מטבע ה-Worldcoin, שנוצר על ידי סם אלטמן, אלכס בלניה ומקס נובנדשטרן, שכנע כבר כ-130 אלף אנשים להסכים לצלם את קשתיות העין שלהם, קרום בצורת טבעת הממוקם מאחורי קרנית העין, שאין שניים שזהים זה לזה. בתמורה אותם אנשים אמורים לקבל מטבע worldcoin ששוויו נע כיום בין 10 ל200 דולרים. המטבע עצמו מבוסס על האלגוריתם של מטבע האית'ריום הפופולרי.
לפרויקט המטבעות הקריפטוגרפיים Worldcoin יש שאיפות גבוהות: לתת נתח חינם של מטבעות קריפטוגרפיים לכל אדם על פני כדור הארץ ובכך לממש את עקרון מודל ההכנסה הבסיסית האוניברסלית כך שכל אדם יוכל לקבל כמות כסף שתתן מענה לצרכיו הבסיסיים כל חודש וללא תנאים.
הסיבה שהחברה מבקשת בתמורה למטבע גם לצלם את קשתית העין נובעת מהרצון שלה לוודא שאנשים לא תובעים את חלקם יותר מפעם אחת, או מנסים להונות את המערכת. לכן הם חייבים להגיש סריקת קשתית כשהם מבקשים את Worldcoin שלהם. חשוב לציין שישנם שמונה חלקי גוף מלבד טביעות אצבעות שייחודיים לכל אדם. אחד מהם הוא הקשתית.
"בקנה מידה עולמי, בדיקת ייחוד ביומטרית חייבת להבחין בביטחון בין כל אדם מכל אדם אחר", כתבה Worldcoin באתר האינטרנט שלה. "צפיפות המידע של הקשתית גבוהה מספיק כדי לאפשר זאת, ואין שתי קשתיות זהות (אפילו עבור תאומים זהים). מסתבר גם שאפשר ללכוד את רוב המידע הזה עם הדמיה ברזולוציה גבוהה של הקשתית".
"מטבע קריפטו הוא דבר חזק מאוד", אמרה בלניה, מנכ"לית Worldcoin, ל-CNBC. וזה יכול להיות כרטיס הזהב לצבור מסד נתונים עולמי של קשתיות עם הבטחה לתת לאנשים מטבע Worldcoin בתמורה בחינם. המטרה המוצהרת של היזמים היא להיות חלק ממאמץ משמעותי יותר לבנות כלכלה גלובלית שוויונית יותר המונעת על ידי מטבעות קריפטוגרפיים.
סריקות הקשתית מתאפשרות על ידי מכשיר הנקרא "Orb", שכ-30 מהם כבר הופצו על ידי החברה במדינות כמו צ'ילה, קניה, אינדונזיה, סודן וצרפת עבור פיילוט שהיא מפעילה. ל-Worldcoin אספקה קבועה של 10 מיליארד אסימונים והיא מקצה 20% מהם למימון ייצור סורקי ה-Orb ופיתוח ראשוני.
אולם לא כולם מרוצים ממיזם "הצדק החברתי הדיגיטלי" של worldcoin. יש הטוענים כי מדובר בפתח לשמירה של נתונים ביומטרים רגישים בתמורה לכסף. עוד טוענים המבקרים כי הנתונים עלולים להמכר בעתיד לממשלות או לזלוג החוצה כתוצאה מבעיית אבטחה.
Worldcoin מצדה טוענת שהיא לא שומרת שום תמונות של עיני משתמשים. במקום זאת, החברה ממירה את הסריקות לקוד הנקרא "IrisHash" המאוחסן במסד נתונים. לאחר מכן ניתן להשוות את הרשומה הזו לסריקות עתידיות כדי לקבוע אם משתמש כבר קיבל את Worldcoin שלו או לא.
אולם גם אם מדובר ביוזמה חברתית ראויה ובטוחה החשש הוא שמדובר בתקדים בו יפתו אזרחים לתת את פרטיהם האישיים תמורת כסף. כלומר זה פתח לעידוד אזרחים עניים למכור את זהותם בשביל כסף.
המטבע הזה שווה לבית שימוש כמו הראשי תיבות שלו
130,000 איש נשמע הרבה אנשים. אבל זה רק 0.001 אחוז מאוכלוסיית העולם הגדולה.
למה כדאי להתאמץ ולדון בזה?
כמו להתחיל ולדבר על השמש, שידוע שהשמש שלנו תדעך בעוד כמה מיליארדי שנים. ולהתחיל לתכנן מה עושים לקראת היום הזה.