עמק הסיליקון הוא כבר למעלה מעשור המקום שרבים מאנשי ההי טק בעולם מפנטזים להגיע אליו ולעבוד בו. מאז שנות ה-50 של המאה הקודמת העמק, שממוקם בקליפורניה, הפך לגן עדן עבור מאות חברות טכנולוגיה. ניתן למצא שם בין השאר את ענקיות הטכנולוגיה גוגל ,אפל, אינטל, סיסקו מערכות, אורקל, גוגל, סאן מיקרוסיסטמס, סימנטק, מיקרוסופט, איביי, פייסבוק, יאהו! ואפילו את חטיבת המחשוב של נאס"א. במאונטיין וויו, המשמשת כעיר במרכז עמק הסיליקון, שיעור האבטלה הוא רק שניים וחצי אחוזים – מחצית מהממוצע הארצי, וחציון ההכנסה למשק בית מגיע ל -100 אלף דולר בשנה. אבל מסתבר שהמציאות בשטח גרועה בהרבה מהמספרים שמציגים לנו על הנייר.
העובדים בעמק נאלצים להתמודד עם שכר דירה חציוני המגיע ל-4390 דולרים בחודש, עלייה של לא פחות מ- 54% מאז 2012. חלקם, למרות המשכורת היפה, לא מסוגלים להתמודד עם העלייה החדה במחירי השכירות ועוברים לגור בתוך מכוניות, טנדרים וקרוואנים. נכון לקיץ האחרון, נספרו בעיר 126 רכבים המשמשים כבתים, אולם ברשויות חוששים שהמספר גדול בהרבה כי רבים מהמתגוררים בכלי הרכב מתביישים לדווח על כך. נותני השירותים בעיר מספרים כי מעולם לא נתקלו בתופעה כה נרחבת של אנשים שעברו לגור בתוך מכוניות. הם מודים שאין להם מושג איך להתמודד עם זה.
מעניינת לא פחות היא דרך ההתמודדות "היצירתית" של כמה ערים בקליפורניה עם התופעה הזו: הן פשוט אסרו על אנשים להתגורר בתוך רכבים החונים ברחובות ציבוריים. כמה קל. בשנת 2014, בית המשפט הפדרלי לערעורים בלוס אנג 'לס קבע כי האיסור הוא לא חוקי ומפלה. זה גרם לאותם ערים למהר לבטל את האיסור.
יפה דברת.רק מהי דרכנו?
טוב אני עוקב אחריכם כבר זמן רב אבל הפעם פספספתם בגדול
126 ? זה מספר כ״כ זניח כשמדובר בכמה מליונים
לזה אתם קוראים תופעה?
חסרה אינפורמציה: כמה משפחות חיות שם בכלל? האם 126 משפחות זה 1% , 10% , 0.1% ????
חסרה עוד אינפורמציה: כמה אחוז מתושבי ארצות-הברית חיים ברכבים ????
בכל אופן לא נראה שכדאי לעבוד במקום כזה. 100 אלף דולר הכנסה חציונית וכנראה 140 אלף דולר הכנסה ממוצעת (הכנסה ממוצעת להערכתי זה 40% יותר מהכנסה חציונית). חצי מזה הולך לשכר דירה כלומר נשארה הכנסה פנויה חציונית של 50 אלף דולר והכנסה פנויה ממוצעת של 70 אלף דולר (זה בערך לשנה: 180 אלף ש"ח ו-250 אלף ש"ח. לחודש: 15 אלף ש"ח ו-20 אלף ש"ח ). זוג הייטקיסטים ממוצע יכול להשיג הכנסות כאלו גם בארץ.
בארה"ב המגורים בקרוון או רכב-בית יחסית מקובלים.
בהחלט יש בעיה של מחיר דיור בעמק הסיליקון, ואנשים נדחקים לשולים.
רוב האנשים שבוחרים במגורים כאלה עושים זאת בגלל יוקר המחייה, חלק קטן בגלל אידאולוגיה ואני מכיר לא מעט שעשו זאת בגלל רגישות לקרינה (לאחר שהתקינו להם מונה חשמל אלחוטי על קיר הבית והם נפגעו בריאותית ונאלצו לעזוב).
גם בארץ יש קבוצה של אנשים שבחרו לעשות כך, כל אחד מסיבותיו. יש להם קבוצה בפיסבוק שנקראת "כפר על גלגלים" או משהו דומה.
אני מכיר גם כמה בארץ שבחרו בפתרון דיור זה.
living off the grid זה לגמרי איך שאני מתעד לחיות בעוד אי אילו שנים (אם אהיה בחיים)
יש לא מעט אנשים שבוחרים לחיות כך (מן הסתם, לא רוב האנשים שהופיעו בכתבה).
יש לו מנה רוצה מאתיים
והרצון גדל כפליים
לא פוחד ולא חושש
לחשוב על מי שהוא דורס
שמע עמי שמעו חברים
אינכם ככל העמים האחרים
ומנסים אתם למצוא פתרונים
אצל אלוקים שונים ומשונים
תעריכו את מי שאתם
תעריכו את מקורכם
תעריכו את דרך אבות אבותיכם
ועד שלא תעשו זאת
רע ומר יהיה גורלכם
כנראה שמי שגר ועובד בתנאים האלה, מוכן לעבוד ולגור בתנאעם האלה. אם לא נאה לו, שיחפש מקום אחר לעבוד ולגור בו. האנשים הללו הגיעו לשם מבחירה. אף אחד לא כפה עליהם את זה.
אופציה נוספת הגיונית לא פחות: כנראה מי שגר ועובד בתנאים האלה עושה את זה כי זו הדרך היחידה שלו לשרוד רגע לפני שהוא עובר לקבל תלושי מזון כמו שאר 43 מיליון האמריקאים שכבר מקבלים.
היגיון עקום,
כפו עליהם את חוק החברות בעמ?
כפו עליהם את בתי המשפט?
כפו עליהם לא להקים אוהל בשטח ציבורי?
כפו עליהם את חוקי הפטנטים?
דרכונים למעבר בין ארצות?
מישהו שאל אותם אם הם מסכימים לכל החוקים הנל?
זה לא מדויק. שכר הדירה מגיע לשחקים בקליפורניה. כמו כן בכלל יוקר המחיה יקר מאד וההכנסות מגוחכות לעומת יוקר המחיה. אנשים שעובדים בחברות האלה רוצים למנף את עצמם מבחינה מקצועית וגם מבחינת הרזומה אני מאמינה. יתכן שהם ממצים את עצמם מבחינת עבודה, אבל הטירוף של יוקר המחיה מקשה בכל מקרה.
כלכלה היא מפלטו השני של הנבל. Fake economics
שחרורון מודה בנצול המובנה בשיטה
ההודי צריך להגיד תודה שמעבידים אותו כמו עבד (כי בהודו יותר גרוע)
המהנדס האמריקאי (מהנדס !!)לא יכול להתקיים.
זה הקפיטליזם.
והעתיד רק יותר גרוע
איש לא מעביד אף אחד "כמו עבד"
יש עבודה שמוצעת יש משכורת והעובד בוחר בעבודה זאת כי הוא או היא מעדיפים זאת על פני החלופות.
מגוחך עד מחריד היכולת של החברתיים לזהות קשר וולנטרי מבוסס הסכמה הדדית כ"עבדות" ומצד שני לסנגר על רובים ממשלתיים כ"ערבות הדדית"
ההודי לא חייב להגיע וגם לא חייב להשאר. למעשה הרבה מהם בוחרים לחזור להודו.
האמריקאי מוצא את עצמו בלי עבודה וגם ממן את העלויות שחברות הענק מחצינות. שירותי רווחה , חינוך ובריאות שמעונקים להודי שירד מהאונייה. אם החברה המעסיקה היה נושאת בהם, לא היה משתלם להביא כ״כ הרבה הודים והאמריקאי עדיין היה מחזיק בעבודתו
אני יודע שזה נשמע מוזר שיש בארהב רווחה, חינוך חינם ובריאות חינם. לא רק שיש את זה, גם שחלק גדול מהנמענים של הקצבאות הם מהגרים. כל זה בכוונת מכוון להגדיל את בסיס הבוחרים הדמוקרטי
אני יודע שזה לא תואם את הנרטיב ושהרבה אנשים לא אוהבים לבלבל את עצמם עם עובדות – אבל זה המצב.
או במילים אחרות, על סך התיאור של שחרורון, כל חבילת הרווחה האמריקאית, ע"פ האסכולה הסוציאליסטית/מדינת רווחה/ערבות הדדית/שקר כלשהו, היא היא הגורם להידרדרות במצבו של העובד האמריקאי.
המרקסיסיסם בתפארתו: דופקים את העובדים ואח"כ מאשימים את היריב האידיאולוגי/פוליטי בתוצאות.
ערן, אין לך סבלנות ? תן למנגנוני השוק לעבוד, זה לוקח לו זמן עד שהוא מתאזן.
אז ככה זה אמור לעבוד: יתרבו הקרוונים, אז השכירות תרד בוודאי, ואז נחזור לשכור דירות בחצי מחיר.
אבל יש בעיה, כי בעלי הדירות\המשכירים לקחו משכנתאות (היזמים המסכנים) ואם השכירות תרד בגלל הקרוונים, אז לא יעמדו בתשלומים והבנקים יקרסו רח"ל.
אז יבואו הבנקים עם השדולות שלהם ויעשו הכל שהחוק האוסר לגור בקרוונים יחזור לקדמותו. ואז שוב יעלה השכירות ולא תהיה יותר קרוונים, אז מה נעשה ? נמות תחת הגשר בשקט !!
ואבי שמחון יסביר לנו שיש ברירה טבעית, ולפעמים גם היד הנעלמת נרדמת.
בקיצור קפיטליזם "בפעולה"
אני מעדיף מנגנון השוק על פני רובה ממשלתי טעון שמופנה לכיווני… מה אתך?
אני גם מעדיף מכונית לגור בה על פני מגורים משותפים בקולחוז או על פני לישון בטבע ולאגור מי גשם…
יואל היקר
גם אני מעדיף מנגנון השוק, אבל אל לי להתלונן אם מישהו יבוא לגנוב ממני את עמלי, כי למה שיכיר בקניין ובצוו של לא תגנוב ?
אלא מה, יש לך שוטר שכופה עליו את הצווים הנ"ל.
אז בוא נודה דבר ראשון שבלי משטר אין שוק, ולכן היא בלתי מציאותית באמת.
מצד שני אני מציע דבר פשוט שכל אדם ונולד ייוולד עם הטבע מראש, ואז כולם יכירו בקניין ובצוו של לא תגנוב ואז לא נצטרך בכלל משטר ושוטר, ואז באמת תהיה שוק חופשי.
ואחרי כל זה, בחירות מוחלט, יש עוד בעיה שההוגים לא בדקו מדעית. והיא כשל כינוס ההון אצל יחידים במנגנון השוק החופשי.
כלומר אם באמת אליל הכסף מכנס את ההון אצל יחידים כפי טענת חכמי קדם, אז שוב נגיע למצב של בני אנוש בלי הטבע, ואז הם יתכנסו כחברה ומשטר ויפלו את כוחם בכפיה וחזרנו לקומוניזם ולנאציזם וכו' וכו'.
כלומר בלי שנשים לב לבעיה הזו, אין סיכוי לעולם שיבטל המשטרים ואז לעולם לא תהיה לך שוק חופשי באמת רק בתיאוריה ובחלום.
עמק הסיליקון הוא אכן מקום מושבם של חברות הטכנולוגיה הענקיות. אותם חברות נשענות על עובדים מיובאים בשכר נמוך* , ולמעשה הם סוג של סדנאת עבדים מודרנית**
אחת הסיבות שהדבר הזה עובד הוא ביטוח רפואי ממשלתי (בפועל). כיום כל עובד שנוחת בעמק יכול לבחור ביטוח רפואי, בלי קשר למצב קודם. כלומר, יש החצנה של עלויות הביטוח הרפואי של העובדים האלו על האוכלוסיה המקומית (שמשלמים הון עבור ביטוח רפואי). כלומר האוכלוסיה המקומית ממנת את האוכלוסיב שבאה ומחליפה אותה.
דרך אגב, הסטארטפים והחדשנות האמיתית קוראת בסאן פנסיסקו ולא בעמק.
* הכל יחסי. ההודי שמגיע מרויח כמויות בלתי נתפסות של כסף יחסית למשרה שלו בהודו, וזוכה להוציא את משפחתו מהביוב ההודי. אבל המהנדס האמריקאי המקומי לא יכול להתקיים בעמק הסיליקון על המשכורת הזאת (לא כולם רוצים לגור בסטנדרט של הודו). שלא לדבר על אלו שלא עובדים בהייטק וכנראה עוברים לגור ברכב
** הודי ממצוע ימתין כ 7 שנים לגרין כארד. במהלכם, אם הוא מפוטר הוא חוזר להודו מידית (לכן אחוזי האבטלה הנמוכים). הודים בגוגל חיים בסטנדרטים מערבים, אבל הודים במארוול עובדים 6 ימים בשבוע. שאר החברות נמצאות על הסקלה בין שתי החברות