הימים הם ימי בעירה פוליטית וחברתית. החברה והכלכלה תלויים על בלימה. כל תזוזה בלתי צפויה יכולה להרעיד את יסודות הכלכלה והחברה בישראל . הממשלה רועדת. גם אם תצליח לעמוד במשימה ותסיים את כהונתה, נגיע בבחירות הבאות לאותה השאלה בדיוק: מה עושים עם בועת הנדל"ן? איך אפשר להתמודד עם המפלצת שלא יודעת שובע ומאיימת לחסל את החברה והכלכלה הישראלית?
אז למי שיודע וצריך תזכורת , למי שלא ידע אף פעם אבל רוצה להבין ובעיקר לכוכב הפוליטי החדש שטרם הוכרז על קיומו, אלה העובדות על בועת הנדל"ן הישראלית.
1. הבועה הישראלית היא בועת הנדלן מהגדולות בעולם
לשם השוואה, בועת הנדל"ן האמריקאית שהתפוצצה ואיימה לחרב את כלכלת העולם, הגיעה בשיאה לעליית מחירים של 50%. הבועה הישראלית הגיעה זה מכבר לעלייה של 100%.
2. הבועה היא בועה מוניטארית ולא בועה הנדסית.
משמעות הכותרת פשוטה. מקור הבועה הוא במהלכים מוניטארים ולא כתוצאה של הגירה המונית או החרבה המונית של דירות. כאשר הגיעו לישראל מיליון עולים בשנות התשעים נוצרה מצוקת דיור אמיתית שגרמה לעליית מחירים. זו הייתה עליית מחירים כתוצאה ממחסור הנדסי של דירות למגורים . כאשר ניתן פתרון הנדסי על ידי בניה מואצת במקביל להחלשות זרם העליה של העולים, המחירים ירדו שוב עד לאיזון .
המהלכים המוניטארים שהביאו לניפוח הבועה בישראל של ימינו היו הורדת הריבית לרמה אפסית, וזאת לאחר ערעור יסודות הכלכלה העולמית במשבר הסאב פריים. הריבית הורדה לרמה אפסית בראשית 2009 והתוצאה הייתה עליית מחירים שנמשכת עד היום.
3. מחוללי הבועה היו משקיעי הנדל"ן ואספני הדירות.
מראשית שנת 2009, אז ירדה הריבית במשק לרמה אפסית, ועד היום כמות משקיעי הנדל"ן עלתה בעשרות אחוזים בהשוואה לכמותם טרם תחילת ניפוח הבועה. עודפי הביקוש שהם הזרימו לשוק הניעו את כדור השלג של בועת הנדל"ן לתוכו נסחפו גם קוני דירות למגורים. במהלך תקופה זו התבססה שכבה של כמה עשרות אלפי ישראלים שמחזיקים בשלוש דירות ומעלה . הרבה מהם פוליטיקאים בכירים וראשי משק בעבר ובהווה – השכבה המנהלת של מדינת ישראל. הביקושים העודפים שהם הזרימו לשוק הדירות חוללו עליית מחירים שאין דומה לה בעולם. הם מחוללי בועת הנדל"ן הישראלית. הנתונים פורסמו על ידי רשות המסים, אלה המספרים נכון לשנת 2015:
4. יש בעית היצע (?)
ובכן, כבר אמר מי שאמר שחצי אמת גרועה משקר. זה בהחלט נכון שאין היצע אבל זו לא השאלה הנכונה. השאלה צריכה להיות היצע למי. האם היצע למשתכנים חדשים, שהרי דירות נועדו למגורים, או היצע לאספני דירות שמצאו בענף הנדל"ן אפשרות לעשיית רווחים על חשבון הציבור הרחב. זה נכון שאין היצע לכולם. כפי שכתוב בסעיף השני, לא יכול להיות פתרון הנדסי לבעיה מוניטארית. אבל אם ננטרל את עודף הביקוש הספקולטיבי של אספני הדירות, נמצא שיש היום עודף בניה ומלאי דירות מרשימים למדי. הבעיה איננה במחסור בדירות אלא בחוסר רצון להתמודד עם מחוללי המהומה – אספני הדירות.
5. המשקיעים הזרים תורמים לכלכלה אבל לא לדורשי הדיור.
המשקיעים הזרים אמנם תורמים לכלכלה כאשר הם משקיעים בהקמת מפעלים חדשים או בגורמי ייצור אחרים, אבל גורמים נזק כבד כאשר הם מתחרים בתנאים לא שווים עם תושבי הארץ על שוק הנדל"ן המקומי. משקיעי העולם, רובם יהודים ששמים את כספם בשוק הנדל"ן הישראלי גורמים נזק בל יתואר.
ידועים לכל מבצעי המכירה שנעשים עבורם בלבד. מכירת דירות עם משכנתאות מקומיות, שבניגוד לתושבי הארץ, יכולות לא להיות משולמות באחת וללא נזק לבעל החוב, מלבד כמובן אבדן הנכס. זכות זו אינה קיימת לחייבים ישראלים.
150 אלף מהדירות של תושבי החוץ בישראל עומדות ריקות, מעשה שמהווה חטא על פשע. הרי אם היו הדירות מוצאות לשוק ההשכרה או המכירה היה אפשר לראות בכך תרומה לאזרחי הארץ, היה בכך גם כדי להשפיע על מחירי השכירות והדירות, שהיו בתורם יוצרים לחץ על משקיעי הנדל"ן האחרים. אילו כחלון היה מממש את הבטחתו ערב הבחירות למסות את הדירות הריקות של בעלי ההון הזרים בשלושה אחוז מערך הדירה בכל שנה, כל משקיע שאינו תושב ישראל היה נאלץ לבחור בין שלוש ברירות: האחת השכרת הדירה לתושב מקומי, השניה מכירתה והאחרונה היא העשרת קופת המדינה בהרבה כסף. אבל כחלון העדיף גם הפעם לגנוז עוד הבטחת בחירות שמופיעה אצלו אפילו כסעיף מרכזי במצע.
הסעיף במצע כולנו שקורא למסות דירות ריקות
6. הרעיון לפגוע במשקיעי הנדל"ן הוא רעיון קומוניסטי(?)
הטיעון החזק ביותר של המתנגדים לפגיעה במשקיעי הנדל"ן הוא הטיעון "הקומוניסטי" . טיעון עבש שאינו מחזיק מים. מי שטוען אותו חייב לענות לעצמו בכנות האם הוא טוען את אותה טענה כנגד מיסוי זכויות בסיסיות אחרות למשל הזכות למזון או למים. מדוע שהמדינה תמסה את הלחם ואת המים. מדובר על צעד קומוניסטי בעליל… לא ?
הזכות לקורת גג היא זכות יסוד שאין יסודית ממנה. בן אדם ומשפחה ללא קורת גג לא יכולים לחיות בעולם המודרני. אין מצב שאוסף אזרחים שהקימו לעצמם מדינה יתעלמו מזכות יסוד זו רק כדי לקדש זכות קטנה אחרת שתומכת בהתעשרות מעטים על חשבון הרבים. הגידול העצום בכמות המשקיעים אספני הדירות , יצרה בעיה אקוטית לאזרחי המדינה ולכלכלת המדינה. הפתרון חייב לעבור דרכם. אין אפשרות אחרת. אפילו שר האוצר הבין לרגע את העניין כאשר פנה אליהם בקריאה נרגשת: "אין שום סיבה לקנות 4 דירות ולגזול אותן מהזוגות הצעירים"- כך אמר כשנכנס לתפקידו ולא ביצע שום פעולה מעשית לגיבוי האמירה.
מכיוון שאין סיכוי בעולם שאספני הדירות יוותרו על רכושם בקלות, המדינה בשם רוב אזרחיה צריכה לעשות מעשה. מס רכוש של 10% לשנה על הדירה השלישית וצפונה יעשה את העבודה. עשרות אלפי דירות יזרקו לשוק באחת. המחירים ירדו. אין בכלל ספק בדבר. הספק היחיד הוא האם מישהו בהנהגת המדינה רוצה שהמחירים ירדו.
7. מי שאיפשר את ניפוח הבועה היו הבנקים ובנק ישראל.
רוב הכסף ששימש לקניית הדירות בתוואי מחירים עולה של עשרות אחוזים, הוא אשראי בנקאי שניתן ללוקחי המשכנתאות, דיירים חדשים ומשקיעי נדל"ן . מכיוון שהבנקים הם אלה שייצרו וחילקו את הכספים שאיפשרו את הקניה, אפשר לומר שהם אלה שאפשרו את ניפוח הבועה. הדבר קשור כמובן לתפקידם העיקרי בכלכלה המודרנית – ייצור כספי המדינה כחוב על ידי יצירת הלוואות יש מאין. הבנקים אינם עובדים בחלל ריק. מי שאמור לפקח על פעולתם ולא עשה את עבודתו (או שאולי כן…) הוא בנק ישראל בראשות הנגיד. מכיוון שכך, ואלא אם רואים את בועת הנדל"ן בישראל כתוצאה חיובית , מי שנכשל בתפקידו כישלון חרוץ היה בנק ישראל שלא הצליח לפקח על המערכת עליה הוא מופקד. בתקופת ניפוח הבועה עלה נפח האשראי הבנקאי ביותר ממאה מיליארד שקל. רובו הוזרם לערוץ הנדל"ן. אשראי זה תידלק את ניפוח הבועה מאז ועד היום.
8. ירידה חדה במחירי הנדל"ן תערער את יציבות המערכת הבנקאית.
עברנו לתחום המוניטארי ודרושה כאן הבנה מסוימת של אופן פעולת המערכת הבנקאית. אמירה כזו בהגדרה איננה נכונה. נכון לומר שתרחיש של ירידת מחירים יכול להוביל לפגיעה ביציבות הבנקים אבל האמת היא שמאזן המערכת הבנקאית תלוי רק ביכולת ההחזר של החייבים. אם נניח לרגע תרחיש דימיוני בו ירדו מחירי הנדל"ן ב 40% במקביל למציאת פטנט עולמי שיוביל לבניית עשרות מפעלים ומכירה של עשרות מיליארדי דולרים בשנה למדינות העולם. הבנקים במקרה כזה לא יפגעו. הם לא יפגעו מכיוון שמספיק כסף חדש יכנס למערכת. יכולת ההחזר של החייבים לא תיפגע ומאזני הבנקים יישארו יציבים. הבעיה היא כמובן שהתרחיש הזה דימיוני. מה שיקרה בתרחיש הריאלי הוא שירידה במחירי הנדל"ן תוביל לירידה בכמות הכסף החדש שיכנס למערכת ובירידה כללית בפעילות הכלכלית שמבוססת בשנים האחרונות בעיקר על הנדל"ן. ירידה כזאת תוביל בהכרח לאבדן משרות ולאבדן יכולת החזר אצל חייבים רבים. מחיקת חובות מאסיבית אכן תרעיד את המערכת הבנקאית.
9. בועת הנדל"ן מסכנת את עצם קיומה של מדינת ישראל
על הרעב הגדול באירלנד שמעתם? באמצע המאה התשע עשרה פגעה מחלת הקימחון בתפוחי האדמה האירים. אירלנד שביססה את עצמה, את כלכלתה ואת מזונה על ענף אחד בלבד- גידול תפוחי אדמה, עמדה בפני שוקת שבורה. התוצאה המידית של האסון היתה כמובן רעב כבד אבל התוצאה השניה היתה לא פחות חמורה. הגירה המונית לאמריקה.
מי שחושב שמדינת ישראל תוכל לעמוד "ברעב תפוחי אדמה" משלה ולשרוד הגירה המונית חי באשליות. כבר כיום יש הגירה שקטה אבל מאסיבית של טובי בנינו. אלה שמסוגלים ליצר תוצרת משובחת בזכות שכלם ויכולתם. הם מהגרים לאירופה, לאוסטרליה ולאמריקה. על פי הסטטיסטיקות למשל, כ-200 אלף מבני העליה הרוסית נטשו את ישראל לאחר שלא יכלו לעמוד ביוקר המחיה והדיור כאן. רובם מצאו את ביתם בקנדה. השדרה המרכזית של המדינה מדברת ותדבר ברגליים. מי שחושב שצעירי, מה שמכונה מדינת תל אביב, יסכימו לשלם משכנתאות מפלצתיות לנצח טועה בגדול ויכול מבלי שירצה בכך להביא את מדינת ישראל אל פי התהום.
10. אימא בארוחת שישי: " מתי תקנו דירה, גם אנחנו קנינו והצלחנו להסתדר בחיים"
מי לא מכיר את המשפט שבכותרת . משפט שחוזר על עצמו בהרבה מאד בתים בישראל. ההורים שרוצים לראות את ילדיהם "מסודרים בחיים" דוחפים אותם מבלי להבין אל פי התהום ועוד צעד אחד קטן קדימה.
אז אימא יקרה, אבא שמלא ביטחון בצדקת הדרך והטיעון והדוד מהבנק. אתם טועים בגדול !!. כשאתם "הסתדרתם בחיים" המצב היה שונה בתכלית.
כל בן חמישים ומעלה שהתחתן וקנה דירה ראשונה בשנות השמונים זוכר לבטח את משכורתו הראשונה ואת המחיר בה קנה את דירתו הראשונה. כשאתם קניתם את דירתכם הראשונה אימא ואבא יקרים, שילמתם בין 30 ל 50 משכורות ממוצעות עבור הדירה אותה רכשתם. זו הסיבה מדוע "הסתדרתם בחיים" כל כך יפה , מהר ואלגנטי. זו הסיבה בגללה הקמתם בית גידלתם ילדים וכל זאת עם משכורת אחת יפה ואולי עוד חצי משכורת בשביל הצ'ופרים.
המצב היום שונה בתכלית. אינו דומה בכלום לתקופה בה אתם רכשתם את דירתכם הראשונה. היום הורים יקרים צריך לשלם במקומות "הזולים" לפחות 170 משכורות ממוצעות. זו הסיבה מדוע שני בני הזוג הצעירים חייבים לעבוד במשרות מלאות. זו הסיבה לסיכון העצום שהם לוקחים על עצמם. סיכון בו כל שינוי קטן במצב החיים יכול להתדרדר במהירות שיא לכונס נכסים ולזריקה ממעגל החיים הנורמטיבי. לפני שנה וחצי כלכליסט ריכזו את הנתונים האמיתיים מתוך הטבלה שפורסמה בכתבה גזרתי כמה מקומות מיצגים.
לסיכום. מה שהיה אינו קיים יותר. אל תדחפו את ילדיכם למקומות מהם יש סיכוי שלא יוכלו להחלץ. זה מסוכן, מסוכן מאד.
11. מעולם לא התקבלה אף החלטת מממשלה להוריד את מחירי הנדלן
לאחר מחאת 2011 כאשר כל הנוגעים בדבר כבר לא יכלו להתעלם מהתופעה, החל שיח רצוף של שרי האוצר והשיכון למען ניסיון לתת פתרון לבעיה. השיח נגע בעיקר לבעיית ההיצע המתעתעת שכפי שהוסבר בסעיף 5 דינה להחשב כחצי אמת שגרועה משקר.
בשנים אלה כיהנו בישראל שלוש ממשלות. כולן בראשות ראש הממשלה הנוכחי. ממשלות אלה קיבלו אלפי החלטות כלכליות ואחרות. רק החלטה אחת הן לא קיבלו.
הן לא החליטו להוריד את מחירי הנדל"ן .
הדבר אינו ייחודי לממשלות ישראל. זו תופעה כלל עולמית של מערכת פוליטית שחוששת לפעול אל מול ראשי המערכות המוניטאריות. כל שהפוליטיקאים מתפללים אליו הוא שבמשמרת שלהם המוזיקה לא תיפסק והם יישארו בלי כיסא כפי שקרה למשל לג'ורג' בוש בשלהי כהונתו. כשזה הלך הרוח והמחשבה, אין סיכוי שהמערכת הפוליטית תיזום פעולה אמיתית לפתרון הבעיה. יש רק סיכוי קטן לפעולה והוא התעוררות מאסיבית של אזרחי המדינה שיבינו את הבעיה וגם את הפתרון. אזרחים שידחפו את הפוליטיקאים לפעולה אמיתית.
אם לא נעשה כן, "הרעב" יגיע בוודאות. השאלה היחידה שתישאר ללא תשובה היא מתי..
מה שגורם לעליית המחירים הם ניפוח המחירים של בעלי הדירות שמוכרים או משכירים. אם הייתה חובת שמאות המצב היה נראה אחרת.
זה ממש לא נכון ש"אספני הדירות" הם הסיבה לעליית המחירים. אם זה היה נכון, אחוז הדירות הנקנות להשקעה היה גדל משמעותית לעומת אחוז הדירות הנקנות למגורים . וזה לא קרה. הוא אכן גדל, אבל לא בצורה כל כך משמעותית עדיין רוב הדירות נקנות למגורים, קצב הקנייה הוא לא הדבר שהשתנה בצורה השמעותית ביותר, אפשר לראות את זה די ברור אפילו בטבלה שצירפת… הבועה היא באשראי, לא בכמות הדירות הנקנות, אלא בכמה הם נקנות…
לי. האמת היא שאספני הדירות הם שוברי השיוויון. הם אלה שייצרו את הביקוש העודף על יכולת הייצור ובזכות הביקוש הזה המחירים טסו למעלה. צריך לשים לך שגם מחזיקי שתי דירות התרבו מאד וגם הם הוסיפו ביקוש שאינו למגורים. ההתמקדות באספני הדירות של שלוש דירות ומעלה נועדה לייצר תנועה הפוכה ויחד עם זאת צודקת . כמובן שאפשר גם למסות בהמשך את כל מחזיקי הדירות להשקעה אבל כאן צריכים לשים לב לא לשפוך את התינוק עם המים. להערכתי הטיפול באספני הדירות יספיק כדי לגלגל את הגלגל לכיוון ההפוך.
לגבי המערכת המוניטארית שמתדלקת בועות על ידי ייצור אשראי יש מאין . זה בהחלט נכון. הטיפול בבעיה זו הוא באימוץ רפורמה מוניטארית ושלילת היכולת מהבנקים לייצר כסף יש מאין.
הבועה המסוכנת ביותר בעולם נימצאת פה בארץ. לא לקנות דירה עים הון של פחות מ 70% אחרת תהינ קטסטרופה. דירה של מליון ₪ תגיע עים התפוצצות הבועה ל100. אלף ₪
אני לא הייתי קוראת להתחדשות עירונית.ותמא38.פינוי בינוי פשע.אלא כל הכבוד על היוזמה והגדלת היצע הדירות והשבחתם במעליות ממדים וחניות ומראה חיצוני משובח ודירות יוקרה-למשפרי דיור.הממשלה היתה צריכה לקבוע סף מחיר לדירה.ולהפסיק עם הבירוקרטיה הנוקשה,
הפשע הגדול ביותר בתחום הנדל"ן ועלית מחירי הדיור וההשכרה מסתתר תחת שמות קליטים:
"התחדשות עירונית" ו"פינוי בינוי" או תמ"א 38.
לפשע הזה שותפים הממשלה, הכנסת, בתי המשפט, רשויות מקומיות וחבורה של נוכלי נדל"ן הכוללים עורכי דין, יזמים וקבלנים וגם הציבור רחב שעבר שטיפת מוח.
הציבור אינו מודע לכך שהוא שותף פעיל בפשע.
כל שמות היפים מסתירים את העובדה שמיצרים מגרשים ריקים בלב אזורי הביקוש בעלות אפס, מגרשים שהציבור הגר עליהם כבר שילם את מחירם במלואו!!!
המגרשים וזכויות הבנייה היקרות, מועברים בעסקאות פיקטיביות בהשראת המדינה, לנוכלי נדל"ן. נוכלי הנדל"ן בונים על המגרשים ומשתמשים בזכויות ואז מוכרים את הדירות החדשות בלי כל קשר למחיר הנמוך אותו שילמו על המגרש וזכויות הבנייה.
בגוש דן לבדו מדובר על בנייה ומכירה של מאות אלפי דירות במחיר מופקע.
לדוגמה, לפי חישוב זהיר ברמת גן לבדה, "בירת השחיתות והתמ"א 38" עומדות להיבנות, במהלך השנים הקרובות מעל 110,000 יחידות דיור חדשות נוספות.
כאן ניתן להתערב בקלות במסלול שאינו מוניטארי. לדוגמה: עבור בעלי הקרקע (הורים לילדים הזקוקים לדירות), להצמיד מחירי הדירות הנוספות, החדשות, למחירים שהושגו בתוכנית "מחיר למשתכן".
במקביל, למניעת ספסרות, לחייב כל רוכש במחיר זול להחזיק בדירה לאורך עשרות שנים או למכור למדינה באותו מחיר זול עבור הדיור הציבורי.
ניתן לחייב משכירי דירות מבין הרוכשים במחיר מוזל, להשכיר לתקופות ארוכות, במחיר מפוקח הצמוד למחיר המשכנתה.
סיכומו של דבר, כפי שהמערכת הבנקאית יוצרת כסף יש מאין, המדינה והקבלנים "מייצרים ערך" למגרשים שעלותם אפס.
המדינה יצרה עסקות פיקטיביות שלא הייתה, של מכירת זכויות ליזם ואז החזרת כרבע מדירות חדשות לדיירים "במתנה".
https://www.facebook.com/groups/532932480092604/
הפרסומים על מחזיקי יותר מדירה אחת מעוותים ושגויים.
אלפי דירות לא מופיעות בנתונים.
מאות חברות בנייה ויזמי נדל"ן מחזיקים בבעלותם, במשך שנים,
עשרות רבות של דירות תחת הכותרת החשבונאית "מלאי עסקי".
הדבר מאפשר להם לבצע שתי פעולות:
1. לשלוט בהיצע ולהוביל לעלית מחירים (גם במכירה וגם בהשכרה)
2. להשכיר במחיר שוק מלא בזמן שלא שילמו מס על הדירות ובכך
יוצרים תשואה חזירית חסרת תקדים.
עוד בנושא: https://www.facebook.com/groups/532932480092604/
האם בנקים ישראלים נותנים הלוואות "נון ריקול" לתושבי חו"ל בידיעת בנק ישראל?
(סעיף 5 בכתבה).
מידע אמין ומוכח, יכול לשמש בסיס לתביעות
לצערנו גם כותב המאמר מאמין שהבועה יכולה להמשיך עוד כמה עשורים, אין פתרון בפתח, ביבי היה, ביבי יהיה וכנראה שלא ישתנה הרבה, כי האינטרס של בעלי ההשפעה הוא שהמחירים ימשיכו לעלות, העניים? ימשיכו להיות עניים, הם יכנסו לאקסל של הלמ״ס..
בישראל 40000 משרדים פועלים בדירות מגורים.
יש לדאוג שיעברו לבינייני משרדים וייפנו 40000 דירות םמכירה והשכרה…
זה בלבד יביא לירידת מחירים….
בהצלחה
כתבה מצויינת. תמיד אני מאבד את הבטחון בויכוח האם זאת בעיית היצע או בעיית משקיעים, אותם אני מדמה לעדת זאבים המחפשים איזה ענף לתדלק כדי להשיג תשואות גבוהות מהציבור הרחב. (לצערי, ענפים בעלי ביקוש קשיח כמו דיור או תרופות ומה בהמשך?? מזון??). חבל שאין מי שיעמוד כנגד בעלי ההון והפוליטיקאים, ויסלק את עדת הזאבים לתחומים אחרים (כמו אומנות או תכשיטים או עתיקות למשל). ברור שצריך: 1. להעלות בהרבה מס קנייה על דירה שניה או שלישית. 2. למסות שכר דירה 3. מס ירושה מעל סכום מסויים. המטרה היא שלא יישתלם להחזיק דירה להשקעה. תודה רבה
למסות שכר דירה זה הדבר הכי גרוע שאפשר לעשות: ברוב חוזי השכירות מופיע סעיף שאומר שאם יוטל מס, הוא יישולם על ידי השוכר.
המיסוי תמיד גורעמ 2 הצדדיםגם משוכרים וגם המשכירים, זה אחד החוקים הבסיסיים בכלכלה
ותיזהרו ממיחזור משכנתא כשהריבית האפסית קורצת.
אולי תרוויחו ריבית קצת פחות גבוהה, אבל מאידך, תפסידו את כל השנים בהן שילמתם כבר את חלק הריבית בהלוואה, ותצטרכו להתחיל למנות אותן מחדש בהלוואה הממוחזרת. שגיאה שעלולה לעלות הרבה הרבה כסף.
דירות סגורות (מפני השוק) של תושבי חו’ל – עוד פשע ממשלתי בנוסף לפשע רוכשי דירות להשקעה שאינו מתאים לישראל כי אינה אמריקה לא בגודל לא בשום כלום אחר
הכתבה מציינת שיש 150 אלף דירות פנויות. יש רשימה איפשהו? איך אפשר לדעת איזו דירה היא ריקה? מה בעצם עוצר 150 אלף משפחות צעירות מלהסתער על הדירות הללו ולאכלס אותן עד שהממשלה תכריז על מס/היטל כלשהו על אותן דירות ריקות?
דירות סגורות (מפני השוק) של תושבי חו'ל – עד פשע ממשלתי בנוסף לפשע רוכשי דירות להשקעה שאינו מתאים לישראל כי אינה אמריקה לא בגודל לא בשום כלום אחר
כל כך הרבה שטויות בכתבה אחת.
ראשית כל התעלמת לגמרי מבעיית התכנון והבנייה וחוסר היעילות של הועדות המקומיות והאזוריות. אישור לפרוייקט יכול לקחת עשר שנים ויותר. ובזמן הזה הקבלן יכול לעשות שמיניות באוויר אבל עדיין הוא משלם ריבית לבנק.
שנית התעלמת מהבעיה של חוסר בעובדים מקצועיים ובשיטות בנייה מודרניות. אני ראיתי בארה"ב משאית מביאה כמה קירות מוכנים, ושרותים ומטבח מוכנים. ואחרי שעתיים עובד בית לתפארת, כולל הכל.
אתה מתעלם מהעובדה שישנם הרבה דירות ריקות בפריפרייה, אבל הציבור לא ממהר לקנות אותם, כי לציבור יש דרישות כמו מקומות עבודה, מוסדות חינוך, תחבורה ציבורית וכן הלאה.
אנשים מבינים שלא כדאי לקנות דירה באופקים אם יש להם עבודה בפתח תקווה.
אתה מתעלם מהאקט הדרקוני של ועדת בכר ב2008, שהרגה למעשה את תוכניות החסכון לטווח בינוני ארוך. קופות גמל למינהן, ואת הכסף ניתן להוציא רק בתור קיצבה. ולאנשים אין באמת אלטרנטיבה אמיתית להשקעה שתשמור על הכסף (הבורסה ממש לא מתאימה לכל אחד, ופתיחת עסק היא נושא שמחייב עבודה מסביב לשעון)
אתה מתרכז בריבית הנמוכה, אבל גם במקומות אחרים בעולם ישנה ריבית אפסית, אבל משום מה שמה אין בועת נדלן.
לא כל מדינות חוות בועת נדלן כתוצאה מהריבית האפסית. חלקן חוות בעיות אחרות
אבל ישראל היא לא המדינה היחידה עם בועת נדלן. למעשה השיאנית בעליות מחירים השנה היא טורקיה שחווה 65% עלייה
http://www.theguardian.com/money/2016/jun/02/turkey-wins-2016-house-price-championship
בכל אופן,בישראל בועת הנדלן נגרמת כנראה מריבית נמוכה. ואם רוצים לפתור את הבעיה צריך לשחרר את הריבית מידי בנק ישראל
ממליץ על real estate 4 ransom.
פנינים מליברלים אמיתיים.
גם באוסטרליה יש בועת נדלן.
לפני כמה חודשים היה פה פוסט על הצבעה בנושא הכנסה בסיסית בשויץ
מסתבר שהשוצרים מבינים שמקומו של קארל מארקס הוא בפח הזבל של ההיסטוריה
http://www.zerohedge.com/news/2016-06-05/landslide-vote-swiss-reject-proposal-hand-out-free-money-everyone
לא ברורה לי הטענה שאין ירידה בהיצע
http://www.nrg.co.il/online/16/ART1/770/234.html
כרגיל דיבורים פסאודו ליברלים מאת שחרורון והניאוליברלים התוקף כל התערבות חדשה כאילו הן לא בתגובה לישנות.
ההתערבות הראשונה של המדינה היא שהיא החליטה שקרקע כזו או אחרת היא שלה למכור. אם נבטל התערבות זו אז אין כלל קרקעות פרטיות וכל הקרקעות הן שלנו לקחת בכוח. נראה כי שחרורון שואף להיות ליברל אמיתי כזה המעוניין בחברה לא אלימה, הליברל האמיתי מבין כי הקרקעות הן של כל האזרחים ולכן זכות היסוד היא לא לדיור אלא לקרקע. שנית ליברל אמיתי מבין כי ערך הקרקע הוא לא בזכות עבודה קשה של יזם אלא בזכות משאבי הטבע ששם בחינם ובזכות השכנים שגרים לידו ויוצרים שכונה טובה ומעלים את ערך הקרקע ולכן חובת יסוד היא לשלם מס על ערך הקרקע העולה באופן טבעי.
שני צעדים פשוטים אילו יפתרו את מצוקת הדיור ויאפשרו להוריד משמעותית עד ביטול כל שאר המיסוי על עבודה ויצרנות אמיתיים
ערך הקרקע הוא בדיוק בגלל העבודה הקשה של היזם, שבונה בית ומושך אנשים אחרים לגור לידו. אותם אנשים משקיעים מכספם וזמנם כדי לעלות את ערך הקרקע.
ערך קרקע עולה, לא בגלל שהאדמה משתבחת , יורד גשם או שהאדמה נהיית יותר פורייה. הערך עולה כי אנשים אחרים משקיעים כסף וזמן באזור. הם עושים זאת, על בסיס ההשקעה והסיכון של אלו שקדמו להם.
בניגוד לזה. אם אןתו משקיע בשנות ה30 היה בונה בית בנגב ולא בתא, היום היה לו חצץ ובדואים. ואני בטוח שלא היית מציע לשלם לו כדי להעביר אותו לת״א
זה שאדמה שוכבת שם במצבה הטבעי , אולי אומר שיש פוטנציאל לערך ולא יוצר
יש לך אדמה בלי סוף בעולם. אפילו בארץ יש לך הרבה מקום בנגב. אבל, רובה לא שווה כלום כי אף אחד לא השקיע בה.
זה די עצוב שאתה צועק ״מגיע לי״, ומתעלם בגסות מהעבודה שאנשים סיכנו את רכושם (וחלקם הפסידו), לפעמים לאורך מספר דורות
ראשית, תמיד קיימת אצלך אותה סתירה, אם אין ממשלה מי קבע שקרקע כזו או אחרת היא שלך? אם יש ממשלה אז מי הטיפש שיסכים לממשלה שמוכרת קרקעות למרבה במחיר ועושה בכסף כרצונה? ברור לכל ליברל מתחיל כי קרקע היא הבסיס ליכולת ליצור ולכן ברור שמגיע לכל אזרח קרקע אחרת עדיף לו לנסות מזלו בחוקי הג'ונגל.
שנית כמו שאמרת המאמץ הוא משותף. יש יזם שבנה כביש וכל הקרקעות לאורך הכביש עלו בערכן, עליה פאסיבית לחלוטין. יש יזמים שמעלים את ערך הסובבים אותם. יש דיירים המעלים את ערך הסובבים אותם. יש יזם המסוגל להוציא מינרלים מהקרקע בזכות התשתיות שקודמיו הניחו. כל אילו חייבים חזרה לקהילה שהעלת את ערכם. ולכן ההיפך הוא הנכון אתה מתעלם בגסות מכל הקהילה שלאורך דורות בנתה עצמה והיזם כיום עומד על כתפי ענקים וחושב שהוא עשה הכל בכוחותיו לבדו. קרקע ידועה כרנטה אקונומית משחר ההיסטוריה. לכן מס קרקעות הוא היחיד שהוא מוסרי ולא שוד כפי שאתה נוהג לכנות מיסים. מס קרקעות ימנע מיזמים ספקולטיביים לא יצרנים להחזיק קרקעות ללא שימוש. ממס קרקעות לא ניתן להתחמק כמו שאר המיסים שלנו. מס קרקעות הוא שיוויוני.
ניקח את דוגמת הנגב שלך. אני שומע כי צהל הולך לבנות עיר בנגב ואני קונה קרקעות, באים יזמים בונים בקרקעות לידי ואני יושב לא עושה כלום ומתעשר, מעבודה שהציבור עשה.
לא צריך ממשלה כדי להחזיק דף עם רשימת קרקעות. יש מספיק טכנולוגיות בשביל זה. למשל: יש דיונים סביב ניהול בעלות על קרקע עם ביטקוין
ערך קרקע השלי עולה בזכות הקהילה, ערך הקרקע של הקהילה עולה בזכות הקרקע שלי. לא צריך מס
עוד סיבה שאין צורך במס הוא שהכסף שנגזל אינו מגיע לקהילה. הוא מגיע לחבורת אנשים שאין לה קשר לקהילה. באותה מידה כל בעל קרקע יכול לשרוף חבילה קטנה של דולרים , יהיה לזה אותו אפקט
אם אתה חושב שקרקע בנגב תיהיה שווה מליונים פתאום – רכוש אותה. אם אתה צודק-ברכותי. לקחת סיכון וזכית. הכסף שלך
אם זה לא קרה, בעיה שלך. אף אחד לא חייב לך פיצוים. זה המשמעות של להיות מבוגר שלוקח אחריות על מעשיו
לא מדובר על הרשימה אלא מי בדיוק מחליט שניתן לרשום קרקע כזו או אחרת על שם מישהו?לא כל שכן לגבות עליה כסף. יש רק אפשרות אחת שהיא הגיונית. ממי אני קונה את הקרקע בדרום? ממי שהיה שם קודם? ממי שבא עם רובים? ממי ששם גדר? אין לך שום בסיס הגיוני להתחלת בעלות על הקרקע. או שאתה בוחר בחוקי הג'ונגל ואתה מוכר במקרה הטוב נרצח ונגזל במקרה היותר הגיוני או שאתה בוחר בקהילה ואז יש רק אפשרות אחת שהיא הוגנת והגיונית וזה חלוקת קרקעות ופיצוי לאלו שקיבלו קרקע פחות טובה דהיינו מס קרקעות.
אז תחליט כבר במה אתה בוחר במקום הקישקושים הניאוליברלים
כמו כן לא צריך ממשלה בשביל לחלק את הכסף לקהילה באותה מידה שלא צריך בשביל הרשימה. או שהאזרחים מכבדים את הרשימה ואת המס או שלא.
הבנו שדברים לא הולכים להשתנות בארץ הקודש, לקחנו את עצמינו והיגרנו לקנדה. בנתיים לא מצטערים לרגע על ההחלטה. למרות שמחירי הנדל"ן פה גם הם לא זולים (איזור בריטיש קולומביה), ריבית על משכנתא היא הוצאה מוכרת במס והתמורה שאתה מקבל עבור הכסף היא מדהימה – אין מה להשוות לרמת החיים בארץ.
"ידועים לכל מבצעי המכירה שנעשים עבורם בלבד. מכירת דירות עם משכנתאות מקומיות, שבניגוד לתושבי הארץ, יכולות לא להיות משולמות באחת וללא נזק לבעל החוב, מלבד כמובן אבדן הנכס. זכות זו אינה קיימת לחייבים ישראלים."
שמישהו יסביר את הפסקה הזאת כי לא הבנתי ממנה כלום. גם לחייב ישראלי לוקחים את הנכס והוא לא צריך להמשיך לשלם את המשכנתה עד כמה שאני יודע.
בישראל , אם אחרי שלקחו לך את הנכס עדין יש לך חוב, אתה ממשיך לשלם
הבנקים בישראל הם תוכנית ממשלתית. לא תשלם המדינה תטפל בך
דורון.
אם אמשיך את ההסבר של שחרורון. בישראל מרגע שחייב נכנס לקטגוריה של חדל פרעון הוא מתחיל לצבור ריביות עושק המכונות ריבית פיגורים. בנוסף הוא צובר חוב לכל מי ״שמטפל״בהסדרת החוב שלו עורכי הדין של הבנקים. לאחר מכן מוכרים את הנכס במחיר מופחת שכמובן לא מכסה את עלות החוב והתוצאה הסופית היא שהחייב נשאר בלי הבית ועם חוב גדול מאד למערכת הבנקאית. חוב שדומה מאד למשכנתא אותה הוא שילם מראש. הליכי הגביה הם בחסות המדינה כפי שכתב שחרורון.
לעומתו תושב זר נניח מפאריס שלקח משכנתא מקומית יכול בהחלטה לא לשלם את החוב . אני לא בטוח לגבי מעמדו בישראל האם יוכל להיכנס אליה או לא . אבל מכיוון שהוא תושב זר אפשר להניח שזה לא הדבר הכי חשוב בחייו. הבנק לא יוכל לרדוף אחריו לצרפת ולכן כל שיוכל הוא למכור את הנכס.
דורון, בעולם מקובלות הלוואות, ומשכנתאות בפרט, בתנאי non-recourse המקנות ללווה את הזכות "לצאת" מהסכם ההלוואה תמורת אבדן הבטוחות בלבד.
לדוגמא: אדם אשר לקח משכנתא בסך 800 אלף ש"ח לצורך רכישת נכס ב-1 מילין ש"ח (20% הון עצמי) יהיה רשאי "לצאת" מההלוואה בכל עת תוך העברת הנכס למלווה (והפסד ההון העצמי שהשקיע) גם אם שוויו ירד ל-600 אלף ש"ח בלבד. משמע: הסיכון של משקיע זר מוגבל להון העצמי אשר השקיע בלבד.
אנו הישראלים לא יכולים, לצערי, לקבל הלוואות בתנאים אלה. הישראלי חייב לעמוד בכל תשלומי החזר ההלוואה. אם לא יעשה כן ואם גם מימוש הבטוחה לא יספיק לפירעון ההלוואה, יוכל הבנק לתבוע אותו ואף להביא אותו לידי "פשיטת רגל" אם לא תהיה לו יכולת החזר.
מאמר טוב מקיף וברור יש בועת נדל"ן בישראל ועל זה אין מחלוקת גם בין המגיבים השאלה היא האם זה טוב ליהודים..?
ראשית אני חושב שהעובדה שיש 150000 דירות בבעלות של יהודים תושבי חו"ל זאת מחמאה למדינת ישראל אבל זה מקשה על האזרחים המקומיים .
עם פרוץ משבר הסאב פריים באמריקה ובמערב ממשלת ישראל דאז נכנסה להלם קרב לא היה ברור לאף אחד איך הדבר הזה ישפיע על כלכלת ישראל..
בועת הנדל"ן הפכה למקור מרכזי למימון הצריכה בישראל ובדרך זו לשמירה על שוק עבודה יציב עובדה מדינת ישראל הפכה להיות המעסיק הגדול ביותר של אזרחיה והכסף הגיע לרוב מתזרים מזומנים הולך וגדל של המסים העקיפים והישירים בין היתר מעליית מחירי הדירות… לממשלת ישראל לא היה שום תמריץ לרסן את בועת הנדל"ן ההפך מיד אחרי המחאה החברתית מחירי הנדל"ן המשיכו לעלות ומדינת ישראל הגדילה את השכר של העובדים לפי דרישת ההסתדרות..כולם יצאו מנצחים ממחאה של מעמד הביניים הממשלה ההסתדרות והבנקים ואלה יצרו בועה לא פחות חמורה והיא בועת האשראי הצרכני והדבר הזה יכול להוביל לפיצוץ חמור והרסני אם חלילה תהיה הרעה משמעותית בכלכלת ישראל..
לקרוא לזה מאמר זה מעליב. גם אם נאמרו כמה דברים שבבסיסים, אולי, נכונים, יש המון חוסר דיוק והטייה.
הכתבה צהובה, פופוליסטית מתלהמת וגם די מטעה.
אבל לצפות מכתב בעיתון לכתוב על חוו"ד רפואית על פציינט זה לא הגיוני בדיוק כפי שאין לצפות ממנו לכתוב חוו"ד כלכלית אמיתית.
רגע, אבל כולם יודעים ומבינים בכלכלה – זה רק כלכלה.
לילה טוב.
המאמר מעניין, אולם מתיימר להצביע כביכל על "הסיבות האמיתיות" ליצירת משבר הדיור.
קל להצביע על כך שכותב המאמר לא הכיל סיבות נוספות שלא ראה או פיספס, כמו לדוגמה שינויים חברתיים נוספים שהשפיעו על משבר הדיור. כמו לדוגמה העליה הדרמתית בתוחלת החיים אם בשנות השמונים אנשים היו נוטים למות בסביבות גיל 80 היום אנשים מתים בסביבות גיל 90. ולכן יש עיכוב גדול בהעברת דירות לדור הבא. כמו כן יש שינוי התנהגות בקרב רווקים ורווקות שנוטים להתחתן הרבה יותר מאוחר כחמש עד 10 שנים בבמוצע מאוחר יותר ממה שהיה נהוג בשנות השמונים. ובנתים הרווקים והרווקות גרים בדירות נפרדות וכו'. בקיצור צריך לשים לב למכלול נושאים המשפעים על המצב ולא לבוא בטענות רק לבנקים או לממשלה.
יאיר. בועת הנדל״ן התחילה להתנפח באמצע 2009 לאחר הורדת הריבית. ואת רוב הנפח השיגה בשנתיים הראשונות עד שנת 2011.מאז ועד היום המחירים ממשיכים לעלות הקצב יותר מתון אבל קבוע. מה שכתבת לא יכול להסביר את הבועה. מדובר על תהליכים טבעיים ארוכי טווח שיכולים להשפיע בשוליים. אם היה מדובר רק בתהליכים האלה שוק הבניה היה מתאים את עצמו בקלות ולא הייתה מתפתחת בועה.
יאיר, לטיעונים של ארץ קטנה, מחסור בקרקעות, תוחלת חיים שעלתה, מתחתנים מאוחר, מתגרשים שליש,
לכל הטיעוני סרק הללו אין כבר קונים.
תכניס לראש טוב טוב את זה שכולם כבר יודעים את העובדות ליצירת הבועה, חשוב מכך כולם יודעים את הסיבות להמשכיותה. וזה פחד משתק של השילטון וההנהגה מקריסת בועת הנדלן על כל ההשלכות מכך. ולכן היא המתחזקת שלה כיום.
כחלון הבין זאת ומחפש אקמול לעזור לזוגות צעירים בהגרלות.
הוא יודע שהוא לא יפוצץ שום בועה. לא במשמרת שלו ועוד ביוזמתו.
זאת התאבדות כלכלית של מדינה.
לכן אני אישית מעריך קיום בועה לעוד מספר שנים בהנחה שלא יהיה משבר כלכלי עולמי מכיוון מארהב וסין.
המצב הקיים יכול להימשך שנים.
בעבר חשבתי שכשמחאת 2011 על הדיור הגיעה המחיר כנראה ירד.
עכשיו הולך ומסתבר שהמדינה צריכה את הבועה ומסתמכת על הכנסות העוול הזה.
במצב שכזה המדינה תגונן על הבועה ותחזיק אותה עד שהמצב העולמי הכלכלי יחזור למסלול של לפני המשבר.
וזה יכול לקחת זמן. שנים.
מדובר במקרה הקיצוני בשינוי מוניטרי לכלכלה הקפיטליסטית.
דעת קרן המטבע העולמית הצהירה שצריך לבחון מחדש את הקפיטליזים שנכשל.
משום מה זה הושתק בתקשורת ואפילו כאן לא דיברו על הפרסום הספציפי הזה. למרות שזאת רעידת אדמה לא קטנה בכלכלה העולמית.
חבל, דווקא הבלוג הזה תמיד טען שצריך שינוי מוניטרי.
אם הממשלה לא רוצה להוריד את מחירי הדיור אז בואו ונאלץ אותה.
אני כבר מספר שנים אומר שהצעירים הפחדנים שלנו יקומו מהבתים של ההורים שלהם ., אוכלי החינם שטוב להם לברבר במוח ולא לעשות כלום…פחדנים שחיים על חשבון ההורים שלהם.
קומו והילחמו כמו גברים אמיצים ברחובות באגרסיביות ואין מקום לילדים ונשים וזמרים למיניהם.
רק הפגנות סוערות בכל עיר ועיר בישראל ולאורך זמן יביאו להחלטות חירום בענף הנדלן…ואל תתנו לזבלים שיושבים בממשלה לסובב אתכם…יא פריירים שמוכנים לשלם משכנתות מנופחות.
אין חיה כזו שאי אפשר להוריד מחירים .
זה לא אם יכול זה אם רוצה.
אז קומו פחדנים …קומו והילחמו ברחובות כמו גברים אמיתיים.
לא ניתן לעצור בין 50 אלף למאה אלף…בואו נפיל את הממשלה והמושחת שעומד בראשה.