ארגון הבריאות העולמי יצא החודש בהודעה חריגה למדינות העולם. הארגון קרא למסות משקאות ממותקים כחלק ממלחמה שהחל לנהל נגד הסוכר וההשמנה. על פי חישובי הארגון מס בגובה 20% ממחיר המשקה יוביל לצמצום הצריכה. על פי הסטטיסטיקה קרוב ל -40 אחוזים ברחבי העולם סובלים מעודף משקל.
"צריכה של סוכרים המצויים במשקאות, היא גורם מרכזי בעלייה הניכרת בשיעור ההשמנה והסוכרת בעולם", טען ד"ר דאגלס בצ'ר, ראש המחלקה לרפואה מונעת בארגון הבריאות העולמי, "אם הממשלות יטילו מס על מוצרים מסוכרים, הן יצילו חיים וגם יחסכו כסף למערכות הבריאות".
על פי ממצאי הארגון 42 מיליון ילדים מתחת לגיל 5 סובלים מעודף משקל או השמנה. מדובר בעלייה של כ-25% בתוך 15 שנה בלבד. מספר האנשים שחיים עם מחלת הסוכרת עלה גם הוא כתוצאה מהשמנה מ-108 מיליון בשנת 1980 ל-422 מיליון בשנת 2014. המחלה אחראית על פי ההערכות ל-1.5 מיליון מקרי תמותה בשנה.
השמנת יתר היתה בעבר בעיה של מדינות עשירות אולם היא התפשטה מהר גם למדינות כמו סין ומקסיקו – שם ההכנסה נחשבת לבינונית. על פי בדיקה שביצע ארגון הבריאות העולמי יחד עם אנשי כספים נמצא כי מיסוי משקאות ממותקים היא דרך יעילה כדי להלחם בהשמנה. בארגון ממליצים שלא לשתות יותר ממנה אחת — כ–240 מ"ל — של משקאות ממותקים ביום.
מדינה לא עשירה שכבר הודיעה על הטלת מס כזה היא פורטוגל. הממשלה הסוציאליסטית השלטת שם החליטה בשבוע שעבר על הטלת מס סוכר על משקאות קלים בשנת 2017. מס זה צפוי להכניס לה כ- 80 מיליון יורו (88 מיליון $) שישמשו עבור שירותי הבריאות הציבוריים.
תחת התכנית של פורטוגל, על משקאות עם תכולת סוכר מעל 80 גרם לליטר יחול מס של 16,46 יורו לכל מאית הליטר. על משקאות עם פחות מ -80 גרם סוכר לליטר יוטל מס של 8.22 יורו לכל מאית הליטר. ממשלת המרכז-ימין הקודמת, שהיתה בשלטון הפורטוגזי עד נובמבר 2015, אמנם רצתה להנהיג מס על משקאות ומזונות שהכילו יותר מדי סוכר או מלח אבל לבסוף ויתרה על הרעיון.
רק קומץ של מדינות כגון צרפת, מקסיקו ודרום אפריקה, החליטו ללכת בדרכה של פורטוגל והטילו מס סוכר. ראש ממשלת בריטניה, תרזה מאי פרסמה באוגוסט הצעה דומה להטלת מס כזה כחלק מהאסטרטגיה של הממשלה השמרנית שלה להילחם בהשמנה אצל ילדים.
בארה"ב סוגיית מיסוי הסוכר קצת יותר מורכבת בשל הכוח העצום שיש במדינה זו לתעשיית המזון. בפילדלפיה ובברקלי שבקליפורניה הצליחו להטיל את המס למרות ההתנגדות הגדולה שהגיעה מצד התעשייה.
בישראל, למרות הכרזת המלחמה הנחושה של שר הבריאות ליצמן נגד תעשיית המזון, אין כוונה להטיל מס מסוג זה בעתיד הנראה לעין. לעומת זאת ועדה שהקים השר תחליט על פי ההערכות לחייב את היצרנים לסמן על אריזות המזונות את מידת הבריאות או הנזק של המוצר.
חברים לוקחים מס לצורך מס…אנשים מתחילים להבין מה זה סוכר תעשייתי אבל לפני שהם קולטים שצריך לאסור את לגמרי אפשר לקבל עוד קצת מזומנים מאנשים מכורים בעיקר ילדים שממש מעניין אותם אם בקבוק קולה עולה 10 או 20 שקל…
מס על סוכר? בלאו הכי התחליפים יותר מסוכנים. אם כבר יוזמה מבורכת תהיה חובת סימון של כמות הסוכר במזון והכי חשוב סימון מזון מהונדס גנטית, משם האזרח כבר יחליט
אצלנו זה לא יקרה מכמה סיבות.
יש לנו שר בריאות חרדי, שלא ימהר לייקר עלות סל קניות של משפחה חרדית. במיוחד שעובדתית חרדים צורכים יותר מוצרים נחותים ועתירי סוכר, מוצרים זולים.
סיבה שניה היא הממשלה והעומד בראשה, שלחיץ במיוחד מאיומי תאגידים בעלי ממון אדיר.
אני חושב שמס כזה צודק. את ההכנסות ממנו, צריך להחזיר לאזרח בהוזלת שרותים רפואיים, כמו הוזלת ביטוח הבריאות חובה שכל אזרח משלם.
אם התופעה תתרחב בעולם ועוד מדינות ימסו סוכר, ישראל אולי תצטרף. אך היא לעולם לא תחזיר את הרווחים שיתקבלו מהמס לאזרח הקטן. זה בטוח.
"פצצת הפנסיה התקציבית באוניברסיטה העברית היא אחת השערוריות הפיננסיות הגדולות בסקטור הציבורי, ולמרות זאת היא "זוכה" לטיפול תקשורתי נינוח לאורך השנים, אף שהשערורייה הרבה יותר גדולה מסיפורי קק"ל למשל. אחת הסיבות לכך היא הקירבה המוגזמת של שני המוסדות הירושלמיים – הן האוניברסיטה והן בית החולים הדסה – למשרדים הממשלתיים. זה לא מפליא שיוצאי האוניברסיטה העברית מאכלסים את רוב המשרות הבכירות במשרד האוצר. נוצר פה מה שאנחנו מכנים "מקורביזם" ו"מחובריזם" ממסדי שהוביל שני מוסדות ותיקים ומפוארים מקצועית לפשיטת רגל, גם בגלל שהרשויות המפקחות, בשר מבשרה של האליטה האקדמית, העלימו עין במשך שנים רבות.
הסיבה השנייה היא החיבור של האליטה האקדמית לאליטה התקשורתית. כיצד קורה שהקריסה של האוניברסיטה העברית, תנאי השכר המנופחים בה והדרישות לעזרה מהמדינה בהיקף של מיליארדים לאורך השנים אינם מטופלים בידי הנויבכים, הדרוקרים, הדיינים והרולניקים? הסיבה פשוטה: חברי האליטות תמיד הצטיינו בהגנה על חבריהם."
http://www.nrg.co.il/online/16/ART2/840/276.html?
cat=161&hp=16&loc=17&spot_im_comment_id=sp_5GvFYnPr_2840276_c_w5Ok4P
לפני שאתם מחליטים אם כתם בעד או נגד מס כזה או אחר על סוכר, ממליץ לכולם לראות את ההרצאות של ד״ר לוסטיג כדי להבין מה הרעל הזה עושה לנו בגוף.
אני באופן אישי נגד סוכר. לגבי מס עליו, נראה מה מציעים ואז נחליט.
מה שלא מספרים להם זה שהתחליפים המלאכותיים לסוכר פי כמה יותר מסוכנים לבריאות
מועדים לשמחה לכל החברים.
אני מסכים לגמרי עם אריק.
יש לי הרגשה כזו שנערי\חובבני האוצר מצוא פטנט זול אייך לגייס מסים באופן כזה שההמונים לא יכולים להתנגד לה.
קחו דוגמא ממסים על סיגריות ואלכוהול שהבריון השכונתי = לפיד גזר עלינו בזמנו וכמו המיסים על הפיס שגזר עלינו כחלון. הרי מה עשה ?! פשוט מאוד, הוא כביכול דואג לבריאות של הציבור, ודואג כביכול לחנך את הציבור לא להמר.
עכשיו, אלה שלא מעשנים ולא שותים אלכוהול או לא קונים מדי פעם לוטו\פיס, הם אלה שממש לא איכפת להם מהמס הזה ולכן לא מתנגדים ואולי גם מסכימים לגזירות האלה.
אלה שכן מעשנים וכן שותים אלכוהול וכן קונים מדי פעם לוטו, ימשיכו בהרגלם, הרי לא זו הדרך שמונע ממישהו את הרגלו, (בלי רצון עצמאי, אף אחד לא משנה את הרגלו). והנה הרוויחו נערי האוצר מיסים בלי התנגדות מהציבור.
זה סוג של הפרד ומשול זול של חובבני האוצר.
אותו מקרה יקרה כלפי המשקאות המתוקים, האוצר ירוויח מסים על חשבון זה שאיש הנאור לא יתנגד לה, ובתכלס ימשיך לשתות משקאות מתוקים. כלומר חובבני האוצר מנצלים את תלות האזרח למשהו בכדי לגזול ממנו את עמלו\כספו.
אגב: כתבתי מאמר חדש לכבוד החג בשם "הקפיטל בסוכה"
https://plus.google.com/106891541226727041508/posts/A1PFMWCtzp5
"הקפיטל בסוכה"
"חג סוכות = הקלישאה הגדולה שלנו"
כמו בכל תחום מסורתי\תרבותי, אנו נהפכים עם הדורות להיות דוגמטיים בטירוף, כלפי לחגוג את חג הסוכות, זה אמור להטריף אותנו לגמרי. נכון שעם הדורות בטבעיות לחג הסוכות יש כל כך הרבה משמעויות, אבל תמיד יש את מה שנקרא בז'אנר "פשט" כלומר טעם המצווה הפשוטה והמקורית ומטרתה כמובן. כלומר לכל מצוות זיכרון יש לו משמעות שנזכור זאת לדורי דורות ומה אנו אמורים לזכור עם מצוות סוכה ?
ובכן, יצאנו ממצרים למדבר לכיוון ארץ ירושתינו = ארץ ישראל שירשנו מהמצאת הקניין + המצאת הירושה על ידי נח ובניו. כלומר יצאנו מעבדות לחירות, וכנודע לכל משכיל אין חירות בלי הטבע, ולכן היציאה מעבדות לא מספיקה, אתה חייב לחזיר לעצמך את ארץ ירושתך. אבל עד שנגיע ממצרים לארץ ישראל, בינתיים יכולנו להיות כמו כל מטייל במדבר, אבל לא ולא, שלושת מנהיגי הדור (משה ואהרן ומרים) דאגו לנו להכל, משה דאג לאוכל = המן הנודע. מרים דאגה למים. אהרן דאג לסוכות. כלומר לכל משפחה היית סוכה. הרי לא חיו שם בשוק עם ענני הכבוד ארבעים שנה, היו ממש סוכות לכל משפחה ומשפחה כמו שעוד קיימים בהרבה מקומות בעולם בימינו אנו.
אז מה יש לחגוג כאן לדורי דורות ? אוקיי, יפה מאוד שהם דאגו לנו לסוכות זמניות עד שנגיע לארץ ירושתינו ששם כמובן כל פרט יזכה לקניין\נחלה לדורי דורות. אבל מה המסר כאן שאנו חייבים לזכור ומה חשוב לזכור את זה ?
המסר העמוק כאן דיי פשוט ורמזתי כבר לעיל על כך שהיציאה מעבדות לא מספיקה להיות בן חורין, כי חירות בלי הטבע, זאת קלישאה שרק האדם הפוסט מודרני המטופש יכול לעלות על דעתו. אז נכון שעוד מעט נגיע לארץ ישראל = ארץ ירושתינו כנ"ל, אבל עד אז (בסוף זה לקח להם ארבעים שנה), שאנו במדבר שזה אומר הטבע לא נותנת לנו כלום, אז מנהיגי הדור של אז דאגו לנו לאוכל ומים ודיור. (תשימו לב שמנהיגי הדור ההוא לא ניצלו את העובדה שהם משיגים להם את המים והאוכל והדיור בכדי לשלוט בהם כלומר בבסיס לא נוגעים, אתה יכול כמנהיג לתת עונשים אחרים שצריך לעניש וכדומה, אבל את הבסיס כולם קיבלו. כלומר לא שמענו שמשה ואהרן ומרים השתמשו עם זה נגד קרח ועדותו ונגד שבט שמעון בשיטים ועוד ועוד מתנגדים למנהיגים במדבר. כלומר חירות מגיע לכולם ובזה לא נוגעים)
זה התנאי הראשוני של כל קיבוץ של פרטים כחברה. בלעדיהם, אין זכות קיום לישות הדמיונית הזו שנקראת "חברה". פרטים מתכנסים לחברה בכדי מטרה מסוימת והיא להיות בני חורין + הטבע. חירות בלי הטבע כנ"ל לעיל זאת עבדות. הרי אם לדרוך על האדמה הוא צריך לשלם ארנונה, ואם אסור לו לאגור מים ומי גשם, אז איזה חירות זאת ? שהוא צריך להשתעבד למישהו בכדי לזכות במים ולזכות לזכות לדרוך על האדמה ?!
החירות האמיתית היא שהפרט זוכה בקניין עצמאית, כלומר יש לו קניין\נחלה בארץ ירושתו. כלומר הוא לא צריך שום טובות משום מנהיג. אבל והיות שהיינו במדבר ששם אין לנו את הטבע ואנו רק עוברים את המדבר (ולכן אין טעם לקניין שם), אז היינו צריכים את טוב ליבם של המנהיגים. והיות שהמנהיגים של אז לא ניצלו זאת בכדי לשלוט בהם ובמתנגדיהם, אז זאת גם סוג של חירות אבל שוב לא חירות אבסולוטית כנ"ל.
ובכן, את הפילוסופיה החשיבתית הזו, אנו אומרים לזכור לדורי דורות ולכן אנו חוגגים בכל שנה מחדש את חג הסוכות. אנו יוצאים לסוכה לומר שאין האדם בין חורין באמת אם אין לו את הטבע, אם בגלל שהישות החברתית שוללת זאת ממנו (החוק שאוסר לו לאגור מים ואוסר לו להתנחל באיזה חלקת אדמה) ואם פשוט הוא כבר נולד לעולם שקנו כבר לאחרים.
היהודי בניגוד לכל בן חברה אחרת, יש לו קניין מיורשה מחלוקת נח ובניו שהוא כמובן ארץ ישראל. ולכן שהיהודי יושב בארץ ישראל הוא אמרו להיות בן חורין באופן אבסולוטית כנ"ל. והוא אמור לצאת לסוכה לזכור זאת שאפי' במדבר האדם הוא לא בן חורין אם אין לו את הטבע = הבסיס = מים אוכל דיור.
אז יושב לו הקפיטל בחג הסוכות בסוכה, וחוגג את מה ? את זה שהוא דורש מאחיו את משכורתו בכדי לגור בארץ ירושתו ?
אייך רבונו של עולם, השוכר חוגג את חג הסוכות ? הרי מה הוא חוגג, הוא חוגג על כך שהוא צריך לשלם משכורת שלימה + ארנונה על המקום שהוא בונה את סוכתו המסכנה ?!
מין הראוי שהקפיטל החזיר והבור והעםארץ גמור, לא ידרוש מהשוכר היהודי שלו דמי שכירות לחג הסוכות, הרי אחרת הוא חיי בשקר וגם השוכר שלו חוגג את החג באבסורדיות מטורפת. הרי הוא יוצא לסוכה שהוא משלם עליה ארנונה ודמי שכירות.
לסיכום:
כהיום רבע מהעם היהודי שחיי בארץ ישראל, משלמים משכורת שלימה לאחיהם החזירים על הזכות לגור בארץ ירושתם + ארנונה כמובן. לא ימשך הרבה שנים עד שחצי מהעם ישלמו משכורת שלימה בשביל אחיהם החזירים. וככה עד שלבסוף 99% מהעם היהודי ישלמו משכורות שלימות בשביל האח החזיר. הרי זאת חוק ברזל אצל אליל הכסף והקניינים שההון מתכנסת אצל יחידים.
ולכן נשאלת השאלה, האם אנו אומרים לחגוג את חג הסוכות או שחג הסוכות אמור להיום שבוע של הבל לאומי, שבוע שרק נוכל להתגעגע לימים שהיית לנו מנהיגות שאפי' במדבר דאגו לנו שנהיה בני חורין באמת.
בכל אופן הקפיטל החזיר בוודאי לא יכול לחגוג את חג הסוכות, הרי מה הוא חוגג שם ? הוא חוגג שם בזה שהוא גוזל את ארץ ירושתו מאחיו היהודי ? ועוד דורש ממנו תשלום על הזכות לבנות סוכה ?
מי ייתן שנזכה כולנו להיות בני חורין באמת ונצא מעבדות הקפיטליסטית לחירות אמיתית אמן ואמן.
מעודים לשמחה לכל בית ישראל ולכל בני אנוש
בברכה
Max maxmen
חרטוטון – אתה אשכרה מאמין במה שכתבת לגבי מערכת בריאות מופרטת? למשל כמו זו בארה"ב שאחראית ליותר מקרי פשיטת רגל של אמריקאים מכל גורם אחר (1.5 מיליון מקרי פשיטת רגל בשנה רק מחובות למערכת הבריאות).
http://www.cnbc.com/id/100840148
ארה״ב היא דוגמא למערכת בריאות מופרטת??
כמה נקודות למחשבה:
1. ההוצאה הממשלתית לנפש על בריאות בארה״ב היא מהגבוהות בעולם (שלישית אחרי נורווגיה ולוקסמבורג נכון ל 2012. מאז אובמה-קייר התרחב משמעותית אבל אין לי נתונים עדכניים בהשוואה לעולם)
2. מערכת המיסוי בארה״ב נותנת פטורים ממס למעסיקים על ביטוחי בריאות שהם מממנים לעובדיהם (מעל 300 מיליארד דולר בשנה בהטבות מס). כתוצאה מכך, המעסיקים מעדיפים לממן ביטוחי בריאות יקרים לעובדים במקום לתת להם את אותו הסכום בשכר – ושיחליטו לבד מה לעשות עם הכסף.
(עובדים שזכאים לביטוח בריאות יקר מהעבודה ינצלו אותו עד תום, וילכו לרופא על כל דבר קטן מבלי בכלל להתחשב בעלות של הביקור הזה לחברת הביטוח. מה שלאורך זמן מעלה את עלות הרופאים)
3. קיים מונופול בחסות הממשלה (AMA) שקובע איזה מוסדות לימוד רשאים להכשיר רופאים וכמה רופאים יוכשרו בכל שנה. כתוצאה מכך יש מחסור תמידי ברופאים.
כרגיל, תלוי איך מסתכלים על הנתונים. המערכת ברובה הגדול מופרטת (גם אם באמצעות מלכר"ים לצרכי מס) וההוצאה הגדולה היא גם בגלל מחירי הביטוח הפרטי וכוללת את ההוצאות הפרטיות האלה ולא רק סך ההוצאה הממשלתית. כן יש מבנה מעוות לחלוטין של ביטוח רפואי נפרד לכל סקטור באוכלוסיה שמגדיל באופן חסר פרופורציות את הפקידות שמעורבת בתהליך הרפואה ולכן גם את הוצאות.
המחסור ברופאים נובע בין השאר מהמחירים המטורפים של לימודי רפואה בארה"ב, עלות שמגולגלת אחר כך על החולים.
הרפואה בארהב היא כבר מזמן תוכנית ממשלתית מכמה סיבות:
50 אחוז מהכסף שזורם לרפואה הוא ממשתי (אובמה קאר)
עוד נזק של אובמה קאר הוא שבארהב חייבים לבטח אותך בלי קשר למצב שלך. כלומר, אם הגעת אתמול לארהב עם מחלה סופנית, חייבים לבטח אותך במחיר אחיד כמו שיגבו מאמריקאי שמבוטח כל חייו
מה שמקפיץ בטרוף מחירי ביטוח (בסביבות 20 אלף דולר לשנה למשפחה), וגורם לצעירים בריאים לא לקנות ביטוח עד שהם חולים. מה שגורם לממשלה לקנוס אנשים חסרי ביטוח
בקיצור בלאגן
בואו נשחק משחק: איזה נזק בלתי צפוי יגרם מהטלת המס ומי ירויח מה perverse instantiation
הנה אפשרות אחת: חברות המשקאות הקלים יחליפו סוכר בתרכיז תירס או תחלפים כימים אחרים (כמו שקרה בארהב). לא רק שזה לא יפתור את בעיית ההשמנה, זה יצור שלל בעיות אחרות
יש לנו מספיק מיסים לא צריך עוד אחד. זה כבר מתחיל להיות עניין אופנתי, כל מומחה מטעם עצמו קורא להטיל מס חדש כדי לקדם את האג'נדה שלו. כאילו שבעיות פותרים ע"י הוספת מיסים. לצערנו אנחנו רואים את זה אצל כחלון וכנופיית האוצר שחושבים שאת מחירי הדיור הם יורידו ע"י הוספת מס חדש.
מיסים נועדו לשלם על ההוצאה הציבורית ואולי גם כדי לצמצם פערים בחברה אבל לא כדי לחנך את העם.
אדם שאוהב קולה לא צריך לשלם למדינה יותר מאדם שאינו אוהב קולה.
צודק אריק,
אך כשהמדינה אחראית גם על מערכת הבריאות ומממנת אותה מכספי המיסים של כולנו – יש הגיון למסות סוכר/אלכוהול/סיגריות, להכריח אותי לחגור חגורה, לחבוש קסדה, ועוד..
ברגע שיפריטו את מערכת הבריאות ותהיה תחרות אמיתית בין חברות הביטוח, ביטוחי הבריאות כבר ישקללו את הסיכונים הכרוכים בכל אחד מהדברים הללו ומי שיבחר לא לעשן ולא לשתות קולה יוכל לשלם פרמיה נמוכה יותר (כפי שהיום מעשנים משלמים תוספת פרמיה בביטוח חיים, וביטוח הרכב מחייב אותי להתקין אימובילייזר באוטו).
הפןך גוטה, הפוך.
אם תתחשבן עם אנשים שמזיקים לעצמם תגלה שהם חוסכים כסף למדינה. הם מתים בגיל צעיר ובכך חוסכים למדינה את קצבאות הביטוח הלאומי, את קצבאות הפנסיה התקציבית שלהם, את ההוצאות הרפואיות הגדולות שכרוכה באוכלוסיה מבוגרת את קצבאות הסעד השונות, את הסבסוד בתחבורה הציבורית ובארנונה ועוד הוצאות רבות הקשורות באוכלוסיה מבוגרת.
לפי ההיגיון שלך, המדינה צריכה דווקא לסבסד את המשקאות הממותקים. משום שבכך היא תוזיל את העלויות הציבוריות.