ביוני שנה שעברה מארק צוקרברג הרעיד את העולם הפיננסי עם הודעה שאיימה על המשך הסדר העולמי הקיים. הוא יחד עם 99 חברות ענק חשף את תכניתם המשותפת להרים בתחילת 2020 מערכת בנקאית גלובלית שדרכה כל אחד יוכל לאחסן כסף ולהעביר אותו. הכל באותה הקלות שבה אנחנו מסתמסים אחד עם השני ובעלויות אפסיות. כל מה שהיה צריך בשביל לסחור במערכת הוא אינטרנט ותעודת זהות. למטבע תכננו לקרא ליברה. המערכת היתה אמורה להתנהל בפיקוח 100 החברות, כשלפיסבוק אחוז שליטה אחד בלבד בתוכה. לעומת זאת באפליקציה דרכה יתבצע הסחר יקראו קליברה והיא תהיה בשליטה בלעדית של צוקרברג. כל זה היווה איום אמיתי חסר תקדים על המשך קיומה של המערכת הבנקאית המסורתית, המסורבלת ועמוסת העמלות והבירוקרטיה.
על הנייר נראה שהליברה הולכת לכבוש את העולם ולראשונה תקום מערכת מטבע פרטית מצליחה שלא מגובה על ידי מדינה. אלא שצוקרברג עשה טעות אחת קריטית. הוא לא פעל תוך שיתוף פעולה עם הממשלות ולא ניסה לקבל את אישורן בטרם יצא לתקשורת עם המיזם הגרנדיוזי שלו. הוא פשוט הנחית עליהם את המיזם על הראש ביום בהיר אחד בתקווה שהם יכופפו את הראש ולא יציבו קשיים. התנגדות הרגולטורים והפוליטיקאים באירופה וארה"ב למיזם לאכזבתו לא איחרה לבוא.
האירופאים חששו שהליברה תערער את היציבות הפיננסית בעולם ושהמערכת תכשיר הלבנות הון. האמריקאים ביקשו מצוקרברג להשעות את התכנית כדי להבין את השלכות המערכת. החשש שלהם היה שהדולר יאבד את מעמדו כמטבע הסחר העולמי, והמערכת הבנקאית תתערער תחת הליברה המהירה, היעילה והזולה. עם התגברות ההתנגדות גופים עסקיים גדולים שהיו שותפים למיזם, ובינהם חברות האשראי הגדולות כויזה ומאסטרקארד, החליטו לנטוש את הליברה. צוקרברג עצמו נצלב הן על ידי הדמוקרטים והן על ידי הרפובליקנים בעדות שערך בקונגרס על התנהלות פייסבוק כעבור כמה חודשים. האוירה הציבורית העוינת לא הוסיפה למאמציו של צוקרברג להטמיע את המהפכה המוניטרית שחלם עליה.
ההתנגדות הגורפת במסדרונות הממשלות נגד הליברה אילצה את צוקרברג לחשב מסלול מחדש. כזה שיהיה צנוע יותר ופחות מאיים. ארגון הליברה החליף את שמו לדיאם. במקום 100 שותפים הארגון מונה כיום 27 בלבד. הבולטות בינהן הן ספוטיפיי, אובר, ושורה של חברות העוסקות בעולם מטבעות הקריפטו. שאיפת הארגון היא ליצור מערכת תשלומים דיגיטלית מהירה אבל מספיק בטוחה עבור כל צרכן או עסק שירצה להשתמש במטבעות דיגיטלים שייוצרו במסגרת המערכת. בניגוד לביטקוין שערכו נקבע בשוק החופשי והליברה שערכו היה אמור להיות מקובע לסט של מטבעות פיאט ממשלתיים, הדיאם אמור להיות צמוד למטבע אחד – ככל הנראה הדולר.
המטבע אמור להיות מושק בינואר 2021 והפעם מקווים בפייסבוק שהרגולטורים והממשלות יהיו יותר ידידותיות אליו. גורמים במערכת לא מוציאים מכלל אפשרות שגם הפעם יקבל כתף קרה. גם אם כן התכנית המוניטרית החדשנית של צוקרברג, ליצור מערכת מטבע מהירה ויעילה, כזו שנותנת פייט למערכת הממסדית, לא נגנזה. היא בשלב זה חטפה ברקס. הדיאם הוא ניסיון שני מאז לשים בכל זאת את הרגל בדלת לפני שזו תטרק.
i love this best suited post
רציתי להבין מה בדיוק זריז ויעיל במטבע של פייסבוק? מה בדיוק הבעיה להשתמש במטבע של המדינה המקומית? הרי אתה יכול בזריזות וביעילות להוציא כסף, להעביר כסף או לקבל כסף. אתה צריך רק ללכת לסניף הבנק הקרוב. מה כל כך קשה בזה?
הטענה שאתה יכול לבצע את כל הפעולות האלו ע"י לחיצת על כפתור בסלולר, לא ממש עוזרת. ללכת לסניף הבנק זה דבר די פשוט. לבצע העברות דרך הסלולרי זה משהו שיש בו סכנה. חוץ מזה נראה לי שהבנקים כבר נותנים את האופציה לבצע פעולות בנקאיות דרך הסלולר. במקרה שמישהו הצליח לגנוב כסף מחשבון הבנק שלך, הבנק נותן ערובה מסויימת שזה יוחזר לך. ככל הידוע לי המטבע של פייסבוק לא נותן ערובה כזו.
מה בדיוק יועיל לאדם אם יחליף את הדולרים שלו במטבעות של פייסבוק? הרי במקרה הטוב הוא יקבל משהו צמוד לדולרים שהיו לו לפני כן ויפסיד את הריבית שיכל לקבל על הדולרים אילן היו מושקעים בבנק. במקרה הגרוע – לך תדע מה תעשה פייסבוק עם הדולרים שהיא תקבל תמורת המטבעות שלה. לך תדע אם יהיו לה מספיק דולרים כדי לתת לציבור תמורת מטבעות שלה שהציבור יחזיר (במיוחד במקרה של ריצה אל הבנק). אין על פייסבוק ועל המטבע שלה שום רגולציה.
"ולראשונה תקום מערכת מטבע פרטית מצליחה שלא מגובה על ידי מדינה."
אממ… ביטקויין מישהו?
שמע, זה שאתה סקפטי כלפי הביטקוין לא אומר שאתה צריך להעמיד פנים שהוא לא קיים.
וחתיכת מתכת שאף אחד לא שמע עליה וקיימת ככסף רק כמה אלפי שנים בודדות: זהב (וגם כסף)
בינתיים הביטקווין נכשל לחלוטין כמטבע. הוא בסך הכל משמש למהמרים וספקולנטים. יתכן אפילו שאלו הימורים מחושבים שאם קצת תיכחום יכולים להכניס לבעליהם המון כסף, אבל זה נכשל לחלוטין כמטבע.
אני גם לא מבין למה מישהו מצפה שזה יצליח כמטבע. הרי אפשר לייצר מיליוני סוגי מטבעות דיגיטליים כמו ביטקווין. אין שום יתרון למטבע אחד על השני. כולם סתם רשומות במחשב.
באשר להשוואה בין המטבעות הדיגיטליים לבין הכסף הרגיל של המדינה צריך לציין ש:
לציבור יש אמון מסוים במטבע של המדינה שלו. יותר מאשר במטבע הדיגיטלי שאף אחד לא יודע מי יצר אותו ומי שולט בו.
המדינות עושות מאמץ לשמור על ערך המטבע שלהן.
מאחורי המטבעות של המדינות השונות "עומד איש עם רובה". מאחורי המטבעות הדיגיטליים לא עומד כלום.
שהביטקווין יצליח בתור כסף? הרי עד כה הוא נכשל. מי שהשקיע בו אולי הרוויח אבל הוא לא משמש ככסף. הוא הימור (אולי הימור מחושב אבל עדיין הימור).
"הרי עד כה הוא נכשל. מי שהשקיע בו אולי הרוויח אבל הוא לא משמש ככסף"
איזה פונקציות אתה חושב שמטבע משמש?
אני יודע שאחרי יותר ממאה שנה של מטבע פיאט, הרעיון שמטבע ישמש שאמצעי לשמירת ערך נראה כמו משהו בדיוני.
אז מישהו רכש ביטקויין ובמקום שערכו יירד הוא דווקא עלה דרמטית?
זה עושה את הביטקויין אחלה מטבע.
MassMutual קנו 100 מליון דולר בביטקוין.
אבל היי, אם אתה אומר שביטקוין נכשל, אתה כנראה צודק
לא מספיק שמשהו ישמור על ערכו כדי שזה יהיה "כסף".
קודם כל כסף זהו אמצעי לקניה ומכירת מוצרים. כמות המוצרים שנמכרים תמורת ביטקווין היא אפסית (אם בכלל. כי שמעתי שמי שמקבל תמורת מוצריו ביטקוונים מיד רץ להחליפם בדולרים).
הביטקווין מאוד תנודתי. הוא יכול לאבד 90% מערכו או לצמוח במאות אחוזים וכל זה תוך זמן קצר. משהו כזה תנודתי זה לא משהו ששומר על ערכו. נניח שמכרת דירה וקיבלת את התמורה בביטקוונים אתה למעשה מהמר. יתכן שתוך זמן קצר יהיה לך רק עשירית דירה (או כמה דירות). הייתי רוצה לראות מישהו שיהיה נועז למכור את דירתו בביטקוונים ותוך כדי כך לקנות דירה חדשה שהכסף לקניה זו יגיע ברובו מהדירה הישנה.
לכסף יש מספר מאפיינים באופן כללי הם store of value, medium of exchange, unit of account
לכל אחד יש העדפות שונות וסוגים שונים של כסף יותר או פחות טובים בכל קטוגריה
הדולר הוא unit of account הטוב ביותר כרגע. אבל היכולת שלו לשמור ערך היא בדיחה
ביטקוין הוא Store of value נהדר בהשווה לדולר. לא מושלם (במיוחד אם קנית ביטקוין ב 19 אלף דולר), לא קל לשימוש ובהחלט צריך לדעת מה אתה עושה אבל עדיין store of value
מבחינת medium of exchange – תלוי בהעדפות שלך. אני מעדיף כלי שאינו נשלט ע״י הממשלה, לא יכול להגנב ע״י הממשלה ואני יכול להעביר אותו בקלות בלי לעבור בערוצים שנשלטים ע״י הממשלה ובפרטיות טוב. מישהו אחד מעדיף להיות כפוף לבנקים ולממשלה תמורת קלות שימוש – העדפה אישית
לא כל אחד מבין או מסוגל להשתמש בביטקוין. וזה בסדר. מה שיפה בביטקוין הוא שהוא לא ״סוציאלי״ – אתה תשתמש בדולרים ושקלים, אני ישתמש בביטקוין ונראה מה יהיה בסוף
דוד איש שלום? מה זאת העוינות והחמיצות הזאת?
לאיפה נעלמה האהב"ה?
אם אין אהב"ה על מה תוציא המדינה את הכסף של 'מס רובוטים' ו'מס מכונות חושבות' ו'מס ננו-טכנולוגיה'?
צוקרברג וחברת פייק-סבוק שבהנהגתו התגלו בשנה האחרונה כנוכלים המסוכנים ביותר בהיסטוריה. זה החל כשפייק-סבוק החלה לתפקד כאח הגדול ולצנזר פוסטים לאומיים ואף למחוק כליל חשבונות של גורמים לאומיים או ימניים. למשל צינזור חמור שהטילו על חשבוני בפייסבוק רק כדוגמית. אולם ההתנהלות החמורה ביותר של פייק-סבוק התגלתה במערכת הבחירות בארה"ב שהם צינזרו מידע מהימן ביותר על הפדופיל ביידן בעוד שהפיצו פייק ניוז על הנשיא הדגול טראמפ. אולם לשיא השיאים של הבולשוויזם הנוכלני הגיע פייק-סבוק כאשר הטילה איפול גמור – יחד עם כלל התישקורת הממוסדת ולרבות התיקשורת שמתיימרת להיות אמיתית – על הונאת הבחירות הגדולה ביותר בהיסטוריה שבה ניצחונו הענק של טראמפ בבחירות 2020 נחטף ונשדד והועבר לנוכל הפדופיל ביידן. האם הכלכלה האמיתית רומזת במאמר שהיא תומכת במתן שליטה פיננסית בלתי מוגבלת כמעט לנוכל הבינלאומי והאח הגדול האורווליאני צוקרברג?! אני מאוד מקווה שלא.
לדוד איש שלום: יש לך בכלל הוכחות למה שאתה אומר? איך אתה יודע מה התרחש בארצות-הברית במיוחד שאתה גר רחוק ממנה?
פייסבוק,גוגל,טוויטר קיבלו מסר ברור מהמיעוט המשעבד שם – או שיצנזרו או שיפרקו / יסגרו אותם.
מה אתה היית עושה במקומו ?
בגוגל ויוטיוב הצנזורה גרועה בהרבה. מאד מזכיר את מה שקורה בסין. הטענה שעולה היא שהמומיה ביידן,הוא בסהכ בובה סינית.