מושב אילניה, הגליל התחתון
מושב אילניה שבגליל התחתון קיבל הצעה שקשה לסרב לה. על השולחן: הקמת תחנת כוח בגז בשטחים של המושב. היזמים סיפרו להם שהתחנה אינה מזהמת, אינה מסוכנת ושהכפר ירוויח כסף רב מאישור ההצעה. סיפרו להם גם שתחנת הכוח תוקם בכל מקרה, אם בשטחים של אילניה או בשטחים של ישובים סמוכים. לכן באילניה היו צריכים לפתור דילמה במהירות לפני שיאבדו גם את הכסף וגם יחטפו את פליטות התחנה מהמושב השכן.
צוות מאבק 2020 התארגן במהירות להסברה, אורי השילוני, המוביל את "מאבק 2020" שיש לי הזכות להשתתף בו מיומו הראשון ועד עתה, מספר על הדרמה שהתרחשה: "במושב אילניה שבגליל התחתון, רוב הציבור היה בעד הקמת תחנת כוח מזהמת תמורה כסף. [שלושה שבועות אחרי] שיכנענו את רב הציבור. וב26 למרס, בקלפי: 93% הצבעה, 48 נגד התחנה, 28 בעד התחנה. הלכנו באמונה בצדקת הדרך בשמש, בגשם, בכנסים, בבתים, בהסברה עם הרבה הבנה-והפכנו את דעת הקהל. חשפנו תרמית שלמה ועוול, שלא יקרה לציבור שלם. ניצחנו כסף ענק, וכולנו התנדבנו. ניצחנו אירגונים גדולים, ואנחנו בלי משאבים. הכל בדרכי נועם, ובאמונה בצדקת הדרך".
ארז רביב מ'דבר ראשון' סיכם את המאבק: "הקמת תחנות כוח בשטחי יישובים חקלאיים מאפשרת למקם אותה רחוק מבתי היישוב, אך קרוב לבתי יישוב אחר. ספציפית בגליל התחתון, ההצעות להקים תחנות כוח היו בקרבה לפארק תעשיות קדמת הגליל, שנמצא בסמיכות לכפר נופש ייחודי לילדים עם מחלות כרוניות וגם לשכונה ד' בעיר טבריה."
מבלבד הנזק הסביבתי הכרוך בהקמת התחנה, אפשר לסכם את ההסכם שהוצע בין אילניה ליזם במשפט קצר: כל הזכויות ליזם כל ההתחייבויות לכפר אילניה. ההסכם הוא מסמך חד-צדדי, חזירי, ואסור היה לחתום עליו. נראה שהכפר לא קיבל יעוץ משפטי וכלכלי נאות במשא ומתן לקראת ההסכם. כך למשל לא הוטל על היזם (שיכון ובינוי אנרגיה מתחדשת בע"מ) ועל בעלי החברה שום מגבלה בדבר מכירת השליטה בחברה לאחרים או שיתוף גופים אחרים בחברה (עולם תחתון, גופים עוינים, וכו').
הכפר (אילניה) מתחייב בהסכם האופציה להרבה התחייבויות 'בלתי חוזרות'. היזם כמעט ואינו מתחייב לשום דבר. ההתחייבויות שלו מותנות, וכמעט כולן בשליטת היזם. גם בנושא התשלום לפי סעיף 3.1 מדובר על כך שהתשלום הראשון של דמי האופציה אינו מובטח והוא "ייעשה בכפוף לקבלת סקר היתכנות חיובי לשביעות רצון היזם מחח"י [חברת החשמל] ורק לאחר קבלתו". מי קובע מתי ידרש הסקר, מה ההגדרה של "סקר היתכנות חיובי לשביעות רצון היזם"? כך לדוגמא היזם יוכל להחליט לבקש את הסקר בעוד 4 שנים ועד אז הכפר לא יקבל כלום. ועוד לא דברתי על ההיבטים הכלכליים, על זה שלכפר אין כל זכות החלטה בפרויקט. שהכפר אינו מקבל מניות בפרויקט, שלא ברור כמה כסף הכפר יקבל, וכו'.
מאבק 2020 הוקם ע"י אורי השילוני כדי להאבק נגד מיזמי האנרגיה הפוגעים באדם ובסביבה. מטרת הקבוצה הינה להתגייס למען החיים ואיכות החיים במדינה וסביבותיה ולהביע את מחאת התושבים. הקבוצה הוקמה על בסיס התנגדות להקמת מפעל פרוטרום בגלבוע, אולם הפעילות התרחבה לכל הארץ עם ייסוד המאבק הלאומי ביולי 2017 . מאבק 2020 מתנגד לכל המיזמים המזהמים והמסכנים את בריאותנו, את איכות חיינו וחיי ילדינו.
התפיסה העומדת בפני החברים במאבק 2020 היא שתכנון תחנות כוח מזהמות חדשות והגדלת תחנות כוח קיימות הוא חלק מטירוף מערכות במדינה ששכחה שמטרתה היא לייצר חשמל ולא להיות מחלקת השיווק והמכירות של תאגידי הגז, ושיש עוד דרכים, טובות יותר וזולות יותר לייצר חשמל, מאשר לשרוף גז מזהם. המדינה הציבה יעד של 80% תחנות כוח המבוססות גז וסולר ו20% מתחדשות. במצרים ובמרוקו היעד הוא להגיע ל- 40% מייצור החשמל מאנרגיות מתחדשות, כפול מהיעד בישראל. מדינות מתקדמות הגדירו 50% – 100% ייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות עד 2050. נראה שבישראל שכחו את השמש החינמית ושהחשמל שיופק הוא לטובת כלל הציבור.
לדעת מאבק 2020 אפשר וצריך לבזר את ייצור החשמל בישראל ל- 2.5 מיליון משקי בית, כשכל אחד יהיה למעשה תחנת כח אוטונומית, גג סולארי עם בטריות לאגירת חשמל ויוכל לתפקד גם אם תהינה תקלות או הפרעות ברשת החשמל הארצית. במקום זאת, מגדילים ומעצימים את הסיכון הביטחוני למערכת החשמל ע"י בניית יעדים אסטרטגיים מסוכנים ונפיצים ליד ריכוזי אוכלוסייה, והכל לטובת אינטרסים פרטיים על החשבון הציבור ובריאותו.
אמנון פורטוגלי הוא חוקר במרכז חזן
הילדסהיים,
מה עמדתך לגבי תאוריית הארץ שטוחה?
מכל התגובות רק לתגובה של יפעת היקרה מגיע לייק גדול. והנה שוב התגובה שלה:
יפעת
05/05/2019 בשעה 21:55
מי זה אורי השילוני? יש בארץ הזאת אנשים יקרים שעושים עבודה נפלאה, בשקט. רוצה לדעת עליהם, כמו שאני רוצה לדעת על כל מה שנכתב ב"כלכלה האמיתית". מגיע לו, לאורי, חיבוק אזרחי, מעין "הידד" וטפיחה על השכם ממני ומשכמותי, שמשתבללת לי בבית מיאוש. אז טוב שאתה פועל ועושה, אורי. אתה עושה לי טוב בתוך המדמנה. תודה.
———————————-
אגב חברים יקרים. כתבתי עכשיו מאמר תגובה למירב ארלוזורוב מדה מרקר
מאמר בשם: החרדים: להחליף את שם המדינה מ"ישראל" ל"מוחמד" – מהפכה מחשבתית חברתית
כדאי לדייק, 2020 הוא מאבק אוטופי וילדותי במקרה הטוב, ושטחי ולא רציני במקרה הגרוע. קודם, צריך להגדיר הצלחה: ההצלחה היחידה של המאבק הזה (2020, זה כבר היסטוריה…) היא שכנוע מספר תושבים ביישובים החקלאיים לא להקים בתחומם תחנת כח במסגרת המסלול המופרט (והמופקר) שיזמה המדינה…
תהיה רציני, הרי לא ניתן להתנגד לכל מיזם בתחום האנרגיה, בין אם מדובר בתחנות כח מונעות בגז בשטחים פתוחים, טורבינות רוח או שדות פוטווולטאיים – וגם תחנות כח באזורי תעשייה שעברו תהליכי תכנון מסודרים – כי לכל אלה המאבק המופרך וההזוי הזה מתנגד.
אם תמצית המאבק הוא קידום השימוש באנרגיה סולארית על גגות (זה באמת חיובי) – ראוי היה להם להגדיר כך את מטרות המאבק ולקדם את המסרים בצורה פוזיטיבית בהתאם, ולא לנהל אינספור מאבקים כנגד אופציות להקמת תחנות כח מלווים בסיסמאות ריקות מתוכן… כי הרי, גם חתימה של אגודה חקלאית על חוזה, לא מבטיחה שתוקם תחנת כח. זה היפותטי בלבד.
נוסף על כך, המאבק הזה אמנם הצליח לשכנע תושבים במספר יישובים להתנגד למיזמים – אך יש לזכור כי גם לפני שהחל היו עוד יישובים בהם התקיימו הצבעות של תושבים והם דחו את המיזמים (בלי סיפורי המעשיות של מאבק בני האור בבני החושך):
משמרות, רגבים, כפר חסידים, מולדת! ועוד…
טעות נוספת. אין קשר בין המאבק על פרוטרום למאבק הזה. ניהלו אותו אנשים אחרים! והוא התרחש בזמנים אחרים! מעבר לכך, שנעשה שימוש מוסכם בקבוצת פייסבוק אחת שריכזה את המאבק בפרוטרום לצורך המאבקים המקומיים בגלבוע… זה בסך הכול בגדר טרמפ.
חוסר המיקוד של הקבוצה הזאת וחוסר היכולת להתמחות במאבקים שונים ולבחור את המלחמה הנכונה – כבר גרם לנזק במאבק כנגד הקמת טורבינות הרוח הגלבוע…
מאמר רדוד שיוצא מההנחה שכל הקוראים כבר נמצאים כנגד הגז ונגד פיתוחו ושימושו לתעשייה ולחשמל. אז זהו שלא, אני למשל טרם נקטתי צד והמאמר לא הוסיף לי גם גרם אחד של ידע מדוע לא להשתמש בגז הבלתי מזהם ולהמשיך להשתמש בפח או במזוט המזהמים ליצור החשמל.
מופתע לראות כאלה שטרם קלטו: יהודים וגז זה שילוב סר-טעם, במקרה הטוב.
אגב, גם יהודים ורכבות.
נו באמת דוד
למה להשתמש בגז בכלל כאשר "השמש החינמית ושהחשמל שיופק הוא לטובת כלל הציבור"?
ואיך אתה יודע שזה נכון?
כי זה נכתב ע"י חוקר אנרגיה ממכון חזן!
לאדם
גם יהודים ומפלגות פועלים סוציאליסטיות זה לא שוס גדול; ראה לדוגמה מפא"י…
מי זה אורי השילוני? יש בארץ הזאת אנשים יקרים שעושים עבודה נפלאה, בשקט. רוצה לדעת עליהם, כמו שאני רוצה לדעת על כל מה שנכתב ב"כלכלה האמיתית". מגיע לו, לאורי, חיבוק אזרחי, מעין "הידד" וטפיחה על השכם ממני ומשכמותי, שמשתבללת לי בבית מיאוש. אז טוב שאתה פועל ועושה, אורי. אתה עושה לי טוב בתוך המדמנה. תודה.
כל הכבוד. כמו כן היכן המדינה?
צריך לפטר את התושבים במדינה, הם סתם עושים בעיות ועולים כסף.
כדאי לייבא אוכלוסיה המורכבת מאנשים צעירים (כי לא צריך לשלם הוצ. בריאות והם גם מתרבים) וטפשים (כי הם לא יעשו צרות לטייקונים לסוגיהם)
"צריך לבזר את ייצור החשמל בישראל ל- 2.5 מיליון משקי בית, כשכל אחד יהיה למעשה תחנת כח אוטונומית, גג סולארי עם בטריות לאגירת חשמל ויוכל לתפקד גם אם תהינה תקלות או הפרעות ברשת החשמל הארצית. " – מצויין. שלב ראשון, סגירת חברת החשמל
חבל, זה מעכב את הרווחים העצומים של כולנו מהגז. מדינת ישראל צריכה את הכסף כדי להעביר לאזרחים בשיפור החינוך הבריאות והרווחה.
וגם לתת כסף למימון הגנת ראש ממשלתנו היקר. מאוד יקר.
ולשלם גם את הטילים של כיפת ברזל שעבדו היום חזק, בהפלת צינורות ברזל שמיוצרות במסגריות בעזה.
ואת כל זה עוצר לנו איזה מושב חוצפן בגליל.
אני עדיין מחכה לרוווחי הגז העצומים ולמיליארדים הרבים שיורידו את עלוית המחייה פה ויוזרמו לקופת המדינה..אה.. עדיין לא קרה? טוב,נו, נמשיך לחכות…
סליחה ? מושב חוצפן?
לאותו מושב יש את הזכות המלאה להתנגד לתוכנית נצלנית וחזירית באדמותיהם.
שלא מעט מהאדמות שייכות לאנשים פרטיים (טאבו)
עכשיו עם כל הכבוד, תקציב הביטחון לא קם ונופל על מפעלים של טייקוני הגז אני מכיר היטב את המושב המדובר ואתה טועה ומטעה.
ראש ממשלתנו היקר? מאוד יקר? ניסוח מאוד מאוד חשוד שמעיד על תוכן ממומן.
מדינת ישראל צריכה את הכסף בשיפור החינוך הבריאות והרווחה אמרת? אז בנתיים רואים שיש למדינה מספיק כסף להשקיע על הסכמים קואליציוניים חסרי פרופורציה.