להאזנה לתכנית 'הכלכלה האמיתית עם ערן הילדסהיים' בקול ישראל בנושא המונים החכמים לחצו כאן
בתחילת אפריל התגנבה בהחבא כתבה תמימה בכלכליסט על כוונתה של חברת חשמל לחבר את הבתים בישראל למוני חשמל חכמים. כיום ברוב הבתים מותקנים מונים פרמיטיבים, שכל תפקידם הוא למדוד את צריכת החשמל. על מנת לאסוף את הנתונים על צריכת הלקוחות נאלצת חברת חשמל להעסיק עובדים שכל תפקידם לקרוא את המונים. עתה הוחלט בחברת חשמל על החלפת המונה הקיים במונה חכם שייתר את הצורך בקוראים. המונה החכם אמור להקפיץ את חברת החשמל למאה ה-21 מבחינה טכנולוגית ויאפשר לה למדוד ולדגום מרחוק את צריכת החשמל בכל רגע נתון, לאפשר שליטה טובה יותר על הזרמת החשמל ובנוסף לספק ללקוחות שירותים שיאפשרו להם לראות את חלוקת הצריכה של החשמל בבתיהם.
על פי הנתונים הרשמיים שנמסרו לנו מחברת חשמל עד כה הותקנו מונים חכמים לכ- 5,400 לקוחות פרטיים כשרובם מתרכזים באזור בנימינה וגבעת עדה. בשנים הבאות מתוכננים עוד כ-30,000-40,000 מונים להתקנה מדי שנה, ללקוחות ביתיים באזורים שונים ברחבי הארץ.
חברת החשמל, שהוכיחה שאין לה בעיה להשקיע מיליונים ביחצ"נות, משום מה מצניעה את אותה "מהפכה" טכנולוגית ולמרות הצהרותיה על שקיפות בתהליך היא מעדיפה לפעול מתחת לרדאר הציבורי, לעתים על גבול החשאיות. עדויות מלקוחות של חברת חשמל בצפון תל אביב מצביעות כי יום אחד הופיעו עובדי החברה והחליפו להם את המונים מבלי לידע אותם לפני כן. האם יש סיבה מיוחדת שחברת חשמל מסתירה לכאורה את ההתקנות האלה?
כדי לענות על השאלה הזו פניתי לד"ר זמיר שליטא, שנחשב לאחד מגדולי המומחים בארץ בתחום נזקי הקרינה. שליטא הוא ד"ר למיקרוביולוגיה רפואית, תחום המתמקד בביוטכנולוגיה, ביולוגיה מולקולרית, הנדסה גנטית, נזקים מקרינה אלקטרומגנטית ונזקים ממזהמי סביבה מסוכנים. לטענת שליטא מוני החשמל החכמים האלחוטיים פועלים כמו אנטנות סלולריות.
"הנזקים הבריאותיים שיכולים להגרם מקרינת המונים החדשים יכולים לנוע מפריצת נימי דם במוח (מה שיבוא לידי ביטוי בכאבי ראש), נמלול בגוף כתוצאה מהיווצרות קרישי דם, פגיעה בהורמון המלטונין שהוא הורמון השינה, ועד עליה בכמות הגנים הקדם סרטניים שעלולים להתפתח בהמשך לסרטן" – מזהיר שליטא. מי שימצאו תחת איום תמידי להפגע מהקרינה הם אנשים רגישים לקרינה או אלה שיותקנו אצלם המונים בתוך הבית או מאחורי קיר חדר השינה. לדברי שליטא מידת הסכנה היא פונקציה של המרחק מהמונה – אם המונה נמצא למשל 10 מטרים מחדר השינה או מקום השהייה העיקרי בבית אז אין עם זה בעיה- מסביר שליטא.
חברת חשמל טענה בתגובה לדברי שליטא כי היא פועלת בהתאם לתקנים הבינלאומיים המקובלים ובאישור המשרד להגנת הסביבה. המשפט הזה מעורר גיחוך אצל שליטא. לדבריו התקן המדובר כל כך גבוה שכמעט כל מכשיר שיבדקו יוכל לעמוד בו.
התקנים לדבריו מבוססים על המלצות של גוף שנקרא ICRNIP. אלה המלצות שמבוססות על חימום. "הן [ההמלצות] אומרות לך שאם הקרינה לא מספיק מחממת אותך אז היא לא מסוכנת לך", מסביר שליטא, "בשביל שהקרינה תחמם אותך, אתה צריך לעמוד מול תחנת מכ"ם כאשר הקרן של המכ"ם מכוונת בדיוק עליך, רק אז אתה תתחיל להרגיש חום". בנוסף, לדבריו התקן הזה לא מודד את כל הקרינה בגלל שהיא נדגמת רק כמה פעמים בשניה ובמקרה זה קצב השידור שונה מקצב הדגימה.
חברת חשמל מרגיעה וטוענת כי רוב המונים החכמים ישדרו למשך זמן קצר של עד 10 דקות ביממה ורובם בכלל ישדרו בצורה שאינה אלחוטית על גבי חוטי החשמל. עמיר בורנשטיין, בעל האתר "ללא קרינה בשבילך" החוקר את נושא הקרינה, מברך על הצהרת חברת החשמל, אבל תוהה מדוע בכל זאת חלק מהמונים שיותקנו יהיו בטכנולוגיה סלולרית ומדוע המונים שכבר הותקנו בתל אביב משדרים במשך כל היום – עובדה שלא מתישבת עם הצהרות חברת החשמל. "דוברי חברות חשמל בחו"ל יצאו לפני מספר שנים בהצהרות דומות, אבל אחרי הפריסה התברר כי 10 דקות שידור ביום מורכבות מאלפי שידורים קצרים של כמה שניות כל אחד" – מסביר בורנשטיין.
בסרטון שפרסם בבלוג שלו ניתן לראות מונה חכם שהותקן בבית ברחוב קהילת לודג' בשכונת הדר יוסף בתל אביב, המשדר בעוצמה בכל 3 שניות למשך 5 שניות.
בעיה מטרידה נוספת במונים החכמים היא החשש שישמשו בעתיד על תקן 'האח הגדול'. "מהמידע של השימוש שלך בחשמל אפשר יהיה לדעת למשל באילו שעות היית בבית, מתי אתה ישן או הולך לישון, מתי אתה הולך לעבודה ומתי אתה חוזר. במידע כזה אפשר להשתמש גם נגדך" מסביר בורנשטיין. "תסריט מורכב יותר אבל כלכלי מאוד, היא האפשרות להצליב מידע בין השימוש שלך ברשת החשמל לבין חיפושים שביצעת באינטרנט ואז לדעת איזה מוצרים אתה זקוק להם הכי הרבה – כלי יעיל עבור המפרסמים" מסכם בורנשטיין .
בחברת חשמל דוחים את טענות בורנשטיין. לפי דוברת החברה- "חברת החשמל שומרת בקנאות על פרטיות לקוחותיה ומחוייבת לכך – על פי חוק צנעת הפרט ואמות המידה שקבעה רשות החשמל". בעידן שבו שרתי חברות גדולות כמו גוגל נפרצים וממשלות שמות ידם על מידעים מטעמים כאלו ואחרים, ספק גדול אם למרות הרצון הטוב יוכלו בחברת חשמל למנוע את דליפת המידע החוצה.
אז מה עושים למי שחושש?
למי שכבר יש מונה חכם מותקן, ממליץ בורנשטיין לבצע בדיקת קרינה, ואם מתגלה שמדובר במונה אלחוטי, לפנות לחברת חשמל ולבקש שיסירו אותו, כפי שכבר עשו מספר לקוחות שסבלו מכאבי ראש כתוצאה מקרינת המכשיר. בורנשטיין מזהיר מראש שלא מדובר בתהליך פשוט אבל מנסיון העבר אם מתעקשים, חברת חשמל מסירה את המונה או מחליפה אותו למונה שעובד בטכנולוגיה הקיימת ולא בצורה אלחוטית.
היכן שעוד אין מונה חכם מותקן – לא ידוע היום על הליך חוקי שבו אפשר למנוע התקנה עתידית, חוץ מלשלוח בקשות לחברת החשמל שלא יעשו זאת או להתפלל שכתובתכם לא נכללת בפרויקט החלפת המונים. בארה"ב למשל הציבו לקוחות בדרך יצירתית וכסוג של מחאה שלטים על מוני החשמל הקיימים שבהם דרשו שלא יחליפו אותם כפי שניתן לראות בתמונה.
ומה האלטרנטיבה ?? להמשיך לפרנס אלפי קוראי מונים ?? אתה יודע שזה אומר לשלם יותר על חשמל ??
חייבים להכניס טכנולוגיה. אם יתכנתו את המולים לשדר רק עשר שניות בחודש זה לא יפריע לאף אחד
מוזר שמציגים את הסכנה הבריאותית מקרינה סלולרית כעובדה מוגמרת כאשר הנושא מאוד שנוי במחלוקת. לעת עתה, חשיפה לקרינה בלתי מייננת או קרינה סלולרית *לא הוכחה* כמזיקה. כל שניתן לומר בעניין הוא בבחינת "זהירות מונעת" הנוגעת בעיקר לשימוש במכשירים סלולריים המוצמדים לגופנו.
כל ההשפעות הפתולוגיות עליהן מצביע דוקטור שליט"א מופרכות במחקרים סותרים. שוב, הנושא שנוי במחלוקת וישנם רופאים וחוקרים רבים המחזיקים בעמדה מנוגדת לחלוטין.
כפי שצוין בתגובת חננאל, אין טעם בהתרעה מפני מונים אלחוטיים כאשר נתוני פליטת הקרינה של אלו לא הושוו לנתוני אנטנות וטלפונים סלולריים (בשקלול עוצמת הקרינה ומרחק מקור המשדר), וכשהאחרונים שנויים במחלוקת אז ייתכן וטוב וננקוט בעמדה ספקנית גם בעניין המובא כאן.
אגב, אין מקום להשוואה עם הטבק וסכנותיו משום שעולם המדע מעולם לא טען שאין בהם להזיק, אלה היו חברות הטבק שבחרו להתעלם מהממצאים המדעיים דאז ואף להסתירם כאשר הובאו במחקרים מוזמנים מטעמן.
שבועיים אחרי שכתבת את הדברים שלך בנוגע לסיכון מקרינה סלולרית כן או לא (למעשה קרינת רדיו), וההשפעות הפתולוגיותצ שדיבר עליהן ד"ר זמיר שליט"א התפרסם מחקר ענק ממשלתי של משרד הבריאות האמרקאי שמצא קשר בין סרטן לקרינה, הפריך את הקונצופט החומני ואישרר מחקרים שהראו ממצאים דומים בעבר. ראה – http://www.norad4u.co.il/knowledge-h/emf-studies-list/study-ntp-2016-h
כתבת "עולם המדע מעולם לא טען שאין בהם להזיק, אלה היו חברות הטבק שבחרו להתעלם מהממצאים המדעיים דאז ואף להסתירם כאשר הובאו במחקרים מוזמנים מטעמן" מי ביצע את המחקרים מטעמן אם לא עולם המדע?
ב"ה
דרך אגב לא קשור לקרינה. התקינו לי מונה חכם בבית הכנסת ואין אפשרות לצרכן לעקוב אחרי הצריכה השוטפת שלו(גם הקורא מטעם חברת החשמל מזין את הנתונים למחשב שלו ולא יכול לקרוא את הנתונים)
בשלב זה לא לכל הלקוחות יש גישה לנתונים שלהם. רוב הלקוחות שהותקנו להם מונים אלחוטיים בכלל לא יודעים שהותקנו להם כאלה.
הרעיון של מונים אלחוטיים, כשלעצמו הוא מבורך, משפר את היעילות, ומוריד עלויות כח אדם מיותרות (שבאופן אידאלי אמורות לבוא לידי ביטוי במחירי החשמל).
עם זאת, הנתונים הוצגו על ידי מכשיר ה-cornet מאוד מדאיגים.
אני מודד קרינה במשך כמה שנים עם אותו מכשיר. מדובר ברמת קרינה רציפה גבוהה יותר משל ראוטר אלחוטי. (כמובן שזה ירגיע הרבה אנשים, שגם כך משתמשים בראוטר אלחוטי וחושבים שהוא לא מסוכן – אבל הוא כן)
לדעתי מונה אלחוטי צריך לשדר אחת לחודש למשך כמה שניות, כפי שהיה קורה לו היו מבצעים מדידה ידנית.
אם נניח שיש תועלת כלשהי למידע עדכני ורציף (נניח כדי לתת ללקוחות תמונה של היקף צריכת החשמל שלהם), אז אפשר להסתפק בשידור של מספר שניות אחת לשעה.
נחמד למצא מידי פעם מודדי קרינה שמודעים לסיכון ועובדים גם עם מדי קרינה מהירים. למען הסר ספק, אני לא מכיר את צור.
אם אין להם סים, אז לאן ואיך הם משדרים? באיזה תחום תדרים?
כנראה סביב 900MHZ לרפיטרים או מרכזיה (קולקטורים) ברחוב.
כמו כן בארה"ב מונים בטכנולוגיה דומה קולטים שידור של מונה מרוחק ומשדרים אותו הלאה עד שהוא מגיע למרכזיה.
Play invrmoatife for me, Mr. internet writer.
לא ברור מה רמת הסיכון. גם אם לא מדובר בסים יש להראות כי רמת הקרינה דומה לאנטנת סלולאר ולא לסתפ טלפון סלולארי. טכנולוגיית השידור (סי או אחר) איננה השאלה. בלי הנתונים הללו מדובר בהפחדה סתם. אם כבר רוצים לשנות משהו יש לדרוש כי הזרמת הנתונים תבוצע באופן חודשי בזמן קבוע, שאר הזמן הנתונים ישמרו במונה.
יש כל מיני אנטנות סלולריות . יש כאלה שמשדרות בעוצמה למרחקים ויש קטנות שנועדו להגביר את הקליטה בשטח מוגבל. לא היית רוצה לא זה ולא זה שיהיו לך כמה מטרים מהראש.
אני לא חושב שסתם סלולרי לא מקרין בצורה רצינית. אומנם עוצמת המשדר שלו נמוכה עשרות מונים מנגיד אנטנה סלולרית , אבל אתה נמצא במרחק אפס ממנו. כמו כן אם אתה משאיר את הנתונים של הסלולרי והWIFI עובדים כל הזמן אזי החשיפה שלך היא למשך זמן ארוך יחסית.
לכן לא רק לעוצמת השידור יש השפעה אלא גם לקרבה שלך למקור השידור.
בתכנון נכון של המונים, הנתונים היו מאוחסנים במונה עצמו (בזכרון פנימי) ומשודרים רק פעם בתקופה (כמה ימים או אחת לחודש או במקרה שיש חשש לגנבת חשמל או תקלה). זה באמת היה יכול להיות פתרון נכון ושים לב שאני מציע זאת בראיון הרדיו שבוצע. איחסון הנתונים במונה דורש מעבד חזק יותר וזכרון פנימי גדול יותר, כנראה בגלל זה השידור מבוצע באופן כל כך רציף, חמש שניות כן ושלוש שניות לא.
למעשה לא מדובר במונה חכם, אלא במונה טיפש. כל העיבוד של הנתונים מבוצע לא במונה אלא במחשבי חברת החשמל.
בברכה
עמיר
מה לגבי המונים הנטענים מראש שמותקנים למי שלא יכול לשלם?
יש כאלו שמותקנים ישירות ויש כאלו שמטעינים עם מכשיר מרחוק
תן לי מספר דגם של המונה, או שלח תמונה אלי לאימייל ואני אנסה לברר.
עד היום לא הזדמן לי למדוד קרינה ממונים אלו, אז אין לי תשובה בשלוף.
בברכה
עמיר
לא מצוינת רמת הקרינה של המונה ביחס לתקנים כאלו ואחרים, האם השידור הוא באמצעות סים שמותקן שם ואז זה כמו טלפון סלולרי שיש לכל אחד וכו'. כתבה שנועדה להפחיד, ותו לא !
1. רמת הקרינה נראת בסרטון (בקירוב, בגלל מגבלות מדידה, מדידה בשדה קרוב ומגבלות המד).
2. התקנים גבוהים ולא מגנים מבוססים רק על אפקט חום ולא לוקחים בחשבון השפעה ביולגית או רפואית של הקרינה (כי הוועדה שקובעת אותם מושפעת תעשייה ולא מכירה בהשפעות כאלה). בהתאם לתקנים הללו כמעט כל רמה של קרינת רדיו תהיה תקינה, גם 6 מטר מאנטנה סלולרית. אין לתקנים רלוונטיות.
3. במונים האלחוטיים שראינו עד עכשיו לא מותקן סים, הם עובדים בטכנולוגיה שנקראת SMART MASH ומשדרים 5 שניות כן 3 שניות לא.
בבברכה
עמיר
מה הסיבה שהמכשירים יפיצו כל כך הרבה קרינה? לפי הנשמע מדובר במעבד קטן שמחובר למודם סלולרי(פלאפון) ושולח סמס כל כמה דק. הרבה פחות ממה שיש לרובנו בכיס.
במונים האלחוטיים שראינו עד עכשיו לא מותקן סים, הם לא עובדים על טכנולוגיה סלולרית. המוני האלחוטיים שראיתי עד היום בארץ עובדים בטכנולוגיה אלחוטית כנראה SMART MASH ומשדרים 5 שניות כן 3 שניות לא.
מציע לך להוציא את הסלולרי מהכיס, ביחוד אם אתה כבר מרגיש את הנימול בבשר הצמוד לסלולרי, במשך היום. ממליץ על שימוש נכון בסלולרי ובאלחוטי, צמצום שימוש למינימום. למשל ממליץ בסלולרי על כיבוי תקשורת נתונים WIFI ובלוטות' רוב הזמן ולהדליק רק כאשר חייבים. אם אתה כבר מרגיש כאבים בעת שימוש בסלולרי ובאלחוטי ממליץ להפסיק שימוש לפני המצב הרגישות יחמיר.
בבברכה
עמיר
לא מבין מה הבעיה להתקין הכל על כבלי החשמל? מדוע חלק ככה וחלק ככה?
גם אני לא, החשש שלי שהם בודקים את הציבור.
אם לא יהיו תגובות שליליות למונים בטכנולוגיה האלחוטית או הסלולרית בסבבי ההתקנה הבאים נראה רק אלחוטיים (שהם יותר זולים מהסלולריים בתחזוקה ועלות הפעלה).
בברכה
עמיר