למי שמצפה שמחירי הדיור ירדו בעקבות תכנית הדיור החדשה קיבל רגע קצת תמוה מתוך מסיבת העיתונאים שערכו שקד, ליברמן ואלקין בעניין. אחרי ששלושת השרים הציגו מול המצלמות תוכנית פומפוזית ומרשימה לטיפול במחירי הדיור בשנים 2022-2025, הגיעה השורה המפתיעה: "היעד שלנו הוא לא להוריד את המחירים אלא לפחות לעצור את העלייה שנובעת כתוצאה משנתיים של שיתוק", אמרה שקד.
כששואלים את האוצר מה יעדי התוכנית הם אכן מפנים לדבריה של שקד באותה מסיבת עיתונאים, אלא שבתוכנית המלאה והרשמית שהם בעצמם כתבו ופרסמו באתר משרד האוצר מופיע יעד אחר לגמרי: "התוכנית תביא לגידול מהיר של היצע הדירות ובכך תביא להורדת מחירים כבר בטווח המיידי". מהפרסום לא ברור מה יעד הורדת המחירים המדויק של האוצר: אחוז אחד או עשרים אחוז? ומה הכוונה בטווח המיידי: חודש? או אולי שנתיים?אבל גם אם נתעלם מהשאלות האלו, עדיין מדובר ביעד שסותר לחלוטין את היעד של שקד וליברמן, ששוללים את האפשרות של הורדת מחירים ואפילו מצאו את האשם לכך: המגמות העולמיות (מחירי ההובלה הגבוהים והריבית הנמוכה).
אם היה עוד ספק שתכנית הדיור של ליברמן יחד עם שקד ואלקין היא לא יותר מתכנית חלם יח"צנית, הגיע ליברמן השבוע והודיע ש"אם נצליח למתן את עליית המחירים ב-2022, להוריד חצי, זה יהיה הישג". זה אותו ליברמן שחתום על התכנית עצמה שהבטיחה להוריד את המחירים. מה קרה בשבועיים האחרונים שליברמן הפך פתאם משר אוצר שעומד בראש תכנית דיור להורדת מחירי הדיור לראש תכנית להעלאת מחירי הדיור? בכלל – איזו תכנית דיור זו אם היעד שלה הוא העלאת מחירי הדיור? אגב, מכירים עוד תכנית כלכלית כלשהיא של גוף ציבורי או פרטי (אפילו החובבני ביותר) שפתאם תוך זמן קצר משנה את היעד והמטרה של התכנית שלו ב180 מעלות ליעד שלילי?
ליברמן יודע היטב את ההשלכות למשק של הורדת מחירי הדיור על הקבלנים ועל הבנקים. הוא יודע היטב את ההשפעה של ירידה במחירים על הכנסות המדינה מהשוק הזה שמכניס לה מיליארדים. לא סתם הממשלה הקודמת יחד עם בנק ישראל מיהרו בזמן הקורונה להקל בריביות ולהוריד מס רכישה כשהיה חשש שהמחירים ירדו. אבל העם רוצה פתרון אז העם מקבל את ליטרת הבשר שלו בדמות תכנית שאמנם חלק מעיתונאי הנדלן התלהבו ממנה, אבל אין מאחורי לפחות חלק או רוב הסעיפים בה בשורה אלא בעיקר רק יחסי ציבור.
רוצים דוגמא קטנה? בתכנית זורקים המון מספרים מרשימים כשלא ברור מה עומד מאחוריהם ואיך ניתן לממש אותם. כמו למשל תכנית ליישם 280,000 התחלות בנייה, תכנון 500,000 אלף יחידות דיור חדשות במוסדות התכנון, פרסום מכרזים ל300,000 יחידות דיור בקרקעות מדינה והצלחת מכרזים בקרקעות מדינה להקמת 180,000 יחידות דיור.אין פירוט איפה הולכים לבנות כל כך הרבה? באיזה מקום צריך כל כך הרבה דירות? הרי באזורי הביקוש במרכז ישנה מצוקת קרקעות פנויות לבנייה (להוציא את עניין ההתחדשות עירונית), ובפריפריה אין צורך בכל כך הרבה דירות.
כחלון, שבתקופתו מספר התחלות הבנייה היה קטן בעשרות אחוזים ביחס להתחלות הבנייה שבצפי התכנית, נתקל למשל במכרזים שנותרו ריקים ללא הצעות במקומות שכבר הגיעו להצפת היצע (כמו בשכונות הצפוניות בבאר שבע), או שכונות בפריפריה שהפכו לשכונות חצי רפאים (כמו אלו שבקריית גת, חריש ועפולה). האם בתכנית ליברמן שמתכוונת לבנות פי כמה דירות פתאם הביקוש ישתנה? התשובה ברורה.
בקיצור עוד מאותו דבר שקיבלנו בממשלות הקודמות.
אנשים במירוץ לקניה בגלל העליות האחרונות. יש מי שמאמין שיש עוד עליות באופק.
פעם, לפני שנים, היה נדמה לי שאין מצב לעוד עליות.
היום כבר לא ברור.
כי כשכלכלת מדינה תלויה בנדלן ובידיה המפתחות של קרקע ,מיסים, ריבית ואישורים, הכל אפשרי.
זה לא שוק חופשי.
לנו אין השפעה.