת נושאי הטעם והפרסום של מוצרי טבק. בטיוטת מסמך אסטרטגיה מ-2011, פיליפ מוריס אמרה שההצעות כללו "כמה צעדים נרחבים ולא פרופורציונליים", כגון הגבלת השימוש בטעמי פירות או שוקולד במוצרי טבק, ואיסור נרחב על פרסום ושיווק טבק.
הקמפיין של החברה כלל אלמנטים מובהקים של טקטיקות אסטרוטרף:
1. מינוף מערכות יחסים מבוססות עם משרדי ממשלה שונים, גיוס קמעונאים כדי שימחו נגד איסורים "מוגזמים", וכן לובינג במשרד הבריאות.
2. לובינג בממשלה באמצעות צדדים שלישיים, כגון ספק ליקוריש ישראלי.
3. שימוש בדטה-בייס של פיליפ מוריס שכולל למעלה מ-600 אלף מעשנים כדי להגיע לצרכנים וליצור דיבייט באמצעות המדיה "להשפיע על חברי פרלמנט" – כלומר, חברי הכנסת שלנו.
עושה הרושם שבישראל האסטרטגיה הזו עבדה אז לפיליפ מוריס לא רע.
ד”ר יפה שיר רז היא חוקרת תקשורת בריאות באוניברסיטת חיפה
משרד הבריאות הוא זרוע פוליטית של הממשלה העונה רק לאינטרסים כלכליים ושל פלג מסוים בה שאינו מצטין בסטנדרטים אנושיים במיוחד וידוע בזלזול אידאולוגי בגוף בכלל ובהשקעה בעניניו בפרט.אם מצרפים לכך רמת מודעות שרק התחילה בקושי להתפתח לנושאי בריאות אמיתית( אלטרנטיבית) ואת עובדת היות הפוליטיקאים בני הדור הישן בשלטון זה מתכון לאסון בריאותי כמו ההתעקשות האובססיבית של ליצמן להחזיר את פסולת הפוספטים הרעילה שיש עתיד הוציאה למי השתיה שלנו.
מזעזע!
מישהו בודק את חשבון הבנק של גרוטו, בארץ ובחו"ל?
ומי ישמור על השומרים?
וההוא שישמור על השומרים, מי ישגיח עליו?
ואותו משגיח, מי יינטר את כל פעולותיו?
ואולי הפתרון איננו הוספת עוד ועוד שומרים ורגולטורים וקומיסרים כמו מגדל צבים אינסופי אלא לשאול מדוע המדינה בכלל נדחפת ומחליטה לאזרחים מה מותר להם לעשן וכמה?
רעיון משוגע אני יודע אבל למנות חתולים לשמור על השמנת לא הוכיח עצמו מעולם
המשרד להפקרת הבריאות
במשרד הבריאות שוררת כיום גישה חדשנית לפיה יש לוותר על שיקולי הבריאות של אזרחי ישראל לטובת עסקים פרטיים, שהבטחת בריאות תושבי המדינה כפופה לכך שלא תפגע באפשרות לפתח טכנולוגיות. כדברי נציג משרד הבריאות בישיבת ועדת המשנה לקידום טכנולוגיות לאנרגיה מתחדשת, ב-19 לדצמבר "אי אפשר לעצור בשני קילומטר [מרחק טורבינת רוח מבתים] ולצפות שעדיין נפתח טכנולוגיות של אנרגיות מתחדשות".
https://www.facebook.com/amnon.portugaly/posts/10157031002354535