בהצהרה משותפת שפורסמה בפגישת הפסגה המשולשת קפריסין-ישראל-יוון, יש התייחסות לצינור גז מישראל דרך קפריסין ליוון בנוסח: "אנו שבים ומדגישים את מוכנותנו להמשיך ולבחון פרויקטים כגון EastMed Pipeline".
במקביל יצא ישראל היום בכותרת על כך ש"ישראל, יוון וקפריסין יקימו צינור גז". "ראש הממשלה, בנימין נתניהו חתם היום על מזכר הבנות משולש בין ישראל, יוון וקפריסין להנחת צינור גז וכבלי חשמל שיחברו את ישראל לאירופה" – נכתב בתוכן הכתבה.
למעשה בישראל היום פרסמו כותרת בומבסטית על הסכמה להנחת צינור גז בין ישראל לאירופה, למרות שאין שום איזכור להסכמה כזו בהצהרה המשותפת שפרסם משרד ראש הממשלה בעקבות פגישת הפסגה המשולשת קפריסין-ישראל-יוון. גרוע מכך- הן מבחינה כלכלית והן מבחינה טכנית אין כמעט כל סיכוי שצינור כזה בכלל יבנה.
הכותרת בישראל היום ביום חמישי
ניתוח כלכלי מורה שזהו רעיון שאין לו סיכוי להצליח מלכתחילה, בהתחשב בכך שקרקעית הים בתוואי הצינור הינה בעומקים של 3,000 מטרים, שתוואי הצינור עובר באזורים פעילים סייסמית, ושהצינור חייב לעבור דרך האזור הכלכלי הבלעדי של קפריסין וטורקיה. העלויות הכוללות של הצינור המזרח תיכוני נאמדות כיום בכ- 20-10 מיליארד דולר, כך שאפילו התמיכה הכספית הקטנה שהובטחה לפרויקט בעבר מאירופה לא תשנה את כלכליות המיזם.
היוזמה להקמת צינור גז תת ימי באורך של 1,500 קילומטר, שיחבר מעל 1,000 BCM של גז שהתגלה במי הים של ישראל וקפריסין לשוקי אירופה דרך יוון ואיטליה, הועלתה לדיון בפעם הראשונה מאז התגלו שדות הגז הגדולים של ישראל ב-2010 ו-2011. התוכניות קיבלו דחיפה עם הגילוי ב-2012 של שדה הגז אפרודיטה המכיל כ- 140 BCM גז במימי קפריסין, סמוך לגבול הימי של ישראל ולמאגר הגז לוויתן.
למרות זאת חשוב להבין שהדיונים והכח המניע מאחורי מיזם צינור הגז הזה היה ועודנו בעיקר פוליטי בלי בסיס מעשי מאחוריו. אנשי ממשל קפריסאים מעוניינים להבליט את חשיבות מדינתם לאיחוד האירופי וליוון. אנשי ממשל ישראלים מדברים בזכות המיזם כדרך לחיזוק הקשרים עם האיחוד האירופי וכתעמולה בזכות מתווה הגז.
גם אילו יצליחו לעשות את הבלתי יאמן ולהתגבר על הקשיים הטכניים והכלכליים אז הגז הישראלי יצטרך ככל הנראה להתחרות מול מעצמה גדולה הרבה יותר ממנו. לפני שנה, בינואר 2015 נמסר שרוסיה וטורקיה הסכימו על תוואי 'הזרם הטורקי' Turkish Stream מתחת לים השחור שיעביר גז טבעי מרוסיה לטורקיה ויוון. ארבעת הצינורות המרכיבים את קו הגז יהיו עם קיבולת של 63 מליארד מ"ק BCM, והגז היה צפוי לעבור לטורקיה החל מדצמבר 2016. באפריל 2015 נמסר כי רוסיה ויוון עומדות לחתום על מזכר לשיתוף פעולה לבניית צינור חדש בפרויקט 'הזרם הטורקי' אשר יספק גז רוסי לאירופה דרך יוון. צינור הגז המתוכנן יכול לסייע ליוון להפך לאחד ממרכזי הפצת האנרגיה העיקריים באירופה.
ראוי שישראל היום, למרות האג'נדה הברורה שלו לקדם את מתווה הגז על פי גחמותיו של נתניהו, יעשה זאת בצורה הוגנת ולא על ידי הזנת קוראיו בדברים שאין בינם
לבין המציאות והאמת דבר.
אמנון פורטוגלי הוא חוקר במרכז חזן במכון ון-ליר