ארגון הבריאות העולמי זעזע את העולם כשהכריז על בשר מעובד כמסרטן. אורי מאיר צ'יזיק , ד"ר להיסטוריה של הרפואה והתזונה, הסביר לנו למה אותו בשר כל כך מסוכן בעולם ובעיקר בישראל.
"שיטות עיבוד הבשר היום מאד מזיקות" – פתח צ'יזיק את הראיון. מסתבר שלבשר מעובד בישראל על פי חוק אפשר להזריק עד 10% מים, למרות שברוב המקומות בעולם זו פעולה אסורה. המטרה כמובן בפעולה זו לגרום לבשר לשקול יותר ולנו לשלם עוד על "כאילו בשר".
"הבעיה הגדולה היא בעצם לא העובדה שמכניסים לנו מים לבשר" -מסביר צ'יזיק – "כי אם זה היה רק מים, היינו אוכלים את הבשר, שותים את המים ומתבאסים שהם עלו לנו כל כך הרבה כסף. הבעיה מתחילה בזה שהמים לא מתחברים לבשר". ופה תחזיקו חזק ושימו לב מה קורה מנקודה זו לבשר כפי שמתאר צ'יזיק: "כדי לחבר בין המים לבשר צריך להכניס כל מיני חומרים. בהתחלה מוסיפים כל מיני פוספטים שמחברים את מולקולות המים לבשר, אלא שאז המרקם כבר הוא לא אותו מרקם של בשר, לכן מוסיפים גם כל מיני חלבונים מהצומח, אלא שאז הצבע הוא כבר לא צבע של בשר ולכן מוסיפים נטריטים, שהוא חומר מאד מסוכן, כדי שהצבע של הבשר יהיה אדום. הבעיה שאז הטעם הוא כבר לא כל כך טעם של בשר ולכן מוסיפים משפרי טעם. בנוסף לכל זה גם חיי המדף של הבשר הם יותר קצרים כי מים מתקלקלים מהר יותר ואז מוסיפים חומרים משמרים מאד חזקים".
אבל למה כל זה קורה? צ'יזיק חושף ציטוטים מפרוטוקולים של ועדת פניות הציבור של הכנסת ,שבהן נשאלו יצרני הבשר המעובד למה הם מכניסים מים לבשר (עם כל החומרים המסרטנים הנלווים)? התשובה התמוהה של היצרנים היתה שאם הם לא יוסיפו מים הם יצטרכו לעלות את המחיר ואז העניים לא יוכלו לקנות בשר. אולי היה יותר זול לצרף לכל 100% בשר בקבוק מים מינרלים בצד-זה גם היה עולה פחות לצרכן וגם היה פחות מסוכן לבריאות.
בשורה התחתונה המסקנה של צ'יזיק היא חד משמעית:הוא קורא לנו להתרחק מכל בשר לסוגיו שמצוין על האריזה שלו שהוסיפו לו מים- כי אחרי המים, לדבריו, מגיעה תמיד רשימה ארוכה ורעילה של חומרים.