דרמה התרחשה השבוע בעולם הביטקוין. אחרי ויכוח פנימי ארוך פוצל המטבע הוירטואלי לשני מטבעות שונים. מהראשון באוגוסט יש את מטבע הביטקוין המוכר, ואליו הצטרף אח חורג חדש בשם "ביטקוין קאש". ואולי כל זה רק הפרומו לקראת הפיצול הגדול שיתרחש בנובמבר.
מה קורה עם המטבע החדש מאז הפיצול השבוע?
מאז שיצא לעולם, הביטקוין קאש משתולל: עולה, יורד, מזנק ב-130% וביממה האחרונה התייצב על אזור ה400 דולרים, אחרי שחצה כבר את ה700 דולרים. הביטקוין "הרגיל" לעומתו נסחר סביב ה-2700 דולרים. מצד שני חשוב לשים את העניינים בפרופורציות – בשלב הזה עדיין המסחר בביטקוין קאש מוגבל ורוב משתמשי הביטקוין לא יכולים לסחור בו, ולכן מוקדם עדיין לדעת אם מדובר במהלך זניח או מכונן בעולם הביטקוין.
מה זה בכלל פיצול מטבעות?
תחשבו לרגע שבנק ישראל מכריז שממחר בבוקר לא יהיה שקל אחד אלא שני סוגי שקלים, כשכל אחד מאיתנו יחליט באיזה שקל הוא משתמש. במקרה כזה היה מתחולל כאוס – הרי השאלה הראשונה שכל אחד היה שואל את עצמו היא באיזה מטבע להשתמש, באיזה מטבע כדאי לחסוך, באיזה מטבע שווה לשלם בחנויות, מה ערכו של כל מטבע – בקיצור ברדק. זה בעצם פחות או יותר האתגר שעומדים בפניו משתמשי הביטקוין בימים אלה
למה לפצל?
יש לביטקוין בעיה – הוא מצליח יותר מידי. סטושי נקומוטו , האיש או הגוף האנונימי שהמציא את הביטקוין, לא הכין את המערכת לעומס כל כך גדול של תנועות והעברות כספיות, כפי שמתרחשות בקצב הולך וגובר בשנים האחרונות, והתוצאה היא שהמערכת עליה עובד הביטקוין הופכת ליותר ויתר איטית ויותר כבדה.
מה זה אומר?
אם לצורך העניין השקל היה מתנהל כמו הביטקוין, אז בכל פעם שהייתם קונים במכולת או מבצעים כל עסקה אחרת, הייתם צריכים להמתין 10 דקות ולפעמים הרבה יותר עד שהייתם מקבלים אישור סופי לכך שהעסקה עברה. זמן בלתי אפשרי בעולם העסקי.
אז איך נכנס פה עניין הפיצול?
בקהילת הביטקוין הבינו שככה אי אפשר להמשיך והחליטו לשדרג את פרוטוקול המערכת ככה שיוכל להכיל יותר עסקאות ויהיה יותר מהיר. פה התחילה מלחמת אזרחים בעולם המטבעות הוירטואלים. רוב קהילת הביטקוין הסכימה לשנות את הפרוטוקול בשיטה אחת ומולה קמה קבוצה שניה מורדת קטנה יותר, שאמרה שהיא רוצה לשנות את הפרטוקול בשיטה שניה. אם כל קבוצה מתעקשת לעבוד תחת חוקים שונים – המשמעות היא שנוצרים שני מטבעות ביטקוין שונים על אותה מערכת. וזה מה שקרה בראשון באוגוסט.
אז מה קורה עכשיו?
פה אנחנו חוזרים לשאלה הראשונה. בגלל שעוד לא התחיל ממש מסחר אמיתי בביטקוין קאש אז קשה לדעת מה מחירו האמיתי או איך הפיצול ישפיע על הביטקוין. הערכה היא שהקבוצה "המורדת" שמתפעלת את הביטקוין קטש היא קטנה יחסית – כך שכנראה גם ההשפעה שלה תהיה מזערית על כל המסחר בביטקוין, אבל כדי לדעת את זה בוודאות – נאלץ להמתין כמה ימים לפחות. ואולי כל זה הוא רק הפרומו לקראת הדרמה הגדולה שצפויה לנו בנובמבר. בנובמבר יש איום לפיצול גדול הרבה יותר בין שתי קבוצות גדולות בהרבה בקרב קהילת הביטקוין. אם באמת אותו פיצול יתרחש אז עלולות להיות השפעות באמת דרמטיות על הביטקוין, בין אם זה על מחירו או מעמדו הבכיר בקרב שלל המטבעות הוירטואלים בעולם.
מה ההמלצה כרגע לעשות עם מטבעות הביטקוין שיש לי?
באיגוד הביטקוין הישראלי ממליצים להמשיך לסחור כרגיל בביטקוין. לעומת זאת – אם מישהו מתכוון לסחור במטבע החדש, הביטקוין קאש, ההמלצה להמתין כמה ימים עד שהמערכת תתייצב ואז להתחיל לסחור בו.
הסמולנים עשו לעצמם כסף כצעד מחאה עולמי, חחחחחחחחחח ובסוף הם הפכו לחלאות רודפות בצע בעצמם..
סמולמים, תכחדו
ללא אלימות ממשלתית… אלא אם כן אתה מתייחס לממשלת סין, שהרי ידוע ש-60% מכלל ה"מיינרים" הגדולים בעולם הם מסין (וזה, הרוב שלהם, הוא מה שאפשר להם מלכתחילה לאיים בפיצול ולממש אותו) וכידוע, בסין אין שום מיזם עסקי, אפילו לא דוכן קפה, שאין לממשל יד ורגל בו.
ונניח שהאלימות היא לא ממשלתית, נניח שה"מיינרים" היו מפוצלים ברחבי העולם.
עדיין, אלימות: "בלעדינו אתם, הרשת, לא קיימת, אז…"
מה שחבל שאלפי המושקעים בביטקוין כאתגר טכנולוגי, לא הספקולנטים, לא פשוט קמים על ה"מיינרים" ומסבירים להם שבמקור, במניפסט של נקומוטו, האנשים כולם היו אמורים לחצוב מטבעות, ושהם אולי הופכים את הרשת למהירה יותר (לא בלי להרוויח מכך יפה מאד על הדרך, לא רק במטבעות שהם כורים, גם בעמלות עסקה… גם כן, מטבע חופשי, הן במשמעות של דיבור והן במשמעות של בירה), אבל הם לא חיוניים.
אבל זה מה יש, אף אחד לא מתנגד ל"מיינרים", הפיצול הגיע, בנובמבר כנראה, אני מרשה לעצמי להתנבא, יהיה פיצול גדול יותר, הביטקוין כיחידת ערך, כמטבע יצלול, הביטקוין קש ממילא לא ימריא והמרוויחים הגדולים יהיו מי שישקיעו באתריום ו, עוד התנבאות שלי, לייטקוין (שהקהילה שלו לא מפוצלת, בעיקר בגלל שלייטקוין בחרו שיטה אחרת לחצוב את המטבע).
ואחרי כל המיני-מניפסט הזה… בלוקציין, הטכנולוגיה מאחורי כל המטבעות האלו, הטכנולוגיה פה להשאר ולשנות את עולם. בזה אין ספק. וטוב שכך.
תודה לך, "סטושי נקומוטו", תהיה (תהיו?!) מי שתהיה.
חשוב לחדד כמה נקודות
1. פיצול: דוגמא יותר מדוייקת היא שבנק ישראל מחליט שמהיום יש "שקל חדש" ו"שקל דנדש". כל מי שמחזיק "שקל חדש" פיזית ביד מקבל במתנה גם "שקל דנדש". אגב, אם אתה מחזיק את ה"שקל החדש" שלך בבנק, לא בטוח שתקבל "שקל דנדש" במתנה. האמת שמינוח יותר מתאים הוא אולי שיכפול ולא פיצול.
2. המחלוקת היא תלת צדדית: צד א טוען שזה בסדר שלוקח הרבה זמן לשלם, כי ביטקוין לא נועד לרכישת קפה הוא נועד כSTORE OF VALUE. צד ב' רוצה לפתור את הבעיה ע"י "תוספת" לבלוציין. הפילוסופיה היא שהביטקוין לא משתנה אבל אפשר להוסיף דברים עליו כדי לספק שירותים נוספים (SIGWIT). צד ג' (ביטקוין קאש) טוען שצריך לשנות את הפרוטוקול עצמו כדי לספק תשלום מהיר יותר (BIG BLOCKS).
כפי שנטען נכון בכתבה, עוד אין מסחר מלא בביטקוין קאש. יותר נכון, אתה לא יכול להפקיד ביטקוין קאש באתרים שמאפשרים מסחר בו. לכן, לא ברור מה המחיר שלו יהיה כאשר המסחר יתאפשר. יש שטוענים שזה הדבר הטוב ביותר מאז המצאת הלחם הפרוס, אחרים רואים בזה סתם עוד PUMP&DUMP.
מי צודק? לא יודע. מה שיפה הוא שללא אלימות ממשלתית הפתרון הטוב ינצח.