על פי חוק חדש שמריץ ח”כ אלי כהן [כולנו] כל העצמאיים יחויבו החל משנת 2017 להפריש מהכנסותיהם לפנסיה, וזאת למרות שמרבית העצמאיים ככל הנראה לא יזכו לראות מכך פנסיה אמיתית בגיל הפרישה. הצעת החוק שעברה כבר בקריאה ראשונה קובעת כי שיעור ההפקדה לפנסיה עבור עצמאים יהיה בין 2% ל10%, בהדרגה בהתאם לרמת ההכנסה. בניגוד לשכירים שנהנים מהפרשה מקבילה גם מטעם המעסיק, העצמאים לא יזכו להטבה דומה מלבד כמה הקלות למרוויחי שכר נמוך במיוחד, ולמקרה שהעסק שלהם יסגר, אז יוכלו למשוך את מרכיב הפיצויים בקרן.
הרעיון מאחורי החוק נראה על פניו כנכון, אלא שתומכי החוק לא מספרים לכל העצמאיים, בעיקר לאלה שרחוקים מגיל הפנסיה , שגיל הפרישה יעלה עד מועד פרישתם כבר ל70 שנה וצפונה. בנוסף, היום בשוק תעסוקה שבו אין קביעות וש50 הוא גיל הפרישה החדש בפועל, הסיכוי שעצמאיים יראו במבנה הפנסיוני הנוכחי כמה גרושים בגיל הפרישה הוא נמוך ביותר. ועוד לא דיברנו על התשואות הנמוכות, ההפרשות הנמוכות, התספורות והעמלות שיעברו כספי החוסכים בדרך. בשורה התחתונה – גם העצמאיים שיצליחו לשרוד עד אחרי גיל 70 במקום עבודה יציב, יוכלו לשכוח מהפנסיה או לכל היותר יהנו מקצבת עוני מהחסכון. גרוע מכך, החוק לא יאפשר לעצמאי שירצה להשקיע את הכסף לפנסיה ברכישת דירה למשל ויחייב אותו מידי חודש להפקיד אותו לחברות הביטוח.
מי שכן ירויחו מהחוק והם גם לא מסתירים זאת, הן חברות הביטוח ובמיוחד סוכני הביטוח. הם מצידם לא מחכים להעברת החוק בקריאה שלישית וכבר מיהרו לחגוג את הבשורה, כפי שהדבר בא לידי ביטוי בעיתון לשכת סוכני הביטוח שפורסם בשבוע שעבר. "מדובר בכ־חצי מיליון עצמאים שיוכלו למכור להם מוצרי חיסכון פנסיוני בעתיד הלא רחוק" – נכתב בעיתון. "המהלך מבורך עבור סוכני הביטוח שייחשפו לקהל לקוחות נוסף שניתן להגיע אליו ולהציע לו מוצרי פנסיה. נפתח לנו חלון הזדמנויות ענק – וננצל אותו" – אמר יובל ארנון המשמש כיו"ר הוועדה לביטוח פנסיוני בלשכת סוכני ביטוח.
על מנת להצדיק את המהלך השנוי במחלוקת הזה, ח"כ כהן מזכיר בכל הזדמנות שארגון להב תומך גם הוא בחוק. מי שעומד בראש הארגון הזה הוא עו"ד רועי כהן. בראיון לכלכלה האמיתית הוא מודה כי נעזר בלשכת סוכני ביטוח כדי לסייע בהסדרת החוק ובינהם אריה אברמוביץ, נשיא לשכת סוכני ביטוח, וטוביה צוק סגנו של כהן. אלא שצוק הוא לא רק נציג העצמאיים בכובעו כסגן נשיא להב, הוא גם מכהן כחבר הוועד המנהל בלשכת סוכני הביטוח ומנכ"ל סוכנות ביטוח בעצמו. פוטנציאל הרווח שלו מחוק כזה הוא בוודאי גדול.
כהן דווקא חושב שאין במקרה זה שום בעיה של ניגוד עניינים. לדבריו אין לנתונים האלה רלבנטיות, מאחר שתחילת חקיקת החוק החלה לפני מספר שנים בטרם מונה צוק לתפקידו בלהב, ובכל מקרה החוק לא עלה ביוזמת לשכת סוכני הביטוח. כהן סותר את עצמו, שכן רק כמה רגעים קודם לכן בשידור הוא סיפר על תרומתם הרבה של צוק וחבריו להעברת החוק.
לשאלה של מאזינה מדוע הוא תומך בחוק שיכפה עליה לשלם עמלות לחברות הביטוח ולהסתכן בתספורות במקום לרכוש דירה, כפי שהיא בחרה לעשות? ענה כהן שיש הרבה חוקים שלא רוצים אותם והוא לא קונה את זה שעם הכסף הזה היא יכולה לקנות דירה. מתפקידו, אומר כהן, לדאוג שיהיה לה כסף כשתפרוש.
אז כסף כשהיא תפרוש לא בטוח שיהיה לה אבל הסיכוי שהוא כן יהיה לסגנו של כהן, גדל עכשיו עם החוק לאין שעור.
אני קורא כאן מעת לעת, ולעניות דעתי הבלוג לא הולך עד הסוף מבחינת המניע.
בכל מקרה, שימו לב שהאשמים בעתיד פשיסטי ודיקטטורי הינם אך ורק אנחנו, אותם ה99% שלא עושים פאקינג כלום.
הסכמה שבשתיקה, ובבחירה (לכנסת).
ביבי, שטייניץ וחבריו עושים את עבודתם נאמנה ולדעתי אפילו מגיע להם בונוס על ביצועים טובים המתעלים על המתוכנן.
הם פשוט לא עובדים למעננו-אנחנו האויב הכי גדול שלהם!
כנראה שבאמת אחרי שדופקים אותך את/ה מתמכר/ת לזה
בכל יום שעובר מגלים עוד ועוד ארגונים כי השלטון הוא כלי נהדר להעברת עושר מהרבים אל המעטים. המציאות הנוצרת היא כזו שלפירמות משתלם יותר להשתמש בכוחו של השלטון כדי למכור את מרכולתם מאשר להסתמך על השוק החופשי כדי לעשות זאת. לאט ובעקביות משתרשת תרבות של שלטון שמותר לו הכל – כל עוד היה רוב שתמך (שהרי קל יותר לחוקק חוק חדש מאשר לבטל חוק קיים). וכשזה המצב, הרבה יותר משתלם לקנות 61 אנשים מסויימים מאשר לשכנע אלפי אנשים אחרים לקנות את המוצר שאתה מציע ולהתחרות בפירמות אחרות שמציעות את אותו המוצר בדיוק.
מה יש לדבר כשאין מה להגיד…
ההבנה, כי עצם הרשות לשלטון להתערב בכלכלה (מעבר למינימום הדרוש) היא אם כל חטאת, מחלחלת.
לכן, כשמוחאים כפיים לשלטון כשהוא "מטפל" ב"טייקונים", אז נא להפנים שזה לא נעצר שם. אם רטרואקטיבית מותר לשנות הסכמים באופן חד צדדי ולהכתיב כמה גז לייצא ליזם שממילא משלם את כל המיסים כחוק, אז מה הפלא שמותר לשלוח ידיים לכיס של האזרח הקטן ולבזוז אותו?
אם סוכני הביטוח כל כך חוששים לגורל העצמאיים הם לא צריכים חוק. הם צריכים להציע מוצר חיסכון פנסיוני שבאמת נותן ערך, ולשכנע אנשים לרכוש אותו.
אגב, הדבר הזה נכון לגבי כל חוק. אם אנשים מעונינים לעשות משהו, לא צריך חוק.
אני מבין את סוכני הביטוח. להציע מוצר טוב זה עבודה קשה. לשכנע אנשים לרכוש ביטוח זה מאוד קשה. יותר קל לשכנע את השלטון לכפות על אנשים בכח
אולה, ניר ודוד
ניסחתם היטב את הסיכונים והתחמנות על הראש שלנו.
כבוד לערן על הצפת הנושא.
זו דוגמא קלאסית לסיסמאות נבובות כמו "דאגה לחלש", "רשת ביטחון" וכדומה. בחסות הסיסמאות האלה ההון חובר לשלטון, ויחד מכייסים את האזרח.
הבולשביזם במלוא הדרו מרים ראש (מתפקידו של ח"כ כהן לדאוג למאזינה שיהיה לה פנסיה).
שוד מאורגן בחסות החוק, בדיוק כמו חובת הפרשה לפנסייה לשכירים.
בחסות הצורך האמיתי לדאוג לחלשים באמת (מיעוט קטן), בוזזים בכוונה תחילה את כל האוכלוסיה.
והקהל הרחב יושב ביציע ומוחא כפיים. סיסמאות טובות, מה לעשות.
זה השוד האמיתי, העכשווי שנזקו מורגש מייד. לא הגז שבו מרססים לנו את התודעה בחסות סילוף עובדות, חצאי אמיתות ואידיאולוגיות עבשות.
"אילו שמוכנים לוותר על חירות חיונית כדי להרוויח ביטחון זמני לא ראויים לא לחירות ולא לביטחון ומהר מאוד חסרים את שניהם." – בנג'מין פרנקלין.
כתבת תחקיר אמיתית וראיון מעולה.
עצוב שיו"ר להב כל כך מנותק מהמציאות. מהראיון היה נשמע שהוא לא הקשיב אלא זרק סיסמאות (באמת ריקות מתוכן). ממש לא נראה שטובת העצמאים לנגד עיניו.
אחד ממשפטי המפתח כאן הוא באמת:
"גרוע מכך, החוק לא יאפשר לעצמאי שירצה להשקיע את הכסף לפנסיה ברכישת דירה למשל ויחייב אותו מידי חודש להפקיד אותו לחברות הביטוח."
"רשת ביטחון סוציאלית" על פי תומכי החוק זו פשוט דרך יפה לכסות את העובדה שהמדינה מנסה לכפות על האזרחים איפה להשקיע את כספם. אם המטרה היא באמת "רשת ביטחון" עבור העצמאי, אז כל סוג של השקעה אמור להתקבל. לא רק השקעה בחברות ביטוח. חבל שלא קבעו בחוק גם באיזו חברת ביטוח צריך להשקיע.
ובכן זה כן ״רשת בטחון סוציאליסטית״. רק שזה סוציאליזם של המקורבים
דרך אגב, בגדול כן קבעו לנו איפה לשים את הפנסיה. ישנן מספר ספור של חברות פנסיה, ורק נסי לפתוח חברה חדשה ולהתחרוצ
ומה יעשו בכספי הפנסיה שמחייבים את העצמאים להפריש ? יעבירו אותם למימון משכנתאות כדי לנפח עוד יותר את מחירי הדירות:
http://www.themarker.com/markets/1.2852520
כספי הפנסיה יממנו משכנתאות: לאומי והראל מקימים מיזם משותף
לאומי והראל סיכמו כי יעמידו במהלך 2017-2016 משכנתאות בסך עד 16 מיליארד שקל ■ המהלך יאפשר ללאומי לשמור על נתח שוק בענף המשכנתאות וליהנות מעמלות – מבלי להגדיל את הסיכון
זה רק יגרום לדיווח שגוי של הכנסות לרשויות
שיגרור עוד עבודה ביורוקרטית
עוד עבודת פיקוח ואכיפה
עוד מרמור כלפי המערכת
עוד מרחק וניכור בחברה
השחד יעוור עיני חכמים
ויסלף דברי צדיקים
ובמערכת כזאת אגרסיבית המניחה מעל הכל את שורת הרווח כולנו משוחדים.
לפעמים אני לא מבין
הם רוצים בכח לעורר מהומות או שהם בתמימות מחפשים פתרונות חכמים לבעיות הקיימות בחברה?
באמת שאני לא מבין אותם
יש פליאה מכך שגופים פרטיים עושים עלינו סיבוב דרך הפוליטיקאים?
חוק פנסיה חובה לשכירים זה אותו דבר.
דואגים שתהיה לנו פנסיה…. פחחחח
זו אחת הסיבות לשוק הון מעוות וריכוזי.
עוד תוצאה של הפרדיגמה לפיה מותר לשלטון להתערב בחיים של הפרט.
אח"כ אומרים "אין שוק חופשי". בטח, אחרי שהשמדתם את חופש הפרט, איזה שוק חופשי יישאר מזה?