אחרי שבמשרד הבריאות נכנעו ללחצי תאגידי המזון בוועדה לאסדרה של תזונה בריאה (צפו בכתבה המצורפת של אבי עמית בערוץ 10 שהייתי שותף בה), ואחרי ששר הבריאות ליצמן נחשף בערוץ 2 כמי שמשתף פעולה עם חברות הסיגריות – הגיע אתמול הפרק השלישי בסדרה הזו.
משרד הבריאות מסרב לחייב שקיפות בכל הקשור להיתר שימוש בצבעי מאכל בתעשיית המזון – כך נחשף בוועדה לביקורת המדינה שדנה בנושא אתמול. לדברי אלי גורדון, מנהל שירותי המזון במשרד, ההיתר מושפע מהליך הכנת המוצר, וחשיפת ההליך בו מוכנס צבע המאכל תחשוף סודות מסחריים של היצרנים.
במהלך דיוני הועדה נחשף על ידי ח"כ יואל חסון (המחנה הציוני) כי משרד הבריאות מקל בסטנדרטים לשימוש בצבעי המאכל בתעשיות המזון, הן ביחס לרשות המזון האמריקאית והן ביחס למקבילה האירופית. גרוע מכך, משנת 2001 לא נעשתה הערכה מערכתית לעדכון רשימת צבעי המאכל הבטיחותיים. קריאתו לפרסם את הפרוטוקולים בנושא צבעי המאכל של מקבלי ההחלטות באופן נגיש לכל המעוניין, בינתיים לא נענתה. חסון הוסיף כי "משרד הבריאות מקל ראש וכתוצאה מכך תושבי ישראל הופכים לניסוי מדעי של הזמן השאול".
שלי לוי, נציגת מרכז המידע והמחקר של הכנסת, שערך מחקר מקיף בנושא, הבהירה כי כיום מוגדרים 15 צבעי מאכל המופקים מזפת פחם. אולם נתון מפתיע נוסף שחשפה הוא שבלתי אפשרי בכלל להגדיר מה מידת מסוכנותם של צבעים אלו לבריאות וזאת בגלל שינויים שעורכות היצרניות בחומרים ובטכנולוגית היצור באופן קבוע. המרכז חשף כי ב-14 מ-15 צבעי המאכל שמדינת ישראל מאשרת, היא בחרה לאמץ את ערך ה-ADI (המסוכנות) הגבוה יותר ביחס להמלצות גופי בריאות אחרים בעולם.
על פי המחקר, הצבע הסינתטי האורגני הראשון הופק בשנת 1856 מזפת פחם, שהוא תוצר לוואי של הפקת פחם. זוהי התשתית לייצורם הסינתטי של צבעים רבים אחרים מתרכובות שונות, שהיו ידועים בשם הכולל צבעי "זפת פחם" או "אנילין". קבוצת צבעי מאכל זו הפכה נפוצה מאוד, וכבר בסוף המאה ה-19 עמדה במוקד דיון ציבורי, לנוכח הסיכון האפשרי לבריאות הציבור מצריכת מזונות המכילים צבעים אלו. לעומת זאת, על פי חוקרי מרכז המידע של הכנסת, קשה כיום להצביע על תבחין אחיד ומובהק – חומר מוצא, תהליך ייצור, צורתו של המוצר הסופי ומידת הסכנה לבריאות הציבור – שבגינו אפשר להבדיל את קבוצת צבעי "זפת פחם" מכלל צבעי המאכל המשמשים כיום במזונות אדם
משרד הבריאות לא הצליח להסביר למרכז המחקר של הכנסת על פי מה מתבססת החלטתו לאשר או לאסור את השימוש בצבע מאכל במקרים בהם יש הבדל בין עמדתו ובין עמדתם של ארגוני בריאות אחרים בעולם. במשרד הבריאות הסתפקו בתשובה שהם נוקטים מדיניות של "כל מקרה לגופו".
יו"ר הוועדה, ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד) סיכמה את הדיון בכך שיש "לאזן בין הדרישה לשמירת סודיות-מסחרית – לבריאות הציבור וההבטחה כי לא מעורבים בהיתר שיקולים כלכליים או מסחריים".
פשוט להוציא את מקצוע הנדסת המזון מחוץ לחוק.
אנשים – זה לא 'מזון', תפסיקו לצפות ממוצרים תעשיתיים להיות 'מזון' כי הם לא. תחילו לצרוך מזון אמיתי
שר הבריאות הנוכחי באמת מושחת במיוחד, כמו שהוא מזלזל בתקני זיהום האויר במפרץ חיפה ובמחקרים המוכיחים את הנזק הבריאותי המתמשך (תקני זיהום האויר בארץ מתחת לרמה של מדינות עולם שלישי).
כמו שהוא החזיר לנו את הפלאוריד למים בניגוד להמלצת ועדת עדין שהוא מינה בקדנציה הקודמת שלו ובניגוד למחקרים חדשים המוכיחים באופן מובהק עלייה בשיעור תת פעילות של בלוטת התריס כתוצאה מהפלרה של המים ובניגוד לנעשה ברוב מדינות העולם.
כמו שהוא מתנגד לחקיקה נגד עישון ומאפשר לחברות הסיגריות להרוויח כסף ממותם של עשרות אלפי אנשים בשנה.
כך גם הוא מאפשר לחברות המזון להרעיל אותנו על ידי קביעת תקנים על תוספים למזון המאפשרים שימוש במרכיבים זולים ורעילים כמו צבעי מאכל שאינם מקובלים כבר ברוב העולם המתקדם. מעניין אם חברות המזון האלו גם מפרסמות במקרה בכמה מאות אלפי שקלים בהמודיע, כמו חברות הסיגריות.
איפה גם שאר בעלי התפקידים במשרד הבריאות, רובם פרופסורים ודוקטורים האמונים לכאורה על בריאות הציבור, שבוודאי נוסעים על חשבוננו לכל הכנסים בעולם העוסקים בתקני הזיהום, המזון, נזקי העישון וכו'.
סביר להניח שהם אפילו מכירים את התקנים המקובלים במדינות המתקדמות בעולם בתחומי הבריאות, וכנראה שאין להם שום רווח אישי מהתרת העישון או הרעלת המזון המים והאויר, אך למרות זאת הם דואגים למשכורת הנאה ומיישרים קו עם השחיתות הזו.
הכל נכון. ולהוסיף את שתיקת התקשורת הממוסדת לגבי כל העובדות שציינת.
מישהו יודע אילו רכיבים נוספים יש בשקית קפה טורקי של עלית?
זה רק קפה טהור או שיש עוד רכיבים? כי לא מצאתי משהו בגב השקית. תודה
הסתרה נוספת חמורה בהרבה:
עופרת בקפה:
http://www.msn.com/he-il/health/medical/%d7%9e%d7%a9%d7%a8%d7%93-%d7%94%d7%91%d7%a8%d7%99%d7%90%d7%95%d7%aa-%d7%94%d7%a4%d7%97%d7%99%d7%aa%d7%95-%d7%a9%d7%aa%d7%99%d7%99%d7%aa-%d7%a7%d7%a4%d7%94-%d7%9e%d7%9e%d7%9b%d7%95%d7%a0%d7%95%d7%aa-%d7%9e%d7%a1%d7%97%d7%a8%d7%99%d7%95%d7%aa/ar-AAlWYzO?li=BBqrXX2&ocid=mailsignout
לא ברור מהכתבה האם העופרת מקורה בקפה עצמו או במכונות הקפה.
אם חלקים במכונות קפה שחשופים לקפה מיוצרים מעופרת במקום מנירוסטה, זאת איוולת לשמה ועוולה גדולה כלפי מיליוני שותי קפה.
דוגמה מאלפת עד כמה ה"רגולטורים" הם חלק מהמהות של הון-שלטון.
מה שצריך זו מודעות ציבורית.
בדיוק מה שערן מייצר בפלטפורמה הזו. כל הכבוד!
אני למשל יכול להחליט שאם יצרן מזון לא חושף לגמרי את מרכיבי המוצר, אז אני לא קונה את המוצר. נקודה.
יש היום מודעות גבוהה יותר מפעם בנוגע לבריאות המזון שנכנס לפה שלנו. את המגמה הזו יש לחזק.
על אלה המתיימרים להגן עלינו, מוטב לא לסמוך.
האם כך באמת החלטת או שאתה רק "יכול להחליט"?
על כמה ממוצרי המזון בבית שלך אתה יכול לומר שאתה יודע ב100% ממה הם עשויים?
ובעניין אחר, אני אמנם לא מקצועי בנושא, אבל האם חברות המזון לא שומרות מידע מסוים לעצמן כי הן לא רוצות שיעתיקו את מוצריהן?
אכן החלטתי.
קודם כל נמנע ממזון מעובד.
דבר שני, אם משהו נראה לי חשוד, אני לא אוכל אותו.
גם כשאין מידע של 100% אפשר, כל אחד למיטב שיפוטו והכרתו, לצרוך או לא לצרוך מוצרים מסויימים.
אנשים שמתאגדים למשל, יכולים לקנות מוצרים שונים, ולבצע בדיקות מעבדה כדי לגלות מה באמת יש במוצרים. מהממשלה אל תצפה לכלום.
ברור שחברות רוצות לשמור על סודותיהן.
אבל רשימת המרכיבים של המזון היא רק חלק מתהליך הייצור. יש עוד מספיק מה להסתיר, ואין בעיה עקרונית עם זה. חברה שלא מוכנה לחשוף מידע חיוני, שתיענש ע"י השוק – שאנשים לא יקנו את מוצריה.
אז היא אמרה. באידיש זה נשמע יותר טוב ופחות אדיש!