"בשנים האחרונות, מעלים חוקרים אפשרות לשנות את מערכת הנפקת הכסף הנהוגה כיום אשר נתונה בידי הבנקים הפרטיים ולהחליף אותה במערכת אחרת שתאפשר לכל אזרח להפקיד את כספו ישירות בבנק המרכזי" – כך אמר נגיד הבנק המרכזי הספרדי לשעבר, מיגל אנג'ל פרננדז אורדונז במסגרת הועדה החוקרת את המשבר הכלכלי בספרד ואת התוכנית לסיוע כלכלי.
"מחקרים אלו הם תוצאה של התקדמות טכנולוגית בעולם המחשוב ואחסון הנתונים אשר הופכים את הנפקת הכסף על-ידי הבנק המרכזי לאפשרית מבחינה טכנולוגית, במקום שתיעשה על-ידי הבנקים הפרטיים, שכמובן מנצלים זאת לטובת עסקיהם הפרטיים וללא הצורך שהמדינה תחלץ אותם בעת משבר, שכן הפקדות בבנק המרכזי תהיינה בטוחות לחלוטין" – הוסיף אורדונז.
אורדונז מספר עוד לחברי הועדה כי "האפשרות להנפיק כסף ציבורי בצורה בטוחה קיימת הודות לטכנולוגיות החדשות, ולדברי החוקרים, יהיו לכך השלכות חיוביות לא רק על יציבות המערכת, אלא גם על האפשרות לצמצם ואף לבטל את הרגולציה השמרנית אשר מעכבת חדשנות כלכלית".
המחקרים עליהם דיווח אורדונז מתבססים על ארגון המחקר הבריטי, פוזיטיב מאני, שמצא ששינוי כזה ישנה את פני הכלכלה ללא היכר. דו”ח בן 90 עמודים בשנה שעבר של חוקרי הבנק המרכזי באנגליה – ג’ון ברדיר ומייקל קומהוף, מחזק את מסקנות פוזיטיב מאני.
כיום כל הכסף, למעט זה שבמזומן, מונח בתוך פקדונות הבנקים. על מנת שבנק מרכזי או מדינה יוכלו להזרים כסף לפקדונות האזרחים הוא חייב לפיכך לעבוד מול הבנקים. כסף דיגיטלי שמיוצר על ידי הבנק המרכזי יעבוד על תשתית טכנולוגית שדומה בעקרון לזו שהביטקוין נסחר עליה. אותה טכנולוגיה, שנקראת “בלוקצ’יין” ,מאפשרת לכל משתמש לנהל את כספיו בחשבון מוצפן משלו שנקרא בהגהה המקצועית ‘ארנק דיגיטלי’. בניגוד לחשבון שלנו בבנק, הארנק הדיגיטלי של הבנק המרכזי יוכל להיות זמין בכל רגע להתקנה על המחשב הביתי או על מכשיר הסמארטפון עבור כל המשתמש בכל מקום בו הוא נמצא.
הטכנולוגיה תאפשר למשתמש לבצע פעולות בנקאיות בצורה בטוחה ומוצפנת דרך אותו ארנק כמו שמירת כספים, העברת כספים או ביצוע עסקאות מט”ח ומסחר. הטכנולוגיה הזו תהווה למעשה אלטרנטיבה למנגנוני התשלום המסורתיים שמנוהלים כיום על ידי הבנקים. תחת מודל זה אזרחים לא יצטרכו להחזיק את הכסף בפקדונות הבנקים ולא יהיו עוד לקוחות שבויים שלהם. במצב כזה כל אחד יכול להחזיק כסף בבנק המרכזי באופן מלא ללא סיכון, עם עלויות תפעול מינימליות.
בנוסף, כיום רוב הכסף במשק מיוצר על ידי בנקים פרטיים בעת מתן אשראי לציבור. הפרט המהפכני שמציע המודל החדש אותו מתאר אורדונז, מתמקד בכך שגם הבנק המרכזי יוכל לייצר כסף דיגיטלי במקביל לכסף/אשראי שמייצרים הבנקים. הבנק המרכזי יספק את הכסף הדיגיטלי ישירות לחשבונות האזרחים ללא צורך בתיווך של הבנקים באמצע. כך למעשה יווצרו שתי מערכות בנקאיות מקבילות שיתחרו אחת בשניה כאשר כל אחת תייצר כסף משלה.
בנייר העבודה של ברדיר וקומהוף, נערכו סימולציה שבה כשליש מהכלכלה עובדת עם אותו כסף דיגיטלי שייצר הבנק המרכזי ושני שליש עם כסף שמייצרים ומנהלים הבנקים (כפי שקורה היום כמעט ב-100% מהכלכלה). אלו עיקרי היתרונות שמצאו החוקרים במקרה זה:
* התוצר המקומי גולמי יזנק בשיעור של כ -3%, בשל הפחתות ריבית ריאלית, והפחתה בעלויות/עמלות שנלקחות עבור פעולות פיננסיות כיום.
* לבנק המרכזי ינתן כלי נוסף לצורך המדיניות המוניטרית שיעזור לו לייצב את הכלכלה.
* המודל בעל פוטנציאל לשפר את היציבות הפיננסית.
חוקרי הבנק המרכזי באנגליה מזהירים כי הסכנות הכרוכות במעבר למודל זה מתמקדות בעיקר בתקופת המעבר של יישומו מהתקופה הנוכחית. תקופה זו עלולה להיות מסוכנת ולכן יש לנהל אותה בזהירות ובהקפדה רבה – מציינים החוקרים.
כך סיכמו זאת צמד החוקרים מתוך הדו”ח שהוציאו:
“אנחנו בוחנים את השלכות על הכלכלה בעת הנפקת מטבע דיגיטלי של הבנק המרכזי (CBDC) – המטבע יתחרה מול מערכת הפיקדונות בבנקים כאמצעי חליפין. אנו מוצאים כי הנפקת CBDC על 30% מהתמ”ג כנגד אג”ח ממשלתיות, יכול להעלות התמ”ג בצורה קבועה בשיעור של עד 3%. זאת בשל צמצום בעלות הריבית הריאלית, המסים, והקטנת ההוצאות שנוגעות לעלות העסקאות הפיננסיות. [ה CBDC] יכול לשפר משמעותית את היכולת של הבנק המרכזי לייצב את מחזור העסקים. “
ה endgame הוא די ברור:
Cashless society .
כלומר, אובדן הפרטיות ואובדן מוחלט של בעלות על בכסף שלך. הממשלה יכולה בלחיצת כפתור לחלק מחדש את האושר באופן ״צודק״, או סתם להחרים אותו אם אתה לא נראה להם
בנוסף, זה פותח פתח להדפסת כסף הב״ל (הכנסה בסיסית בטוחה) וחורבן סופי של הכלכלה
נראה שיש קצת בלבול בהבנה של בלוקצ'יין ומטבע דיגיטלי.
בלוקצ'יין זו טכנולוגיה שמאפשרת ביזור של מסדי נתונים. מסד נתונים כזה יכול להיות רשימת הטרנזאקציות שהתבצעו בביטקוין. המטרה של בלוקצ'יין היא לאפשר להקהילה לשתף את מסד הנתונים ולהיות מסוגלת לבנות אותו בצורה מבוזרת ודמוקרטית, ללא סמכות מרכזית, ללא מתווכים.
בכתבה מתואר בנק מרכזי שמייצר מטבע דיגיטלי ומעביר ישירות לחשבונות האזרחים. בנק כזה לא צריך בלוקציי'ן. מספיק אתר אינטרנט מאובטח שבו כל אזרח יכול לפתוח חשבון. למעשה מדובר בסוג של רשת חברתית מתוחכמת.
למעשה בנק מרכזי הוא אנטיתזה של הבלוקצ'יין. הבנק המרכזי הוא סמכות ריכוזית. ששואפת לשלוט על כמות המטבע ודורשת מכולם לתת בה אמון. הפוך מכל מה שבלוקצ'יין מתיימר להיות.
ביטול כוחם של הבנקים יכול להתבצע בצורה הרבה יותר פשוטה ויעילה.
צריך לאפשר ליזמים להקים חברות כספות פרטיות. חברות כאלו ישמרו את פקדונות הלקוחות באמצעות מטבעות ושטרות אמיתיים בכספות מאובטחות מבלי להפעיל שום רזרבה חלקית.
לאחר שהחברה הראשונה תקום הממשלה תודיע שהיא לא תגבה שום בנק מסחרי שיפול מכאן ואילך. כך ניתן יהיה לחסל אחת ולתמיד את שיטת הרזרבה החלקית מבלי יותר מדי חוקים ומאבקים.