ארה"ב שולטת במערכת התשלומים העולמית מזה כמה עשורים באמצעות שני כלים עיקריים: הראשון הוא באמצעות מטבע הדולר שלה שהפך למטבע הסחר העולמי. השני הוא שליטתה על מערכת SWIFT. סוויפט או בשמה המלא האגודה העולמית לתקשורת פיננסית בין-בנקאית היא מערכת תשלומים בטוחה בין חברות פיננסים. בסוויפט חברים למעלה מ11 אלף מוסדות פיננסיים ותאגידים ממעל ל-200 מדינות. למעשה מי שלא חבר במערכת הזו מוגבל עד לא יכול לבצע העברות כספים באופן מלא ממדינתו החוצה והפוך, אלא אם זה זה נעשה במזוודות מלאות במזומן.
למרות מיקומה של המערכת בבריסל, לארה"ב יש השפעה מכרעת על הנעשה בה. כך למשל היא יכולה לאסוף מידע מתוכה, לפקח על העברות כספים או לכפות סנקציות כלכליות נגד מדינות ואנשים באמצעות חסימת עסקאות בדולרים או הגבלת היכולת שלהם להשתמש במערכת כליל. החרגה של מדינה ממערכת כזו, כמו שנעשה כנגד איראן, היא סנקציה דרמטית שקשה מאד לעקוף אותה ומאפשר למעשה לארה"ב להשליט את מרותה בעולם מבלי לירות כדור אחד.
סין מנסה כבר כמה שנים לייצר אלטרנטיבה למערכת הזו במטרה לשבור את ההגמוניה האמריקאית. בשנת 2015 פיתח הממשל הסיני את מערכת התשלומים הבין-בנקאית והבינלאומית בשם CIPS, אולם מאחר שלסין אין שליטה על הדולר האמריקאי – המערכת הזו די מוגבלת ונועדה בעיקר כדי לעקוף חרמות שכופה ארה"ב על סחר עם מדינות שסין מעוניינת לסחור עימם.
באפריל השנה עשתה סין עוד צעד לקראת הצבת אלטרנטיבה אמיתית לשליטה האמריקאית במערכות הפיננסיות העולמיות. בזמן שכל העולם היה שרוי בתוך סגרים ופחד מהלא נודע, השיק הבנק המרכזי בסין מטבע דיגיטלי חדש. בשלב הראשון כפיילוט בלבד ב4 ערים שונות אבל בשלב הבא הכוונה להרחיב את השימוש בו לשאר חלקי המדינה אבל לא רק. אז מה בעצם המשמעות של מטבע כזה?
למעשה כבר היום רוב הכסף בעולם מיוצר בצורה דיגיטלית. הכסף הדיגיטלי מיוצר על ידי גופים פרטיים אותם אנחנו מכירים כבנקים. הכסף מיוצר על ידי הבנק בעת מתן הלוואה ומופיע לנו כספרות דיגיטליות בחשבונות הבנק שלנו. את הכסף ניתן להעביר דיגיטילית באמצעות אפליקציות ומערכות הבנק בכל עת לכל מי שיש לו חשבון בנק פעיל. בסין, בניגוד לארה"ב, השימוש באפליקציות תשלום נפוץ הרבה יותר. בעשורים האחרונים הפכה סין המיושנת והפרמיטיבית למעצמה טכנולוגית עולמית שהמונים מאוכלוסיתה מצוידים במיטב הסמארטפונים ואפליקציות תשלום בנקאיות מ WePay ועד- Alipay .
זה טבעי לפיכך שסין תהיה גם הראשונה שתנפיק את המטבע הדיגיטלי הלאומי הראשון. מה שעומד להשתנות עם כניסתו של ה"יואן הדיגיטלי" הוא שהמדינה תייצר מטבע דיגיטלי לאומי שהיא שולטת בו. הכסף הזה ייוצר במקביל לכסף הדיגיטלי שמייצרים הבנקים היום מהלוואות שהם נותנים, ושמחליטים על הדרך על פי שיקול דעתם למי הוא ינתן ולמי לא. בכך לממשל הסיני תהיה שליטה טובה יותר על חלק מהכסף במשק.
בסין מתכננים לאחר הפיילוט לעודד מדינות נוספות להשתמש ביואן הדיגיטלי בצורה נרחבת על ידי תמריצים שונים כמו הטבות מסחר, הנחות על מכסים, וקידום פרויקטי תשתיות. על מנת להשתמש ביואן הדיגיטלי יצטרכו המדינות להעזר במערכות הסליקה והטכנולגיה הסיניות. שימוש נרחב של מדינות בטכנולוגיה זו תהווה אתגר עצום להגמוניה של ארה"ב על כל מערכות המסחר העולמיות.
מבחינת ישראל עלול המהלך הזה להיות בגדר "משנה כללי משחק". ברגע שארה"ב לא תוכל לכפות סנקציות כלכליות על אויבנו או לפקח על הסחר הפיננסי העולמי, ורוב העסקאות או חלקן הגדול יתבצע דרך תשתיות סיניות, הרי שאז ישראל עלולה להשאר עם בעלת ברית שאין לה כדורים פיננסים בקנה. אין ספק שמבחינת כלל העולם בכלל וישראל בפרט מצב כזה עלול להיות בבחינת תחילתו של סדר עולמי חדש שעלינו להערך אליו מבעוד מועד.
שלום חברים ראיתי עכשיו סרטון בטוויטר וחשבתי שתרצו לראות את זה
https://twitter.com/dogly1900/status/1284467192852033536
זו נאיויות לחשוב שסין משקיעה כספים באפריקה ואסיה ( וישראל) מתוך אלטרואיזם….המטרה שלהם היא שליטה כלכלית ואחר כך שליטה מדינית. הסינים הפכו כבר למעצמה צבאית! ואל נשכח שהם מעצמה שאינה דמוקרטית ! אלפי אזרחים שם יושבים במחנות ריכוז!
סין לא מנסה להשתלט על העולם.
ממליץ על הפודקאסט "קיסר אדום" להבין את המחשבה הסינית.
שטויות, על בסיס מה? מתי הסינים תקפו בפעם אחרונה איפה שהוא? מתי בפעם האחרונה הסינים עשקו מדינת עולם שלישי?
הסינים חושבים אחרת לגמרי ויש לעשות הפרדה בין איך שהם רואים את השליטה באזרחיהם לבין מדיניות החוץ שלהם. הסינים במקום לעשוק מדינות עולם שלישי למחצבים שלהם, מקימים שם אוניברסיטאות ותשתיות, הם באמת רוצים לפתח את אפריקה בניגוד לאימפריאליזם המערבי.
ממליץ על סדרת הפודקאסט "קיסר אדום" למי שרוצה להבין כיצד הסינים חושבים ומה מניע אותם.
הכותב כלל לא כותב לחיוב או לשלילה על המטבע הדיגטלי של סין
אה… שחרורון גם מכחיש קורונה? בעצם, זה היה צפוי.
"מכחיש קורונה" זו סיסמה או תווית, לא התייחסות עניינית.
בלי להתייחס באופן ענייני לדברים שאנשים אומרים, אין ערך לדיון כאן ואין תמורה לדברים שכתבת והזמן שהשקעת.
לא קורונה.
אני חושב יותר שהוא מכחיש, או אפשר לומר גם לא רואה ממטר, את אורח המחשבה שלך ושכמותך.
ואני מסכים אתו.
מה יקרה לנו אם הביון ששומר עלינו יחלש?
זאת עוד דרך אחת שסין. שמנסה לאט לאט להשטלט על העולם.
יכול להיות שנהיה תלויים בסינים. לאורך כל ההסטוריה מעצמות עלו וירדו (בבל, פרס, יוון, רומא, אנגליה, צרפת, גרמניה). המעצמה התורנית היום (ארצות-הברית) בהחלט עלולה ליפול (אף אחד לא יודע מתי) ואימפריה חדשה עלולה לצוץ במקומה.
רבים מבין קוראי האתר הזה מתנגדים לריכוז כוח מוגזם ומאמינים כי כוח מרוכז גורם להשחתה, לסיאוב ולעריצות.
ארה"ב ריכזה במשך שנים ועדיין מרכזת כוח מוחלט וזה גרם לה להפוך לבריון של העולם. למזלנו היינו "החברים" של הבריון הזה והוא שמר עלינו. אבל זה לא משנה את העובדה שהוא התנהל בצורה בריונית כלפי כל היתר.
הקמת מערכת תשלומים מתחרה תבזר את הכוח והעוצמה הכלכלית. פחות כוח מרוכז משמעותו פחות עריצות בעולם, מסחר הוגן, צמצום הסיכון המערכתי וחדשנות טכנולוגית שתיווצר מהתחרות. בדרך כלל כשארגון מוותר על הכוחניות שלו (בין ברצון ובין באונס) החברה יוצאת נשכרת. ראינו את זה פעמים רבות בהיסטוריה.
כך שהמחבר דווקא צריך לשבח את המאמצים ליצור תחרות ולבזר את הכוח של מערכת התשלומים הגלובלית ולא להציג את זה בעניים פרובנציאליות ישראליות כעוד בשורה מרה.
כל וויתור על כוח כרוך במחיר אך הוא מאפשר מציאות הוגנת יותר וחופשיה יותר. משום שאין כפיה בין שווים.
הניסיון לפרש את כלל המציאות ביחס לעימות שלנו מול איראן כנראה נלקח משיטת הפעולה של הנאשם מבלפור. ולמעשה אורוול כבר כתב על זה ב 1984. כדי למנוע או לקדם פעולות למען העריצות, תמיד צריך שיהיה איזשהו אויב ואיזושהי מלחמה כדי לשכנע את ההמונים שהדבר בעצם לטובתם וכדי לסמן את מי שמתנגד כבוגד.
אף אחד לא רוצה להיות תלוי בסינים.זה הרבה יותר גרוע מהאמריקאים.
קנו ביטקוין. תיהיו הבנק המרכזי של עצמכם.
לצערנו שכל השוטים יתעוררו מהתעסקות בטראמפ נגד מטריד הילדים הסינילי (או בקיסר ביבי), ויסימו לשקשק מוירוס שלא מסכן אנשים בריאים בשום דרך מהותית – הם יגלו שהם נשדדו ולגמרי תלויים במדינה
אולי פשוט נייצר מטבע דיגיטלי משלנו – ללא עלות – במקום לקנות מטבע בעלות ומאמץ גדולים מפלטפורמה שמעודדת בזבוז משאבים מוגזם לשם יצירת "מטבעות".
הפלטפורמה – טכנולוגיית בלוקצ'יין והקוד מסביבה – כבר קיימת.
עם כל השאר אני נוטה להסכים.