שר החקלאות אורי אריאל. תמונה: המכללה האקדמית ספיר
בחודשים האחרונים עולים עשרות מקרים של השמדת תוצרת חקלאית. תפוחי אדמה, פלפלים, מלפפונים. טונות של תוצרת מושמדים בגלל הכוח של סיטונאי הפירות והירקות והמשווקים הגדולים. הכוח הזה מאפשר להם לקנות בזול, מאוד בזול את התוצרת מהחקלאי, ולמכור אותה ביוקר לצרכן. אלו הם פערי התיווך. לסיטונאים ולמשווקים לא אכפת מהחקלאים או מהציבור. להם לא אכפת שהתוצרת החקלאית תעלה כמה שיותר, הם סופרים את הכסף בקופות של הסופר. למי כן אמור להיות אכפת? לנבחרי הציבור שלנו בכנסת. וזה לא שלא הייתה להם הזדמנות.
בכנסת הקודמת יזם ח"כ זבולון כלפה מהבית היהודי הצעת חוק לפיקוח על פערי התיווך בתוצרת חקלאית. ההצעה של כלפה הייתה פשוטה: המשווקים, כלומר סופרמרקטים כמו רמי לוי, שופרסל ודומיהם, יפרסמו ללקוחות את מחירי הפירות והירקות, כפי שהם עושים היום. בנוסף, באותו השלט, המשווקים יכתבו גם בכמה כסף מכר החקלאי את התוצרת. כך הצרכן יוכל לראות שהעגבניה שהוא משלם עליה 6 ש"ח לקילו יצאה מידי החקלאי בשקל לקילו . עוד קבעה ההצעה של כלפה ששרי האוצר והחקלאות יוכלו לקבוע בצו פערי תיווך מפוקחים לפירות וירקות מסוימים.
זה נשמע די פשוט, ואכן כלפה אחד הנציגים הבולטים של החקלאים בכנסת הקודמת, הצליח להשיג תמיכה רחבה בהצעת החוק שלו. חתמו עליה איילת שקד ועמר בר לב, איציק שמולי ומשה גפני. ההצעה עלתה להצבעה בקריאה הטרומית ועברה. זה קרה בנובמבר 2014, מספר שבועות לפני שהממשלה נפלה.
גם חברי הכנסת בכנסת הנוכחית חשבו שמדובר בהצעת חוק הגיונית, וכך קואליציה נדירה של שמאל וימין התגבשה בעד אותה הצעת חוק שהוגשה הפעם על ידי יו"ר השדולה החקלאית בכנסת, ח"כ חיים ילין. אבל מה, זה לא הפריע לאותם חברי כנסת להצביע נגד הצעת החוק ולהפיל אותה כשהיא עלתה להצבעה שוב בקריאה טרומית באוקטובר 2015. אפילו כאלה שחתמו על הצעת החוק הצביעו נגדה. כך עשו משה גפני (יהדות התורה), אלי כהן, מירב בן ארי, רועי פולקמן מכולנו ובצלאל סמוטריץ' מהבית היהודי.
עיון בפרוטוקול הישיבה מגלה ששר החקלאות אורי אריאל, שקרא להצביע נגד החוק, טען כי הוא דווקא תומך בו אבל ביקש קודם לכן ביחד עם שר האוצר להסדיר "תוך שבועות" את מרווחי השיווק בתוצרת חקלאית במסגרת יישום חוק אחר. מאז עברה למעלה מחצי שנה ופתאם אריאל התהפך. במכתב [מצורף למטה] ששלח לח"כ חיים ילין, הודיע אריאל כי הוא לא מתכוון לטפל בפערי התיווך ויתרכז ב"הצפת השוק" בסחורה על ידי פתיחתו ליבוא.
טענה של "הצפת השוק בסחורה" היא הרי לא יותר ממגוחכת ולא ברור אם אריאל האמין למה שכתב או סתם שימש כבובה של כוחות גדולים יותר. הרי כל חקלאי מתחיל בישראל יודע שאי אפשר להציף בתוצרת שוק שנשלט על ידי כמה שחקנים גדולים שקובעים מה יהיה ההיצע בו. אפשר לראות כבר היום, עוד לפני הפתיחה הגדולה של השוק ליבוא, שבכל פעם שיש "הצפה" של תוצרת מקומית, הרשתות מאלצות את החקלאים להשמיד את התוצרת העודפת שברשותם.
השמדת מלפפונים בערבה בחג הפסח כדי שלא "תהיה הצפה" של ירק ברשתות השיווק
לכל היותר לאחר השינוי שמציע אריאל, ירכשו הרשתות הגדולות תוצרת חקלאית מזוהמת במחיר נמוך יותר מחו"ל, וימכרו אותה באותם המחירים הגבוהים של היום (הרי גם כך על פי ראיית עולמו של אריאל, לא צריך יהיה להגביל אותם מלעשות זאת). כך יהנו הרשתות אפילו מפערי תיווך גדולים עוד יותר ואנחנו לא נרגיש שינוי.
מה זה אומר לפיכך שכל כך הרבה חברי כנסת מכל סיעות הבית, שחושבים שפערי התיווך הם באמת בעיה רצינית גם לחקלאים וגם לציבור הצרכנים, מפילים הצעה שהם בעצמם חתומים עליה? למה הם כובלים את הצרכנים ואת החקלאים לקרטלים של משווקי הפירות והירקות? על פניו זה פשוט אומר שהם שליחי ציבור בלי עמוד שדרה. שהם מפקירים את מה שהם חושבים שיעשה טוב לציבור לטובת אינטרס אחר. אבל מה אותו אינטרס אחר?
ידוע שבכנסת פועלים לוביסטים רבים מטעם רשתות השיווק, כאשר הלוביסט הבכיר ביותר של עצמו, רמי לוי, אפילו קיבל בקדנציה הנוכחית אישור כניסה נדיר עם רכב למשכן, כך שהדלת של מקבלי ההחלטות פתוחה בפניו – מדובר בפרבילגיה ששמורה בעיקר לנשיאי מדינה ומנהיגים חשובים. זה עוד לפני שדיברנו על קרבתו הגדולה של לוי למשפחת כחלון.
אף אחד לפיכך לא יפול מכסאו אם יגלה שאותם לוביסטים עשו גם הפעם עבודה טובה, אחרת יהיה קשה למצא הסבר הגיוני איך קורה ששר שאמור להגן על החקלאים החלשים, מגן בחירוף נפש דווקא על העשירים שמאיימים להחריב אותם? אפילו אם אריאל אינו מוכן לפיקוח על המחירים מסיבות אוביקטיביות, לא ברור מדוע הוא מתנגד לחלק השני בחוק שבו הרשתות יחויבו לציין בכמה רכשו את הסחורה מהחקלאי – מדובר בשינוי שמתמקד בסך הכל בתחום השקיפות, ושחושף את שורש הבעיה של פערי התיווך לכלל הציבור.
כביקשנו את תגובת שלושת חברי כולנו (אלי כהן, רועי פולקמן ומירב בן ארי) שחתמו על החוק אך הצביעו נגדו, רק ח"כ מירב בן ארי נענתה לפנייתנו. לטענתה מתגבשת הצעת חוק טובה יותר מזו שהוצעה ולכן העדיפה להמתין. כאמור על פי הודעתו של השר אריאל, אין שום תכנון להגיש הצעת חוק כזו.
החקלאים מצידם הודיעו כי איבדו אמון לחלוטין במערכת הפוליטית, והחלו בשבועות האחרונים בתהליך פתיחת המשקים שלהם לקהל הרחב על מנת שיוכל למכור ישירות מתוצרתם במחירי רצפה ללא פערי תיווך. דף הפיסבוק "מחאת הפלפלים- התאגדות החקלאים" מאגד במקום אחד רשימה ארוכה של אותם משקים שמשוועים לקהל צרכנים שיהנה מצד אחד מתוצרת זולה, ומצד שני יגאל את בעלי המשקים מלהשמיד את המזון שגידלו ומהמונופול של הרשתות שעושקות את כולנו. לקישור לדף הפיסבוק של מחאת הפלפלים לחצו כאן
תודה מיוחדת ל"משמר החברתי" שעזרה בהכנת המאמר
[…] בקדנציה הנוכחית. לפני מספר חודשים אף הבהיר אריאל באופן רשמי כי הוא לא מתכוון לטפל […]
[…] דומה, שבכוונתו להגביר את הייבוא כדי להוריד מחירים (כך חשפנו יחד עם "הכלכלה האמיתית"). לפני שבועיים הודיע השר על כך שייאספו נתונים מהרשתות […]
[…] שהגאולה תגיע משר החקלאות – יוכל לראות במסמך שחשפנו כאן בשבוע שעבר שהוא לא מתכוון לעשות דבר. גם ההצהרה של השניים לאחרונה, […]
[…] שפורסם כאן אתמול בשיתוף “המשמר החברתי” בכנסת, חשפנו מסמך ששלח שר […]
ערן, כפי שרשמתי לך בתגובה אחרת לפוסט קודם שלך בנושא (על כחלון והיבוא)
אין צדיקים פה, כולם חוגגים על הציבור, הרשתות והחקלאים שלהם יש לובי מהחזקים במשק מאז קום המדינה.
אנא ממך, תתפכח, חבל שאתה נגרר כמו סוס לאבוס אחר הפרופוגנדה הזו.
בא 'צדיק' ומסכים למכור קילו וחצי אפרסק בעשר, קילו וחצי(!!), זה מחיר מופקע, ואם זה המחיר שלו, אז הרשתות מוכרות במחיר סביר, אמנם מאחר והוא מעיד על כך שלא כך פני הדברים, אז זה אומר דרשני.
א.ש
איזה לובי מ"החזקים במשק" יש בדיוק לחקלאים? איך קוראים לו ומי עומד בראשו?
א.ש אתה מדקלם לצערי ססמאות של אנשים מטעם – הרי ברור לך שזה בולשיט. איך יתכן הרי שהלובי "הכי חזק במשק" יאפשר ל- 70% ממשקי החקלאות בארץ לפשוט רגל בתוך כמה שנים? אם הוא כזה חזק כיצד יתכן שגם ה6000 החקלאים שנותרו רובם נמצאים תחת חובות עתק? אם הוא כזה חזק למה הוא לא מצליח למנוע את יבוא סחורות חקלאית מחו"ל? למה הוא לא מצליח לעצור את פערי התיווך המטורפים? איך יתכן שאין לחקלאים כוח מול הממשלה?
הם לא משמידים בגלל הרשתות.
אתה לא רציני
אז בגלל מי? הם מגדלים תוצרת חקלאית כמה חודשים כדי להשמיד אותם?
הם מגדלים תוצרת שאף אחד לא צריך,כי הם מקבלים כסף מהמדינה לעשות את זה. אין לזה שום קשר לרשתות
בנוסף, תחשוב על זה בהגיון רגע. אם אני רמי לוי אני רוצה שיהיו כמה שיותר מלפפונים, כי אז המחיר שלהם יורד. הם משמידים כי אין להם קונים לא כי הכריחו אותם.
חיפוש קליל בגוגל היה מגלה חשד שכל העניין הוא בולשיט אחד גדול
http://www.themarker.com/news/1.2858165
http://www.themarker.com/opinion/1.662081
הם משמידים כי אין להם שום אינטרס למכור בזול כשאם הם יוצרים מחסור המחיר עולה בפי כמה מהכמות הקטנה יחסית שהם משמידים. אם לדוגמא האוכלוסיה צורכת 100 טון בשנה ויש 102 טון אז המחיר יהיה נמוך מאוד אבל אם יש 98 טון המחיר יטוס לשמיים כי אין אפשרות לווסת עם יבוא משוק אחר. ככה משמידים 3-4 אחוז מהתוצרת אבל על שאר ה 96 אחוז מקבלים פי 4.
שחרורון
יש לך נתונים משנת 2015 או 2016 על כמה כסף החקלאים קיבלו על השמדת המזון שלהם? מה מקור הקביעה הזו ?
אם אין לזה קשר לרשתות – אז אתה בעצם טוען שהחקלאי עמל חצי שנה להוציא תוצרת ראויה כדי לקטוף ולהשמיד אותה?
א
התגובה הזו מנותקת מהמציאות ולא תואמת את הדוחות הכספיים שמנפיקים החקלאיים. להבא הבא את מקורות המידע עליהם אתה מתבסס אחרת אתה סתם מציף בזבל את התגובות ולכן הן תמחקנה.
החלף סוס:
http://rotter.net/forum/scoops1/314194.shtml?utm_source=rotter.net&utm_medium=mivzakside
סע לשלום.
שמח לגלות שבעקבות המאמר דברים מתחילים לזוז… ועדיין הדרך להטלת פיקוח גדולה
הנה ציטוט ישיר מהכתבה:
״ מעט סיטונאים גדולים שולטים ביותר ממחצית מכמות הקנייה מהחקלאים. בשימוע ציבורי שערך משרד החקלאות בנושא רישוי סיטונאים…״
במשפט אחד יש את הבעיה ואת הסיבה. יש מעט סיטונאים כי המדינה מקשה על מתחרים להכנס (מסתבר שצריך רשיון כדי למכור עגבניות).לכן רק חברות גדולות יכולות החזיק עסק סיטונאי
Facepalm
אם שקיפות אז עד הסוף.
תמיכת הממשלה בחקלאים ב 2015 הייתה 3.6 מילארד ש"ח* (זה כסף שנלקח מאיתנו בכוח וניתן לחקלאים). זה אומר בממוצע 1000 ש"ח שניטל מכל אדם עובד. לעומת זאת יש בסביבות 10,000 חקלאים בישראל**, שזה אומר בממוצע 360 אלף ש"ח לחקלאי בשנה (30 אלף שח בחודש).
אז, הסיבה שיש עודף מלפופונים היא כי לוקחים מאיתנו כסף ונותנים אותו לחקלאים שיגדלו מלפפונים, ולא כי מישהו מכריח את החקלאים להשמיד תוצרת כי בא לו לשלם יותר. ברוח אמא רוסיה, יש תכנון מרכזי שמעודד גידול תוצרת בלי שתהיה לה דרישה אמיתית.
עכשיו הגאונים בממשלה החליטו שהסופרים מרווחים יותר מידי (אותם אנשים שכנראה מעולם לא ניהלו עסק). במקום לעודד תחרות ע"י הורדת מכסים על יבוא מזון והורדת הגבלות על פתיחת רשתות מזון חדשות (או אפילו עזיבת הכנסת ופתיחת רשת מזון מתחרה ולגרוף 5 שקל "רווח" על כל עגבניה).
אז אם שקיפות אז עד הסוף. פרסמו שמוכרים עגבניה בשקל (כי הממשלה יוצרת עודף היצע מלאכותי), מוכרים ב 6 שקלים, ומסבסדים את החקלאי ב 30 אלף שקל בחודש. ומי משלם?
אם שקיפות אז עד הסוף.
תמיכת הממשלה בחקלאים ב 2015 הייתה 3.6 מילארד ש"ח* (זה כסף שנלקח מאיתנו בכוח וניתן לחקלאים). זה אומר בממוצע 1000 ש"ח שניטל מכל אדם עובד. לעומת זאת יש בסביבות 10,000 חקלאים בישראל**, שזה אומר בממוצע 360 אלף ש"ח לחקלאי בשנה (30 אלף שח בחודש).
אז, הסיבה שיש עודף מלפופונים היא כי לוקחים מאיתנו כסף ונותנים אותו לחקלאים שיגדלו מלפפונים, ולא כי מישהו מכריח את החקלאים להשמיד תוצרת כי בא לו לשלם יותר. ברוח אמא רוסיה, יש תכנון מרכזי שמעודד גידול תוצרת בלי שתהיה לה דרישה אמיתית.
עכשיו הגאונים בממשלה החליטו שהסופרים מרווחים יותר מידי (אותם אנשים שכנראה מעולם לא ניהלו עסק). במקום לעודד תחרות ע"י הורדת מכסים על יבוא מזון והורדת הגבלות על פתיחת רשתות מזון חדשות (או אפילו עזיבת הכנסת ופתיחת רשת מזון מתחרה ולגרוף 5 שקל "רווח" על כל עגבניה).
אז אם שקיפות אז עד הסוף. פרסמו שמוכרים עגבניה בשקל (כי הממשלה יוצרת עודף היצע מלאכותי), מוכרים ב 6 שקלים, ומסבסדים את החקלאי ב 30 אלף שקל בחודש. ומי משלם?
..
* http://www.themarker.com/news/1.2858165
** http://www.themarker.com/opinion/1.662081
1) אני לא יודע מאיפה יש לכם את כל הנתונים האלה, אני חקלאי בן 65 מעולם לא קיבלתי אגורה מהמדינה.
2) יש סובסידיות מוגבלות מאד למס' ענפים, ואולי במחיר המים להשקיה – שם בלגן שלם, שעכשיו רוצים לעשות בלגן יותר גדול, עם העברת מתקני השאיבה למקורות – ליצר עוד מונופול….
יש השתתפות של המדינה בכל מיני שטויות, "סלילת דרכים חקלאיות" (עכשיו זה בעיקר ביו"ש) "איקלום זנים חדשים" זה מס' פקידים מעופפים שמתרוצצים בכל העולם לצורך מסימה הקדושה של "להביא זנים חדשים".
חוץ מזה יש פקידות אין סופית שכולם כולם מטפלים באותו דבר…
3) לכל החכמים שיודעים על לובי חקלאים חזק, ועל כסף שהמדינה נותנת לנו וכו' וכו'
יש לכם הסבר איך זה שהחקלאות מתחסלת במדינת ישראל, שהגיל הממוצע של חקלאי ישראל הוא 65, שרב המשקים החקלאים שקועים בחובות של מיליונים, שאין השקעות ופיתוח בחקלאות, אין בפקולטה לחקלאות סטודנטים שלומדים חקלאות, אין בתי ספר חקלאיים, איפה מקווה ישראל, נהלל, פרדס חנה, כדורי וכו'
4) איך אתם מסבירים שבכל הממשלות האחרונות אף אחד לא רוצה להיות שר חקלאות זה תמיד ברירת מחדל כדי לתפוס מקום סביב שולחן הממשלה, אבל חקלאות וחקלאים מעולם לא עינינו את אורי אריאל, יאיר שמיר, אורית נוקד שלום שימחון (הוא לפחות הבין את הבעיות) זאב בוים ציפי לבני והרשימה עוד ארוכה שחקלאות מעניינת אותם כשלג…
אבל כל זה לא חשוב, כי הכל מאחרינו, כאמור הגיל הממוצע הוא 65 בכל שנה עוד כמה מתייאשים ופורשים ובתוך עשר שנים הכל יהיה יבוא, כי לא יהיו חקלאים בישראל.
Damnn…
ככה זה בשוק לא תחרותי שבו החקלאים לא מאפשרים תחרות אמיתית עם יבוא ולכן כדי לאזן כזה שוק צריך לדפוק את האזרחים תמיד. ואז תמיד מגיעים "אנשים טובים" שבמקום לפתוח את השוק לתחרות (הרי אין באמת צורך אמיתי לגדל פה הכל ואפילו את מה שצריך, קרי חיטה, אנחנו קונים מארה"ב) מנסים להתחיל ל"פקח" על הכל, להקים מועצות שיאזנו את ההיצע לביקוש ועוד כלים שרק מריעים את המצב. החוק המוצע הוא עוד שלב של אותם "אנשים טובים" שאומרים שבמקום לפעול להורדת המחירים פשוט נגרום להמון המוסת לרוץ אחרי מי שהוא רואה בעיניים – רשתות השיווק (שלהן אחוז רווח קטן מאוד וחלקן הפסדיות) כי נכתוב לו שני מחירים ואז תמיד לא נשיג שום דבר בגיזרת המחירים (כי רשתות השיווק לא מרוויחות) אבל נמשיך לעשוק את הציבור ונתן לו שעיר לעזזל. גם הפוליטקאים שלנו אוהבים להסיט את האש מהם ולהראות אכפתניקים והם בטוח ירצו להעביר חוק טיפשי כזה וטוב שמישהו קיבל קצת שכל וזרק את החוק מכל המדרגות.
כל הכבוד. זה תיאור מדוייק של המצב.
פערי התיווך הם בעיה של חוסר תחרות אמיתית בשוק המזון.
בשביל מה צריך חוק ואז שר הממונה של החוק ואז פקיד (עלך פמלייתו) האחראי על מימוש החוק? מה הטמטום הזה אמור להביע?
לטפל בפערי תיווך דרך חוק זה אומר שאת כל המחירים במשק נתחיל לווסת דרך חוק.
לטירוף הבולשביקי / קומוניסטי הזה מתכוונים?
פערי התיווך הם לא הבעיה בשוק הזה כי הם קיימים בכל שוק וכדי שאתה לא תצטרך לגדל לבד או לנסוע לכל חקלאי בנפרד כדי לבחור ירקות אתה אמור לשלם למישהו שעושה את הזה בשבילך. הבעיה היא שעושים את זה בשוק שאין בו תחרות ואז כל אחד בשרשרת יכול לקחת יותר, יכול להשמיד סחורה שיש עודף, יכול לספר סיפורים לממשלה ולקבל "פיקוח" שרק עוזר לו לסובב פקיד אחד במקום מאות אלפי אנשים ועוד.
יש רק פתרון אחד למערכת כזאת והיא פתיחה מלאה ליבוא.
מה אתם מצפים מכתבה שהוכנה על ידי ״המשמר״ ״החברתי״? מה שעצוב שבאף מקום מכתבה אין הזכרה לתמיכת המדינה בחקלאים
מדהים כמה פרסום אפשר לקבל אם אתה מדביק את ה״מילה״ חברתי אחרי האג'נדה הפרטית שלך
מתקשה להבין למה החקלאים מחכים, כל מה שצריכים זה לארגן שןק חקלאים שבועי במרכזי הערים, לא במשק של החקלאי, או לחילופין אם לא רוצים לבזבז כוח אדם, לארגן משאית שתעבור במשקים ותחלק את הסחורה ישר לצרכן, די לחכות למושחתים, שום דבר לא יזוז מלמעלה , המערכת פשוט מסואבת מידי
החקלאים מפחדים שאם המהלך לא יצליח רשתות השיווק ינקמו בהם ולא יקנו מהם סחורה,צריך שיהיה חוק שאסור להרוויח מאה אחוז ומעלה על סחורה,שיהיה עברה פלילית ,כמו גנבה,ושרמת העונש תהיה מאסר ואפילו מאסר ארוך על עושק
מסתבר שהאמת כרגיל, באמצע. קראתי את המחירים המוצעים באתר ורובם הגדול זהה למחירי רמי לוי.
במקרה עשיתי קניית פירות קיץ גדולה אתמול ואני עוד זוכר את המחירים.
מסתבר שהחקלאים ראו כי טוב, וכי אפשר לשחק על הטיקט של המסכנים, והעלו מחירים לרמה שכבר לא משתלם לקנות אצלם שלא לדבר שרוב מכירות החצר הללו מתבצעות ב'שחור'.
המסקנה היא שכניראה החזירות האנושית היא משהו שצריך ללמוד לחיות איתו.או שנשלם הרבה בגלל רמי לוי או שנשלם הרבה בגלל חזירות החקלאים. Same same.
זה המחיר על המעבר לעיר וחוסר היכולת של בני האדם כיום לגדל את צריכתם החקלאית בעצמם.
זה מדהים כמה אפשר לגדל בחצר של 5×5 מטר. כמויות לא נתפסות של ירקות ותבלינים שפשוט אא לסיים.מנסיון.
ופתרון לנושא לדעתי לא קיים.לצערי.