תמונה: יוטיוב
ראש הממשלה דרך השר יובל שטייניץ מנסה לאיים על בג"ץ והם לא מהססים להתשמש באיום הכי גדול שברשותם- תביעה שמדינת ישראל תתקשה לעמוד מולה. שטייניץ מספר בראיון בגלובס : "מבחינת משק האנרגיה עלולה להתרחש כאן קטסטרופה אדירה….מי ערב שאותה בוררות בינלאומית שחייבה את ממשלת מצרים לשלם 7 מיליארד שקל לחברת החשמל הישראלית על עיכוב של שנה בהזרמת הגז המצרי לא תפסוק שממשלת ישראל צריכה לשלם לנובל 35 מיליארד שקל על חמש שנים של עיכובים? זה סיכון שחייבים לקחת בחשבון"
מעניין לדעת אם השר שטייניץ חושב לבדוק איך הגענו למצב ה'קטסטרופלי' שהוא מתאר. שאם זה באמת כך, הרי צריך לנסות ולהבין איך הגענו למצב קשה זה, ומי האחראי למצעד האיוולת הזה שסופו במתווה הגז. אולי השרים והפקידים האמונים על משק הנפט והגז היו צריכים לקבל איזו נזיפה קלה או חמורה, אולי אין לאפשר להם להמשיך בדרכם ולהשקיע אותנו עוד יותר בבוץ, ולבטח לא לקבל קידום.
מעניין לדעת היכן היה השר בשנה האחרונה כאשר התריעו על סכנות אלו. הרי שטייניץ היה נוכח בישיבת הממשלה ב-16 לאוגוסט 2015 שבה אושר מתווה הגז. בישיבה זו הזהיר אבי ליכט , המשנה ליועץ המשפטי לממשלה לעניינים פיסקליים וכלכליים: "סעיף הוודאות הרגולטורית הוא חריג בהיקפו ובזמן….בדרך כלל אנחנו נותנים למשקיע שיפוי שנפצה אותו אם נבצע שינוי. כאן אנחנו נותנים לו ודאות רגולטורית. הסעיף הזה יאפשר לנובל לתבוע אותנו במיליארדי דולרים במידה שנשנה את הרגולציה….אני לא אומר לכם סתם, נובל כבר עושים כנראה הכנות לעניין הזה. הם פתחו חברה בת בקפריסין והעבירו אליה את הפעילות, כנראה כדי להשתמש בעת הצורך בהסכם הבילטרלי שיש לישראל עם קפריסין – מה שיאפשר להם בוררות חובה בינלאומית במידה שנעשה שינוי ברגולציה.".
מאמר שלי "ישראל חשופה לתביעות ענק מצד נובל" עוסק באפשרות שנובל אנרגי (קפריסין) תתבע את ממשלת ישראל בפני טריבונל חשאי פרטי אקס־טריטוריאלי, תדרוש פיצויי עתק על רווחים שאבדו ורווחים צפויים משדות הגז תמר ולווייתן" ומציע דרכים לטיפול בנושא.
האפשרות של האיום של נובל לתבוע את המדינה עלתה כבר בעת הדיונים על ועדת ששינסקי, והיא ידועה מזה למעלה מחמש שנים. אישור מתווה הגז ע"י ראש הממשלה הגדיל את הסיכוי שתביעה כזו תוגש וגם את סיכויי ההצלחה של תביעה כזו. מבחינה זו שטייניץ צודק. אם עכשיו, אחרי אישור מתווה הגז, בג"ץ יפסול את התחייבות המדינה ל'וודאות רגולטורית', כי היא נוגדת לאושיות קיומה של ישראל כמדינה דמוקרטית תהיה לנובל עילה לתבוע את המדינה בגין הפרת מתווה הגז. 'פצצה כלכלית-משפטית מתקתקת' זו היתה ידועה, ולכן אסור היה לאשר את מתווה הגז. ועכשיו יש לראש הממשלה ולשטייניץ יש את החוצפה לאיים על בג"ץ בנושא זה. אלא שלאחרונה הסתבר שהסיכוי של נובל לזכות בתביעה כזו קטן בצורה משמעותית, כמעט והתאפס.
לדברי ד"ר דפנה קפליוק, מומחית בתחום הבוררויות הבינלאומיות , אין כל ודאות שנובל תורשה לנהל הליך בוררות – בייחוד אם ישראל תוכיח כי נובל העבירה את פעילותה לקפריסין בהסתר ושלא בתום לב. אבל ההתפתחות החשובה, אולי המכריעה, היא דחיית התביעה של פיליפ מוריס נגד אוסטרליה ב-18 לדצמבר 2015. הטריבונל הבינלאומי שדן בתביעה הוציא החלטה פה אחד שהוא מסכים עם עמדת אוסטרליה כי אין לו סמכות לדון בתביעה של פיליפ מוריס אסיה. נראה שהטריבונל לא הסכים לקבל את תרגיל הארגון מחדש שביצע פיליפ מוריס, הדומה מאד לתרגיל שנובל עשו או מנסים לעשות בקפריסין.
אין צורך לראות צל הרים כהרים, והפאניקה של שטייניץ מלמדת יותר עליו מאשר על המצב לאשורו. דבריו הם בגדר נבואות שקר שכל תכליתן ללחוץ על השופטים לדחות את העתירות כנגד מתווה הגז. כמובן שקיים סיכון לתביעה מצד נובל, אולם חשוב להבהיר שהמדינה (הממשלה) אינה מחויבת לאמץ מתווה גז זה או אחר, למרות שנוח מאוד לגורמים מסויימים להציג זאת כך. צריך לזכור שגם בדיונים על חוק ששינסקי בתחום הנפט הילכו אימים על המדינה, ולא היה לכך לא בסיס ולא תביעות.
אמנון פורטוגלי הוא חוקר במרכז חזן במכון ון-ליר
אלוקים אדירים ! הממשלה הזאת היא יודעת להכניס פחד אימה ומורא , ונבחרה בשקר ובכזב
הטריבונל הבינ"ל מושחת לא פחות מהאו"ם
והחלטה מסוג מסוים במקום אחד,לא מחייבת בכלל שזה יקרה גם במקומות
אחרים,שם יש אינטרסים אחרים לגמרי.
ד"ר קפליוק,ה"מומחית" אמרה.
אז ?
למה הדעה שלה חשובה יותר מזו של שטייניץ ?
כי היא "מומחית עלק" ??
אני מעדיף אנשים שמשלמים בקריירה שלהם את מחיר הכישלון על
פני אוכלי חינם שיושבים באקדמיה או במערכת המשפט או בתקשורת
ולא אחראים לכלום.
אני לא מבין מה זה בכלל עניינה של מערכת המשפט.
אני לא מבין מדוע כל בוגדי בג"צ לא מוצאים להרוג בשידור חי בטלויזיה
בגין מימוש זכות השיבה מאחורי גבנו ונגד רצוננו.
למר פורטוגלי
מדוע הדוגמה של פיליפ מוריס מול ממשלת אוסטרליה היא "ההתפתחות החשובה, אולי המכריעה" אשר "לאחרונה הסתבר שהסיכוי של נובל לזכות בתביעה כזו קטן בצורה משמעותית, כמעט והתאפס"?
פיליפ מוריס היא חברת טבק שניגשה לבוררות מול ממשלת אוסטרליה לגבי הסכם משנת 1993! חצי יובל כמעט.. אם נובל תיגש יהיה לה קייס יותר רציני – 5 שנים של שינויים חוזרים ונשנים בתנאי מיסוי, התרי יצוא, מחירים מפוקחים וכו'.
הדוגמה ששטייניץ נתן של חברת חשמל מול ממשלה ריבונית של מצרים הרבה יותר קרובה לתביעה אפשרית של נובל מול ממשלה ריבונית של ישראל אבל איך שהוא תביעה כושלת של חברת טבק הצד שני של העולם היא "התפתחות חשובה".
האם חשבת שאף אחד לא ילחץ על הקישור ויבדוק את טיעוניך?
תן ריזיקה שהאנשים שמתנגדים לך יותר חכמים מהאנשים שעומדים לצדך (לא שזה רף גבוה במיוחד).
הדרך הכי טובה לטעמי לנגוד סופיזם ולגלות את התמונה האמיתית היא להתבונן בעובדות ובפרטים באופן הפשוט ביותר שאפשר.
עובדה א: 35 מילארד ש"ח זה בערך 10,000 ש"ח לכל אדם עובד בישראל. כלומר, שטייניץ מאיים שכל אחד מאיתנו יקבל קנס של 10,000 ש"ח.
עובדה ב: למה כל אחד מאיתנו עלול לשלם את הקנס? כי קבוצת אנשים א' (המכונה "ממשלה") וקבוצת אנשים ב' (חברות הגז) חתמו על כמה חתיכות נייר.
עובדה ג: רוב האנשים שעלולים לשלם את הקנס, אינם שייכים לקבוצה א' או לקבוצה ב'. יותר מזה, אף אחד לא שאל את משלמי הקנס העתידי האם הם מסכימים לשאת באחריות הזאת.
לסיכום, מה שקורה הוא דמוקרטיה קלאסית. החבורה המושלת וחברות הגז מרוויחות בכל מקרה (הריב הוא על מי יגרוף יותר רווח). מי שמשלם את ההוצאות אלו הרוב שאינו משתייך למושלים או לחברות הגז (אנחנו נשלם את ה 35 מילארד שח קנס, אחרי שכספי הפנסייה שלנו מימנו את חיפוש הגז, וכספי המיסים שלנו ממנים את האבטחה של אסדות הגז\סחיטת דמי חסות מחברות הגז).
הנה מה שצריך לקרות בעולם נורמאלי: האנשים שנתנו התחייבות לחברות הגז, ישלמו באופן אישי את הקנס. לנו אין שום קשר לזה לפסטיבל הזה
משחק המונופול של החיים האמיתיים
רק שבהתחלה אף אחד לא נותן לך כסף
אתה נולד עבד משועבד לחוב הלאומי,מתייגים אותך עם מספר כמו פרה בעדר ומגדלים אותך בשיטות חינוך כאלה ואחרות שירגילו אותך לציית לקווים החברתיים הכלליים שנקבעו לך על מנת שתמלא את ייעודך.
עבד לעגל הזהב.
עבד למערכת הכספית.
יש כאלה שיוקרבו בעודם עגלים רכים
יש כאלה שיוקרבו בני שנה
יש כאלה שישרדו קצת וישחטו יותר מאוחר ועד אז יחלבו אותם עד שתצא להם הנשמה.
כולנו עבדים,כולנו מובלים לשחיטה.
השיטה כל כך מבריקה עד כי אף אחד לא מצליח להבין את הגאונות שבה.
היא כל כך גאונית שאף אחד לא רוצה להשתחרר ממנה לחופשי.
מעדיפים להשאר עבדים מטומטמים מאשר לשאת את העול שהאמת מביאה איתה.
אבל זאת התנהגות מובנת.
שנים של דיכוי רוחני והתדרדרות שכלית עשו את שלהן.
האלטרנטיבה לתיקון לא מצוייה בידי חקיקת חוק או פסיקה בג״צית
הפתרון טמון בהחלטה של חברה שלמה לקחת את עצמה בידיים,לאסוף את השברים שנותרו,ולצעוד קדימה,לבנות עולם שאולי אנחנו לא נהנה ממנו אבל הדורות הבאים כן.
צריך להאמין שהשינוי בא יבוא.
צריך להאמין שאכן בני האדם ישכילו.
ואם יבוא עדיף שיבוא כבר עכשיו.
דע את אויבך.
תלמד את השיטה,תבין אותה ותראה מה כוונותיה לגביך?
מה היא רוצה ממך?
אחרי שתמצא תשובות ותדע כמה מזיקה ורודנית השיטה הקיימת תתחיל לחפש את האמת בנרות.ועד שלא תמצאנה לא תרפה.
השינוי מתחיל בך.
או במילים אחרות, דוד, תחשבו חירות.
בעולם שאתה רוצה לבנות, צריך חזור אל היסודות: ריסון חוקתי של השלטון.
מעשית, השלטון לא מתערב בחיי הפרט ולא כופה את הרוב על המיעוט.
פרקטית, כדוגמה: להורים יש את החירות לחנך ילדיהם כפי הבנתם, מצפונם ואמונתם, רק שזה צריך לצאת מהכיס שלהם. זה תקף לגבי החרדים (לא לכפות לימודי ליבה) וזה תקף לגבי כל מיני קבוצות שמקימות בתי ספר עאלק ציבוריים אבל מעשית פרטיים בכל מיני נושאים קרובים לליבם, ואת המימון כולם משלמים משום מה.
12 שנים במערכת החינוך. לא מצאו שם זמן לדבר איתנו התלמידים על כלכלה, על שוק, על בנקים, ריבית, מניות, אג"ח, חסכון, אינפלציה. לפחות להבין מושגים. על מרקס ו"הקפיטל" דיברו. ועוד איך דיברו. מאידך, על ההוגים האחרים (ליברטיאניים בבסיסם) לא שמענו.
לפי מערכת החינוך, המילה אבולוציה לא היתה קיימת. כמו דברים רבים אחרים. ולא, לא צריך להיות במגמה ביולוגית לשם כך. לא צריך גם להיות במגנה "הומאנית" כדי ללמוד מינימום של הסטוריה כללית. ואם כבר תולדות עם ישראל, אז תגלו לנו שהעם הזה מכיל עוד תפוצות פרט למזרח אירופה וארה"ב. הורי באו מהיכן שהוא, צאצאים למשפחות שישבו דורות בצפון אפריקה. אין להם הסטוריה?
אבל להשקיע זמן וממון רב לנסיעה לפולין, יאללה בכיף. ולא חלילה שלא צריך להכיר וללמוד את השואה. אבל מה מטרת הטיפול בהלם הזה בבני נוער? הם לא בגיל שאפשר בכלל לקלוט את מימדי הזוועה. לפחות בנושא הזה בני דורי למדנו את הדברים מספרים והידע שלנו בנושא לא נופל מהידע של אלו שביקרו באוושויץ. כמדומני, אדם בגיל מבוגר יותר, עם קבלת אחריות משמעותית על חייו, כל שכן על צאצאיו, יכול להיות "שם" ולנסות להבין את עצמת הזוועה.
אלו רק דוגמיות לאינדוקטריזציה של המערכת. לזה שהשלטון מחליט מה צריך לדעת וכופה (חוק חינוך חובה) זאת על כולם.
אלו הדוגמיות לסוג אחד של שלילת חופש הפרט (חינוך ילדים ע"י או לפי רצון הוריהם), שתורמת בתורה לתמונת המטריקס שדוד מתאר. אין חשיבות לכך אם התיאור מוגזם או לא מדוייק. העיקרון עדיין נכון.
הם חזקים בלהפחיד את הציבור ולזרוע ססמאות פחד כאלו ואחרות.
קודם הם יוצרים את המדורה, מעלים את גובה הלהבות, ואז שהאש יוצאת משליטתם, הם מנסים, לא תמיד, לכבותה. תלוי לאן הרוח נושבת…
אם הרוח נושבת בכיוונו של האזרח, לא נורא, ובכיוונו של הטייקון, זו צרה צרורה.
הכל נכון וכתוב באופן מנומק היטב.
באמת לא צריך להתרשם מהפחדות מוגזמות של גורם כזה או אחר.
וראוי שרשות אחת (מבצעת) לא תאיים על רשות אחרת (שופטת) והפוך!
רק אחזור שוב על אותו דבר, על ה-אם כל חטאת:
מי שהולך לישון עם כלבים שלא יופתע שהוא מתעורר עם פרעושים.
ובתרגום לעברית: אי-הסתפקותה של המדינה בגזירת קופון נאה מעסקי הגז, מבלי להתערב כלל בעסקים אלו, יצרה סוג של לגיטימציה לחברות הגז לבוא בתביעות, בקשות ותלונות מפה עד להודעה חדשה, כל זאת כנגד או כפיצוי על הרגולציה המאסיבית שהמדינה רוצה ליישם בתחום.
לחברות הגז לא היה שום קייס לתבוע אי-תחרות, נעילת מחירים והשד יודע מה עוד, אם לא היו מנסים להכתיב להן כמה גז להפיק, למי למכור ובאיזה מחיר. במיוחד בשוק בינלאומי דינמי מאוד. קחו את התמלוגים (שהיה ראוי אולי להעלותם אבל לא לשיאים המאפיוזיים שהגיעו אליהם) + מס חברות + רווחי הון, יחד זה קופון שמן ביותר ודיי!
מקרה הגז הוא ממש כמו ניסוי מעבדה באיך יוצרים עיוותים על גבי עיוותים בתעשייה שמתחילה כמעט מאפס, "שדה ירוק". הדגמה אולטמטיבית לנזק שנגרם לכלכלה בגין התערבות גסה של המדינה.
מי שרוצה לראות עוד דוגמה לשיכרון הכוח של המדינה, בבקשה:
http://www.themarker.com/markerweek/1.2855909
יכול להיות שהתבלבלת
ה"רשות השופטת" שעשויה לשפוט לרכת מדינת ישראל במשפט בוררות אפשרי איננה הרשות השופטת של מדינת ישראל ולכן כדאי לקחת ברצינות את "ההפחדות" האמורות