אלווה ואלברטה פיליוד. צילום מסך מתוך יוטיוב
חבר מושבעים בקליפורניה הורה לחברת הענק מונסנטו לשלם פיצויים של יותר מ-2 מיליארד דולר לבני זוג שחלו בסרטן אחרי שימוש בקוטל החרקים ראונדאפ. זהו סכום הפיצויים הגדול ביותר שנפסק עד כה אחרי שמונסנטו כבר חויבה לשלם לשני תובעים בשני משפטים אחרים בגין מחלות המשויכות לשימוש בראונדאפ. במשפט הראשון זכה גנן לשעבר, דוויין ג'ונסון, בפיצויים של 289 מיליון דולר ממונסנטו אחרי שלקה בסרטן סופני. אדווין הרדמן, שהשתמש בראונדאפ בגינה הפרטית שלו, זכה גם הוא בפיצויים של 80 מיליון דולר.
חבר המושבעים באוקלנד פסק כי מונסנטו בבעלות תאגיד הענק באייר, היא זו שנושאת באחריות לכך שאלווה ואלברטה פיליוד לקו בסרטן לימפומה שאינה הודג'קין. חברי המושבעים קבעו שראונדאפ הוא מוצר פגום, שהחברה לא הזהירה את הצרכנים לגבי הסיכון בשימוש בו, ושמונסנטו פעלה ברשלנות. בין השאר נחשפו מסמכים כי מונסנטו השתמשה בבריונות ובתחבולנות על מנת להוכיח לכאורה מדעית את הבטיחות בשימוש בראונדאפ. באייר ממשיכה לטעון כי ראונדאפ בטוח לשימוש ואינו מסרטן. החברה הבהירה כי היא מתכוונות לערער על פסק הדין.
כל אחד מבני הזוג פילויד יקבל מיליארד דולר ויותר מ-55 מיליון דולר בפיצויי נזיקין. בני הזוג השתמשו בראונדאפ במשך יותר מ-30 שנה לצורך גינון ביתם הפרטי ובתים אחרים. בניגוד לדייויד ג'ונסון שהסרטן נמצא אצלו בשלבים מתקדמים, השניים הצליחו להתגבר חלקית על הסרטן שפרץ בשנת 2011 אצל אלווה וב2015 אצל אלברטה. מדובר בפיצויים הגדולים ביותר שנפסקו נגד תאגיד באייר שרכש את מונסנטו, ובמגמה מדאיגה עבור אותו תאגיד שכיום נמצא בשלבים שונים של התמודדות מול 5000 תביעות של אזרחים שטוענים כי לקו בסרטן בעקבות השימוש בגלייפוסט. את השלכות התביעות ניתן למצא בשווי מניות החברה שהתדרדר בשנים האחרונות.
גלייפוסט הוא קוטל העשבים הנפוץ ביותר לצרכי חקלאות בארצות הברית וגם בישראל. הוא נרשם כפטנט על ידי חברת מונסנטו בשנות ה-70 תחת השם המסחרי 'ראונד-אפ'. מונוסנטו בנוסף שינתה באמצעות הנדסה גנטית זרעים כך שיהיו עמידים לראונד-אפ . תהליך זה הוביל לכך שהחברה שמוכרת לחקלאים את קוטלי העשבים היא גם אותה החברה שמוכרת את הזרעים. בכך השתלטה מונסנטו על חלק גדול משוק הזרעים המהונדסים בעולם.
הגלייפוסט הוגדר תחת הסיווג של "מסוכן לסביבה" ו"רעיל ליצורים ימיים" על פי תקנות האיחוד האירופאי. במאי 2015 הוא הוכרז על ידי ארגון הבריאות העולמי כחומר שככל הנראה גורם לסרטן בבני אדם. סיווג זה ליבה בשנים האחרונות את המחלוקת הקשה, ששררה גם כך, סביב השימוש בו. המחלוקות כללו הפגנות ענק נגד מונסנטו ברחבי העולם והגבלות חמורות שהטילו מדינות מסוימות על השימוש בחומ
במשרד הבריאות הודיעו במרץ 2017 כי בשיתוף עם משרד החקלאות החליטו להצטרף למדינות וערים נוספות בעולם, ולקדם הטלת מגבלות על שימוש עירוני בראונדאפ במיוחד ליד בתי ספר ומגורים. אולם בהמשך באופן תמוה חזר בו המשרד מההחלטה. במשרד הבריאות גייסו להגנתם טענות שנראה כאילו נלקחו מתוך דף המסרים של מונסנטו. ערים כמו כפר סבא, הרצליה, חולון וראשון לציון החליטו לא להמתין למשרד הבריאות והודיעו שהפסיקו את השימוש בחומר בתחומן. תל אביב החלה בפילוט במספר גנים ציבוריים שבו לא מרוסס החומר אך מעבר לאותם גנים, ממשיכים מרססי העירייה לפעול כרגיל.
תגובת משרד הבריאות בגין התביעה נגד דייוין ג'ונסון: "עמדת משרד הבריאות היא שיש לצמצם את חשיפת הציבור לגליפוסט כמו גם לחומרי הדברה נוספים בייחוד בקרבת מבני מגורים ומבני ציבור כגון בתי ספר. ההחלטה שהתקבלה בימים האחרונים על ידי חבר מושבעים בארה"ב אינה החלטה של אנשי מקצוע בעניין. עבודות וחוות דעת מקצועיות של גופים רגולטורים גדולים ומוערכים בעולם כדוגמת הרשות לבטיחות מזון האירופאית (EFSA), משרד החקלאות האמריקאי (USDA), הרשות לניהול כימיקלים באירופה, הרשות הפדרלית להערכת סיכונים הגרמנית (BfR) ועוד, קבעו כי גליפוסט אינו חשוד כמסרטן לאדם. ולפיכך, מדיניות משרד הבריאות נשארה בעינה."
I all the time used to study paragraph in news papers but now as I am a user of internet thus from
now I am using net for content, thanks to web.
I'm gone to say to my little brother, that he should also pay a
quick visit this webpage on regular basis to obtain updated
from most recent news.
למה השכר מינימום הוא לא התמג לנפש המעודכן?
גלייפוסט נבדק בשורת מחקרים ונמצא כבטוח לשימוש באדם. יחד עם זאת גלייפוסט משווק הן כראונדאפ והן כתכשירים רבים אחרים. התכשירים נבדלים זה מזה בחומרים המוספים להם וחלקם מסוכנים מאד לבריאות. בעוד שראונדאפ מותר ליישום ללא ציוד מיגון מיוחד וללא תווך ביטחון בכניסה לשטח מטופל התכשירים האחרים חייבים חסמים כאלו. מי שנוכח בזמן היישום חייב לבקש לראות את תווית החומר המיושם בסביבתו!
ערן זה כבר היה הכתבה הזו