תמונה:New Zealand Defence Force
הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה אישרה השבוע לחברת אפק להמשיך את קידוחי הניסיון לחיפוש נפט ברמת הגולן בשנתיים נוספות. העומד בראש חברת אפק הוא אפי איתם. איתם משמש בפועל יותר כלובסיט בקרב מקבלי ההחלטות בישראל ושליח בעלי ההון בעלי ההשפעה ובינהם הווארד ג'ונאס, שר החוץ האמריקאי לשעבר דיק צ'ייני, יעקב רוטשילד ורופרט מרדוק , שעומדים מאחורי חברת ג'יני אנרג'י ,המשמשת כחברת האם של אפק בארה"ב.
האישורים שקיבלה החברה לצורך קידוחי הניסיון גרמו להרמת גבה אצל מומחים שעוסקים בתחום. על מנת להפיק נפט תאלץ אפק להשתמש בסבירות גבוהה בטכניקת הפראקינג השנויה במחלוקת והמזהמת. כל בעיה שתתגלה במהלך הקידוח עלולה להפוך די מהר לזיהום בלתי הפיך בשמורות הטבע, במקורות המים ובכנרת. בנוסף לא ברור אם בכלל היתה לוועדה הסמכות לאשר לאפק את המשך הקידוחים. אבנר הופשטייןמ"הארץ" אף חשף בעבר חשד חמור לניגודי עניינים בין מאשרי הקידוחים לחברת אפק.
לניסוי שאושר מתנגדים רבים ובינהם הארגונים הירוקים, המשרד להגנת הסביבה והחברה להגנת הטבע, שמזהירים כי הסיכון לגולן ולכינרת הוא גדול מדי ועלול להיות בלתי הפיך. "נפט הוא אנרגיית העבר, שראוי לצמצמה למינימום הכרחי ולא לפתחה" – ציינו בחברה להגנת הטבע.
הפגנה של "מגמה ירוקה" בדיון בועדה המחוזית על הארכת הרישיון לחיפושי נפט בגולן.
הארגונים הירוקים אמנם לא הצליחו עדיין לעצור את הקידוח בגולן, אבל הם בהחלט יוכלו לקבל השראה מפעולות עמיתיהם בארה"ב. ענקית הדלק "Shell" הודיעה רק לאחרונה כי היא מבטלת את כל הקידוחים המתוכננים שלה בקוטב הצפוני בעקבות לחצים של פעילים סביבתיים. מליוני אנשים בכל העולם סייעו לשפוך אור על המאבק, שהתנהל בשנים האחרונות הרחק מעיני תקשורת המיינסטרים בעולם שלא דיווחה על כך. בשנה האחרונה פנו מאות אלפי אנשים למנכ"ל shell בדרישה להכיר באתגרים הטכניים ובסכנות הטמונות בפרוייקט בעייתי זה ולחדול מן הפעילות המנבאת אסון אקולוגי רב מימדים. פעילים אחרים הפעילו לחץ רב על ארצות הברית לחזור בה מהאישור שנתנה לפני חצי שנה ל Shell.
הטענה של אותם פעילים היתה שהקוטב הוא מיקום עם סביבת חיים ייחודית ותופעות טבע ייחודיות, ולכן אסון אקולוגי שם עלול להפר לגמרי את המאזן האקולוגי העדין-ממילא שקיים שם, ועלול להשליך בטווח הבינוני על העולם כול .לאחר שנים של מאבק אותו הובילה גרינפיס, הגיעה ההודעה הרשמית של "של" שהקידוחים שם מבוטלים.
גם הממשלה השבדית הבינה את הסכנות הטמונות בחיפוש ושימוש בנפט.שבדיה הודיעה לאחרונה כי היא שמה לעצמה למטרה להוכיח לעולם שאפשר להסתדר ללא דלקי-המאובנים כלל. הממשלה שם הודיעה כי תשקיע כחצי-מיליארד דולר בפיתוח חלופות, וצופה שתגיע בתוך שנים בודדות למצב שהמדינה לא תצרוך דלק-מאובנים בכלל. "דלק מאובנים" הוא השם המקצועי לצורות הדלק שהיו הנפוצות ביותר עד לאחרונה, כמו נפט, פחם וגז טבעי. כמובן שבהשוואה לחלופות מתקדמות יותר כמו אנרגיה סולארית, אנרגיה הידרואלקטרית וכדומה, דלק-מאובנים נחשב למזהם בהרבה.
כמה מהצעדים שהשבדים מתכוונים לבצע הינם שיפוץ מבני מגורים להפיכתם למייצרי אנרגיה ; בניית תשתית לתחבורה ירוקה כמו מכוניות ואוטובוסים חשמליים ; לבצע שדרוג ברשת החשמל המדינית ולהפוך אותה ל'רשת-חכמה', ועוד.
השבדים הדגישו שאת רוב התקציב לשינויים האלו הם מתכוונים לאסוף ע"י הגברת מיסוי על שימוש בדלקי-מאובנים , דבר הוגן בשעה שהממשלה דואגת שיהיו חלופות איכותיות זמינות.
בקוסטה ריקה כבר הצליחו לייצר אנרגיה-מתחדשת-בלבד למשך שלושה חודשים שלמים וגם לגרמנים ישנם הישגים מרשימים בתחום, אבל אין ספק שהאתגר השבדי גדול במיוחד כשלזכותה עומדת כבר נקודת פתיחה טובה- 78% מהאנרגיה במדינה כבר היום מופקת מאלטרנטיבות כמו אנרגיה הידרואלקטרית או אנרגיה גרעינית שאינה מזהמת.
עזר בהכנת המאמר מתן קנובלר מתוך מגזין weshare